zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Upitna koncesija Aerodroma Crne Gore

Dritan Abazović, premijer Crne Gore i ministar financija Aleksandar Damjanović su bili u posjetu Aerodromima Crne Gore. I pritom je dao vrlo važnu izjavu da Vlada Crne Gore neće povući nikakav potez koji bi državne monopole dao u ruke nekom drugome. Premijer je istakao da su Aerodromi Crne Gore najznačajnija infrastruktura koju Crna Gora posjeduje. Premjer je naglasio da Crna Gora nema drugih aerodroma, te država u ovom slučaju ne smije pogriješiti.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković je ocijenio da je koncesija legalan model upravljanja, ali da u slučaju Crne Gore ona nosi određene rizike. Drašković kaže da nije siguran da koncesija donosi bolju avio dostupnost, te isto treba ozbiljno preispitati. Drašković ističe da postoje primjeri gdje državno upravljanje ima dodatne mehanizme koji bolje kontroliraju avio dostupnost.

Premijer je rekao da su se okolnosti za koncesiju promijenile, da 100 milijuna EUR danas više ne vrijedi kao 2019, i da ta tema opterećuje vladu. Čudan neki zaključak. Vlada jest tu da ju opterećuju škakljive i krucijalne teme za nju. Pa to i je njena svrha postojanja. No glavno pitanje u svim ovim izjavama je znači li to da je Vlada, bar za neko vrijeme, odustala od koncesije, posebno od davanja koncesije albanskom tajkunu Kastratiju, koji je vrlo povezan sa premijerom Abazovićem.

Premijer je istakao da je zatražio od Aerodroma Crne Gore a u iduća tri tjedna dostavi mišljenje o tome kako se trebaju razvijati u idućih pet i deset godina. Nakon ovog dokumenta tražit će se konkretna rješenja, a do tada Aerodromi Crne Gore će imati maksimalnu podršku Vlade.

Crna Gora razmišlja i o trećem aerodromu. O moj bože, evo još jedne vlasti uz Srpsku i BiH koja kreće sa ovim nonsensima. Na kraju je konstatirano da su Aerodromi Crne Gore likvidna i solventna kompanija koje uredno servisira svoje obveze, te da je suradnja Aerodroma Crne Gore i Air Montenegra odlična i na visokom nivou.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

Prije ste imali intervjue sa direktorima zracnih luka, u uspijesima u prosloj godini i planovima za iducu godinu…
Dali je istina da to vise nemate jer vam niti jedan direkor zracne luke ne zeli dati intervju?

Pa sveke godine se nesto mijenja u zracnim lukama…

Bravo majstore, zato ja već 10 dana nisam ništa napisao. Zvaću svog savjetnik a za crnu goru Tonči Peovića , stručnjaka broj jedan u Hrvatskoj za zračni promet.

Sasvim je realno da se na severu CG napravi jedan manji aerodrom.

Зар нема већ у Беранама или негде аеродром

Berane ili Niksic onzirom da imaju infrastrukturu, ili ce sa Mogrenu da naprave aerodrom.

Pa ni jedan ni drugi aerodrom ne bi imali perspektivu, ali takve najave i projekti dobijaju glasačko telo i dobro peru drzavne pare

Nikšić već ima aerodrom na koji ATR72 može da sleti i poleti, dakle mogu oprobati bez velikih novaca da li to “pije vode”

Bravo majstore, zato ja već 10 dana nisam ništa napisao. Zvaću svog savjetnik a za crnu goru Tonči Peovića , stručnjaka broj jedan u Hrvatskoj za zračni promet.

Nikšić ima lep aerodrom za sportsku/ generalnu avijaciju, i na tome treba da ostane. Isto bi trebalo uraditi sa aerodromom u Beranama, obnoviti pistu i mali apon za parking za prodaju goriva, ako nema hangar za parkiranje par aviona i održavanje jer za poslovanje takvog aerodroma vam treba 2-3 osobe.

Isto tako mogu poslužiti kao odlična alternativa za punjenje traktora tokom sezone požara jer nema gužve i rotacije su mnogo brze

Ozbiljan investitor iz Njemacke ovih dana ulazi u finalne dogovore sa Vladom CG za ulaganje u aerodrom Berane.

Ma vrhunski su upravljači državni nameštenici, pokazali su se toliko puta i u CG i svud po našim zemljama… Ne zna se šta je bolje – kvalitet kadra ili finansijski resursi – tako da strategija sa državom na čelu nema da omane ni ovaj put.

Takodjer je i “strategija” gdje se drzavni monopol predaje u privatni (opet) monopol dobitna kombinacija, i donijela je puni prosperitet, srecu i veselje na ove prostore…

Da se isplati napraviti avio kompaniju u regionu to bi uradio vec neki privatnik ali nikome se ne baca novac.Kad ovo kazem mislim na redovne prevozioce,carterasi poput Trade Aira su nesto drugo.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!