zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Tko bi mogao kupiti Air Serbiu

Prodaje li se Air Serbia ili su to samo spekulacije? Prodaje. Predsjednik Vučić je kompaniju nudio Qataru. Nakon preuzimanja preostalog vlasništva od Etihada do 100%, politika je jasno rekla da sada može tražiti novog strateškog partnera. I tko bi to mogao biti? Jel to dobro za kompaniju? Konačno zašto se uopće prodaje profitabilna kompanija?

 

Zašto prodavati Air Serbiu?

Prije par mjeseci predsjednik Vučić je emiru Katara Tamim bin Hamad Al Thaniu ponudio da Qatar postane strateški partner Air Serbia i investira u kompaniju. Vučić je tada naglasio da bi ovo bila izuzetno važna investicija u Srbiju. I protom se Vučić opako izblamirao jer je Qatar Airways samo dva dana kasnije izjavio da ništa od tog posla i da oni neće kupiti Air Serbiu. Teška blamaža, to se tako ne radi. Normalno je da Vučić prvo pošalje svoje emisare, veleposlanika (ambasadora) ili diplomate, da provjere postoji li ikakva šansa za prodaju. Ako dobije apriorni negativni odgovor može pokušati dalje raditi iza kulisa u tišini da isforsira deal. Ako postoji ikakva, pa i najmanja šansa, onda je mogao otići i formalno ponuditi kompaniju. Konačno ako ima ikakvu reputaciju u međunarodnoj politici ne bi dobio tako jak i brz odbijanac nego bi dobio pristojan „ne“ u obliku: „trenutno ne možemo kupiti kompaniju, ali smo jako zainteresirani i vidjet ćemo u budućnosti“. Stoga je ovaj jak i brz „ne“ prvo znak da Vučić ne kotira dobro u Kataru i da si Katar može dozvoliti drsko i žestoko „ne“. Drugo on je znak da je Vučić prepotentno ušao u ovu ponudu i da se pritom istinski izblamirao na međunarodnom nivou. To mu svakako nije trebalo.

Posebno je pitanje zašto uopće prodavati Air Serbiu? Kompanija je prošle godine bila profitabilna 21,5 milijuna EUR, u prva tri kvartala ove godine profitabilna je 50 milijuna EUR (neslužbeni podatak koji je objavljen). Kompanija očito uspijeva isfinancirati ogromnu ekspanziju (a to je opako skupo), ogromne troškove otkazivanja letova i kašnjenja (rerutiranja, hoteli i hrana, kompenzacije), troškove zaostale prtljage i gubljenja iste, ogroman broj skupih wet leasova (do 10 aviona ljeti i 9 zimi), stihiju u nabavi aviona (ATR 72, A319, A320, A330, B737-400, B737-800, E175, E190, E195, Dash 8-400) što je operativna noćna mora i košta (neki avioni su u kompaniji bili samo par dana, neki par tjedana), puno previše radnika…

No, zašto davati kompaniju u suvlasništvo drugoj kompaniji i pritom riskirati, ako ona donosi novac državi? Air Serbia je državi uplatila čak 20 milijuna EUR prošle godine. To je velik novac. Ako će ova godine i stvarno biti financijski pozitivna 50 milijuna EUR to je istinski ogroman novac za Srbiju. Zašto bi netko koku koja nese zlatna jaja dao nekom drugom?

Prva teza je da se kompanija mora prodati dok je profitabilna, dok je na vrhu. Da preživi loše dane koji se evidentno u zrakoplovstvu dešavaju svakih desetak godina, a kulminacija je bila u planetarnoj mega-krizi Covidu-19. No, kompanija je preživjela Covid-19, čak štoviše dobro se vodila u krizi. Ona je, za razliku od ostalih kompanija šire regije, poslovala relativno dobro, imala bitno više putnika, stvorila profit bitno ranije, njen profit je najveći… Dakle, ako je kompanija tako lako preživjela Covid-19 čega se treba bojati? Manjih kriza, a ni jedna u doglednoj budućnosti neće biti kao Covid-19.

Evidentno je Vučiću cilj da postavi Air Serbiu kao lidera u regiji (što svakako već jeste), ali i kao ozbiljnog igrača u Europi (od čega je još jako daleko). Za ovaj drugi cilj kompanija bi morala povećati flotu 200%, na nekih 60-70 aviona. A to košta. Taj novac Srbija nema. Uz to Air Serbia novac dobiva od dokapitalizacije. No, i to će stati, a Europska Unije jako pritiska Srbiju da više ne investira 21 do 75 milijuna EUR u kompaniju godišnje. Stoga Vučić gleda u budućnost, te traži rješenje za kompaniju u idućih četiri i više godina.

Kakav god deal potpisao Vučić, treba zaštititi Air Serbiu. Primjer Etihada svakako je vrlo indikativan. Etihad je uložio jako malo, tek 1/10 novaca koji je u Air Serbiu uložila Srbija, 40% novaca je bio kredit, a ne investicija, iz Air Serbie je izvukao ogroman novac od više desetina milijuna EUR kroz puno preskup leasing, preskupo školovanje posada, enormno visoke plaće managementa Etihada, plaćanje zajedničkih službi, Air Serbia je za dva nepotrebna kredita dala 7,5 milijuna i 6,55% kamata (tada su kamate bile oko 2,5%)… I na koncu Etihad se pokupio iz Air Serbie nakon samo pet godina (od 2018. kompanija de facto više ne sudjeluje u radu Air Serbie, te je sa njom prekinula čak i code-share ugovore, a prestala je letjeti za Beograd). Air Serbia više nije očajna kompanija, kao što je bila 2013. Sada Vučić mora iskamčiti bitno bolji deal, Air Serbia i Republika Srbija na istom moraju profitirati, benefit mora biti evidentan. U protivnom kompaniju ne treba prodavati.

