zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto AFKLM kupuje samo 19.9% SAS-a

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: SAS

Objavom koju bukvalno niko u avioindustriji nije očekivao, Air France-KLM (AFKLM) je u X mesecu 2023. objavio da će kupiti manjinski udeo SAS-a, kao i da će jednog od pet osnivača Star Alliance-a izvući iz istog i prebaciti u Skyteam. Ovime se AFKLM munjevito izvukao sa zacementirane pozicije najslabije od tri velike grupacije u Evropi i iako definitivno i dalje nije jači ni od IAG-a ni od Lufthansa Grupe (LHG), sada im zapravo predstavlja ozbiljnu konkurenciju. Ono što je ostalo kao misterija jeste zašto je AFKLM odlučio da kupi specifično samo 19.9% SAS-a. Odgovor na ovo pitanje je isplivao i nalazi se u pravilima i propisima Evropske Unije o konsolidaciji kompanija. U pozadini visoko publiciranih prepirki Evropske komisije za konkurenciju (EC) sa IAG-om i LHG oko kupovine Air Europa-e i ITA-e, otkriveno je da AFKLM uopšte neće morati da pregovora sa EC o kupovini SAS-a jer kupuje udeo manji od 20%, što znači da EC ovo neće tretirati ovo kao ulazak SAS-a u grupaciju AFKLM, samim time misleći da nije potrebno istražiti mogućnost anti-konkurentnog delovanja na tržište.

 

Tržišna situacija

Kao što je već pisano na portalu, IAG je u pregovorima za Air Europa-u već dve godine, dok je Lufthansa godinu dana u pregovorima za ITA-u. Ovo je zato što ulazak u grupaciju obavezuje EC na “temeljnu” istragu konkurentnosti i mogućnosti monopolizma na tržištima na kojima umešane kompanije lete. Ova cela procedura i njena primena su generalno novost u avioindustriji u Evropi jer 2023. predstavlja godinu u kojoj je EC prešla iz jedne krajnosti u drugu – prelazeći iz vrlo ležernog pro-konsolidacija stava u stav koji pokazuje da se EC odjednom u avioindustriji ničemu ne protivi više nego konsolidaciji. U prvom od tri nedavno aktuelna slučaja, tj. IAG-Air Europa, istraga je potpuno opravdana jer je IAG vlasnik Iberia-e, koja je kao i Air Europa dominantni igrač na tržištu Evropa-Južna Amerika, uz TAP. Ove tri kompanije se potpuno preklapaju na tržištu, pogotovu Air Europa i Iberia koje između ostalog i dele hubove u Madridu i Barseloni. U drugom slučaju (ITA-LHG) je takođe jasno da je potrebna istraga, ali manjeg opsega jer je ITA trenutno i dalje oko 25-30% manja od stare “referentne” kompanije – Alitalia-e, koja takođe nije bila preterano “jaka” kompanija poslednji put kad je napravljen pokušaj da se proda 2019. Treći, do nedavno aktuelni slučaj, Korean-Asiana, je poslužio da konačno pokaže model penala koji bi se primenio na kompanije koje se spajaju – prilično se sigurno može reći da ovim novim modelom niko nije zadovoljan.

 

Propisi i njihova primena

Kao što je navedeno, po propisima EU se kupovanje udela u kompaniji koji je manji od 20% ne smatra formiranjem grupacije. Ovo se do sada praktično nikada nije uzimalo u obzir zato što je EC od sredine 2000ih uvek imala stav koji je favorizovao spajanje kompanija – pogotovu u avioindustriji, kada je odobreno spajanje i prodaja barem deset kompanija, kao i mnogo kontroverznije formiranje i ulazak kompanija i grupacija u Joint Venture (JV) sa Američkim partnerima. Od svih odluka EC vezanih za avioindustriju ove poslednje sada prave najveće probleme jer je EC naivno pretpostavila da će formiranje JV biti potpuni benefit putnicima i samim time nije posvetila puno energije istraživanju mogućnosti za monopolizaciju tržišta. Ovo je dovelo do toga da se sada u 2024, osam od deset sedišta u prodaji na trans-atlantskim letovima prodaje u okviru JV, što naravno ne ostavlja prostora za ulazak drugih kompanija u JV, koči razvoj istih kompanija i dovodi do daljeg jačanja uskog kruga kompanija koje su deo jednog od tri trans-atlantska JV. Naravno, potpuno je jasno da je sada malo kasno da se EC seti da temeljno radi svoj posao jer je šteta dobrim delom već napravljena. Sve najjače kompanije su već ušle u JV čime su još više ojačale, a posledice loše industrijske polise EC će sada trpeti preostale “nesvrstane” kompanije srednjih dimenzija kao što su TAP, ITA, Air Europa, LOT, Aegean…

