zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Boeing će biti kažnjen za nehaj

Iako utorcima već 4,5 godina ide kolumna i ni jedan utorak nije bila preskočena, pa čak i kada sam je objavljivao sa Sjevernog Pola, Kine i Meksika, danas neće biti objavljena, nego tek sutra i to zato što će analiza sadržavati podatke za promet aerodroma od četvrtak 17.12. do srijede 23.12.2020. tj. do neposredno pred praznike. Stoga danas ide mala analiza, a sutra kolumna.

autor: Alen Šćuric, foto: Boeing

FAA (Federal Aviation Administration) SAD-a je nepobitno ustanovio da je management Boeinga kriv za nehaj (nemar) vezan uz 737MAX sigurnosnim procedurama. Vlasti su ustanovile da je management Boeinga vršio pritisak na djelatnike koji su vršili sigurnosne kontrole i ključne uloge u provedbi sigurnosti 737MAX. Izvješće decidirano naglašava da je management Boeinga vršio pritisak i čak maltretirao radnike koji nisu ubrzavali rad na avionu ili nisu htjeli preći preko pojedinih dvojbenih ili evidentno pogrešnih rješenja.

FAA je već prije godinu dana ustanovio, a Boeing je potvrdio da je bio svjestan pogrešaka u dizajnu koji je doveo do dvaju fatalnih nesreća u kojima je poginulo 346 osoba. No, management Boeinga se nadao da neće biti fatalnih nesreća, te će “u hodu” vremenom ispraviti pogreške, te nije vjerovao da će tako brzo nastupiti tako teške posljedice. Zbog svega toga više od 1000 aviona je prizemljeno ili nije isporučeno u već godinu i osam mjeseci od prizemljenja (od 13.3.2019. je avione prizemljio FAA, a neke države i prije).

Uz to vlasti i istražni organi SAD-a su ustanovili da je Boeing lagao, skrivao i falsificirao podatke za FAA, koji je bez kontrola prihvaćao takve informacije od Boeinga, te im cerftificirao 737MAX bez potrebnih kontrola i nadzora. Prestrašno je kada kapitalisti ubiju 346 osoba radi vlastitog profita, ali je još tragičnije kada oni koji moraju takvo ponašanje kontrolirati i za to ih plaćaju porezni obveznici, isto zanemaruju i dovoljna im je riječ utjecajnih i bogatih vlasnika moći. Tko će nas onda štititi od basnoslovnog bogaćenja na račun naše sigurnosti, na račun 346 ubijenih osoba, ako ne neovisne institucije koje su za to od nas plaćene, kao što je FAA.

FAA će kazniti Boeing sa 1,25 milijardi USD zbog tog pritiska i maltretiranja, te nehaja.

I sad se postavljaju dva ozbiljna pitanja. Nakon što je sve gore navedeno ustanovljeno zašto se nije managementu Boeinga oduzelo bonuse koje su dobili za 2017. i 2018. kada je program 737MAX ostvarivao “zavidne” rezultate.

Treba ići i korak dalje i pitati zašto management nije odgovarao za ubojstvo iz nehaja (nehata). Evidentno su znali, evidentno su prisiljavali radnike, evidentno su lagali i skrivali. Nepobitno se radi o nehaju zbog kojeg je 346 osoba izgubila živote. A taj nehaj je kazneno (krivično) djelo za koje za zapriječena dugogodišnja kazna zatvora. Bilo tko od nas da pozajmi automobil sa kvarom na kočnicama i zbog toga pogine samo jedna osoba koja je bila u tom automobilu ležao bi u zatvoru za ubojstvo iz nehaja nekoliko godina. A management Boeinga neće ležati u zatvoru za 346 života!!!! Ustanovljena je krivice za prisilu, maltretiranje i nehaj, zašto javni tužitelji ne pokrenu kazneni (krivični) postupak protiv odgovornih?

Drugi problem je što Boeing zbog ove svoje greške plaća ogromne kompenzacije diljem planeta. I sve te kompenzacije, pa i ova kaznu, platit će porezni obveznici SAD-a koji su izdvojili čak 17 milijardi USD za “pomoć” Boeingu (pod izgovorom Covida-19), što je više nego su dobili svi najveći prijevoznici SAD-a zajedno. Boeing je tražio besramnih 60 milijardi USD. I sada će američki porezni obveznici plaćati nečiju gramzljivost, nečije bonuse, 346 ubojstava  najgori primjer kapitalističke bezosjećajnosti i zanemarivanja elementarnih principa radi što veće osobne zarade, koja je imala katastrofalne krucijalne posljedice.

Nemoralno? Daleko više od nemoralnog!

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Apsolutno se slažem sa svime napisanim. Pitam se da li će ljudska civilizacija shvatiti kako će nas sistem u kome živimo, sistem u kome je jedino i apsolutno merilo novac – uništiti?! Sve što se dešava oko nas, 90% problema koje imamo su uzrokovane novcem i nije dovoljno rešavati samo pojedinačne manifestacije problema, već treba rešavati srž problema. Na brodu koji tone ne vredi čistiti palubu, treba ili zapušiti rupu ili naći drugo plovilo. Jedino što je u avijaciji to mnogo očiglednije nego u drugim slučajevima – kada padnu dva aviona i pogine 346 ljudi, to je mnogo očiglednije nego kad npr. kupuješ na par meseci novu odeću za male pare, jer je šije tamo neko dete u nekom podrumu za $5 mesečno…

I ne treba da se zavaravamo – nikad menadžeri Boeinga neće platiti svoj dug (osim možda nešto malo u novcu) dok god je sistem ovakav.

Evo, baš sad čitam članak u kome se govori o izveštaju Senatskog odbora za trgovinu, nauku i transport, u kome se kaže da Boeing ne samo da je uticao na FAA u procesu sertifikacije Boeing 737MAX, nego su takođe uticali i na proces resertifikacije! Znači ne samo da su pogrešno radili, nego uprkos svemu nastavljaju sa istom praksom! Ako to nije za robiju, ja ne znam šta jeste. Ali, naravno da opet niko od stvarno odgovornih neće biti kažnjen. To samo govori koliko je čitav proces kažnjavanja nesrazmeran i neprimeren i to se neće promeniti ako ne bude bilo sistemskih promena, ne samo u avijaciji, nego u celom društvu.

Da li su na vidiku privatne tužbe protiv managementa Boeinga? Npr. od strane rodbine poginulih?

Nakon ovoga što je utvrdila FAA – imaju 100% osnove za tužbe!

@Alen
Upravo tako. I to ovo “naravno”, jezivo kakvo jeste, je još i najmanje. Sa kakvim smo se drugim stvarima odavno pomirili, to je zapanjujuće. Gde je otišla civilizacija, to ne vredi spamovati sad na ovom portalu, previše se o tome može pričati, a samo mali deo je vezan za avijaciju. Slažem se samo da se o tome mora uporno govoriti, po svaku cenu, i ne pristajati na moralne kompromise. Kada se napravi prvi kompromis, dalje se gubi svaki kredibilitet, a suprotnoj strani se zanavek daje poluga koja se može upotrebiti protiv vas.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!