Ili treba? Ako se ponovo potpiše loš deal onda je Srbija i dalje očajna, onda je profit imaginaran i samo je napumpan da se kompanija proda, te se Vučiću žuri da kompaniju proda kako bi imala neku budućnost. Jel moguće da je tako? Je. Naravno, svi se nadamo da to nije tako, no vidjet ćemo prilično skoro kakva je stvarna situacija.

 

Tko bi mogao biti kupac?

Qatar je svakako bio najizvjesniji kupac. On je jedan od rijetkih koji kupuje. No, jel kupnja Air Serbie od strane Qatara bila realna? Nije. Qatar u načelu ne investira u male kompanije. On investira u velike igrače poput IAG-a (25,1%), LATAM-a (10%) Cathay Pacifica (9,99%) i China Southerna (5%). Kompanija ima 25% vlasništva u Moskva Vnukovo Aerodromu, 60% novog Bugesara Aerodroma, 100% vlasništva Aerodroma Doha. Qatar je pokušao neprijateljski preuzeti 5% Americana uz intenciju da suvlasništvo poveća na 10%, ali u tome nije uspio i American se tome uspio othrvati. Ipak kompanija je imala dvije strateške investicije u male kompanije. Investirala je 49% vlasništva u Air Italy (Meridianu), koja je tada imala tek 11 aviona. Nažalost, ova investicija je vrlo brzo, nakon samo dvije godine, propala i kompanija se zatvorila. Qatar je investirao i u RwandAir (49%). Ova kompanija je imala tek 12 aviona kada je Qatar postao suvlasnik. No, u oba ova slučaja Qatar je investirao u kompanije radi strateških interesa. U Italiji sa ciljem da preuzme tržište od posrnule Alitalije za IAG i oneworld, u Ruandi da potpuno preuzme tržište tog dijela Afrike (ima 60% novog aerodroma koji bi trebao postati hub). Qatar planira u Ruandi napraviti novog panafričkog prijevoznika koji bi trebao kontrirati Ethiopianu, Egyptairu i Royal Air Marocu, te ne dozvoliti ponovnu ekspanziju South Africana i Kenya Airwaysa. Ovdje Qatar ima potpuno drugu viziju i planove nego što je investicija u malog prijevoznika. No, kod Air Serbie Qatar ne može imati ciljeve kakve je imao u Air Italy ili trenutno ima u RuwandAiru.

Qatar je ekspresno odbio ponudu Air Serbie. Branitelji kompanije tvrde da nije sve propalo i da je odlaskom Akbara Al Bakera ponovo otvorena šansa da se kompanija proda Qataru. Nije! Budite sigurni da Al Baker nije dao odbijenicu Air Serbiji bez da se konzultirao sa emirom bin Hamad Al Thaniem. Prvo je Al Baker provjerio jel mora kupiti Air Serbiu radi političkih razloga, a kada je dobio zeleno svjetlo da ne mora onda je procijenio situaciju i jasno rekao „ne“. Samim time ne vidim načina da Badr Mohammed Al-Meer, novi CEO kompanije, u dogledno vrijeme promjeni stav. Naravno, ovo je moguće na duže staze, ako se strategija Qatara promijeni, no Vučić evidentno ne planira dugo čekati sa prodajom. Stoga Qatar u dogledno vrijeme više nije opcije.

Ostale kompanije Bliskog Istoka ne kupuju. Emirates ne kupuje druge kompanije, Etihad se još uvijek izvlači iz bankrota u koji su ga prošle nepromišljene investicije u posrnule kompanije gurnule (preko 5 milijardi akumuliranog minusa) i lekciju je naučio pa više ne investira, Saudia uopće ne želi investirati, a svi ostali igrači su premali za investicije.

Američke kompanije investiraju, no one nisu opcija. American investira samo u ogromne igrače, Delta pak investira samo u sebi strateški bitne kompanije (Latam, Aeromexico, Virgin Atlantic, ITA…), United ne investira (izuzetak je Avianca). Jednako tako ne investira ni Southwest nego se bavi svojom ekspanzijom, a Alaska i JetBlue investiraju samo unutar SAD-a.

Kineske kompanije investiraju, ali ne u Europu. Kako se još uvijek oporavljaju od Covida-19, gdje su stradale bitno više od ostalih kompanija svijeta radi daleko većih i godinu dana dužih restrikcija Kine, pa više ne investiraju uopće. No, Kineske kompanije nisu neovisne, one ne funkcioniraju po komercijalnim kapitalističkim pravilima. Ako politički vrh odluči da se iz političkih razloga treba investirati u Air Serbiu on će dati nalog jednoj od kineskih kompanija i ona će bespogovorno investirati u Air Serbiu. Te to prikazati kao komercijalno uvjetovan potez sa ogromnim potencijalima. Pritom novac neće biti bitan i kineska kompanija će sve učiniti da deal bude uspješan i tako se zadovolji komunističke uglednike. Postoji li takva šansa? Da. Prvo Kina se opako trudi investirati i utjecati na zemlje trećeg svijeta. Pa enormno ulaže po Africi i najsiromašnijim zemljama svijeta. Ona je zadnja ušla u kolonijalističku sferu, bitno nakon SAD-a, Rusije i europskih kolonizatora, koji su pobrali vrhnje, pa Kina i nema previše izbora. U Europi ostala joj je samo Srbija u koju može investirati. Pa je investicija u Srbiju teatralno jaka. Kupuju se kompanije po Srbiji, daju basnoslovni krediti, investira se, Kina je otvorila poslovnicu Bank of China za širu regiju upravo u Beogradu. Upravo radi toga što je Srbija jedina u Europi Kina joj daje bitno veće značenje nego što bi ova minijaturna zemlja trebala imati. Vučić odlazi u Kinu više puta godišnje, Kinezi dolaze u Srbiju, teatralno se Srbija navodi kao perjanica suradnje šire regije. Vučić ima odlične odnose sa najvišim rukovodstvom Kine. I da, tu je moguće da Vučić isforsira ovaj deal. I ta kako moguće.

