zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Embraer danas imao promociju u Zagrebu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Embraer je danas imao promociju u Zagrebu na kojoj su uz direktora Croatie Airlines Jasmina Bajića, bili još i direktor Air Montenegra Predrag Todorović i direktor Trade Aira Marko Cvijin.

Prvo se okupljenima obratio Stephan Hannemann, direktor prodaje za Europu, a potom je predavanje o Embraeru održao Cesar Pereira, dopredsjednik Embraera. On je naglasio da Embraer proizvodi avione već 52 godine, te da ima tri organizacijska oblika: komercijalnu avijaciju, obranu i business avijaciju, kao i startup električne avione. Embraer je prodao svoje avione u više od 70 zemalja i više od 130 kompanija. Najveće tržište im je Europa. U prometu imaju više od 1950 aviona. U kategoriji aviona sa do 150 sjedala Embraer ima 29% prodanih primjeraka, Bombardier 25%, Airbus 17%, ATR 13%, Boeing 12% i ostali 5%.

E2 avioni su nova tehnologija koja se razvila na dokazanoj platformi. Avion ima 8% manje troškova po letu i 2% manje troškova po putniku. Embraer tvrdi da imaju najmanje troškova po letu od svih proizvođača aviona. Novi E2 ima 7% manje troškove maintenancea, 10% niže troškove slijetanja, 6% niže troškove hendlinga i 10% nižu potrošnju. No, direktor Helvetica Tobias Pogorevc, koji je bio na promotivnom letu, je naglasio da njima avioni troše i 17% manje nego E1, te na nekim letovima i 25% manje. Pogorevc je naglasio da je avion daleko tiši radi čega plaćaju daleko manje takse u Zurichu, London Cityu i drugim aerodromima kojima je buka izuzetno važna.

Avion ima najduži maintenance interval u industriji. U usporedbi sa A220 E2 ima 18% bolji intermediate check (1000 FH spram A220 850 FH), 18% bolji osnovni check (10.000 FH spram A220 8500 FH), 33% bolju strukturalnu inspekciju (20.000/40.000 FH spram A220 15.000/30.000 FH), te 33% bolju CPCP inspekciju (8 i 16 godina sprema A220 6 i 12 godina). To svakako čini aviona više nego konkurentnim.

Dolet E175-E2 je 3704 km, E190-E2 5278 km, te E195-E2 4815 km. Ovo znači da avion može iz Zagreba doletjeti na bilo koju destinaciju u Europi, no i u dijelu Afrike i Bliskog Istoka. Embraer smatra da je ovaj dolet više nego dovoljan i da sve preko toga, tj. preko 6 sati leta znači mrcvarenje za putnike. Embraer naglašava da je ogromna većina letova E2 između jedan i pola i tri sata.

Avion ima daleko veći prtljažni prostor iznad glave i sada u pretince može stati univerzalni kofer 55x45x25 i to vodoravno, dočim ima dovoljno mjesta za dva takva kofera iznad svaka dva sjedala, tj. svi putnici mogu smjestiti po jedna kofer iznad glava. Avion ima daleko veće prozore, čak 40% veće nego A320. Konačno, avion ima i veća te udobnija sjedala. Svaki putnik iznad glave ima sustav regulacije svjetla i protoka zraka, za razliku od ostalih aviona koji taj sustav imaju na centralnom mjestu iznad 2. sjedala.

foto: Alen Šćuric

Avion ima najtišu kabinu, što smo se istinski osvjedočili tijekom probnog leta. Stvarno ga ne čujete, a buka sustava prozračivanja je bitno bučnija od motora. Novost na avionu je i položaj kotača koji je vrlo specifičan i samim time daleko jeftiniji za održavanje. Takvi kotači su se do sada ugrađivali samo na manjim business avionima, pa je E195-E2 najveći avion koji ima takav sustav kotača. No, kako su takvi kotači teži kompanija ih proizvodi od titana kako bi bili lakši.

foto: Alen Šćuric

E2 ima manji rep zbog čega ima i manju potrošnju. Ovo jer moguće radi novog fly-by-wire. Avion ima i potpuno novo daleko aerodinamičnije krilo.

