zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto je Air Serbia bolja?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Već sam toliko puta ponovio da je Air Serbia deleko bolja kompanija od Croatie Airlines i Air Montenegra, ali slobodno mogu reći da je bolja i od dobrog dijela europskih kompanija. No, zašto je to tako?

U prvom redu Air Serbia dobiva ogroman novac svoje države. Duplo veći nego dobiva Croatia Airlines. Uz financijsku podršku ima i političku podršku. Predsjednik Vučić koristi svoje veze i otvara mogućnost letova za Kinu, ministri na sve strane pokušavaju otvoriti prostor za Air Serbiju, lobiranjem, protuuslugama, političkom trgovinom. Air Serbia je istinski državni prioritet Srbije i sva politika ima cilj pomoći kompaniji. Svakih par dana čitamo izjave srpskih političara o pregovorima za nove kompanije koje najčešće ne inicira kompanija nego politika, a potom kompanija isto provodi. Ovako nešto Croatia Airlines nema ni u ludilu.

Čak štoviše, političari u Hrvatskoj intenzivno pregovaraju sa strancima. Svi znamo koliko dugo je ministar turizma lobirao kod Ryanaira da otvori baze u Zagrebu i Zadru, što je konačno, ove godine i uspio. Hrvatska turistička zajednica investira nekoliko milijuna EUR u udruženo oglašavanje, zapravo subvencioniranje stranaca da lete u top sezoni u Hrvatskoj. Jedina podrška koju Croatia ima od politike je PSO od 10 milijuna EUR godišnje za domaće linije. U Srbiji je čista suprotnost. Država štiti svog nacionalnog prijevoznika koliko god može. I dok joj Open skies limitira mogućnosti zaštite, na linijama izvan Europske Unije ona i te kako štiti Air Serbiu. Sjetimo se kako je otkantala Turkish, pa S7, pa Analolujet… No čak i sa Open Skies ona je uspjela otkantati Ryanair za letove iz Niša i zaštitila letove Air Serbie ne dozvolivši Ryanairu da leti na istoj liniji, pod izgovorom ekskluzivnog PSO, iako to u natječajnoj dokumentaciji nije bilo navedeno, a i nije provedeno po pravilima PSO za ekskluzivne linije (rok objave).

Stoga Croatia ne da nema političke pomoći, nego upravo suprotno politika je koncentrirana na strance, dok Air Serbia ima maksimalnu pomoć politike. Mislite da je to nebitno? O ne, nije. To je najvažnije za boljitak kompanije.

Air Sebia ima daleko više feeding destinacija i frekvencija tih destinacija prema Beogradu, nego što ih ima Croatia Airlines. Air Serbia se feeda iz Ljubljane, Zagreba, Banja Luke, Sarajeva, Pule, Zadra, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Tivta, Podgorice, Skopja, Tirane, Soluna, Atene, Sofije, Bukurešta, Kijeva, Rostova na Donu, Krasnodara, St.Petersburga i Tel Aviva. Croatia se feeda samo iz Osijeka, Pule, Zadra, Splita, Dubrovnika, Brača, Sarajeva i Skopja. Samim time broj tranzitnih putnika preko Beograda je istinski velik. A ti putnici se broje duplo. Prvi puta npr. iz Skopja do Beograda, a potom kada presjednu za npr. Moskvu još jednom. To je zapravo isti putnik, ali povećava brojku i avio kompanije i aerodroma. Što je i logično, pa on je kupio zapravo „dvije karte“, tj. kartu za dva lega.

Air Serbia maksimalno koristi svoje niche. Pa je otvorila letove za Rostov na Donu, Krasnodar, Banja Luku, Solun, Sofiju, Atenu, St.Petersburg, a ima i brdo letova za Moskvu. Tako što kod Croatie nije slučaj. Ona ne uspijeva obnoviti čak ni letove za Mostar, a kamoli da razmisli o nichi za Tuzlu.

Air Serbia je preuzela i tržište Crne Gore gdje ima 8 do 10 dnevnih letova, prvenstveno sa A319 i A320. Ovo tržište akumulira ogroman broj putnika, od čega je većina transfernih za dalje destinacije. I ovdje je Air Serbia potpuno nadigrala novi Air Montenegro, te preuzela lavovski dio kolača.

