zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia leti za Trade Air

Zbog kašnjenja s isporukom novonabavljenog zrakoplova Airbus A319, koji se trenutno nalazi na C pregledu u Croatia Airlines tehnici, Trade Air je za svoje linije iz Prištine angažirao Airbus A320 Croatia Airlinesa. 19. lipnja, nakon preleta iz Zagreba u Prištinu, zrakoplov registracije 9A-CTK je odletio iz Prištine za Bremen, na liniji C3 6906. Ovdje se izgleda radi o kompenzaciji za radove na Trade Air-ovom zrakoplovu, angažiranjem nezaposlenog A320 Croatia Airlinesa. Win-win situacija za obje tvrtke jer Trade Air ovime djelom plača servis, a Croatia je zaposlila zrakoplov i posade.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

19 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo ima smisla ako je kašnjenje isporuke zrakoplova uzrokovano kašnjenjem C pregleda kod CTN tehnike, no da, nije baš najbolje objašnjeno u tekstu.

Dakle nema prebijanja za ACMI, krivo navodenje autora teksta.

Ovo mi nekak “ne štima”: ako TDR servisira avion kod CTN-a, onda mu duguje lovu za to. Jednako tako ako je TRD uzeo avion od CTN u kratkoročni wet leasing, onda opet TDR mora za njega platiti CTN-u. Ja tu ne vidim win-win za obje tvrtke već samo za CTN koja će zaraditi i na C-checku i na leasingu… OK: za TDR je “win” da imaju zamjenski avion, ali ne kužim ovu tvrdnju: ” jer Trade Air ovime djelom plača servis”…

Pa ak se uzme da je TDR našao posao za CTN (koja isti sama nije u stanju nači), to valjda vrijwdi određenu proviziju koju kompenzira kroz check. Siguran sam da TDR mogao u PRN dovući i bitno jeftinije prijevoznike od CTN-a kao što su Carpatair ili Ukrajinski Yanair, Bees ili neki drugi ACMI prijevoznik.

Možda, ali činjenica je da CTN posjeduje sve certifikacije i audite te da može slijetati svugdje po Europi a pitanje je da li ovi navedeni mogu.

Činjenica je da je TDR do sada koristio usluge stranih ACMI-ja (znam za Grčku Astru i rumunjski Carpatair, a ima ih po Europi dovoljno koje imaju sve potrebne papire) kada im je ispao avion zbog tehničkih razloga, a CTN do sada nisu gotovo nikada. Ili je CTN opako pojeftinio ili je neki drugi deal u igri.

Probal bum saznati preko moje veze u CTN-u…

Jedino ne kuzim jedno: prema FL 24 iz ZAG je odletio 19.06. ujutro te iz PRN letio za BRE i onda 20.06. dvije rotacije: jednu za STR i jednu za Stockholm (i to Skavsta a ne Arlanda) te je 20.06. navečer vraćen u ZAG i od onda više nije letio. I to nisu 10-dana… Da li je CTN poslala nekaj drugoga u PRN ili je u medjuvremenu A319 od TDR gotov sa checkom?

Koliko vidim po redu letenja u PRN, za sada nema potrebe za drugim zrakoplovom. Eventualno u isto razdoblje koje je letio 9A-CTK idući tjedan.

krivo ste naveli u tekstu, zrakoplov Croatia Airlinesa nije 10 dana u leasu, operativno svega 5.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!