zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Značaj brze pruge za Aerodrom Beograd

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

U poslednjih par nedelja dogodile su se dve velike novine za saobraćaj u Srbiji. Prva je otvaranje brze pruge Beograd-Novi Sad, a druga je otvaranje produžetka C kraka beogradskog aerodroma. Iz predizbornih razloga prva je medijski potpuno propraćena. Međutim, otvaranje potpuno novog C kraka propraćena je veoma slabo, bez državnih zvaničnika na otvaranju i sa medijskom pažnjom na nivou kajrona tokom dnevnika. Ono što bi nas, koji se bavimo avijacijom, zanimalo je kako brza pruga može uticati na avio saobraćaj.

Svi znamo da sa beogradskog aerodroma ne lete samo ljudi iz Beograda, već iz cele Srbije, a pogotovo Vojvodine. Da li nova pruga približava centralnu Vojvodinu Aerodromu Beograd sa svojih 30min, odnosno 1h vožnje? Jedan osnovni razlog je prepreka za tako nešto. Dve najveće železničke stanice u Beogradu, u koje staje brzi voz, nisu povezane sa Aerodromom. To znači da putnik iz Novog Sada kada izađe na Prokopu ili Novom Beogradu jedino može da uzme taxi do Aerodroma. Ako i uspe da uzme taxi, on će ga u jednom smeru koštati više nego povratna karta Beograd-Novi Sad, odnosno u celokupnom putovanju taxi košta više nego dvostruko cene voza (taxi: 2x1800din, voz: 1600din). Dugoročno rešenje za ovo je da se Aerodrom poveže sa gradom železnicom, kao u svim razvijenim gradovima Evrope. Samo što se po trenutnim planovima ta veza neće skoro desiti, a i neće biti najsrećnija jer će ta linija kretati sa Novog Beograda umesto da prođe kroz centar grada postojećim tunelom.

Suludo je da dve najveće železničke stanice u jednom glavnom gradu nisu povezane sa aerodromom. Za to postoji rešenje, koje je Beograd imao pre premeštanja železničke stanice iz centra grada. To je autobuska shuttle linija. Postojeća linija je nekada išla od Slavije i na putu do Aerodroma se zaustavljala kod železničke stanice, što sada nije slučaj. Shuttle linija bi komotno mogla da produži svoj put do Aerodroma preko Prokopa, što bi omogućilo put iz Novog Sada do Aerodroma javnim prevozom. Verujem da bi se mnogi putnici odlučili na transfer do Aerodroma vozom kada bi postojala ovakva veza.

Međutim, i bez obzira na železnicu, stanovnicima Novog Sada i okoline Aerodrom Beograd je prvi izbor pre svega zbog blizine. Približavanje železnicom delova koji su bliži drugim aerodromima bi mnogo više značilo za povećanje broja putnika. To su gradovi poput Vršca, Zrenjanina, Sombora, Subotice, ali i jugoistočne Srbije. Tada bi Beograd preuzeo putnike koji sada dobrim delom putuju iz Temišvara, Sofije i Budimpešte. Sinergija železnice (za kraći) i avijacije (za duži put) je najefikasniji način transporta.

153 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Velika većina željeznica (ustvari sve) u regiji su dno dna. Tako je osim nekoliko časnih izuzetaka bilo i u vrijeme Yu, a onda nakon godina devastacije , krađe i neulaganja situacija je još gora. Prije 1990 prošao sam bivšu državu uzduž i popreko vlakom, a Europu najvećim dijelom i od svih zemalja yu je definitivno bila najgora. Jedina pruga koja je bila koliko toliko normalna je bila lj-zg-bg a sve drugo očaj.
Vidio sam podatke koliko EU novaca se misli uložiti u pruge u HR i te su brojke sulude. Na kraju je opet pitanje koliko će to popraviti stanje.
U hr je u zadnjih 30 godina otvoreno 10km nove pruge, a zatvoreno nekoliko stotina kilometara a na svim ostalima brzine su smanjene. Nije kupljena nijedna nova lokomotiva za teretni promet, većina teretnih vagona je izrezana nešto prilično dobrih prigradskih vlakova je napravio Končar i to je sve. Ali zato u HŽ ima preko 100 sindikalaca koji rade samo to (odnosno ništa) i dobivaju plaću.

Treba da je predvidjena za pocetak shatl linija autobusa od stanice Zemun do Aerodroma I nazad.Takodje treba da se izradi trasa voza Ili od stanice Zemun do Aerodroma Ili od Batajnice do Aerodroma.A moze I kruzna varijanta za ta TRI чvorna mesta.Nije to previshe komplikovano samo neko treba da se odluci I krene.🤘❣️👼😂

Pa jel mislite da se u BG-u radi nesto pametno,smisljeno…..