foto: Alen Šćuric

U E195-E2 može stati 120 putnika u dvije klase i do 146 putnika u jednoj klasi. Avion sa kojim smo mi letjeli (Helvetic) je imao 136 putnika u dvije klase. E175-E2 može primiti 80 putnika u dvije klase ili 90 putnika u jednoj klasi. Avion ima konfiguraciju sjedala 2+2, te najširi prolaz među uskotrupcima. Hannemann je demonstrirao ovaj prolaz tako što smo se on i ja mimoišli, uz napomenu da oboje nismo baš jako uske osobe.

foto: Alen Šćuric

MTOW aviona je 61.500 kg, maksimalni payload 16.150 kg, najveća brzina aviona je 0,82 macha, potrebna staza za polijetanje mu je 1805 metara sa maksimalnim opterećenjem.

Iskreno izvanredan avion, superioran u klasi. I po mom skromnom mišljenju daleko najbolja opcija za Croatiu Airlines. Za Croatiu bi kombinacija E195 (10 komada) + E175 (5 komada) bila savršena, avion je jeftiniji od A220-300, nešto manji što je bitno za kompaniju kojoj je A220-300 u većini operacija prevelik avion. Konačno u kasnijoj fazi Croatia može naručiti i budući Embraerov turboprop. No, bojim se da se Croatia već odlučila za A220. Naime visokopozicionirani manager u Croatiji je nedavno na jednom javnom mjestu izjavio da su se oni već odlučili za A220, a da Embraer koriste samo za fiktivne pregovore kako bi A220 skinuli cijenu. Šteta, ogromna šteta. Embraer je za Croatiu neusporedivo bolja opcija.

foto: Alen Šćuric
foto: Alen Šćuric

 

 

160 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Vec je dogovorena provizija za a svi siti ovce na broju

Nisu ovce na broju, u tome je problem, otišle u drugi obor.

UA je upravo najavio ogromnu ekspanziju za sledece leto sa 10 medjunarodnih linija. Iako su najavili drugu destinaciju u HR izgleda da od toga nema nista.

Izjavili su da razmatraju drugu destinaciju u HR, preneo je ex-YU odavno, tipa prosle godine.
Pa ne znam, nisam prijavljen na bilten jer sa drugih portala dobijam info mnogo azurnije.

Svasta se I ovdje pise. 😉

Možda još bude informacija o tome.

Nabavka isključivo A220 je u direktnoj suprotnosti sa postcovid strategijom odnosno onim što o toj strategiji za sada znamo, a koja podrazumeva jačanje regionalnog prisustva OU. Ovo je praktično odustajanje od regiona, OU će iz Zagreba leteti do najvećih hubova, i pokušaće da pokupi šta može sa obale tokom sezone. Šta će ovi avioni raditi preko zime, nije poznato.

Ne jako teško, nego nikako, iskreno. Mogu možda par puta nedeljno da ih nekako popune ali fokus na region valjda podrazumeva najmanje 1 let dnevno, za domaće linije i mnogo mnogo više… Ne znam, čudno.

Pa avionom te veličine se u normalnim vremenima i letilo za Skopje, Dubrovnik, Split i Mostar

??? Croatia Airlines je većinu letova za navedene destinacije operirala sa A319.

Za Skopje je prije pandemije poprilčno letova obavljala sa A319. Za Mostar neke.

A220 je odličan avion za OU kada se stanje u zrakoplovstvu vrati u normalu. Croatia bi mogla raditi odlične rezultate s ovim avionom ako je pravilno iskorišten.

Za Skopje je išao često Airbus, čak je i A320 išao. Za Mostar apsolutno nikada Airbus.

Gledao sam 2019. letove za Skopje i tijekom zime su poprilično letjeli sa A319.

A220 nije puno prevelik avion za Croatiu jer svi Croatijini konkurentni koriste avion sa sličnim brojem sjedala prema Hrvatskoj. Također većina flote OU se sastoji baš o aviona slične veličine.

Svi Croatijini A320 i A319 su već stari i njih bi do 2024. sve trebali zamijeniti. Ako ćete ih mijenjati sa nešto novijim A320 leasing cijena vam je ista kao i sa A320. Taj novac će se trebati nabaviti jer u protivnom nema budućnosti za OU.

Ceasar Pereira – Cesar Pereira.