Bi li isto bilo dobro za Air Serbiu? Sa jedne strane bi. Kinezi bi se jako trudili, pokrenuli bi više tjednih letova za Beograd sa nekoliko kineskih destinacija te od Beograda napravili hub za europske i mediteranske letove, Air Serbia bi dobila pristup kineskom tržištu i jake code-share letove za Kinu, Daleki Istok i Australiju. No, Kineske kompanije su ipak trome, one nemaju ni poštenu prodaju preko svojih web stranica, one se ne odnose dobro prema putnicima, one ne ulaze maksimalno u joint venture i code-share, one su same sebi svrha i dostatne. Imaju više stotina aviona, imaju ogromno tržište 1,5 milijarde stanovnika, imaju komunističko poslovanje i način razmišljanja. I to bi Air Serbiu na duge staze moglo koštati. Ona ne radi u takvom okruženju, ona si ne može dozvoliti takvu aljkavost, ona nije kineski poslovni milje.

Opcija je i Turkish. Air Serbia je još nedavno imala rat sa Turkishem, te je blisko surađivala sa njegovom konkurencijom AtlasGlobalom. No, po bankrotu AtlasGlobala nakon samo devet mjeseci krenula je u code-share sa Turkishem koji od tada ekstremno raste i razvija se. Kompanije danas imaju 62 leta tjedno (8,9 dnevno) između Srbije i Turske, a samo na liniji Beograd-Istanbul imaju 46 tjednih letova. Kompanije su čak najavila i joint-venture. No, Turkish ne investira u strane kompanije. Turkish ima akviziciju sa Lufthansom u SunExspressu (50%) no taj deal je iz 1989. Od tada Turksh je investirao u B&H Airlines koji deal je neslavno propao. Nakon toga samo je investirao u Air Albaniju no i taj deal je pred propadanjem. I da se razumijemo dela sa Air Albaniom i sa B&H Airlinesom je bio isključivo politički i nije se temeljio na komercijalnim osnovama. No, Vučić i Erdogan imaju odličnu suradnju, oni su prijatelji. A Turkish radi ono što mu Erdogan kaže. Pa taj deal i nije nevjerojatan.

U Europi investiraju još Aegean (Animawings, Olympic), IAG (Vueling, Aer Lingus, bmi, Level, Air Europa), Lufthansa (Austrian, Swiss, Brussels, Eurowings, bmi, Air Dolomiti, ITA), Icelandair (Cabo Verde Airlines), TUI (Thompshonfly, Air Holland), Ryanair (Lauda, Buzz, Malta Air/Air Malta), easyJet (TEA Basle, go!, GB Airways), no nije vjerojatno da bi i jedan od ovih kompanija investirala u Air Serbiu.

No, najizvjesnija je kupnja od strane Air France-KLM. Zašto i odakle sada to? Air France-KLM je očajan zbog katastrofalnog stanja u SkyTeamu. Iz SkyTeama su u Europi izgubili ITA-u (kupila Lufthansa) i Air Europa-u (kupio IAG), Aeroflot je suspendiran, ČSA i TAROM su na koljenima i pred bankrotom. Konačno za razliku od ostala dva EUB3 Air France-KLM nije do sada kupio ni jednu jedninu kompaniju. Stoga su se trgnuli i brzinski, na totalno iznenađenje struke, uspjeli preoteti SAS od Lufthanse. I to pokazuje da oni žele kupovati, pokazati da su i oni jaki, širiti se i stabilizirati posrnuli SkyTeam. Naravno, Air France-KLM sve što radi čini uz blagoslov i financijsku podršku moćne Delte. Nemojmo se zavaravati, oni su već odavno samo Deltin pijun i europska ispostava (za razliku od Britisha i Lufthanse koji to nisu Americanu i Unitedu). Stoga ako Delta želi još jednog člana u SkyTeamu kupit će Air Serbiu. A oni su očajni sa SkyTeamom. TAROM koji bi trebao biti njihov igrač u regiji to nije. On leti samo za Beograd i to vrlo skromno. SkyTeamu treba jedna kompanija u ovom dijelu Europe, poglavito nakon što su izgubili ITA/Alitaliu sa svim njenim potencijalima u središnjoj, južnoj i jogoistočnoj Europi.

Stoga smatram da je ovaj deal i najizvjesniji. Air Serbia i ovako koketira sa SkyTeamom, ona ima code-sahre sa Air France, KLM-om, TAROM-om, te ITA-om i Air Europaom (dok su još bili potpuno u SkyTeamu). Bilo bi više nego logično da Air Serbia uđe u SkyTeam. Nimalo ne bi bilo logično da uđe u Star Alliance zbog Austriana, Swissa, Lufthanse, Croatie, Turkisha, Aegeana i LOT-a koji drmaju u regiji, a manje bi bilo logično da uđe u Oneworld poglavito radi viza koje srpski građani moraju imati za letove u Veliku Britaniju. Upravo stoga ovo bi bilo win-win za oba igrača. Da, za Air Serbiu bi bilo bolje da ju kupi neki od igrača izvan Europe radi konekcija, no ipak suradnja se europskim igračem je daleko bitnije za kompaniju, a feedanje Air France-KLM-a i Delte iz jugoistočne i središnje Europe, kako i iz Italije je i te kako dobra prilika za Air Serbiu. Bitno bolja nego suradnja sa kineskim kompanijama ili Turkishem.

Realna bi bila i investicija Aerorflota u Air Serbiju, no ona sada nije moguća radi Rusko-ukrajinskog rata. Konačno i kada rat stane Aeroflotu će trebati neko vrijeme da se oporavi, jer sada živi na ogromnim subvencijama vlasti koje su debelo prešle milijardu EUR. A Air Serbiji u ovom trenutku ne treba mržnja Europske Unije i SAD-a, te kompanija koja planira u idućih 6 godina potpuno preći na vrlo loše ruske avione.

 

Što bi Vučić trebao dati da se ovo desi?

Dakle, Air Serbi ima kompanija koje bi mogle investirati i preuzeti 49% vlasništva. Za razliku od Croatie koju nitko ne želi, a i preliminarni pregovori sa Aegeanom su propali prvenstveno radi inercije Vlade, ali i tromosti i nekvalitete same Croatie. Samim time vrlo je realna šansa da se 49% Air Serbie i stvarno, drugi puta u 10 godina proda.

