zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ove godine će se bitno teže iznajmiti avioni

U ovom momentu dvije hrvatske ACMI kompanije na raspolaganju imaju 9 aviona za iznajmljivanje, Trade Air njih 6 i ETF njih 3. Obije kompanije su nedavno nabavile po jedan avion, Trade Air Airbus A320, a ETF Boeing 737-800.

Trade Air je za sada uspio iznajmiti četiri svoja aviona za ovu sezonu, jedan u Ljubljani (A320), dva u Prištini (A320 i A319), te jedan u Innsbrucku (F100), no dva aviona još nisu iznajmljena. ETF ima jedan avion u Prištini, a dva još nisu iznajmljena.

Naime, u ovom momentu avione je prilično teško iznajmiti. Ukrajinski SkyUp iznajmljuje 14 svojih aviona, Ukraine International njih 25 i Windrose 1. To je čak 40 aviona na ACMI tržištu. Uz to lezori su uspjeli iz Rusije povući nekoliko desetaka aviona. Neki od njih se neće iznajmljivati jer imaju nepotpunu dokumentaciju, no bar 30-40 aviona je neplanirano na tržištu. K tome još treba dodati i stotinjak aviona koje su kompanije koristile za letove prema Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji koji sada ne lete. Samo AirBaltic je na tržište stavio 11 svojih aviona koji su korišteni za ove letove. To znači da je trenutno na tržištu Europe neplanirano oko 180 dodatnih aviona. Ogromna brojka. Stoga bez obzira na činjenicu da će ove godine biti daleko više putnika i posla za ACMI kompanije ipak je broj aviona koji je na tržištu vrlo velik, pa će i posao iznajmljivanja aviona biti bitno teži.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sigurno je lakse ove godine iznajmiti avion nego zadnje dvije.

Lakse je unajmiti, a teze iznajmiti avion

dakle zadnje tri godine je teže iznajmit avion, ali je ove godine puno bolja situacija za iznajmljivače nego prošle dvije godine kad je korona vladala i bilo viška aviona puno više nego danas.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!