Nisam bio pozvan na promociju tek sam sad zvao Marka Cvijina i dobio sve podatke za u buduće.
HOWEVER. Puno znam i ne potcjenjujte me.
1. Yasmine beach večerao je neki dan s ljudima iz Boeinga A Marko Cvijin je ih odbio.

2. Jasmine beach je glavna tema jutarnjeg lista koji je izašao u srijedu i predstavljanje kao evropski rekorder ko je osam puta izabran kao vršioci dužnosti na šest meseci da upravlja Croatia Airlines!!

3. I o Korona virus u Srbiji mogu mjerodavno. 13 septembra sam doputovao u Beograd sa fliks autobus prošetao se tri sata po Beogradu i sjeo na autobus Niš ekspres koji je vozio neverovatnih 10:30 sati do Skoplja stajući od Jagodina po staroj cesti preko Paraćina, Ražanj i Bujanovac… Većina putnika nije nosila maske A što je nastao kad je autobus krenuo iz Niša prema Vranju. Naš 52 putnika je sjedio na svim raspoloživim mjestima a čak petoro putnika je stajala A što je nedopustivo i bez Korona virusa. Kao što je nedopustivo i prodat sva mjesta s tim da u autobusu samo nas 20-ak nosilo maske iako sam ja dvaput cijepljenje jer ne bi ni mogao ući u Makedoniju i pitao sam se koliko je putnika uopće cijepljenja bez maske?! U Skoplju pak ne možeš ući niti u trgovački centar od redara ako nemaš kovit putovnicu Pa čak ni na terasu naj prestižnih restorana Uranija i Dojrana i tamo se moraš legtimirati!! Po Skoplju puno ljudi hoda s maskama po cesti, za razliku od Zagreba i Beograda!!

4. Moj Zmago Skobir ne vodi više aerodrom Brnik u Ljubljani a nisam vidio ovdje vijest.

5. Tonči Pejović će s novom godinom odletiti s aerodroma Brač. Jedini Hrvat ko je imao šansu raditi u svjetskoj ICAO. Ali mu krimos Boris odbio potpisati u ime Hrvatske. Željko slijepčević je živio dva mjeseca u montrealu u nadi da će se tamo ugurati a ja sam slučajno živio u montrealu u blizini ICAO, u zgradi armije spasa, Arme de Salut, kako i dolikuje siromašnim ljudima kao ja ali sam ja bio ravnopravno na ICAO ASSEMBLY 2013.

Alen, tko je slao pozive za brazilski Embraer? Dobro da se niste zabili u Sljeme kao što je bilo na promociju ruskog putničkog aviona suhoj koji se zabio u brdo kod Džakarte iako je njegov vrhunski automatski uređaj javljao Terra in, Terrain, a blesavi ruski pilot ga isključio dok je razgovarao s dva potencijalna kupca u pilotskoj kabini???

Kad bi bili neozbiljni kao kapetan Rus koji ga je zakucao u brdo blizu Džakarte sa novim putničkim Suhojev. Kopilot nije uzeo sve dokumente u locheed sobi. Bio je to prvi let putničkog suhoj Iva ikad vladao je opće veselje u putnička kabini bilo je 25 gostiju a kapetan je nakon šta je ovaj miran da mu je terrain, terrain , zabio ga u brdo..Svi su poginuli naravno bio je to prvi promotivni neslavni let prototipa suhojev izvan Rusije.

„Locheed” ili Load Sheet? Ah taj engleski..

Ma opet ovaj, sto poznaje sve, a ide autobusom (doduse luksuznim) od Skoplja do Zagreba.

Ma čovjeku se nije dalo propelercem od Zagreba preko Beograda do Skopja injop tako rano ujutro, pa, kako Croatia nije uvela dodatan let za njega a ni njegov prijatelj Cvijin mu nije stavio Airbus na raspolaganje (naučili smo da F100 nije dobar avion za ZAG-SKP), uzeo čovjek luksuzni autobus od Niš ekspresa. Usput je usrećio i beograđane, a o suputnicima u busu da i ne govorim. Samo nam nije još odao tajnu da li je i u Beogradu spavao kod “armije spada”…

Pa on gore pise da je spavao kod “armije spasa: “…ja sam slučajno živio u montrealu u blizini ICAO, u zgradi armije spasa, Arme de Salut,…”

Pipistrel alias Zdenko Padjen alias … (zaboravio sam mu onaj predzadnji nik ali mi se ne da tražiti) alias Alen Mišetić rides again. Čovječe ako ga opet nadrobi…

Gdje sam napisao da je autor u pravu po pitanju brisanja komentara? Samo smatram da razgovor o zaraženima uopće nije problematičan koliko i neki koje bi vidili na ovom portalu. Ali definitvno se ne bi složio sa autorom da je taj komentar uredu, dapače beskoristan je.