A gdje je tek metro linija BG centar aerodrom. Ko je sve ministar u vladi ni ne čudi me

Promašaj da voz tj pruga ne prolazi kraj aerodroma. Trebala bi jedna stanica brze pruge da bude aerodrom BG. Ne mogu da verujem da nisu to uradili

Ne mora brza pruga BG-NS da prolazi pored Aerodroma, to bi već dosta poskupelo radove. Međutim, gradska pruga bi trebala da prođe pored Aerodroma

Koliko sam ja upucen iz Vinkovaca se do Zagreba putuje oko 5 sati.
Iz Rijeke do zagreba i vise od 5 sati.
Kakve god da su zeleznice u Srbiji, za Hrvatske su Japan!
Beograd – Novi sad se putuje 35 muta! A zagreb-rijeka 5 sati.
Pametnom dovoljno

Па колика је дистанца између Београда и Новог Сада, а колика између Загреба и Ријеке??

Pruga Zagreb-Rijeka duga je 229 kilometara. Problem duge vožnje nije u samoj pruži nego u nesposobnosti Hrvatskih Željeznica. Svojedobno su poslovni vlakovi Kvarner Express i Rivijera Express vozili tu relaciju za 3 sata i dvadeset minuta. A to je i danas tehnički moguće. Problem je što se takvi vlakovi više ne nude, već se vozi putničkim koji stoje doslovno kod svake kante za smeće. Problem je godinama bila promjena lokomotiva u Moravicama gdje je vlak stajao 20 minuta. Čak i nagibni iako on nije imao lokomotivu!!! Stoga je jasno da je izgradnjom autoceste i tom sjajnom ponudom vlakova, putovanje vlakom potpuno zamrlo i de facto se vlakovi koriste samo za lokalni promet. Da se uvedu IC vlakovi koji bi stajali samo u Karlovcu, Ogulinu i Delnicama, stizao bi u ZG/RI za tri sata i deset, i bio bi dobra alternativa autobusima… Ovako tu nema kruha! Isto vrijedi i za Osijek, Vinkovce, Sl. Brod ali i Split…

Pet sati za 165 kilometara od zagreba do rijeke?!?
Pa toga nema ni u Africi!

Nekad davno zg-bg 4 sata sava expres stajanje u sb i vk, i 3,45 sa matošem stajanje samo u vk.

Oho-hooo, sad ćemo da dokazujemo da su nam železnice u stvari dobre, samo da pokažemo da su Hrvati bolji od nas!

E, bravo majstori, to je recept za uspeh u životu…

A jos veci uspeh je kad pljujes svoje dok se uvacis komsiji (pardon susjedu) koji je gori od tebe.

kad se Hrvatska uvlaci Nemackoj, to je racio.

A kad se neko iz Srbije uvlaci Hrvatskoj ili Turskoj – to je patologija.

Ovo sto Srbija radi sa Madjarskom, i gradi brzu prugu Beograd-Budimpesta, ponudila je i Hrvatskoj, Beograd-Zagreb, tj kroz Srem. Medjutim Hrvatska je relativno skoro rekonstruisala te pruge za 160km/h i ne isplati im se da rade brzu prugu. Tako da su odbili. Naravno, deo toga bi platila i EU, to je kao neka prekogranicna saradnja.

Ne, ne, ovo je bilo pre par godina. Kada se ugovarala brza pruga sa Madjarskom, bilo je razgovora i sa Hrvatskom, medjutim Hrvatska je to odbila.

Svakako, nisu ni velike pare date, vec vise neka simbolicna suma. Zadnji paket za Zapadni Balkan je kada se preracuna bio reda, 180 miliona evra za Srbiju za narednih 5 godina, za sve infrastrukturne projekte.

Na primer ~700 miliona evra je kostala samo pruga Bg-Ns. Tako da je to vise neka simbolicna podrska. A ne stvarna.

Pametnom dovoljno ako pod pametnog smatrate nekoga sa IQ70-ak…..

To je neuporedivo. Razdaljina pruge Rijeka-Zagreb je 227km, a ove vaše Beograd-Novi Sad je koliko???? Jedva 100km. Donekle, ali samo donekle realnija usporedba duljine putovanja bi bila komparirajući Rijek-Zagreb sa Beograd-Subotica. Mada, te dvije pruge totalno različite što se tiče karakteristika, terena i sl.? Gdje vi imate uspon od preko 25 promila, gdje vam se na toj dionici pruga penje na preko 800m/nm itd, itd…..

Inače…..pruge i u Srbiji i u Hrvatskoj su generalno loše i potrebno je puno ulaganja da se dođe na neki zadovoljavajući nivo. Niti smo mi Japan u tom pogledu za vas, a još manje je obrnuto.

Btw, imate filmić na YT cabride Niš-Dimitovgrad koja vam nije neka lokalna pruga, već pruga od međunarodnog značaja pa si slobodno pogledajte kako izgleda japan na srpski način….hehehe

Pa i nebi rekao da je skroz koma. Ta pruga je generalno u dobrom stanju i vozne brzine kroz Gorski Kotar se kreću oko 70-ak km/h, a dalje prema Karlovcu i Zagrebu i brže. Jednostavno teren je težak i tu se nikada neće moći voziti preko 80km/h avg. Pruga je koma kada imaš ravnicu koliko ti pogled seže, a moraš voziti 60km/h i manje jer su pragovi truli, jer su šine sa kraja 19-og st, jer ne rade signali, jer ne radi rampa na cest. prijelazu…. to je koma…..