Letovi za New York su sve do Covida-19 stvarali velik gubitak po kompaniju, oko 5 milijuna EUR. U Covidu-19 ova linija je bila uspješna ljeti samim time i na razini cijele 2020, prvenstveno radi carga koji se plaćao zlatom. No, vrlo je racionalno da će u 2021. linija i dalje stvarati gubitak. Ovaj gubitak naknađuje država, a benefiti linije su više nego jasni, kako za Srbiju, tako i za kompaniju. Air Serbia sa ovom linijom nema samo značajan broj godišnjih putnika, nego i transfernih putnika koji iz feeding destinacija preko Beograda putuju za New York cijele godine. Konačno cargo je i dalje potrebit i kompanija na njemu ozbiljno zarađuje sa svojim širkotrupcem. Croatia je od ideje da leti long-haul odustala u devedesetim kada je odustala od nabavke DC-10 i letova prema New Yorku, Chicagu i Torontu. Nažalost. Da nije, danas bi bila probilirana kao long-haul kompanija sa bar tri širokotrupca.

Na koncu Air Serbia ima ogroman broj chartera iz Srbije prema Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Tunisu, Italiji i Španjolskoj. Nešto što Croatia ne može ni sanjati. Jednostavno hrvatski turisti ljetuju u svojim nekretninama na Jadranu. Srpski mora nemaju i moraju tražiti alternative. A ovaj broj charter putnika Air Serbie je istinski značajan i povećava ukupan broj putnika.

Sve to navedeno Croatia nema. Prvenstveno jer radi u drugačijem okruženju, no djelomično i radi svoje vlastite gluposti. Naravno, Croatia ima bitno više perspektive, ali ju nije iskoristila, te je tržište prepustila strancima. Croatia je pala sa 35% na samo 19% tržišnog udjela, tj. 16% u top sezoni. Prestrašno. Air Serbia u Srbiji ima oko 50% tržišnog udjela.

U konačnici razlika između kompanije i nije toliko velika. Air Serbia je u 2019. imala 2,8 milijuna putnika, Croatia 2,2 milijuna. Razlika je u samo 21%. Iskreno to i nije big deal. Čovjek bi očekivao bitno više obzirom na sve gore napisano. Kako god, Air Serbia ima neusporedivo manje potencijale nego Croatia Airlines, no daleko bolji management koji iskorištava potencijale koje sam gore naveo do maksimuma. Pa i malo preko!

136 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li postoje realin planovi AS da otvori linije ka ORD i YYZ?

Od 27.07 JU povecava PUY sa 2 na 3 nedeljna leta.

Od 19.07 KLM povecava BEG na 13x

Ovo je pogresna informacija

Informacija je tacna, izvinjavam se

Ovde se diskutuje o liniji BEG-JFK i o tome kako je nerentabilna. Moguće je, da je. Moje zapažanje kao laika za avijaciju, ali ipak donekle stručnog za finansije je da možda i nije totalno nerentabilna. Zaključujem na osnovu toga da su avioni puni (visok LF) i da je cena kao i kod drugih aviokompanija (sopstveno iskustvo). Znači, avion radi maksimalno, stalno je pun i karte su kao i kod drugih kompanija. Za mene je to zaključak da je jednako rentabilan kao i ostale kompanije koje lete iz Evrope ka JFK sa A330. Posebno sada kad su troškovi najma aviona znatno niži, nego kad su iznajmljivali od Etihada. Mada, i taj najam od Etihada, koji je bio nepovoljan i nelogičan, verovatno ima neku pozadinu koju mi ne znamo i ako su plaćali nelogičan najam A330, verovatno su na drugoj strani dobijali nešto drugo. Posredna dobit od te linije je i mogućnost širenja feeding odredišta i lakše pokretanje novih odredišta u SAD ili CA.
I još nešto, onako laički, AS je mala, skoro minijaturna kompanija iz neke nebitne Srbije i normalno da neće na sav glas vikati kako su neke linije superprofitabilne i tako privlačiti pažnju “velikih predatora”… Ćuti, radi i ne talasaj…

Njujork je samo u pocetku ostvarivao gubitke, sad kida, nenormalno se zaradi na Njujorku

JFK je konstantno pun i u putničkom i u cargo segmentu.
Imajući u vidu koliko su visoke cene karata sigurno je profitabilan, ali pitanje dal će biti kad Srbi i nekolicina drugih budu mogli da putuju preko drugoh zemalja bez karantina.

“Despite the pandemic, our transatlantic flight has continued to deliver positive results. We were one of the few airlines that have flown to New York throughout the pandemic. New York in 2020 and 2021 is one of our most profitable routes”, the company’s CEO, Duncan Naysmith, said.