Gospodine još uvijek mi niste odgovorili na pitanje? Zašto ste se uhvatili konkretno ovog Alenovog komentara a kada su se pisali onakvi komentari koji sam naveo nitko to nije kritizirao? Zašto?

Ja napišem pa “nestanem” čudesno! Zato što je on autor i sve počinje od njega, eto zato.

No komentar koji sam ja naveo nije počeo od autora, niti je autor započeo raspravu o tome. Zašto ga niste kritizirali?

A što je kada komentator “Zagreb” napiše neki besmisleni komentar? Njegovi komentari se poprilično kritiziraju. Po vama se ni njegovi komentari ne bi trebali kritizirati jer “sve počinje od autora”, zar ne? Ali to ipak nije tako.

Pretpostavljam da nećete kritizirati komentare koje sam ja naveo jer se ismijavaju sa Zagrebom, a Beograd se hvali. Je li to pravi razlog? Kažite.

Kao što ne komentiram one koji veličaju Beograd tako ni tog “Zagreba” ne komentiram, nevažni su apsolutno. Autora ću uvijek da kritikujem jer ne želim takvu vrstu rasprave koju on često potencira. Volio bih da čujem nešto konstruktivno.

Nije autor jedini, dobar dio te rasprave uspoređivanja i vrijeđanja tuđeg nema veze sa autorom. Te rasprave u regionalnom zrakoplovstvu postoje i prije postojanja ovog portala, a samim time nije ih autor osmislio ni prvi potencirao. Ove rasprave postoje već godinama kada je u pitanju zrakoplostvo u regiji, a vamo su došle sa exyua koji je nekad bio svojevrsni dernek nacionalista i morona. Sada ih više nema tamo, ali su ovdje. Jednostavno trebate prihvatit činjenicu da autor uopće nije to osmislio već je to uvezeno sa exyua. Ako vam smetaju takve rasprave trrebate kritizirati sve koji ih stvaraju, a ne samo autora. U protivom, ne postižete ništa.

Problem kod ovakvih rasprava je kada se veliča Beograd, a ismijava Zagreb to nikom ne smeta niti itko to kritizira. A kada se veliča Hrvatska od strane bilo koga odmah dođe val vrijeđanja i kritika. Trebate shvatiti da su komentatori ovdje hipokriti.

Bilo bi lijepo od vas da kritizirate ovakve komentare bez obzira na izvor, doprinijeli bi boljoj raspravi za regionalno zrakoplovstvo opčenito.

Nisam ni rekao da je jedini ali kao što je to nestalo na exyu pri dobroj volji autora bi moglo da nestane i ovde ali za sada zahvaljujući autoru to postoji još uvijek.

Vi ste rekli da već davno ne čitate komentare na exyu! Kako onda znate da ih ima više? To jednostavno nije istina.

Prvi korak bi trebala biti želja čitatelja da to prestane. No očito nitko ne želi kritizirati ovakve komentare jer im ne smeta. Dapače, čak i podržavaju takve komentare.

““Evo za sve dusebriznike koji su prozivali JU kako mozda nece objaviti jer su im brojevi placevni u odnosu na avgust. A ono jedna kompanija, jedna Air Serbia vise putnika od svih kompanija u Zagrebu ukljucujuci Rajan sa tolikim brojem linija.
Mozda se sada okrene u oktobru jer eto Zagreb je dobio prvog sirokotrupca i to zbog delova Koncara. 🙄”

Dok komentatori ne počmu kritizirati ovakve komentare ostat će i takve rasprave ovdje. Ponovo navodim, ovaj komentar se svidio čitateljstvu i podržan je sa 7 lajkova.

A ni od vas ne vidim želju da se prestane sa ovakvim komentrima.

