zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Bord direktora Aerodroma Crne Gore nama ni jednog stručnjaka

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Podgorica Airport

U Bordu direktora Aerodroma Crne Gore ni jedna osoba nema dodirnih točaka sa zrakoplovstvom, niti se time ikada bavila. Jednako tako novi v.d. CEO nije iz zrakoplovnih voda, nego se bavio stečajevima. Gospodin Nebojša Đoković, predsjednik Borda, smatra da nije bitno da u Bordu bude netko tko zna išta o zrakoplovstvu, jer su svi voljni učiti, a planiraju postaviti kvalitetnog CEO-a koji će tada postaviti kvalitetan management, a koji će voditi kompaniju. Gospodin Đoković je rekao da zbog izvanredne situacije u kompaniji Bord mora raditi niz operativnih odluka, pa koji puta i pogriješi i prelazi svoja ovlaštenja radi čega dobivaju kritike iz uprave Aerodroma. I sada se stavljamo u ozbiljan problem. Kako to Bord donosi operativne odluke, a nije stručan u zrakoplovstvu, tj. uopće nema ni dodirnih točaka sa zrakoplovstvom. Donošenje operativnih odluka u tako škakljivoj stvari kao što je vođenje aerodroma je ekstremno opasno i može rezultirati ozbiljnim problemima, pa i gubitcima života putnika. Ova izjava je vrlo opasna i ozbiljna.

U Bordu više nisu osobe iz Tivta, iako su do sada uvijek bile, radi čega se lokalna vlast Tivta ozbiljno buni.

Ognjen Jovović, v.d. CEO-a Aerodroma Crne Gore je izjavio da on nije htio obnašati tu funkciju, tj. da je njegovo postavljenje „iznuđeno rješenje“, ali je morao isto prihvatiti da „ne ispadne bruka“ nakon što je Ana Lončarević podnijela ostavku. Jovović kaže da bi cijeli sustav pukao da se on nije primio tog posla. Jovović kaže da su njegovom imenovanju prethodila opstrukcija sa svake strane, verbalni i fizički dueli u kompaniji, prijetnje, naelektriziranost, nesporazumi sa dijelom zaposlenih, sukobi sa sindikatima, te krajnje narušeni međuljudski odnosi. Jovović kaže da je nedavno verbalni duel između sindikata Aerodroma Crne Gore i jednog člana Borda umalo eskalirao u fizički sukob. I ova izjava je u najmanju ruku čudna i svakako ni malo ne pridonosi operativnosti Aerodroma Crne Gore, a ako su odnosi stvarno takvi kako kaže Jovović Agencija bi morala razmisliti jesu li Aerodromi uopće sposobni provoditi aktivnosti, tj. biti operativni.

Jovović se neće prijaviti za mjesto CEO-a Aerodroma Crne Gore na predstojećem natječaju. Tonči Peović kao kandidat se nije javio Bordu i Bord ne zna je li on zainteresiran za tu funkciju ili nije. Zamaaero je razgovarala sa Tončijem Peovićem na tu temu i on je izjavio da je voljan pomoći Aerodromima Crne Gore koliko god će moći, ali da za sada ne postoji racionalno rješenje da on napusti Aerodrom Brač, te da neće lobirati za tu funkciju.

Jovović je izjavio da nikoga ne tjeraju iz firme, da nikome nisu dali otkaz, pa čak ni Orlandiću, kojem će ponuditi rješenje da ostane u firmi i nastavi raditi za boljitak Aerodroma. No, Orlandić naglašava da je u odluci o njegovom razrješenju, koju je potpisao Bord, jasno navedeno (u točci 2) da mu prestaje radni odnos. No, nakon toga su protivno zakonu dostavili rješenje o korištenju godišnjeg odmora, te poziv da razmisli na kojoj poziciji bi htio dalje raditi u Aerodromima. Orlandić kaže da je nezakonito razriješen, te će tužiti Bord sudu. Jovović kaže da navedena odluka „nije sveto slovo“, tj. zapravo naglašava da je odluka ishitreno donesena i da Bord zapravo tako nije mislio. Ovo ne samo da je čudno, nego je potpuno netočno, a i dokazuje da se u Crnoj Gori i dalje ishitreno donose odluke koje potom imaju neželjene posljedice.