No, ovdje je glavno pitanje što je Vučić ispod žita spreman dati za ovaj deal? Nemojmo se zanositi, Air Serbija je mala kompanija, ona nema svojih aviona, rast je negenerički i upitno je kako će završiti, kompanija je 14. u svijetu po broju wet lease aviona, kompanija ima problema sa radnicima, kompanija ima veliku konkurenciju u Beogradu posebno od strane Wizz Aira i Lufthansa grupe, sve to skupa ne ulijeva povjerenje potencijalnog kupca. Srbija je dugoročno vrlo nestabilno tržište (prvenstveno radi trajnog sukoba oko Kosova, ali i suradnje sa Rusijom) što je dodatna vrlo ozbiljna prepreka. Stoga će svaki kupac nastojati izmamiti što više. Sjetimo se kako je deal sa Etihadom rezultirao enormnim svotama novaca koje su date ovom prijevozniku, ali i sa akvizicijom poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini i hotela na Kopaoniku koje je dato ispod žita upravo radi deala koji je Vučiću bio bitan. Isto tako i Vinci je dobio ispod žita dealove zbog Aerodroma Beograd.

U tom kontekstu treba vidjeti što će potencijalni kupac tražiti, a što će Vučić biti voljan dati. Vučić Air Serbiu doživljava kao osobni promotivni projekta, on je čvrsto odlučio dati 49% kompanije „strateškom partneru“ iz samo njemu poznati razloga, stoga će biti voljan za taj deal i ponovo dati nešto sa strane. A to će se i ponovo napraviti ispod žita.

I da, medalja uvijek ima dvije strane. Leševi zbog deala sa Etihadom još uvijek ispadaju iz ormara, a nismo zagrebli ni površinu. Vučić to i te kako skriva i pravi leševi iz ormara neće ispasti sve dok se Vučić ne makne sa vlasti. Što je deal više bajkovit to je, ali uvijek, zapravo lošiji za Srbiju (ili neku drugu siromašnu državu regije), zbog tajnih dealova koji se i te kako čuvaju od javnosti. Zašto su ugovori sa Etihadom i Vinciem tajni? To je protuzakonito, to je nemoralno, to je nepotrebno. Osim ako ne skrivaju takve tajne dealove ispod žita. I jasno da skrivaju. Avio kompanija je skupa igračka koju si ne mogu priuštiti daleko bogatiji od Srbije. Evidentno Srbiji treba investitor, čim se Vučić toliko trudi. A njih danas nema puno. Malo je onih koji su voljni investirati. I jako je upitno po kojim uvjetima su voljni investirati. Stoga je ogroman opasnost da bi Srbija još jednom mogla izgubiti na ovom poslu.

Bez Etihada danas ne bi bilo Air Serbie. U konačnici Etihad je očistio kompaniju, postavio kvalitetne principe djelovanja, obnovio flotu (iako Air Serbia više nema ni jedan jedini svoj avion), napravio od megagubitaša i totalne ruine pred bankrotom kompaniju koja je respektabilna i dobra. No, pod kojim uvjetima i za koju cijenu? Isplati li se to? Povijest će biti sudac toga. Za sada je puno prerano o tome govoriti, a leševi su još uvijek čvrsto zatvoreni u ormarima. Stoga se možemo samo nadati da Srbija više nije toliko očajna koliko je bila 2013. i da će ovaj puta biti pametnija i iskoristiti maksimum za sebe. Lisica je Vučić, ali još veće lisice su globalni megaigrači sa svojim visok plaćenim stručnjacima.

161 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Er srbija je objavila konkurs za kabinsko osoblje, a kao da je juče bio onaj najveći ikada u istoriji koji su svi hvalili i pričali priče kako er srbija zapošljava bla bla bla. e sad mene zanima jel im stvarno fali osoblje za nove linije, povećanja i sl ili ovi od prošle godine daju lagano otkaze. Bilo bi interesantno to istražiti.

Znam. Molim vas Alene vidite mi to. Baš me zanima otkud sad konkurs posle manje od godinu dana od najvećeg konkursa u istoriji kad se kako kažu prijavilo 900 ljudi a primljeno kako ono beše 100-200. Što nisu kontaktirali onih 700 koji su se tad prijavili a nisu primljeni. Vrlo interesantno.

Ma di ce u Er Srbiju.
Evo Katar je olabavio pravila za svoje kabince, dao ljudima disati i fokus recrutmenta se s subkontinenta prebacio na istocnu Europu.

Toliko je ljudi iz te kompanije ocigledno, pisalo ovde komentare o laznoj slici koju emituju. Naravno da nema ljudi, oko 100 ljudi ( od otpr.250) je dalo otkaze, doveli su nove, vezali ih bondom da ne pobegnu pa su cak i tako neki pobegli- isplatili bond samo da odu iz tog pakla…

Ko prica lose, ide u call center, pa dok ne da otkaz

Pa dosta njih je pobeglo zbog menadzmenta, treba se popuniti rupe

Ne razumijem zašto netko treba nuditi kompaniju na prodaju jer tržište to samo odredi. Da ima interesa za Croatia ili Air Serbia potencijalni ulagači bi brzo kontaktirali Vladu ,ali koliko je poznato u ovom stoljeću nije bilo interesa za Croatia , a za Srbiju je bar bilo dva tri puta interesa.

U sustini realan tekst. Ne mislim da ce je nuditi na prodaju dok je proces izbora u Srbiji, jer je i sama info o povratku ASL 100% pod okrilje Srbije trebala biti jaka vest i deo predizborne kampanje. Iznenadjujuce je da u trenutku kada ASL po prvi put pokazuje dobit, nije proslo par meseci i ona se nudi za prodaju.
Pitanje je i , da li je Qatar dao takvo Ne iz razloga netransparentnosti poslovanja komp ili nacina na koji je predhodni ugovor bio sklopljen, odnosno njegova tajnost?. Da li ce to imati uticaja i kod drugih ponudjaca ili zainteresovanih strana?
Misljenja sam da ce kompanija , ako se proda , biti samo politicki dil, koji ce ici na ustrb kompanije i poreskih obveznika, a sama kompanija ce biti mrtvac na ledu , koji ce biti pokopan kad se led otopi.