Ozbiljno? Aeroflot u Dubrovniku sa širokotrupcima je počeo ko? Mjerenje broja zaraženih u HR vs SRB je počeo ko? Nije istina šta ja kažem? Hoćete nešto iz tekstova? “Investicije iz Kine u HR vs SRB”

Kako vam se da više

Usput rečeno, tog “Zagreb” niko ozbiljno ni ne uzima, samo ga šprdaju jer je jedan od najvećih bisera na portalu.

1 komentar = 1 euro? Ili kako to ide?

Naravno sarkazam

Avione kupuje vlasnik, a ako se prati vanjska politika svima je jasno da se lova koju je EU dala RH mora i vratiti. Nema džabe ni u stare babe. U kompletu su vojni i civilni avioni, a stručnjake i onako nitko ne pita. Pa pobogu kupnjom Airbusa se i kupio ulazak u EU ili to do sada nitko nije uspio zaključiti.

Kako nije europski? Pa Airbus ga proizvodi, oni će i profitirati od prodaje istog.

A220 je kanadski proizvod. Konstruisao ga je Bombardier. Airbus je samo kupio prava na gotov proizvod.

Što znači da je to proizvod europskog proizvođača aviona koji će profitirati od prodaje istih.

Airbus ima većinski udio u Bombardier Aviation od 50,01%, Bombardier je zadržao 31%, a Investissement Québec 19% s tim da se Airbus 2025. može povući ali proizvodnja ostaje u Quebecu. Znači lova ide u EU…a u duhu aktivnosti koncentriranja Europskog kapitala i trgovine unutar EU prilično je jasno zašto se ide na kupnju Airbusa. Inače EU je prema RH isplatio do sada najveću pomoć koju je dobila jedna članica…selfexplainable

I gdje će lova nego u EU kao što je na početku napisano

Zasigurno ne u Turkmenistan…

Pozz..da sad ne ulazim u rasprave sa srpskim komentatorima o glupostima oko broja zaraženih, broju putnika određenih aviokompanija ili aerodroma, htio sam reći da je najvjerojatniji razlog kupovine A220 od strane CA samo održavanje aviona koje je skoro isto u odnosu na A320 i A319 pa nema puno prilagodbe, a ne bih se čudio da su i neki drugi interesi u igri…

Nisam stručan po tom pitanju, ali me ne deluje logično da održavanje A220 i drugih Airbus aviona može da bude “skoro isto”. A220 je avion koji je razvio i napravio Bombardier, ne vidim kako bi održavanje A220 u odnosu na A319/A320 bilo lakše od održavanja E175/195(E2) u odnosu na A319/A320?

Odrzavanje A220 i A320 familije nikako nije “skoro isto”

7 od 13 aviona u Croatiji Airlines imaju preko 144 sjedala. Samim time A220 ne može biti prevelik za Croatiju.

Ako žele biti konkurentni na tržištu definitivno trebaju uzeti noviji i štedljiviji avion te se riješiti Dasheva kojih se apsolutno svi riješavaju u Europi. Baš i jedan od razloga zašto OU ne profitira dovoljno u sezoni je to što im se pola flote sastoji od Dasheva koji su totalno ne konkurentni tijekom sezone.

Oni ne mogu ni Dash napuniti. Kako mislite da zamenite Dash sa A220.
Razumem da menjate A319/320 sa A220 ali menjati Dash za A220 je suludo.

Mogu Dash napuniti ne znam odakle vam ta informacija da ne mogu. A pogotovo ga pune za vrijeme sezone.

Dasheva je jednostavno previše u floti, treba ih se riješiti i nabaviti bolji konkurentniji avion. Svi ih se riješavaju, ako OU želi poslovati u budućnosti, jednostavno neće moći biti previše konkurentna ako im je 50% flote Q400. Jedino Luxair sa kojih 5 tjednih letova, te Air Srbija ponekad lete sa Turboelisnim zrakoplovima u Hrvatsku. Svi ostali imaju bolje veće avione.

Nije mi baš nešto jasno Alene. Kada ste pisali o A220 tvrdili ste da je premalen za sezonu i čartere (iako nije ta veličina aviona se u sezoni poprilično koristi u svim segmentima), a odjednom je E195 e2 koji je za 15 sjedala manji idealan avion za OU.