Ovo je izjava CEO-a valjda on zna

Iz Vašeg teksta, baš i nisam ostao siguran da je JU toliko bolji od OU. Ovog puta da ne spominjemo višak zaposlenih (partokrata).
Izgleda da ih je Etihad godinama drao, a te cene je neko ispregovarao, a neko dozvoljavao, a mi svi plaćali. Pored dobre poslovne strategije, neophodna je još bolja strategija nabavke, koja za svoj rezultat ima dobre polazne troškove firme i onda i uspešnu profitabilnu firmu.
Da li neko na portalu ima bar neformalne informacije, šta je razlog da OU toliko insistira na fidanju LH grupe? Ne verujem da baš niko tamo ništa ne zna.
Možda oni imaju informacije da ako ikada OU pokuša da se igra nezavisnosti i uspeha da će biti upropaštena. Sigurno ima neki logičan razlog.

Meni se čini da je AS samo bolja jer se ubacuje hrpa novaca poreznih obveznika Srbije. Ti isti porezni obveznici nemaju para za letenje, osim ako ne idu na sezonski rad vani.
Croatija isto prži lovu poreznih obveznika, ali daleko manje. Da li bi Croatija mogla biti bolja? Pa bi, ukoliko nebi bili u EU i bilo bi nam dopušteno prženje veće količine love. Da li bi to bilo dobro potrošen novac? Pa i nebi…

Čim Srbija prestane pržiti lovu poreznih obveznika, pitanje je koliko Air Srbije može opstati.

Moram se nasmejati hahahahahahaha i to bas slatko!

Poreski obveznici u Srbiji nemaju para ali zato ta ista drzava Srbija koja novac dobija od tih istih obveznika koji nemaju para “hrpu” (znaci pregrst novca) ubacuje u Air Serbiju. Dakle, dajte se dogovoriti sa sobom, da li poreski obveznici i Srbija imaju ili nemaju novca? Deluje sizofreno.

U vreme kad BEG ima rekorde koji pobijaju i rezultate iz 2019 sto se tice chartera (a njima leti domace stanovnistvo) mi dobijamo urnebesne izjave kako poreski obveznici nemaju para za letenje.

Ja se iskreno nadam da vi imate vise od 18 godina. U suprotnom bih se zaista zabrinuo.

*nemate vise od 18 godina

Govorim relativno, ako drzava u kojoj je prosjecna placa 300€ daje relativno vise love aviokompaniji nego mnoge drzave gdje je placa 3000€, a imaju samo komercijalne prijevoznike? Bas me zanima udio jedne Norveske i budjeta koji ide zracnom prometu u postotku jedne Srbije?

Hoces li reci da se taj novac ne moze bolje utrositi u Srbiji?

S Alenom se slazem da Air Serbia ima puuuno bolji i profesionalni management nego Croatija, koja ima cisto politicki management. Ali svejedno, bez hrpe love iz proracuna, nebi oni mogli puno napraviti.

Davore, moraš malo da se makneš iz 2014. godine – naime, prosečna plata je 540 €.
I dalje nije mnogo, ali je (skoro) duplo više od onoga što navodiš.

Kao kada bi rekli da je prosečna plata u HR ispod 500 €.

Ahahahahahah, šta reći a ne zaplakati. Dobro Davore, da te nešto pitam. Čarteri koji lete prema turističkim destinacijama, ko leti recimo na njima? Sezonci? Ahahahahahah, bravo Davore, ponosni smo na tebe.

Srbija je velika nacija, ima ljudi koji imaju para. Ali ja govorim o vecini, o onima koji nemaju vise od par sto €. Slicna stvar je i u HR, ali u HR ima puno vise turista, koji su spremni dati 300€ za let

Da, ali ti charteri posluju sa dobitkom, jel tako? Za njih ne treba novac poreznih obveznika, isto kao sto Trade Air uspjesno posluje i organski raste.
Ta silni novac poreznih obveznika ne ide u chartere, vec ide u masovno sirenje redovnih linija AS, kao i let za NY koji i dalje nije profitabilan, itd.

Možda vam još nisu javili za let k NY, već prošle godine je bio profitabilan. A sve i da nije, objasnite mi vašu brigu za poreske obveznike u Srbiji? Imate neku emociju prema njima pa vam ih tako žao ili vas nervira uspjeh AS? Ne mogu da shvatim, mene recimo baš briga u šta ćete vi upucati pare, vaše su i radite sa njima šta god hoćete.

Jabuko prepoznao sam te

Vrati se da ih demantujemo i ubijamo podacima

Alene, ovo je forum o avijaciji? Kakvi su to Vama „predragi ljudi koji voze prastare automobile i nemaju ni za osnovne stvari”?! Ko nema za osnovne stvari, logično bi bilo da nema ni automobil, makar star četvrt veka!? A drugo, ne budite maliciozni s tim neutemeljenim uopštavanjima. Da se ne proglasite i ekonomskim analitičarem?

