zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koje linije bi još mogao otvoriti Ryanair iz Zagreba

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ryanair ima još jednu pressicu u Zagrebu, 21.9. I to je ovaj puta na pressici ni više ni manje nego Michael O’Leary. Svi znamo da kad Ryanair dolazi na pressice da najavljuje više novih linija. Ono što već znamo je da su na nekim linijama otvorili veći broj frekvencija. Jednako tako postojeći broj aviona u bazi ima potencijal za nekih 75 tjednih frekvencija, dočim sadašnjih 61 let nije dovoljna utilizacija sva tri bazirana aviona. Stoga se očekuje još bar dva dnevna leta (14 tjednih letova) na postojećoj floti. I to bez baziranja 4. aviona što je Ryanair najavio da će se dogoditi u 2022.

I sad, koje linije bi mogao otvoriti Ryanair iz Zagreba. Svakako bi odličan potez kompanije bio da otvori Berlin. Za Berlin lete kompanije iz većine aerodroma regije, a Zagreb ima najveće potencijale za ovu liniju od svih u regiji. Naime, Hrvatska ima daleko najviše turista upravo iz Njemačke. No i sam Berlin kao turistička meka privlači turiste. Uz to Hrvatska ima najveću dijasporu u Njemačkoj, a Berlin je jedan od gradova za značajnim brojem hrvatske dijaspore. Hrvatska sa Njemačkom ima i najveću robnu razmjenu (uvoz i izvoz). Berlin je tu svakako jedno od glavnih gospodarstvenih žarišta Njemačke. Hrvatska se i politički ekstremno veže na Njemačku, pri čemu Berlin kao glavni grad Njemačke i te kako akumulira velik broj letova političara, diplomata i državne administracije. K tome treba dodati još i kulturnu razmjenu, sport (velik broj hrvatskih sportaša u Njemačkoj), znanstvenike i obrazovanje (priličan je broj Hrvata koji studiraju u Berlinu, poglavito na postdiplomskim studijima). Berlin je jedna od najperspektivnijih linija iz Zagreba pa nije jasno zašto Croatia već odavno ne leti na toj liniji, te zašto je Eurowings odustao od najavljenih letova. Možda baš zato što ih Ryanair planira pokrenuti?

Druga izuzetno bitna linija je Stockholm. Croatia je odustala od letova za ovaj grad, a isti ima i te kakve potencijale. Prilična dijaspora iz Hrvatske i BiH, gospodarska razmjena, turizam. Ova linija sigurno nije riskantna i biti će vrlo uspješna, a Ryanair je prije par dana otvorio bazu u Stockholmu.

Ryanair bi svakako mogao otvoriti i letove za Atenu. Od linije je odustao Aegean, a Croatia leti sezonsku liniju preko Dubrovnika sa Dash 8-400 i svega tri tjedna leta. Vrlo dugo, nepraktično i neudobno. Tu bi Ryanair i te kako bio konkurentan.

Ryanair bi svakako trebao krenuti letjeti za Bucharest. Linija se pokazala uspješnom, no Croatia ju nije obnovila nakon Covida-19. U kontekstu letova za Sofiju i Podgoricu ova linija ima bitno više potencijala. Croatia je ne leti od X/2019, pa Ryanair može iskoristiti poticaje i pokrenuti liniju jer nitko ne leti na liniji više od dvije godine.

Ryaniar bi mogao pokrenuti i letove za Bordeaux i Marseille. Naime, iz Zagreba postoje letovi prema Parizu, Barceloni i Milanu, a ovaj ogroman bazen sa velikim putničkim potencijalom nije pokriven letovima iako je razmak između ta tri grada preko 1000 km.

Jednako tako logične bi linije bile i za gradove koji nemaju letova iz Zagreba u blizini poput Catanie ili Palerma i Edinburgha. Ne bi bilo čudno da se Ryanair pohrva sa Eurowingsom na Pragu poglavito što je Croatia odustala od letova za Prag, a Eurowings ima vrlo skroman broj letova, tek jedan do dva tjedno.

Kompanija bi mogla pokrenuti i letove za Rigu koja je jedna od većih Ryanairovih baza, pa tek treba vidjeti tko će prije pokrenuti ove letove Ryanair ili airBlatic koji je već najavio interes za letove između Rige i Zagreba. AirBaltic se zna pohrvati sa Ryanairom i vrlo je uspješan do sada u tome, pa ne bi čudilo da preduhitri Ryanair na ovim letovima. Uspješnost borbe sa LCC airBaltica pokazuje i činjenica da je iz Rige uspio maknuti bazu Wizz Aira, kompanije koje ne zatvara često svoje baze.