Kako to?

Alene, A320 je prevelik za sadašnju upravu. Njima je svaki prevelik. Sa ovim cijenama karata, kretenskim redom letenja i ZAG FCO letom sa stopom- LF je takav. Stavi malo iznadprosječnog direktora i rezultati i LF
će biti daleko bolji.
Stoga mislim da Croatia treba A321/320 i E2 seriju
Ovo klaunovi su prolazni.

Zašto bi se čarteri trebali operirati sa A320, a ne i sa A220?

Dash-8 za profil drzave kao sto je Hrvatska je idealan avion, jer bi zimi mogli da lete kao ludi i da prave pare. Ako uzmete krug oko Zagreba koji pokriva let Dash 8 od sat i po vremena pokricete sve od Skopja do Minhena, sa pravim cenama ubilo se za profita cak i u Novembru kada su gradovi na obali pustahije.
Porter leti eksluzivno Dash-8 i pravi pare. Cinjenica je da je restrikcija hub-a jedan od razloga, ali ljudi imaju izvrstan proizvod i prave pare
Kupovati E175 danas je suludo kao kada bi kupovali A319neo, ti avioni su odradili svoje.

Nadam se da je Embraer na E2 resio probleme sa startanjem avionike. Previse puta sam sedeo u 6:00 ujutro na aerodromu i cekao posadu da resetuje kompletan avion. Takodje po losem vremenu Embraer ima tendenciju da se ljulja levo desno kao na ljuljasci, sto nekim ljudima stvara dodatnu mucninu (ne torzija po osi nego njihanje kompletne ose aviona kao a ste na gornjoj palubi na brodu)

Porter hoce a se siri jer je na ostrvu stigao blizu maksimuma sa Q400 u radijusu koji pokrivaju. Vece udaljenosti postaju neudobne npr na letu za Floridu. Lobirali su da se skinu restrikcije za ostrvo i nije im uspelo.

130 narudbi postoji, ali E175 se priblizava sudbini da je suvise mali da pravi profit za odredjena trzista koje ce poklopiti veci avion.

Mislim da je ovaj avion isto savršen i za Air Serbia. E175 bi taman popunio prazninu koja sada postoji između AtR72 i A319, a koju je nekada DC 9 popunjavao, mogao da zameni ATR na linijama koje leti ATR a bude veća potražnja, a istovremeno da otvori niz novih destinacija, veći broj frekvencija na nekim linijama i slično. E 195 ima praktično isti broj mesta kao i trenutno A319, sad jedino nisam siguran oko doleta. Naravno uvođenje novog tipa aviona košta dosta.

Covid poceo opet da divlja u HR, nece OU nista novo nabaviti jer ce ponovo saobracaj opasti

Kakve veze ima Srbija sa ovom diskusijom?
Drugo Beograd ima mnogo jacu potraznju od Zagreba sto se vidi po mnogo cemu tako da je suludo porediti ta dva trzista. Sto se kovid i HR tice, brojke se sada vrte oko 2000 novozarazenih. Eurobarometer je preneo da je HR u top 4 antivakserska pokreta tako da ljudi tamo odbijaju u velikom broju da se vakcinisu.

Jeste, u top 4 sa Litvanijom, Slovenijom i mislim Rumunijom sto se protivljenja vakcina tice. Mozda je 1300 ali u prethodnih nekoliko dana brojke se vrte oko 2000, pre dva dana je bilo 2200. Ako krene pandemija opet da divlja to ce se odraziti na saobracaj i na potraznju a prvi ko ce to osetiti je OU.

Ništa bez Srbije? Šta mjerimo sad?

Kakve veze onda Srbija ima i broj zaraženih?

A zašto baš Srbija a ne Slovenija ili Bosna ili Makedonija?

Evo ga! Prvi podstakne merenjem necega sa Srbijom i onda se kao fol cudi kad krenu prepucavanja 😂😂😂 sta je bilo sad? Mali broj komentara?
Drugo, uporedjujete se sa najgorom zemljom u Evropi po broju zarazenih. I sta sad radite? Tesite se?

