zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING: Aerodromi Crne Gore prisilno skinuli 9,5 milijuna EUR od Vlade

Aerodromi Crne Gore uspjeli su skinuti novac iz državnog proračuna u visini 9,5 milijuna EUR i to prisilnim putem preko javnog izvršitelja. Naime, ovaj spor se vuče već godinama, a nadležni sudovi su višekratno potvrdili da kompanija mora isplatiti ovaj novac. No, do 31.12.2020. vrijedio je Zakon o Montenegro Airlinesu koji je branio bilo kakvu naplatu. Stoga su Aerodromi Crne Gore 14.1.2021. pokušali naplatiti taj dug od Vlade jer je Montenegro Airlines u međuvremenu otišao u stečaj. I pritom nisu uspjeli. Čak štoviše Vlada smjenjuje Danila Orlandića, CEO-a aerodroma samo 4,5 mjeseci prije isteka mandata. Potom na funkciju dolazi Ana Lončarević i ista traži naplatu tih 9,5 milijuna EUR. Kako je Vlada jasno izjavila da nema nikakve šanse da se ta isplata obavi, jer bi ista pokrenula lančanu reakciju i drugih dužnika, Lončarević daje ostavku nakon samo 19 dana.

U međuvremenu, u utorak sud donosi posljednji nalog Vladi da mora ispuniti ovu obvezu, te Aerodromi u samo dva dana, ekspresno, uspijevaju skinuti novac iz državnog proračuna prisilnim putem.

Ovaj novac je toliko važniji jer su Aerodromi Crne Gore pred financijskim kolapsom, a nemaju novaca ni za plaće, a kamoli za pripremu nove sezone. Naime, Aerodromi su u prošloj godini ostvarili gubitak od 15 milijuna EUR, a u prvih 4 mjeseca ove godine od 4,5 milijuna EUR, što znači da su u ovom momentu sredine V. mjeseca „kratki“ čak 20 milijuna EUR. Aerodromi su htjeli dići kredit od 5 milijuna EUR koji bi im bio dostatan da prežive do ljetne sezone za koju su uvjereni da će donijeti ozbiljan novac. Kako su sada dobili duplo više novaca, i sezona i plaće djelatnika su sigurne.

I sada je otvorena pandorina kutija. Sada će i ostali dužnici, poput SMATS-e, tražiti prisilnu naplatu. A govorimo o preko 100 milijuna EUR koliko je Montenegro Airlines dužan. Kada odbijemo novac koji je kompanija dužna državnom proračunu po osnova poreza još uvijek ostaje više desetaka milijuna EUR. A ako se dobar dio dužnika uspije naplatiti, što je država uspjela napraviti sa ukidanjem stare kompanije i osnivanjem nove? Apsolutno ništa, nego će samo još potrošiti više novaca nego da je restrukturirala staru kompaniju, a pritom je izgubila slotove, code-share ugovore, prava u IATA-i, putnike i kontinuitet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!