Alene, mislim da ste na tragu istine:)))) na exyuaviatonu blokiraju sve koji se usude pisati o sprezi politike i AS, a pri tom imaju par jadnika iz RH,koji se trude sto vise pljuvati po CA. Vucic ima ogromnu propagandu masineriju ( prije par mjeseci je blokirano tisuce laznih profila na twiteru koji su hvalili njega i njegovu politiku). Air Serbija je politicki projekt njegove vlasti od pocetka, i realno nitko ne zna kolko je para upucano u nju, a da ne spominjemo escapade pri otpisima dugova ,razbijanju kompanija i slicno. A sa druge strane, pri restrukturiranju CA, kompanija je morala učestvovati sa polovinom svog novca . Naravno, postoji brdo extremno glupih odluka od strane CA, ali ona nema ni priblizno političku podrsku kao AS.

Koliko samo neistina u tako malo slova.

https://balkaninsight.com/2020/04/02/twitter-axes-thousands-of-accounts-promoting-serbias-ruling-party/
Ili one price o braci rusima i kinezima i bratskoj pomoci:
https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN22I00N
Pa onda one price o bdp i slicne gluposti…
Autor je cesto bio u srbiji i ima puno prijatelja tamo, ali propaganda masinerija koju Vucic ima je ogromna,kako god vi to htjeli zvati…
Kao sto rekoh sva pomoc CA je transparetna,za razliku od AS o kojoj se ništa ne zna…

Sprega politike ili ne kako vam ugodno ali rezultati su tu, samo da vas napomenem, mjesec jul 2021, AS prevezenih 170 hiljada, CA 66. Pomozite i vi CA pa neka vozi ljude a pustite neka rade šta hoće sa AS dok god postoje rezultati.

AS jeste projekat države Srbije i to nije sporno. Pokrenuo ga jeste Vučić i kad god može povezaće je sa sobom jer mu donosi plus kod birača.

Pre toga smo imali raspali JAT. Je li sada bolje? Jeste. Da li bi moglo biti bolje? Moglo bi još puno bolje. Da li će ijedna stranka/političar ugasiti AS ukoliko ikada dodje do promene vlasti? Ne, neće.

Da li je upucano mnogo novca? Verovatno jeste. Je li to dalo neki rezultat? Isto jeste.

Mislim da ljudi generalno Srbiju percipiraju kroz Vučića svuda u regionu. I to je delom naša (srpska) krivica, a donekle i nije. AS nije vlasništvo dotičnog, ista neće nestati kada on ne bude vršio vlast.

Izvinite, malo je uvredljivo prema svim radnicima AS reći da je to samo politički projekat jednog čoveka. Iza svega što su postigli stoji rad stotina zaposlenih, a podršu države niko i ne spori. AS je trenutno 7. najstarija kompanija na svetu, za par godina slaviće se 100. rodjendan a to je puno puno više od pukog povezivanja kompanije sa jednom personom i njegovim ambicijama.

Na kraju podrška države je dobrodoša dok kod je u razumnim granicama, da ne bismo završili kao S. Makedonija koja plaća Wizz Airu da leti iz Skoplja i Ohrida.

AS ce slaviti 100 rodjendan😂😂😂😂😂🥳🥳🥳🥳🥳naravno, tako je i Dinamo stariji od Hajduka😂😂

Er Srbija je sledbenik jugoslovenskog/srpskog „Aeroputa”, osnovanog 1927. godine.

Možda je za Vas povijest nešto što počinje kad Vi mislite da treba. Tradicija je nešto posebno. Uostalom da odem na teren Kraća, npr. Otkad oni postoje? I na što se oslanjaju kad pričaju o svojoj tradiciji?
Svidelo se Vama ili ne, AirSERBIA se smatra naslednicom Aeroputa. Vaš stav nije mjerodavan. Potrudite se pogledati Wikipediju.

I to bih bez ikakve sumnje prihvatio!

Slaviće, nećete Vi o tome odlučivati. Pogledajte malo podatke o drugim aviokompanijama. Evo, počnite o bivšim komunističkim zemljama. LOT, Tarom, ČSA.