A ovaj sto pise da je Hrvatska u top 4 antivakserska pokreta. Evo ja kao Srbin mogu da kazem da smo i tu Hrvatsku prešišali. Broj 1 smo definitivno 😎

Autor je doslovno uspoređivao brojeve slučajeva zaraze. To nema nikakve veze sa degeneričkim uspoređivanjem i ismijavanjem susjedne države kakve mi ovdje vidimo. Naravno, vas nije pretjerano briga kada se netko ismijava sa Zagrebo jer vam je to sasvim ok. Metalitet je stvarno čudo.

A tko je napisao ovaj komentar?
“Evo za sve dusebriznike koji su prozivali JU kako mozda nece objaviti jer su im brojevi placevni u odnosu na avgust. A ono jedna kompanija, jedna Air Serbia vise putnika od svih kompanija u Zagrebu ukljucujuci Rajan sa tolikim brojem linija.
Mozda se sada okrene u oktobru jer eto Zagreb je dobio prvog sirokotrupca i to zbog delova Koncara. 🙄”

Ovo vam ne smeta, a kada autor usporedi slučaje zaraze što uopće nema veze sa zrakoplostvom odmah podivljate? Mentalitet vam je čudo…

Ja ne pravdam autora kada uspoređuje aerodrome i potiče takve rasprave.

No pobogu, ovdje je riječ o sluačjevima zaraze. Nema tu nikakvog “moj je veći” u toj raspravi.

Ako kritizirate autora, zašto nikad niste kritizirali i navedeni komentar te slične komentare? Pretpostavljam da vam je to sasvim uredu, dapače zasigurno i lajkate takve komentare.

Zato što je on autor i on treba da se gnuša ovoga i spriječava a ne da dodaje ulje na vatru, jednostavno.

Niste mi odgovorili na pitanje.

Zašto se nikad ne kritiziraju komentari kada se Zagreb ismijava, a Beograd pokazuje superiornim?

Uredu, kritizirate autora. No zašto niste npr. ovaj komentar kritizirali: ““Evo za sve dusebriznike koji su prozivali JU kako mozda nece objaviti jer su im brojevi placevni u odnosu na avgust. A ono jedna kompanija, jedna Air Serbia vise putnika od svih kompanija u Zagrebu ukljucujuci Rajan sa tolikim brojem linija.
Mozda se sada okrene u oktobru jer eto Zagreb je dobio prvog sirokotrupca i to zbog delova Koncara. 🙄”

To vam ne smeta?

Ako ćete kriviti isključivo autora za ovakve komentare i nećete obračati pažnju na slične koje sam naveo, onda vas očito nije briga za karakter komentara. Očito vas je onda isključivo briga kada je vaša država prikazana lošijom.

Po pitanju korone nema lošiji i boljih i to smo vidjeli do sada 1000 puta, tako da ne smatram da je neko loš ili dobar i ovaj vaš komentar nema smisla. A autor eto vjerovatno smatra da je neko biolji jer je počeo besmislena poređenja kao što često to voli da radi a on bi trebao ovde da bude onaj koji to presjeca.

Koji je vaš razlog ono za reagiranje na Alenov komentar? Besmislena usporedba?

Ok, zašto onda nikad ne kritizirate autore sličnih komentara koji prikazuju Hrvatsku gorom u “moj je veći” besmislenim usporedbama? Odgovorite zašto vam ovaj Alenov komentar smeta, a npr. ovaj (koji čak ima i podršku čitateljstva) ne; “Evo za sve dusebriznike koji su prozivali JU kako mozda nece objaviti jer su im brojevi placevni u odnosu na avgust. A ono jedna kompanija, jedna Air Serbia vise putnika od svih kompanija u Zagrebu ukljucujuci Rajan sa tolikim brojem linija.
Mozda se sada okrene u oktobru jer eto Zagreb je dobio prvog sirokotrupca i to zbog delova Koncara. 🙄”?

Autore,ovo ste VI?

Kakve veze koliko komentara ima? Ako ne možete sami da uspostavite red onda nekog još angažujte, nas ne zanima koliko komentara ima uopšte!

Kako vi možete da znate da to intersuje većinu?

Komentator nije uopšte spomenuo broj posjeta a što se tiče komentara se slažem sa njim, prvo što je u svakom članku skoro polovina vaših a drugo to što su najčešće mimo teme kao i sada, vezano za Embraer imate manje od 10% od toga pola vaših, tako da se slažem sa komentatorom.

