zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatijin krajnje nelogični red letenja

Već 20 godina naglašavam nelogičnosti reda letenja Croatie Airlines. I dok su te nelogičnosti još možda i djelomična nužnost tijekom nategnutih ljetnih mjeseci, zimi one nemaju baš nikakvog smisla, obzirom na prizemljenost većine kapaciteta. Ovo je još više izraženo ove zime kada se leti tek par tjednih letova, a većina kapaciteta je prizemljena. Upravo sada bi se kapaciteti trebali koristiti najracionalnije, pošto većina prizemljenih aviona i posada koje nemaju doslovce što raditi znači da se i valovi i frekvencije mogu postaviti daleko logičnije. No, eto, još jednom sam na svom primjeru ustanovio kako je tako što tek utopija u Croatiji. Kao prosječni poslovni putnika pokušao sam otići danas, u četvrtak 17.12. za Split, obaviti sastanak i vratiti se isti dan kući, bez da spavam u Splitu. Bio sam voljan pristati i na bezobrazno visoku i nerealnu cijenu karte od preko 1000 kn (133 EUR) samo da se ne moram drndati 800 km u jednom danu.

Naravno, vrlo brzo sam ustanovio da to nije moguće. Jer prvi avion za Split u četvrtak ide u 14:30 sa dolaskom u 15:20, no posljednji povratak je u 19:55 (u Zagrebu u 20:45). Puno premalo za bilo kakav sastanak (samo 4 sata, od kojih treba odbiti sat vremena putovanja iz i u zračnu luku, te sat vremena dolaska prije leta). OK, noćiti ću u Splitu.

No, ono što je tragedija, ustanovio sam da to nije moguće ni u dva dana, tj. sa jednim spavanjem. Naime, prvi avion u četvrtak iz Zagreba za Split odlazi tek u 14:30 i dolazi u Split u 15:20. Prekasno za sastanak obzirom da kompanija radi do 17:00 sati. Da nonsens bude još veći ovaj četvrtak Croatia iz Zagreba za Split leti čak 3 dnevna leta, onaj večernji u 21:10, no zato ima dva leta sa razmakom od samo pola sata, u 14:30 i u 15:00 sati, prvi za Rim preko Splita, a onda onaj samo za Split. Kojeg to ima smisla? Na svakom od tih letova ima tek par putnika. Zašto dva leta sa razmakom od 30 minuta? Ako je već ovaj za Rim trebao ići u 14:30, koji je smisao leta u 15:00 sati, a na ova dva leta nema dovoljno putnika za jedan pun avion? I kada sam se već pomirio da ću ići sa ovim u 15:00, pa u hotelskoj sobi prodavati zjake pola dana, te obaviti sastanak idućeg dana, ustanovio sam da mi i povratci u petak ne odgovaraju. Naime, posljednji let iz Splita za Zagreb je u petak u 12:50 (dolazak u Zagreb u 13:40). Ovo znači da bih trebao ustati u 7:00 sati da budem na sastanku u 9:00. Kako već u 11:00 moram krenuti prema aerodromu da ulovim let puno mi je preriskantno limitirati se samo 2 sata za sastanak.

Obzirom da mi nakraj pameti nije bilo trošiti dva dana u Splitu, te plaćati dva skupa noćenja, što bi me sa obrocima koštalo preko 300 EUR, ostala mi je „standardna“ opcija korištenje automobila i ubijanje od 850 km vožnje u jednom danu. No, otići ću u petak ujutro za Split i već pred večer ću biti kod kuće, uz daleko manji trošak puta (benzin i cestarina), te samo jedan usputni obrok, a bez troška hotela. I tako usprkos 5 letova u dva dana između dva najveća hrvatska grada ja ne mogu putovanje obaviti sa jednim noćenjem u Splitu. O nonsensu da u petak, kada su najveće migracije lokalnog stanovništva u Hrvatskoj i prema inozemstvu, imamo samo 2 leta iz Splita do Zagreba ne treba ni govoriti. Ovo se desilo već drugi puta u pola godine, u VI. mjesecu sam jednako tako bio prisiljen koristiti automobil da u 9:00 budem na sastanku u ZL Split i vratim se istog dana kući.

Bravo Croatia Airlines i genijalci koji sklapaju redove letenja u kompaniji. I onda se pitamo kako Croatia stvara multimilijunske gubitke svake godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!