Šta je AFKLM izbegao

AFKLM je post-covid oporavak započeo kao najslabija od tri evropske grupacije. Poslednji je otplatio covid pozajmice i između ostalog zbog toga nije mogao da ozbiljno proba da kupi ITA-u, čime bi konačno zacementirao dominantan položaj grupacije i Skyteam-a u Italiji. ITA-u je u međuvremenu pokušala (a i dalje pokušava) da kupi Lufthansa i već prvim koracima udaljavanja ITA-e, AFKLM je izgubio poslednjeg iole sposobnog i relevantnog partnera u Evropi, barem dok ne počne ozbiljna integracija Virgin-a u Skyteam. I dok se IAG i LH sude sa EC i manevrišu oko izbora evropskog parlamenta i mogućih posledica tih izbora na EC, AFKLM je uleteo u pomoć SAS-u. Posledice ovog manevra su odmah vidljive – IAG nije mrdnuo sa Air Europa-om, dok je sama kompanija trenutno u limbo stanju jer joj nije dozvoljeno da značajno menja komercijalne ugovore. Air Europa čeka da napusti Skyteam, idalje ima većinu starih codeshare-ova ali ne može da potpisuje nove sa IAG kompanijama. ITA je uspela u još goru situaciju da se uvuče – direktori kompanije su poverovali naivnoj proceni CEO-a LHG da će EC odobriti prodaju u roku od 6-7 meseci i skladno tome su planirali operacije. ITA je spremila codeshare-ove sa LHG i povezala sisteme prodaje, ali bez dozvole EC ne može da ih aktivira – AFKLM je ubrzo saznao za ove planove “brze” integracije i promptno je zajedno sa Deltom ukinuo sve transatlantske codeshare-ove sa ITA-om – postupak koji je ITA-u koštao preko 100 miliona evra u izgubljenim prihodima. U međuvremenu, AFKLM je finalizovao kupovinu SAS-a i objavio ulazak SAS-a u Skyteam već od 1.9.2024. Očekuje se da će kompanije ubrzo potpisati i prve codeshare ugovore. AFKLM neće doduše moći da izbegne penale na slotove, čak i sa ovako malim udelom SAS-a. U opticaju je praktično zagarantovan zahtev za oslobađanje slotova u Amsterdamu, kao i u Parizu zbog dominantnosti buduće kombinacije AFKLM-SAS na letovima ka Skandinaviji, kao i na transatlantskom tržištu.

 

Trenutna situacija

AFKLM je trenutno u prilično dobroj poziciji. Prebacivanje SAS-a u Skyteam će biti vrlo jak i direktan udarac na Star Alliance i pre svega LHG. SAS će moći da se i više nego dovoljno integriše sa AFKLM-om, tako da AFKLM odmah vidi benefite. Doduše, na duže staze situacija se više komplikuje – sa udelom od 19.9% AFKLM neće imati kontrolni udeo u SAS-u, a neće moći ni da potpuno integriše kompaniju u grupaciju. SAS-u neće biti dozvoljeno da uđe u TAJV (JV Delta-e i AFKLM) dok AFKLM ne poveća svoj udeo, ako uopšte uspe. Najveći problem ovde pravi sam koncept integrisanja novih kompanija u već postojeće grupacije. Na primeru ITA-e, EC je pokazala šta očekuje pri budućim prodajama kompanija – a ako sledeća EC (nakon izbora evropskog parlamenta u VI mesecu) ne bude naklonjena AFKLM-u i ka konsolidaciji kompanija generalno, SAS čeka upitna budućnost, u kojoj bi mogao da, po navodima izabranih analitičara, postane nova Alitalia – kompanija koja ostaje “Junior Partner” u alijansi i koja ne može nikako da se izvuče u stabilni profit iz dugačkog niza razloga. Skyteam je već na jakoj drugoj poziciji na transatlantskom tržištu, a biće još jači kad se priključi SAS. Zbog ovoga je vrlo upitno da li će EC ikada dozvoliti ulazak SAS-a u JV, pogotovu kad se uzme u obzir da je Skyteam pogotovu dominantan na letovima ka istočnoj obali SAD, gde SAS najviše i leti. Takođe, nema sumnje da će ovaj model integracije “malo po malo” prekopirati druge kompanije – prva među njima Lufthansa za ITA-u, a zatim i ko god uspe da pokupi TAP.

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Otkud sad osam od deset sedista preko Atlatnika prodaju JV? Meni to ipak zvuci malo monopolisticki, uprkos svom hvaljenju novoformiranih Joint Venture pocetkom 2010ih kog se vrlo dobro secam…

Nisam protiv EU, ali meni licno EU nekada stvarno otezava da ne budem protiv iste sa ovakvim povuci potegni ponasanjem. Dok Americke, Kineske i MEB3 kompanije sve vise jacaju, mi ovde glumimo neku pamet…pa jos istim tim kompanijama dajemo i 5th Freedom rute…

Jel se moze desiti da sad bez poteskoca kupe ovih 20%, a da u nekom trenutku u buducnosti povecaju udeo? Mozda je taj put laksi nego ovaj Lufthanzin sa ITA-om?

Pa da. To je najbolja strategija

To i jeste plan. Ostaje za videti doduse kakve ce penale EC traziti. S obzirom da je Skyteam vec ima najveci udeo na transatlanstkim letovima, moguce je da ce traziti tolike penale za AFKLM i SAS da ce postati neisplativo da AFKLM potpuno otkupi kompaniju

AFKLM se vrlo lepo snasao. Pitanje je zasto su oni tek prva kompanija koje je ikada ovako krenula samo sa otkupljivanjem 20%.
Ako nista to je vrlo indikativno ogromne promene stavova u EU o konsolidaciji

Niste mogli bolji izbor reci da uzmete. Potpuno mi je nejasan taj kvazi kolonijalizam pod nogom Delte. Doduse i to samo pokazuje koliko je AFKLM slab, kad UA tako ne diriguje Lufthansom niti American sa BA

Sto je i logicno, pobogu! Delta je jedna od najmocnijih, najvecih i najbogatijih kompanija na svetu!

AFKLM u floti ima 555 aviona, dok Delta u svojoj grupaciji ima 1.454 (zajedno sa svojim regionalnim kompanijama). Dakle 2,6 puta vise aviona ima Delta!

Pa u Star Alliance je United Airlines glavni, nije Lufthansa.

Nista novo, tako je godinama Delta gurala AFKLM da investira u Alitalia-u, a kad je doslo vreme za prodaju ITAe, onda je angarzovan i americki investicioni fond Certares pored AFKLMa.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!