Jeste Aeroput bio privatna kompanija, ali je ista ta kompanija nacionalizovana i preimenovana u JAT. I Air Serbia i JAT se smatrajua naslednicima Aeroputa. Ovo sa nacionalizacijom se desilo mnogim kompanijama u kraljevini, pa su se novonastale kompanije smatrane naslednicima

Ja bih rekao da nije bilo tako, nego je Aeroput kao privatna kompanija posle rata – likvidiran. A u novoj Jugoslaviji su osnovane dve kompanije – JAT i JUSTA (koja se konstantno zaboravlja). Tačno, mnogo pilota Aeroputa je letelo u Jatu (ali je bogme leteo i pilot JKRV i ZNDH Romeo Adum, i poginuo u udesu kod Beča), kao i aviomehaničara. Justu smo jedva dočekali da više nemamo, posle raskida sa Staljinom.

Moralno i duhovno, JAT jeste sledbenik Aeroputa, ali pravno je to ipak nategnuto. Kažu, ipak, važna je suština…

Alene. Ili piši hrvatski što sam ja veliki stručnjak za književni jezik Ili piši engleski jezik. A ne citiram ” Sir Serbia se feeda iz..

Prestrašno ruganje hrvatskom jeziku a istovremeno i engleskom. A što se tiče mene smeta Croatia Airlines njega interesiraju druge stvari. Prekjučer je sa mnom na ručku u hotelu vesti podom odlaska hrvatskih olimpijaca za Tokio bio cjeli vrh avio-kompanije Jasmin Bajić Slaven ZABA i djevojke koje su direktorica marketinga i Čega sve ne. Pa sam dobacio direktoru Jasminu da je jako uspešan jer u zadnja dva mjeseca ušao upravni odbor hrvatskog rukometnog saveza i upravni odbor hrvatskog teniskog saveza što me mati Katičić nije uspjelo.!!

Jer je i u upravnom odboru hrvatskog nogometnog saveza , a bio sam na potpisivanje sporazuma u hotelu Hilton pre dvije godine gdje je pod neutvrđenim okolnostima CTN daruje avione bogatim nogometašima , vatrenima.
Jutros je sletio u Zagreb avion Croatia Airlines iz super dalekog Islanda sa nogometaš ima Dinama koji na primer nisu htjeli platiti mom prijatelju Marku Cvijinu te je na sudu naplatio Ban tours i vrlo mi je čudno kako bi oni to platili Croatia Airlines ako to opet nisu specijalni angažman i ispod stola.

Na ručku sam rekao i Jasminu a nije mu se dopalo da smo se dvaput sreli u restoranu bistro deno kralja adventa koji je uhapšen a tri puta u restoranu Galo u centru grada s tim da ja sam plaćao svoj marende u prizemlju bistro deno a Jasmin išao na Kat gdje su svi Bandićevi ljudi išli na specijalne ručkove i dogovore!! Sad ih hapse jer vozač Bandića je dolazio svaki dan na besplatnu marendu sa svojim luksuznim Mercedes Jeep 320.

Ovo sam napisao na svoj tajnoj adresi na trešnjevci je svaki dan kroz prozor vidim mali automobil zagrebački mažoretkinja, što ne mogu vjerovat da sam prvi susjed Alena?!

Moje greške nastaju kao posledica problema s desnom rukom parkinson i moram diktirati i ne stignem uvijek sve pregledati .Ja kažem jedno on napiše drugo. Meni su ovo nebuloze o pomoći srpske države i usporedba sa Hrvatskom državom. Baš sam mislio da je netko naručio hakeri da vam sruše stranicu jer tri dana nije radila stranica ali nema nigde obavijesti zašto nije radila?! Feedati je pravo smeće od hrvatskog izraza i kaže se puniti dopuniti.

Ja sam bio u Montrealu i 2013 na kongres ICAO. Tamo sam sreo izjasni Omer Pita zeljanica Ko je predstavljao Hrvatsku?? Jedan sam od osnivača Croatia Airlines i zaposlen pod rednim brojem šest Pa imam što za reći. Merci beaucoup.

Ja sam davno 1986 kad sam dobio stipendiju od kanadskog sveučilišta slušao tamo predavanja od čovjeka koji završio MBA na Harvardu, Barry Bisson, pa sam davno pet i šest godina čuo za sustav Hub and Spoke.

Koliko ja znam mazoretkinje su u Vrapcu, sa sedistem u porodicnoj kuci

https://www.google.com/maps/place/ZAGREBA%C4%8CKE+MA%C5%BDORETKINJE/@45.8153707,15.8929172,16z/data=!4m5!3m4!1s0x4765d1103cf9f631:0x3e5a09c367c15fe5!8m2!3d45.8152623!4d15.893636?hl=sr

nekakav mali Suzuki je auto isaran ZAMA – zagrebacke mazoretkinje

Taj Yaris je star 20 godina, kako on prođe tehnički?

