zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Qatar spriječio Airbus da im otkaže narudžbu za A321neo

Usprkos toga što je Qatar naručio Boeinge 737MAX, zatražio je od Suda u Londonu da ukine otkazivanje narudžbe Airbusa za A321neo. Qatar smatra da je Airbusovo otkazivanje narudžbe nelegalno.

Kao je Airbus objavio da se želi nagoditi sa Qatarom i sporazumno riješiti sukob ostaje za vidjeti je li ovo početak tog sporazuma. Sukob svakako ne donosi ništa dobro ni jednoj od strana. Ili je ovaj potez Qatara samo spin, kojim žele pokrenuti još jednu tužbu protiv Airbusa za naknadu troškova otkazivanja?

Već idući dan Sud je donio odluku da Airbus zamrzne aktivnosti oko otkazivanja A321neo za Qatar, tj. da mora pričekati sa ovom odlukom nekoliko tjedna dok Sud ne donese odluku. Istim Airbus ne smije slotove za ove avione dati nekome drugom. Saslušanje o ovom predmetu je 4.4. i Airbus to tada ne smije sav ovom narudžbom raditi ništa.

Airbus je Qataru predložio sporazumno rješenje za A350. Qatar je zbog problema sa bojom tužio Airbus za preko 600 milijuna USD, nakon čega je Airbus otkazao narudžbe uza 50 A321neo, te preostala dva A350.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo je jedna od čudnijih stvari koje se dešavaju trenutno. Imam utisak kao da nedostaju bitne informacije. Očigledno ima problema, postoje fotografije koje to pokazuju, ali mi nije jasno zašto je dignuta tolika galama i napravljen loš publicitet. Zar nije Airbus mogao da otkloni probleme? Da li je Qatar imao motiva da oblati Airbus? Zašto ostali ćute, kada ima indikacija da se isto/slično dešava i sa Boeing 787? Nešto u celoj priči ne štima baš kako treba.

Nesto je trulo u drzavi Danskoj

S obzirom na “brzi” dogovor Qatara sa Boeingom oko 737max, jasno je da Qatar itekako ima motiva blatiti Airbus i izaći sa što manje štete iz deala o A321NEO

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!