zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Nema mjesta na Qatarovim letovima iz Zagreba

Nema više mjesta na Qatarovom letu u petak iz Zagreba za Dohu i u nedjelju nazad sa Airbusom A320. Još ima samo malo mjesta u business klasi u petak, no u povratku u nedjelju nema čak ni u business klasi. Istinski čudno da Qatar odmah nije stavio veći avion na ove dane, barem Boeing 787-8. Povratne karte su se jučer navečer prodavale po 2805 EUR.

Na letovima u subotu iz Zagreba i ponedjeljak povratak cijena karte je 20.401 HRK (2720 EUR) i ima jako malo slobodnih karata. I ove karte će se sigurno rasprodati. Ista je situacija i na letovima u četvrtak i utorak. U oba dana cijena u jednu stranu je 1360 EUR. Tek u srijedu je cijena nešto malo niža, 1035 EUR.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Qatar

47 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

E neka je još i ovo došlo na portal.

Alene, jeste opet šef dočeka nogometaša u nedjelju?

Jel moguće? Odradili ste masu tih najvećih dočeka, imate sve u malom prstu, u čemu je problem? Da se nije politika upetljala?
Baš nonsens.

Tko preuzima? Nemojte samo reći da je ona dvorska luda Krešo Dolenčić… 🙁

Pa Krešo je redatelj koliko znam

To znam pa mi zato nije jasno zašto bi vas kao zrakoplovnog stručnjaka angažirao redatelj drama, opera, dočeka etc

Bolje se manje zamarajte zasto nije poslan veći avion. Sta stvarno mislite da Indijci nisu zračunali di je bolje poslati koji avion?
Raspolazu sa stotinu informacija, i sta je najbolje tocnih, a ne vama je netko reko da je na nekom letu bilo puno, a na nekom ne. A dosla je i zima u Hr, zalihe su potrosene, cijene su otisle u nebo, a ti koji mogu putovati su otputovali na tekme, a nema ih puno. Pogledajte pad potrosnje samo u zadnjih mjesec,dva. I to ne vasih 50 poznanika koji su dobrostojeci ljudi, vec Hrvata generalno.
Uostalom i Bozic je blizu pa su i dalje vecina putnika transferni.
Ako nesto znaju Indijci onda je preracunavat do iznemoglosti i vjerujem da se tu nisu zeznuli, osim u pocetku kad su slali veci avion pa skuzili da ipak Hrvati nisu tak bogati kak su oni mislili.

A što je to polič? Nešto iz slovenščine?
Slabo prođoše ti srpski bojevi.

Ovo oa anonimusa je kako se babi snilo. Hrvati troše ko mutavi i svi podaci to potvrđuju. Rekordna predblagdanska potrošnja. A ovo o indijcima govori o tom anonimusu.

Očigledno da sa ovom linijom ima problem. Nešto opasno ne štima i QR je smanjio kapacitet.
Očigledno je problem sa putnicima. A opet karte su preskupe. Što daje sliku da je puno. A ovo zašto ne šalju veći avion pred dva najvažnija meča…
Nešto ne štima

OT: Let OU411 FRA-ZAK 14.12. trebao je da poleti u 18h. Zbog kvara na motoru, poleteo je tek danas oko 14h.

Da, Tango-Golf

Zašto nije išao CTO?

Tango-Oscar čući već više od tjedan dana u ZAG…

“Još ima samo malo mjesta u business klasi u petak”

Ovo inace nije istina. U sistemu stoji da je samo 1 od 12 mesta zauzeto u biznisu.

Sistem vas demanttuje. Govorim o petku i govorim o biznis klasi

J8 C8 D8 I8 R8 P8 Y1 B0 H0 K0 M0 L0 V0 S0 N0 Q0 T0 O0 W0

sistem pokazuje najmanje 8 slobodnih sedista, a kada udjete u sledecu stavku u sistemu da vidite tacno koliko je sedista slobodno pokazuje 11.

U kojem vi to sistemu vidite tih 11 mjesta u C osim ako ne radite kod QR? I da: jučer je C u petan na ZAG-DOH bio skoro pun, danas su slobodnih tih 8 mjesta. U nedjelju je DOH-ZAG i dalje kompletno puna.

Pretpostavljam da razmišljaju o slanju 321 pa otvaraju buking…

Nece. Ima samo jedan i nije planiran za let za ZAG.

Interesantno je da taj avion u zadnjih 7 dana leti isključivo Doha-Ahmedabad-Doha i Doha-Sharjah-Doha

Mozda OU posalje dva A380? Samo malo da se organizuju…

Ima li neki charter za subotu?

Zašto ne šalju 787-8? Zato jer ovako barem nešto zarade sa A320, dok sa 787-8 ne mogu imati preko 50-60% ukupan load factor na cijeloj rotaciji. Ionako su dovoljno letjeli praznim sjedalima zadnjih mjesec dana.

Pričamo već 5 dana o charterima i QR letovima, ljudi su vam iznijeli podatke i vlastita svjedočanstva, i vi sad to pitate. Napisao sam vam koji je bio LF na predzadnjem letu B777 pred polufinale. Tada je bila daleko najveća potražnja. I sad nakon svega toga se čudite kako opet ne šalju widebody. Stvarno nemam komentara.

U konačnici je bio pušiona sa svim tim 777 i u 2 smjera niti jedan dan nije bio ukupno preko 50% popunjen. A zašto su inzistirali na 777, očito su se nadali kako napredujemo na turniru da će interes i popunjenost rasti. Interes je rastao, ovo drugo ne toliko zbog cijena i svega ostalog.

Trenutna potražnja QR u ZAG, zimski red letenja, ako ne računamo prvenstvo je 4 X tjedno A320. Ajmo reći nek su optimističnom procjenom popunjeni tranfernim putnicima 80% => to je 422 putnika po smjeru. Ovako dok je bilo prvenstvo smo imali 7 tjednih letova gdje je otprilike 4 puta bio widebody a 3 puta A320.
3 x A320, 2 x B788, 2 x B777-3000ER, što dovodi do cca 230 sjedala dnevno po smjeru.

Svi dani koji nisu bili izravno vezani za odlazak i povratak na utakmicu su u principu prevozili transferne putnike koji bi ionako bili na ona 4 leta i eventualno nešto ovih koji su se “prelili” iz dana kad je bila utakmica. Dakle onih 422 putnika (ako pretpostavimo da bi LF bio 80) se rasporedilo na 7 tjednih letova što daje 60 putnika po letu, a bilo je u prosjeku ponuđeno oko 230.

Ako je tjedno bilo max 2 utakmice, to znači da su od 14 tjednih rotacija, samo 2 iz ZAG na odlasku na utakmicu i 2 iz DOH povratak, bile na najjačoj potražnji. Osobno sam bio na jednom od tih letova točno dan prije utakmice, koji je bio na samo 70%. Možete zamisliti samo koliko je bio prazan na dolasku u Zagreb, kad je bio popunjen samo transfernim putnicima (onih 60 što bi bilo svakako putovalo Qatarom, izračunato iznad). Ma nek je taj broj transfernih bio i duplo veći – za 777 je to jako malen broj.

Vi slobodno vjerujte “nekima da je sve bilo dobro popunjeno”, ja vam po XY puta tvrdim da je popunjenost bila debakl i da je samo par letova uopće bilo popunjeno da financijski budu na nuli.

Pa da, ali ja vam kažem da ni ovi pred utakmice nisu bili puni. Pa zamislite samo onda kakva je ukupna bilanca 😂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!