A sta to ustvari AIR SERBIA ima da proda?Ni jedan svoj avion nema.Ima desetak iznamljenih starih nasminkanih aviona erbas kojima izgleda pristizu skupi remonti pa rekose,hajde da uvalimo nekome nasu muku dok smo satro proritabilni.

А шта то Мекдоналдс има да прода? Име побогу. Етаблиран бизнис и што би ви европљани рекли, ноу хау.

Велики проценат МекДоналдса су франшизе. Врло вероватно скоро увек изнајмљени објекти. Има рецепт за производњу и тржиште.

ЕрСербија је постигла одређен успех, има одређено тржиште, а то се тражи.

ako DL ima interesa za istocni mediteran onda je BEG dobra stvar za skyteam s 1 presjedanjem za jadran i dosta grcke (potražnja je neizmjerna i JU bi bila dobar dodatak sun expressu). delta polako stavlja a330-ice na destinacije koje su opsluživali 767 u kojima ima još oko 5-6 godina života a koji je savršen avion za BEG. ne bi me začudila sezonska 4 DL leta za BEG plus svakodnevni JU da se taj narod razmili po moru. čak i do italije bi imalo
smisla jer iako se tehnicki vraća, bez ITA-e svaki dodatni kapacitet je važan. AFKLM bi tu više figurirao odnosno popunio rupe u sistemu na jugu evrope. bilo bi tek nešto da ostane ovako intenzivan red letenja za IST i ostatak turske jer je i to dosta slabo povezano, no tu bi TK mrsio konce. oni ne daju ni *A kompanijama da se šire a kamoli neko uz skyteama

Znate li nesto o informaciji da je antonov an124 ovaj tjedan sletio u beograd

Tri puta .. doneli su 11 polovnih Mi-35M sa Kipra.

Uglavnom ste u pravu ali koliko Srbija rasipa novca najmanje me boli rasipanje na AS i aerodrom. Konačno sa svojih 50+ godina sednem na vespu, stavim cabine kofer izmedju nogu, parkiram je pored bandere na aerodromu i putujem na sedamdesetak destinacija. Koliko smo milijardi bacili i bacamo na propale društvene firme i državne službe verujte mi da je AS mrvica. Ne zaboravite ovo je ekstremno bogata zemlja. Krade se decenijama, enormno se krade i sve funkcioniše. I što je najgore, funkcioniše bolje nego ikada. Znam da će me zbog poslednje rečenice mnogi napasti, ali tako je. Neka magija, šta li je….

Da li je Air Serbia toliko očajna koliko je bila 2013? Jasno se secam skeptika koji su te godine pitali da li ce Airbus stici na Aerodrom Beograd. I koji su do poslednjeg dana sumnjali da ce Air Serbia 2016 poleteti za New York. Da li ce Air Serbia preziveti rast Wizza u Beogradu? Vreme je pokazalo da skeptici nisu bili u pravu.

Da li su ti isti skeptici sada presli na sumnje tipa Da li ce se urusiti Air Serbia kao kula od karata? Hoce li putnici nezadovoljni otkazanim letovima Air Serbia leta 2023 prestati da lete njima? Ako vreme ponovo dokaze da nisu u pravu, hoce li skeptici priznati da su bili u krivu? Ne, nece.

Bez Etihada danas ne bi bilo Air Serbie. U konačnici Etihad je očistio kompaniju, postavio kvalitetne principe djelovanja, obnovio flotu (iako Air Serbia više nema ni jedan jedini svoj avion), napravio od megagubitaša i totalne ruine pred bankrotom kompaniju koja je respektabilna i dobra

Ovaj citat iz vaseg teksta je jedino sto je bitno u celoj prici oko AS

To je tema i osnova svakog clanka o Air Serbia… kako ste i sami rekli od megagubitasa i totalne ruine pred bankrotom sad je kompanija respektabilna i dobra. Sve ostalo su carsijske price i kiselo grozdje. Istina jedna i neporeciva.. uradjeno je sto nikako drugacije nije moglo u datom trenutku i rezultiralo je fantasticnim uspehom. Niti je moglo sa manje para, niti je mogla drzava Srbija sama, niti je mogao neki domaci privrednik (ahahahahah) niti bilo sta drugo.

Samo vi verujete u to, upijajući slepo servirane informacije iz medija. Er Srbija je virtualna kompanija koja opstaje zahvaljujući donacijama iz budžeta, a nesigurna je u pogledu budućnosti jer će finansiranje, u jednom trenutku, prestati. Pokušavaju je prodati s nategnutim finansijskim izveštajima, ali to neće proći kod ozbiljnog kupca. Drugo,pitanje je, biste li vi kupili nešto što zapravo ne postoji?

Ti se sigurno informises sa N1 i Danasa.

Bravo!

Dobar članak, sa nekoliko interesantnih teza, međutim napisan prema potpuno pogrešnoj premisi.