Pa i grand vitara se ne proizvodi zadnjih 7 godina. To je staro barem 10 godina takodje. Slabo ide taj biznis

5 uposlenika! Masala! Pa to je vec srednje preduzece!
Da ja imam takav poslovni uspjeh i to u roditeljskom domu – ne bih dozvolio da mi nekakvi menadzercici pricaju o biznisu!
Vec bih poduzeo korake da osnujem i avio kompaniju. Sad su barem avioni jeftini.

Cemu to hvalisanje?

Pola Zemun polja i Kaludjerice su iste takve kuce od po 200 do 300 kvadrata.

Vrapce u kom zivite dodje slicno predgrađe.

Garsonjera u centru Zagreba vredi vise nego kuca na Vrapcu.

Kad ode poslednji tramvaj za Tresnjevku ima da pesacite sat vremena iz Zagreba do Vrapca.

Ilica ide do broja 530, pa onda počinje Aleja Bologne i tu je Vrapče? Baš daleko, bokte.

To je onda kao Bulevar u Beogradu, dakle Vrapče je nešto kao Kaluđerica ili ajde možda Mirijevo.
Dobro kaže Anon 07:42, to je otprilike taj odnos – garsonjera u centru vs kuća u predgrađu kao što je Mirijevo ili Vrapče.
Ako je bolje kuća, ako ima garažu, onda kao jednoiposoban stan otprilike.

I tri garaze? Pa dovoljno je pogledati google earth. Lepo se sve vidi

Alene svaka cast za clanak! Pitak, citljiv, pun sitnih (ali istinitih!) bodlji koje realno opisuju stanje i u CA i u JU.
Iskreno, od JU se u ovom trenutku ne moze ocekivati nista vise, jednostavno, nemaju aviona za dalju ekspanziju. Fale im i ATR i A319 i A330. Sve im fali. Naravno, tokom zime imaju visak, ali hajde da sacekamo ovu zimu da vidimo kako ce da pretumbaju mrezu i frekvencije i koliko chartera planiraju.
A sto se tice CA, ne znam sta da kazem. Imaju novi ZAG, a nemaju hub sistem. Pa Boga mu poljubim imas 15 linija ka Evropi i svi neka presedaju za obalu! Pa u “zlatna pre-Covid” vremena vama je sezona bila od marta do novembra. Ali ne! Nema hub sistema, nema nista! Pa Hrvatska nema vize sa UK! A letova nema!
Imam osecaj kada bi UK ukinula nama vize da bi JU momentalno iznajmila jos 3 aviona i uvela jos pet destinacija u UK 🙂

Problem nacionalnog avioprijevoznika u RH se može vrlo jednostavno riješi. Riješimo se OUa, dajmo PSO ugovore domaćim kompanijama koje će ostvariti i do pola milijuna putnika na domaćim letovima (bilo ih je 511.000 u 2019.), a domaće kompanije će se zatim širiti i na druga tržišta putem otvaranja linija i codesharea. Grčka bi nam trebala biti uzor jer je njima nacionalni avioprijevoznik upotpunosti privatna kompanija.

Uz to imaju i SkyExpress sa kojih milijun putnika godišnje isključivo na PSO i drugim regionalnim domaćim linijama. A sada uvode i međunarodne letove.

<<< Sve to navedeno Croatia nema. Prvenstveno jer radi u drugačijem okruženju, no djelomično i radi svoje vlastite gluposti. Naravno, Croatia ima bitno više perspektive, ali ju nije iskoristila, te je tržište prepustila strancima.

Pa u sezoni CA ima dosta letova unutar Hrvatske poput ZG-Split, ZG-DBV i slično. Nije baš da svi domaći turisti u Hrvatskoj koriste automobil.

Za potencijal tržišta koji je svakako na strani Hrvatske, samim tim CA može se diskutovati. Sigurno je da CA mora i može bolje, ali ipak ne možemo očekivati da će UK gradjani putovati CA pored LCC i Britisha. CA bi morala uložiti puno novca za pozicionirati se na takvom tržištu, zar ne? Poljaci takodje. Može li se CA izboriti sa LOT-om i sa LCC koji lete iz Poljske za HR. Može verovatno, ali puno košta.

Zašto to govorim. Iz razloga što bi bilo zanimljivo videi % koliko putnika dovoze LCC, koliko legacy kompanije. Iz Berlina gde živim, za PMI uvek idemo LCC, ne samo ja nego svi koje znam.

Hoću reći da potencijal tržišta u HR jeste veći, ali nije baš tako lako izboriti se za veći kolač tog tržišta (ne sporim da CA skoro i da ne pokušava da ga uzme).