Ne divlja korona. Veći broj zaraženih je i u EU zemljama koje imaju puno veću procijepljenost nego Hrvatska, pa i tim zemljama na nitko ni ne pomišlja na redukciju zračnog prometa.

Autor je doslovno uspoređivao brojeve slučajeva zaraze. To nema nikakve veze sa degeneričkim uspoređivanjem i ismijavanjem susjedne države kakve mi ovdje vidimo. Naravno, vas nije pretjerano briga kada se netko ismijava sa Zagrebo jer vam je to sasvim ok. Metalitet je stvarno čudo.

A tko je napisao ovaj komentar?
“Evo za sve dusebriznike koji su prozivali JU kako mozda nece objaviti jer su im brojevi placevni u odnosu na avgust. A ono jedna kompanija, jedna Air Serbia vise putnika od svih kompanija u Zagrebu ukljucujuci Rajan sa tolikim brojem linija.
Mozda se sada okrene u oktobru jer eto Zagreb je dobio prvog sirokotrupca i to zbog delova Koncara. 🙄”

Ovo vam ne smeta, a kada autor usporedi slučaje zaraze što uopće nema veze sa zrakoplostvom odmah podivljate? Mentalitet vam je čudo…

Ja ne pravdam autora kada uspoređuje aerodrome i potiče takve rasprave.

No pobogu, ovdje je riječ o sluačjevima zaraze. Nema tu nikakvog “moj je veći” u toj raspravi.

Ako kritizirate autora, zašto nikad niste kritizirali i navedeni komentar te slične komentare? Pretpostavljam da vam je to sasvim uredu, dapače zasigurno i lajkate takve komentare.

Uredu, kritizirate autora. No zašto niste npr. ovaj komentar kritizirali: ““Evo za sve dusebriznike koji su prozivali JU kako mozda nece objaviti jer su im brojevi placevni u odnosu na avgust. A ono jedna kompanija, jedna Air Serbia vise putnika od svih kompanija u Zagrebu ukljucujuci Rajan sa tolikim brojem linija.
Mozda se sada okrene u oktobru jer eto Zagreb je dobio prvog sirokotrupca i to zbog delova Koncara. 🙄”

To vam ne smeta?

Ahahaahh, dopunski ubacuje komentare podrške, pa ja ne mogu da vjerujem, nevjerovatno!!!!!

Meni također kao autoru komentara. To je stvarno tragično.

Pa dobro, možda nas 75% iz Srbije ne znamo da cijenimo te “europske” demokratske vrijednosti koje počivaju na zakonu jačeg pa zato i nemamo pravo glasa jer nemamo gumicu u rukama pa da možemo da brišemo nepodobne. Baš bih volio da autor ako ima hrabrosti se upusti u neku raspravu gdje ne može da briše.

Niste vi Alene ništa bolji. U vašim tekstovima također ne malo puta možemo naći famoznu usporedbu Zagreba i Beograda. Naravno, ako Beograd prikažete boljim nikad ne dobijete previše kritike, a ako je suprotno onda vas svi napadaju. Malo je tu razlike između vas i komentatora obožavatelja Beograda.

Bravo za zaključak- na osnovu nečijeg komentara, Vi odmah uopštavate i pominjete mentalitet (tu se, očigledno misli na narod) i Vama i moderatoru je to prihvatljivo.
Naravno, očekujem brisanje.

Da ste pročitali komentar sa razumijevanjem očigledno bi vidjeli da se odnosi na mentalitet određenih komentatora, a ne mentalitet naroda. Mentalitet gdje su usporedbe “moj je veći” te ismijavanje aerodroma sasvim uredu sve dok se tvoj aerodrom pokaže manje uspješnim u određenoj kategoriji.

Broj zaraženih nije nikakav parametar pogotovo ako većina tih zaraženih nema nikakve ili ima vrlo blage simptome, a upravo je to slučaj u zemljama s visokom procijepljenošću.

Sad ste stručnjak i za epidemiologiju? Zašto se, uopće, time bavite na zrakoplovnom portalu, majko mila? Get life!

Znači Croatia definitivno kupuje A220?

Dobar avion.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!