Logični letovi bi bili i prema Bologni koja je jedan od najvećih Ryanairovih baza sa velikim brojem mogućih konekcija. Na koncu tu je i jedna teška egzotika Marrakesh, u Maroku, aerodrom koji je vrlo daleko, a Zagreb nema ni izblizu letova prema Zapadnoj Africi. Kako god, sa nestrpljenjem očekujemo što će Ryanair reći sutra.

50 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ha, ha, haa…

Uspjeli su zavarati i našeg “dobro” obaviještenog analitičara…

Očito je da su zagrebački rezultati porazni za FR, pa je čak šef morao doći i napraviti nešto medijske

buke…

Sinko, ukiselit ces se od zluradosti

Da su porazni ne bi najavili baziranje još dva aviona

Tresla se brda, rodilo se niš

Znaci nema nikakve objave.

Ryanair CRL-RJK od 27.3. + ZAD-NUE od 29.3., svaka po dva put tjednom

Off:
Korean Air povukao iz prodaje liniju za Zagreb za cijelu sljedeću godinu.

Za cijelu sljedeću godinu? To mi baš ne zvuči uvjerljivo.

Ne očekuju normalizaciju transkontinentalnih putovanja sljedeće godine tako da je linija upotpunosti povućena za sljedeću godinu. Isto vrijedi za sve ostale destinacije u Europi osim Frankfurta, Pariza, Londona i Amsterdama.

lagano prepisivačina sa Croatian Aviationa

Neka Michael kaže da će ZAG biti čvorište za cijelu regiju s predsjedanjem iz DBV (i možda SPU), uz to još HAM.

Nitko sretni od mene, iako znam da je malo vjerovatno to sve 🙂

Ako otvaraju liniju i uzimaju podsticaj Zagreb – tamo negdsje dal mogu uzeti popuste i “tamo negdje” ako aerodrom daje za nove destinacije.

Anonimni, pa naravno da se poticaji mogu uzeti sa obe strane 🙂
Ako se uvede linija Zagreb-Porto, a i Zagreb i Porto daju poticaje za otvaranje nove linije, naravno da se poticaji uzimaju iz oba “dzepa”

Uvek kad se povede slična priča, pomislim da bi bilo fantastičnio da neki LCC zatalasa žabokrečinu i otvori liniju ZAG – BEG. Koja bi bila senzacija kada bi O’Leary u utorak to najavio.

Upravo, to bi jedino bilo senzacija.

Osobno bih rado volio vidjeti Krakow ili Berlin

Logicnije mi je nekako Hamburg cak i Porto

Ja osobno vjerujem da ce u 2022 palma de mallorca biti jedno od odredista za ljeto, a zimu bi mogla zamjeniti tenerifa ili gran canaria

Bilo bi izvrsno kad bi Aer Lingus uveo direktni let za Zagreb. Osim što bi bio konkurencija na liniji Dublin – Zagreb Croatiji i Ryanairu, bio bi i konekcijsko središte za mnoge letove prema Sjevernoj Americi.

Mislim da će se Berlin Zagreb uvesti vrlo brzo, bez obzira koja kompanija bude odrađivala tu liniju.

Direktno sam zaposlen za EI i mogu potvrditi da nista od te rute za sada. Bivsi CEO Steven Kavanagh je prije par godina imao ideju povezati Aerlingus letove iz DUB sa svim glavnim gradovima u EU no ostalo je samo na ideji 🙂

A koji je razlog neuvođenja te linije? Aer Lingus se tuče s Ryanairom na mnogim aerodromima i još je imao sezonske letove za Pulu, Split i Dubrovnik. (DBV je bio i ovog ljeta.

Ako vec Eurowings leti za Prag i ako Rajan zbog subvencija trazi linije koje niko nije prometovao 2 godine zasto bi leteli za Prag?

Za Atinu ima se vise smisla boriti iako je u istoj poziciji kao Prag jer vec neka kompanija prometuje iako ne direktno. Tu mozda nadju rupu da dobiju subvencije ako se vode logikom da Zagreb nema direktnu liniju sa Atinom.

Jel Rajan do sada pokrenuo linije gde niko nije leteo minimum dve godine?

Jedna je stvar direktno, druga non-stop. CA leti direktno za Atenu, ali ne non-stop….

treba znati kako je izgledao incentive. U trenutku objave nije bilo prošlo 2 godine od zadnjeg prometovanja jednog prijevoznika na ovoj liniji tako da ta linija ne upada pod incentive program koji je postajao i završio 30.06.2021.

ala pameti. Takve stvari ne prolaze, dajte se malo informirajte. Zračna luka s više od 5 milijuna putnika godišnje (ILI glavna zračna luka države što je Zagreb) ne može toliko talasati. Pišete nonsense.

Pa neće zato jer se program poticaja odnosi na period od pet godina. Za sve sto uvedu u tom periodu imaju popust, osim za linije koje su se operirale 2019. i 2020. I Dublin je jedini izuzetak od dosadašnje 24 linije.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!