Sa druge strane AS ima svoje prednosti. Ako gledamo samo potencijal domaćih putnika, ne mislim da je tu razlika puno veća u korist CA. Srbija ima više stanovnika, Beograd i AS su se opredelili praviti hub, kakav takav, ipak donosi neke rezultate. Tu takodje postoji podrša politike kroz projekat mini šengen, ako se ne varam mislim da gradjani S. Makedonije i Albanije mogu samo sa ličnom kartom u Srbiju.

Mislim da se slažemo. Ne kažem da ne bi putovali sa CA, već da bi bilo potrebno puno novca i resursa da se sada pozicioniraju na tržištima sa kojih dolazi najveći broj putnika avionom. Ipak su tu puno veći igrači nego što su CA i AS zajedno, poput Iberie i Aegana.

Ponoviću da mislim da je možda i najrealniji model za Hrvatsku ono što je Malta uradila.

Država i treba da pomaže svoje kompanije. Zadatak Vlade odnosno ministarstava je da pomognu poslovanje privrede. Zato i postoje. Tu ne trebe biti bilo šta čudno. Problem je samo kad država ništa ne radi.
Ni sufinansiranje velikih sistema koji sa sobom povlače druge benefite nije loše, čak šta više. Država sufinansira i mljekare, stočare, malinare… bitan je samo krajnji rezultat za državu.

Razlika od 20% je ekstremno velika. Da li biste kupili proizvod koji je 20% skuplji… Nije to malo. no što više izdvaja AS jeste udio u tržištu. nije isto dva miliona putnika u Srbiji i USA. Ovde je to mnogo mnogo teže počupati.

AS ima veliki broj čartera. do sad su prodali preko 800 (rekoše 816) to je 120 000 putnika tamo i 120 000 nazad ukupno oko 240 000. Neusporedivo malo sa brojem putnmika koje će doći na Hrvatsko more. Kao što se mogu letiti linije iz Beograda za Hurgadu, mogu i iz Splita i Dubrovnika za Varšavu, Prag, Bratislavu, Budimpeštu, Lavov… ali ih nema. Sem kopenhagena nema ni za sjever Evrope odakle ima prilično turista. I to na milione. Ne 250 000. Covid 19 je sasjekao kompaniju i natjerao je na presabiranjew kako da opstzane. Nimalo ne sumnjam da će već sledeće godine da zagrabi daleko više.

CA je kompanija koja posluje na boljem tržištu od AS barem za 200%, ali te svoje benefite ne uspijeva da realizuje. I to je pitanje od milion dolara. Sve što se ovde kaže je uglavnom pola istine. Nikad se neće saznati zašto i kako. Izrazito glup bi vidio da nešto ne štima i da se mora nešto mijenjati.Oni ne mjenjaju. Njiam su avionu u sred ljeta parkirani. Kako će zimu prezimiti.

AS mi ima taj neki takmičarski duh i želju da budu bolji to ih i odvaja.

Bravo majstore, ovo za chartere si objasniio da nema dalje.

Prag ima iz Splita. Moja greška. Ali znam da do dkoro nije bio.

Nema veze, poenta je u tome da charter nije nikakva prednost i to autor griješi kada piše da AS ima u tome prednost jer ljudi iz Hrvatske uglavnom ostaju u zemlji prilikom ljetovanja, a šta je sa milionima turista koji dolaze? Zašto CA ne organizuje te chartere?

Air Serbia je izjavila da je u 2020. i 2021. godini JFK profitabilan, cak i medju najprofitabilnijim linijama u svojoj mrezi.

Lijepo od njih što su to izjavili. Sigurno su u pravu. Jedino što me iznenađuje jest to što niti jedna od američkih kompanija (Delta, United, American) nije nikad ni spomenula mogućnost uvođenja izravnih linija između BEG i SAD-a. Bit će da su odlučili biti solidarni pa će prepustiti AS te “money-maker” linije… Kako da ne, iliti po naški “how yes no”.

Dok su izjavljivali da nemaju profit sa tom linijom verovali ste im. Sad kad izjavljuju da imaju profit vi im ne verujete.

Bice da je ipak do vas.

Americke kompanije ne lete za IST, da li to znaci da TK gubi pare na letovima za SAD? Nesto mi nije logicno vase razmisljanje.

Ajde malo promislite koji bi to mogao biti razlog zasto americke kompanije ne lete za IST. Ako Vam to treba pojasnjavati i ako ne vidite razliku između te situacije i BEG-a, onda mislim da stvarno nemamo o cemu diskutirati.