Eventaualna prodaja Air Serbie će biti političko pitanje kao i što je sve do sada vezano za Air Serbiu bilo politika. Prodaju Air Serbie ja bih gledao u svetlu predaje (prodaje) Kosova, gde će se kroz prodaju naplatiti deo novca za politički ustupak u vezi Kosova. I to neće biti samo vezano za Air Serbiu, već i za ostale projekte u Srbiji ( metro, nacionalni stadion, železnicu, puteve i sl…).
Izbori u decembru su početak tog kraja, i nakon toga Vučić će imati 4 godine da završi ono zbog čega je i doveden na vlast. To će naravno naplatiti, i kao što rekoh deo novca će se sliti i kroz prodaju Air Serbie. Air Serbia će biti preplaćena, vlast će slavodobitno pričati kako je prodala komaniju i napravila najbolji deal u novijoj istoriji Srbiji, a EU i Ameri će tako namiriti deo novca za Kosovo, i vuk sit i ovce na broju.Tako gledano kao najbolji kupac se profiliše Air France-KLM, jer Air Serbia sa njima već ima određenu saradnju, a i presednik Makron se najviše i angažuje oko rešavanja kosovskog problema i realno je za očekivati da će oni na mig Francuske i Amerike to i uraditi.
Ekonomska kupovina Air Serbie od nekog drugog avio prevoznika nema nikakve logike. U Evropi i svetu danas postoji barem 50 kompanija koje imaju veći i bolji potencijal od Air Serbie i da se prodaju. I ne prodaju se. Avio industrija je tek izašla iz Covida, još uvek se oporavlja i svi više gledaju u svoje dvorište, nego tuđe. Vreme će dati najbolji sud

Mislič da se može napraviti politički pritisak na AK/KLM? Osobno mislim da ne…

Pa Al Baker koji je rekao ne vise nije na toj poziciji, videcemo hoce li neceg biti.

Ne bi mu bilo prvi put.

Ово је текст о ЕрСербији.

Otkud tolika razlika između LH i OS? Ja svaki put kada gledam njih i još Swiss, cijene su im veoma slične.

Lufthansa po pravilu ima najvise cene, daleko vise nego konkurencija, ukljucujuci i Austrian ili Swiss.

Napisite molim za koje letove, jer ja dobivam sasvim drugacije cijene (OS 311.- a OU 411.-)

Zalosno je da Vi iz Zagreba morate presedati do Praga!

I sada cu u stilu Alena Foglara da pitam – kako to Austrian moze prodavati 4 lega po ceni od 200 evra? Kada se oduzmu takse Austrianu ide svega 92 evra od tih Vasih 200! Za 4 leta oni zarade 92 evra!

I to je daleko više no JU na mnogim konektora im letovima. Recimo IST-BEG-CDG gdje je Netto cijena oko 120 eura za 4 lega koji su daleko dulji no ZAG-VIE-PRG.

Ali zaboravljate da je IST-BEG-CDG opcija pored dosta IST-CDG direktnih letova. Izmedju Zagreba i Praga nema direktnih letova, stoga to nije komparabilno sa IST-BEG-CDG.

I nije istina da je neto cena bez taksi za IST-BEG-CDG-BEG-IST 120 evra, nego je tacno 210 evra za 9.12.-11.12., dok takse iznose 105 evra.

Uzmite lepo i poredite sa nekom transfernom opcijom JU na kojoj nema direktne alternative, pa da vidimo. Na primer, ZAG-BEG-PRG-BEG-ZAG neto cena iznosi 180 evra plus takse 80 evra.

Nije ovo Vučićeva kompanija privatna

Bravo Alene , sasvim je uredu da sve znaš ali da znaš ko šta misli da nije malo previše čak i za tebe Alene 🙂

Samo jedna mala opaška, Vučić nije u mogućnosti bilo šta da potpiše jer nema za to ovlašćenja. Jeste da je Srbija Vučićland trenutno i sve se oita i ako nema ovlašćenja, ali je dinastija u opasnom padu i polako će da krene smena vlasti od lokala pa dalje.

To ne znaci da i ona nece biti uhapsena kao Sanader, Mora se dati obol EU.

ne razumem se detaljno u biznis model avio kompanija, niti (blagog) pojma imam gde je realno AS.
Cim nema redovnih kvartalnih izvestaja, ocigledno mućkaju.
Ono sto je takodje sigurno, je da AS ima veoma ozbiljan revenue.
Letim cesto na relacijama bg/pg/larnaka/atina/amsterdam, karte za kipar/gr/hol su cca 500 eur povratna u proseku, 250 do pg.
Avioni su listom puni (sem poslednji put, za Atinu wet lease 320 a plafon 70 putnika)..
nema sanse da nemaju golem prihod.
Na prvu ekstrapolacijom broja putnika i procenjene prosecne cene karte, rekao bih minimum 600m eura ove godine.

Mali je pre neki dan izjavio da će Er Srbija imati prihod u tek godini oko 550 miliona eura.

Cim nema redovnih kvartalnih izvestaja, ocigledno mućkaju.

Ovo je netacno. U Srbiji DOO nije obavezan da objavljuje kvartalne izvestaje

Jeste. Svuda u EU je obavezan kvartalni izvestaj.

Pa to pitajte njih. Mozda postoji neki izuzetak, otkud ja znam.

Kvartalne izvestaje nisu u obavezi po zakonu da objavljuju jer nisu na berzi.

JU ima ozbiljan revenue, ove godine verovatno i preko 600 miliona evra.

OU je na berzi i mora da objavljuje kvartalne finansijske izveštaje.

Croatia se nalazi na Zagreb Stock Exchange.

https://zse.hr/en/papir-311/310?isin=HRCRALRA0005

Kako nisu? Pa prosle godine je Pragusa.one kupila neke deonice u OU. Dakle prodaju oni deonice na berzi.

Zasto bi radili nesto sto ne moraju?

Ne znam da li je Croatia na berzi, ali u EU su kvartalni izvestaji obavezni.

c’mon, kompanija koja gadja ipo/pe/akviziciju i/ili kompanija koja se odgovorno odnosi prema javnoj svojini (sta god ko pricao CA je za mene ozbiljna kompanija a bilansne aritmetike su uobicajena stvar) itekako izbacuje kvartalne izvestaje.
pomalo znam o tome (20 god u m&a).

mućkaju garant.

apropo prihoda, videcemo. Nemam nikakve ulazne parametre sem ocekivanog broja putnika i moje percepcije prosecne cene karte.

Pa na isti način na koji muvaju (ako muvaju) godišnji izveštaj mogu muvati i kvartalni, mesečni, polugodišnji itd. Identično bukvalno. Tako da vam ne stoji teza. Kvartalne izveštaje firme u Srbiji ne rade, pa ih ni ne objavljuju. Velika većina kompanija, privatnih, prati finansijske pokazatelje na kvartalnom nivou ali ih najčešće ne objavljuje.