Orlandić je razriješen početkom IV. mjeseca, tj. netom prije početka glavne sezone. Samo 19 dana kasnije ostavku daje i sama Lončarević, a kompanija u presudnom momentu ostaje bez vođenja, te ga preuzima osoba koja to ne želi i koja priznaje da nije stručna. I sada bi Aerodromi trebali dogovoriti glavnu sezonu, dovesti što više novih kompanija i povećati frekvencije. Kojeg to smisla ima? Orlandiću je ostalo samo 4,5 mjeseca do kraja mandata. Daleko logičnije bi bilo da ga se ostavilo na funkciji, da dogotovi sezonu, te da mu se ne produži ugovor nakon isteka, tj. sredinom VIII. mjeseca kada je sezona već gotova. Ovako će to koštati Aerodrom otpremnine, ali, još bitnije, evidentno je da isto rezultira ogromnim međuljudskim problemima, operativnim problemima, ali i problemima u pregovaranju sa kompanijama. Nepotrebno ishitreno sa ogromnim štetnim posljedicama po Aerodrome Crne Gore.

Jovović smatra da Aerodromi imaju previše zaposlenih, da „narod gubi vrijeme po kancelarijama“ i da zaposlenici primaju puno prevelike plaće. Oba aerodroma imaju 730 zaposlenih. Jovović smatra da bi racionalan broj bio pola tog broja. Plaće dostižu 60% bruto prihoda Aerodroma.

Bord direktora razmatra da sruši Terminal 2 Tivatskog aerodroma i da radi novi jer je upitno zemljište na kojem je građen, te kvaliteta radova. Podgorički aerodrom prokišnjava, postoji problem plaćanja vatrogasnih vozila, kao i saniranja uzletno-sletne staze Tivta koje će doći na red za par godina, dočim Aerodromi trebaju više nego ozbiljne investicije vrijedne više milijuna EUR.

Aerodromi Crne Gore su 2019. završili sa 14 milijuna EUR profita, od kojih su 10 milijuna uplatili u proračun Crne Gore. No u prošloj godini Aerodromi Crne Gore su imali gubitak od 15 milijuna EUR, a u prvih četiri mjeseca ove godine 4,5 milijuna. Jovović kaže da kompanija nije likvidna. Aerodromi traže od banaka kredit od 5 milijuna EUR. Jovović smatra da bi u naredne 3 godine Aerodromi Crne Gore trebali nadoknaditi sve gubitke uzrokovane Covidom-19.

U svakom slučaju sve to skupa nije dobro. Aerodromi Crne Gore su nepotrebno dovedeni u vrlo loše stanje i istinski se postavlja pitanje ne samo sezone nego i njihovog funkcioniranja. A to nikako nije dobro. Nije dobro!

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jeste OFF ali je zanimljivo
AS je omogućila letove zdravstvenim radnicima letove sa 50% popusta.

Da li sme neko da se kladi, da će analitičar opet davati intervjue Pobjedi i sličnima, a sve prenositi cdm, antenam i slični? Svaka sličnost sa naručenim kampanjama je slučajna :-).
Analiza cena Vam je blentava. Ima više metodoloških i logičnih nedostataka. Nađite nekog ozbiljnog da Vam pomogne.

A bilo bi zanimljivo da pitate kod svojih izvora informacija, ko su sve u prošlosti bili članovi borda u YM. Sigurno će Vam reći. 🙂

Mi svi odavno pričamo da su cene ondašnjeg tandema JU/YM previsoke, ali nisu se na to obazirali.

Pa već sam Vam prošli put na istu temu rekao kako se pravi takva analiza.
Uzmete najsličnije moguće podatke iz 2018 i 2019 tandema JU/YM ili ako ih nema iste referentne momente (katolički/protestantski uskrs i 1.5. sa datumom u jumu) kod OU, LH ili AF, koga god i sličnih uporedite. Ovako to ne ide.
Srećom još malo poleće novi YM i svakom špekulisanju se bliži kraj. Nadam se samo da ih konsultanti LH Consulting neće pretvoriti u još jednog sirotog feeder-a LH grupe sa ovih prostora.

Kada budem postao analitičar počeću i ja da pišem analize. Do tada ću pisati sugestije, a Vi nemojte da ih prihvatite.
Taman kada opet uspostave duopol sa JU i opet zajedno počnu da prodaju (pre)skupe karte, moći će da finansiraju pomaganje stranim bogatim igračima da imaju još više putnika.
Kolonijalizam bez puške

Jedva čekam Super portak.aero portal. Renomirani stručnjak zrakoplovstva vam otvara oči kako se rade analize u avijaciji.

🙂

Jedan kratak osvrt na članak o cenama Air Serbie. Ne, cene karata nisu spuštene zbog “pritiska javnosti” ili pisanja medija. Javnost u Srbiji se već godinama žali na previsoke cene pa one nikada nisu spuštene pa sigurno nisu ni ovaj put. Jednostavno radi se o tome da će Air Montenegro uskoro poleteti i znaju da moraju spustiti cene kako ne bi oterali putnike.

Zar nije taj lik sto je namerno trazio previsoke cene radio za Djukanovicevu vladu? Tako sam nesto procitao po crnogorskim portalima.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!