A joj ono kad metla umisli da je usisivač. Dosli im Amerikanci gde ce 2 do 2,5 mes.da lete ka DBV i odmah udri po JU.
Spustite se na zemlju, jos od 90.-tih niste sposobni pokrenuti samostalno makar jednu dugolinijsku al zato nasli da se podsmevaju.

Kad smo vec kod tudjeg dvorista, bilo bi zanimljivo sracunati od tih 2,1 miliona putnika (koja uzgred nisu Not big deal uporedjujuci sa JU) koliko su prevezli do LH hubova i koliko im je LH grupa platila?

Metla vs usisavac? Interesantna usporedba. Kompleksi se inace mogu izlijeciti (ili bar stavit pod kontrolu) odgovarajucom terapijom.

Alene, sigurno ste znali kakve ce komentare i raspravu izroditi ova kolumna i da se ne smije zucnuti niti jedna riječ protiv svete krave BEG-JFK. Danas ce biti extra aktivni “pencil-pusheri”… Haha. Svaka čast. 🙂

Gdje je onaj koji svaki komentar zapocinje sa actually?

Iskreno mislim da ste Vi prvi propustili terapiju.
Da se razumemo, i JU i OU sisaju ogroman novac iz budzeta. Kao i druge drzavne kompanije. I tako ce i biti. Postoji primarna i sekundarna zarada.
Glavna je razlika sto JU makar nesto radi sa tim novcem, agilna je i ne libi se da se “pohrva” sa daleko boljim. Za to vreme OU dobija manji iznos od JU (logicno jer je i flota i broj radnika manji) i doslovno gleda kako joj strane kompanije pred nosem i na domacem terenu skupljaju novac.

I JU i OU imaju stranacke kadrove, bez toga se isto ne moze ma koliko se opirali. To je rak rana za obe kompanije.

Pa onda ih vi lecite posto vas je isfrustrirala izjava da je JFK profitabilan.

Vidi se u njegovom komentaru…

Molim vas smirite komplekse. Nitko nije ništa loše izjavio o vašoj državi, kompaniji ili aerodromu. Calm down.

Koliko Vi ne citate komentare, koliko samo ovlas odgovorite bez da ste makar celu recenicu procitali!
Upravo sam napisao da bi bilo zanimljivo videti koliko je OU dobila/placena bila za prevoz transfera do LH cvorista?
Dakle ne da poklanja ali definitivno joj makar nesto placa za te usiljene letove gde im dovode transfere.

Ovako kako ste napisali ispada da OU ubere nesto od P2P putnika na tim linijama dok im LH bukvalno nista ne daje.

Ovo je prva godina i to panedmijska da oni lete za DBV. Naravno da će produžiti red letenja i na cijelu sezonu (6 mj.) kada se ovo korone smiri.

Zahvaljujući toj liniji za NY (između ostalog) se povećava broj tranzitnih putnika zahvaljujući kojim AS ima mnogo više feeding linija nego CA. Zahvaljujući toj istoj liniji za NY (između ostalog) razlika između CA i AS se iz godine u godinu povećava i nije više “zanemarivih” 21%, jun 2021 recimo je 170 vs 66 hiljada a to je dobrano više. A vi i dalje se tješite pogrešnim stvarima dok vam CA i aerodromi ne dostižu ni prosjek u broju putnika, letova, LF i ostalih stvari vezanih za avijaciju. Najbolji ste i tako nastavite.

Ima li potrebe uspoređivati kompaniju pred kolapsom se respektabilnom regionalnom kompanijom? Dajte se saberite.

Sinoc je bio zanimljiv dokumentarac na N1. Gledali? Ima i na jutjubu tko je propustio…

CA. Adekvatnije je da se AS krene uspoređivati sa npr Aegeanom. Aegean je “normalno” vođena kompanija bez megalomanskih taštinskih projekata. Usporediti s njima ciji je veci, a ne sa onom koja je na aparatima…

Mislim da glavni razlog zašto USB3 ne lete za Beograd leži u tome što oni ne bi imali transferne putnike. A to je ono što održava BEG-JFK liniju

Nisam se dobro izrazio. Pod transferne putnike sam mislio one kojima Beograd nije krajnja destinacija, tj. oni koji preko Beograda idu ka SAD

Kojih petnaestak? Znate li da iz TGD u proseku imaju 30-40, TIA od 15-20, SKP bude 10-ak i ostali po 1-2-3-4 zavisno od dana.

Stoji to da ce mnogoooo vise sakuputi oni iz USA nego JU iz regije.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!