Alene, koji A319 ce prvi napustiti flotu i kada?

Odlican clanak.Jako lijepo su razmotrene sve mogucnosti.

Da li je moguce da ponuda Qataru nije bila ozbiljna? Da je razglog u to vreme bio signal Etihadu da Srbija nece produzetak ugovora sa Etihadom vec da je tada bilo vreme za odlazak Etihada?

Istina, ali je ipak postojao legalnli ugovor od 2018 do 2023. Ovo sa Qatarom je bio signal Etihadu da nema interesa za produzetak ugovora.

Негде сам чуо или прочитао да је онај чувени кредит који је Етихад иницијално дао Србији конвертован у власништво. Јел имате начин да проверите шта је тачно?

Procotajte ugovor. Pise bukvalno na drugoj strani. Nije rec o nikakvoj dezinformaciji. Vucic je posle tvrdio da taj kredit nije upotrebljen od strane Er Srbije.

То што сам ја прочитао је да је то још једна форма уласка у власништво. Из ког разлога тако нешто а не директно не знам. Али вреди проверито.

Ja nekako mislim da će otići kinezima. A možda bi bilo i najbolje da bude tako. I da, prodaće je oni sugurno. I Telekom su umalo prodali, a on još više para donosi godišnje. Ako ode kinezima to je onda upravo kako ste napisali win win situacija. Beograd će biti glavni hub za vezu sa Kinom, ostaće prijatelji sa Rusijom jer Kina neće nikada uvesti sankcije Rusiji. Sa druge strane zamjeriće se malo KLMu ali eto, šta da se radi. Mada i Turkis meni deluje kao zaista ozbiljna opcija. I Vučić i Erdogan su sultani u svojim zemljama i kako oni dogovore, tako će i biti. I verujte nema veze što trenutno Turkish ne ulaže u strane kompanije.

Идеално би било неким Американцима да оде.
Французи су доказано неспособни а и угушили би потенцијал фирме ко што је Луфтханза уништила и уништава и даље Кроацију.
Кинезе неће дозволити ЕУ. Са Ердоганом се ситуација заоштрава јер поклања оружје Косову. Русе то не занима све и када би могли. Тек велике фондове то не занима.
Али најреалније је да неће отићи никоме.

Kinezi nisu 100% i na svim poljima u Srbiji. Ne vjerujte baš svemu što pročitate u clickbait naslovima. EU je barem 10 puta više u Srbiji od Kine, a čak ni oni nisu na 100%. Plijen se dijeli između podosta otmičara, ima za svakoga.

Što se tiče Francuza, ako će sa JU raditi slično kao što Vinci radi sa BEG, onda je čitatelj gore potpuno u pravu kada kaže da samo mogu da ih unište. Nisu njihove kompanije loše za sebe, no za svoje podružnice mogu biti još kako loše, osobito kada su te podružnice u kolonijama.

JU je za američke apetite premala. Kinezi bi možda htjeli no EU će na to udariti rampu. To ostavlja Arape i vjerojatno je stoga pokušano sa Qatarom. Sad kad nitko iz MEB3 nije opcija, ostaje još neki prijevoznik iz Saudijske Arabije da se sa njima pokuša i to čak i nije bez šansi jer se u KSA ozbiljne stvari kuhaju. Ako ni to ne uspije, onda gotovo sigurno ne ide nikomu.

Neprodaje se kompanija već tržište koje ona pokriva, zato se nemože ni prodati je to stranci svakako drze i netreba im pomoć u vidu Er Srbije, Croatije … Da bi zaradili ili oteli deo
Sta oni dobivaju sa kupovinom a sto već nedrze manje više u svojim rukama ili u bliskoj budućnosti

Air Serbia je balon od sapunice. Zato se i prodaje tako naglo i naizgled nepotrebno. Nece se ovaj lazni profit moci tako u nedogled. Drzava da novac ispod zita, onda se raspise profit, pa se ekspresno drzavi vrati sav novac. Je bas.

Laicka pisanija. Ubedljiva vecina prihoda dolazi od cargo i prodaje karata. Subvencije cine 7.6 miliona evra u finansijskom izvestaju 2022

Zašto bi se kompanija koja neverovatno posluje i zarađuje milione u državi ekonomskog blagostanja uopšte prodavala?

Može donijeti sigurnost. mogućnost daljeg prodora.
Recimo nije isto pregovarati oko aviona, slotova, termina… kada vam je vlasnik 49% Emirates, KLM, Delta ili kada ste sami.
JU ako pređe 40 aviona biće meta svima. Sad za sad prolazi ispod radara, ali ako se neko okomi na nju…
Bilo koja američka kompanija je može uništiti ako krenu letjeti za beograd.
Treba imati sigurnost.

Sigurnost u poslovanju

Mozete li ovde taksativno napisati koje sve wet-lease avione Air Serbia ima u ovom trenutku?

Pa to Vam je 5 minuta posla…

Taj clanak na koji referirate je netacan. Tu ste naveli Dan Air sa A319 i A320, a oni ne lete za JU vise – ugovor je raskinut. Tu niste naveli ni GetJet koji ima cele zime 2 A320, a na leto jos 2 A320.

Vise ih ne menjaju cesto. Sadasnja garnitura wet-lease aviona je tu ima vec skoro dva meseca i nece se menjati do kraja zime osim dolaska dodatnih E195 aviona.

Ja znam koji su sve avioni u wet-lease. Napamet ih mogu ovde napisati. Svako ko iole prati regionalnu aviaciju zna to, stoga ne vidim sto je Vama problem isto.

Ponavljam da sadasnja garnitura leti vec dva meseca bez promene.

Да ли сте чули да Влада Републике Хрватске хоће да прода јавна предузећа? Додуше, ништа нису причали о ОУ, али ко зна, можда ће и он доћи на ред. И да ли ћете и онда тако негативно причати о тој трансакцији?

OU je odavno na dnevnom redu ali kao što vidite nema gužve za kupovinu ni OU ni JU.

Samo mi nije jasno kako ste zaključili da se AirSerbija i dalje “nudi”, pošto ih je Katar odbio?

Nisam ni mislio Kataru, već bilo kome drugom? Ne znam kako ste to zaključili?

Kojih? Šta su izjavili? Dajte link.

Ma kakav link, to je zdrav razum. Nema Qatar pravo preče kupovine Air Serbije (možda i ima, ko zna šta se sve obećava). Ko se pojavi sa lovom i nameštenjem za Malovića i druge parazite, dobija Air Serbiju upakovanu sa mašnicom.

1. “Prodaje li se Air Serbia ili su to samo spekulacije?”

– Ne prodaje se. CEO Jiři Marek je rekao da JU ne trazi novof strasteskog partnera.

2. “No, i to će stati, a Europska Unije jako pritiska Srbiju da više ne investira 21 do 75 milijuna EUR u kompaniju godišnje.”

– Srbija ne investira 21 milion evra u JU vise. Nije ni prosle, a ni ove godine.

Opet vjerujete u tvrdnje političara?

Vucic svasta odlucuje i prica pred izbore, a posle od toga ne bude nista. Kao i svaki drugi politicar. Njima se ne veruje ni koji je dan, a kamoli nesto vise.

1. Ali CEO je rekao da se ne prodaje!!! Pre bih verovao CEO-u nego politicaru!

2. Da. Finansijski izvestaj jasno kaze da nema vise subvencija od po 21 miliona evra. Sumnjate u finansijski izvestaj?

1. CEO je to rekao 17.10. na IATA samitu u Beogradu. Imate na Youtube ceo njegov intervju. Jasno kaze da Air Serbia ne trazi novog strateskog partnera, ali da ne moze govoriti u ime vlasnika kompanije.

2. Zato sto su odgovori na Vasa pitanja vec dati u izvestaju. Nema sta da se odgovori na njih. Konacno, ona nisu u vezi sa stavkom “Subvencije” koja je prosle godine iznosila tacno 0 dinara.

ja vam govorim da bi trebali češće sudjelovati na stručnim skupovima poput iatae u Beogradu

Prepotentno. Stvarno time ozbiljno podcenjujete revizorsku profesiju. Jedna od najvecih revizorskih kompanija je propala zbog muljanja koje nije otkrila, ali drugostepenom odlukom ona nije ni kriva jer tu prevaru nije otkrila. Idalje izgubljenom reputacijom ona je propala i sad vise ne postoji

Enrol je doveo do stecaja svog revizora upravo o tome pricam. Ako je drugostepenom odlukom suda odluceno da firma nije kriva ona je ipak bankrotirala zbog narusene reputacije

Zašto se Vučić izblamirao što je nudio Qataru? Svašta. Kako mislite prodati robu ako je ne nudite, pa još onom ko ima para. Ovaj potez mi deluje u stvari vrlo pozitivno iako nisam Vučićev fan. Ako ništa bar se pisalo svuda o tome. Dovoljno da stavite JU i QR u istu rečenicu pa ne može biti loša reklama. Za razliku od CA koju su nudili kao da ne žele da je prodaju.

Као када је хрватска држава ишла около и нудила ОУ од Гаруде до Еџиана од ког исто ништа неће бити. Бламажа

Pa bolje bi bilo da jeste. Bar bi povećao šanse za prodaju. Ovako….

Strateški asseti države se i te kako prodaju na taj način, to biste stvarno morali znati.

Da li zaista verujete da se politika ne pita prilikom prodaje aviokompanije, aerodroma, koncesija puteva i komunalnih kompanija?

Onda baš živite u zabludi i nemate doticaja sa realnim životom.

to što ste vi napisali je jednako relevantno kao kada bi Vučić vas učio avioanalitici

Obzirom na autokratski sistem vlasti u Srbiji, nitko je drugi osim njega i nije izblamirao. Emisari, veleposlanici ili bilo koja treća strana opunomoćena od strane vožda, izblamirala bi državu do one granice koja je ekvivalentna njihovom položaju. Ali kada vožd, autokrat i tiranin, pokriven medijskim mrakom, nauštrb vlastitog naroda izblamira državu, onda je jako važno ukazati zbog tog istog naroda, makar na specijaliziranim portalima druge države kako stvari stoje, u nadi da će što više pripadnika tog naroda to pročitati, te dalje proslijediti bilo elektroničkim, bilo putem usmene predaje i na vrijeme srušiti autokratu dok isti ne uspije promijeniti Ustav i proglasiti se za doživotnog predsjednika i tako formalno postati jedina autokratska država, ne u Africi, nego u Europi i to u srcu Europe.

Žalosno do bola, nitko ne zaslužuje da ga vodi takav oblik života kao što je AV.

“Lisica je Vučić, ali još veće lisice su globalni megaigrači sa svojim visok plaćenim stručnjacima.”
Вучић је можда и лисица али је много више лажов, лопов, преварант, манипулатор народа, и тежак нестручњак, који је изабрао и окружио се са истим таквим (још и климоглавци који му се само увлаче) сарадницима. Увођење Етихада пре 10 година је био прави потез да се дође до квалитетног заокрета. Још је бољи потез довођења Марека за директора јер кад је у питању цивилно ваздухопловство, он је најстручнији директор који је икада радио тај посао у Аеропуту, Јату и Ер Србији. Да је памети (као што је нема) влада Србије би морала да направи стратегију како даље у будућност тј. како да што више увеже цивилно ваздухопловство са другим гранама привреде (туризам, пољопривреда, индустријска производња…). Нажалост од престанка санкција 2000. у Србији нема никакве политике привредног развоја, па ни развоја појединачних привредних грана, уместо тога влада стихија, муљачина власти-мафије-тајкуна и пословања на бази буразерско-тајкунско-партијских основа. Вучић је главни организатор и носилац таквог понашања и рада, да се цео свет смеје нашој бруци и срамоти.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!