Rijeka-Zagreb je teška brdska pruga, možda i jedna od najtežih u Europi sa velikim usponima i malim radijusima zavoja i usporediti ju sa prugom Bg-N.Sad stvarno nema smisla nikakvog.

Nije dobro i koma je kad se od Zagreba do Vinkovaca vozi 4-5 sati, također je koma pruga do Varaždina i do Splita. Lička pruga je nakon rata potpuno obnovljena, namjenski su kupljeni nagibni vlakovi za nju, kupljena je Alcatelova oprema signala, telekomandi i ostaloga i to je skupo plaćeno, a stajalo je po skladištima i nikad nije implementirano na prugu, a u međuvremenu je propalo ili su istekli resursi…. Od nagibnih vlakova uglavnom su ostali samo dugmići :):)…. Vozno vrijeme do Splita je trebalo i moralo biti oko 5 sati što je konkurentno autobusu, a meni osobno je vlakom udobije putovati, ali zbog svega navedenog ništa od toga nije realizirano….

Nije to uopće tako jednostavno. Nažalost, u doba ex-yu ulaganja u željeznicu nisu bila adekvatna onima u Europi i to vrijeme može se nadoknaditi nikako. Još kad se uzme da je u HR bio rat pet godina, a u SRB sankcije, nema šanse da će se narednih 50 godina dovesti željeznica na ikakvu pristojnu razinu. Recimo samo Botovo – Zagreb – Rijeka bi koštalo oko 60 mlrd kuna (proračun RH je cca 165 mlrd kn).

Tako da iskreno sumnjam i u 2026. kao godinu izgradnje pruge Beograd – Niš kao i cijenu od 1.5 mlrd €.

Vjerujem da će još dugo bus/taxi biti jedino rješenje za Zagreb i Beograd.

Bez ikakvih nacionalnih strasti, puno bi bolje bilo za sve da možemo iz Zagreba do Beograda doći za par sati vlakom, ali to je jednako realno kao i da NASA spusti čovjeka na Jupiter.

Mislim da je dnevno prolazilo najmanje 3 voza na relaciji Split Beograd.
Znakom prugom su saobraćali, pa na dupli kolosek u HR. Bio sam mali pa se i ne sjećam baš dobro izgleda, ali znam da su bili puni 100%

Na kraju teksta se tvrdi da sinergija železnice i avijacije efikasan način da se poveća broj putnika na Beogradskom aerodromu putnicima koji žive u delovima bližim drugim aerodromima. To za jugoistočnu Srbiju neće biti realnost za narednih 20-30 godina a pitanje je da li će ta opcija biti interesantna i kada se svi projekti oko izgradnje pruga završe. Pored modernizacije glavnog železničkog koridora NS-BG-NI trenutno se radi deo pruge Niš-Skoplje a verovatno bi do kraja godine trebalo da počne modernizacija pruge od Niša do granice sa Bugarskom. To znači da će jugoistok Srbije biti mnogo bolje povezan sa Sofijom i Skopljem gde se nalaze i značajni aerodromi koji su i dosta bliži nego aerodrom u Beogradu.

Za Vršac i Zrenjanin (Banat uopšteno) ova železnička linija nema značaja. Najveći benefit su gradjani Banata dobili kada je otvoren Pupinov most koji formira deo severne obilaznice oko grada. Meni od aerodroma do Zrenjanina treba malo više od sat vremena. Verujem da pre stignem ja do kuće nego neko iz Kaludjerice ili Mirijeva kada je gužva u gradu.

Temišvar uopšte nije više konkurent Beogradu, pogotovo kada pričamo o Zrenjaninu kao najvećem gradu Banata. Beigradski aerodrom je duplo bliži vremenski a i nudi više opcija za putovanje.

Nekad je bio interesantan dok je bio jak Ryan u Temišvaru, sada više ne.

Najveci grad u Banatu je Pancevo, odmah posle njega je ZR

Meni sa Zvezdare treba barem 01.45 … ako nema guzve na Pancevcu i u Borci.

da, oblasti u kojoj bi Beograd ,,škripeo” ova pruga ne znači skoro ništa

Mislim da je Zrenjanin i dalje ispred Pančeva po broju stanovnika i kao grad i kao opština. Doduše razlika je mala.

Neka ste mu rekli.

Obilaznica ima ogranicenje 80 km na sat. Doduse jedna deonica je 50 ali uskoro se povecava na 80 jer je uradjena ograda. Do Zrenjanina pocinje da se gradi autoput. Do aerodroma ima i javni prevoz. 72. Novi Beograd Pancevo je duplo krace kroz Beograd nego Pupinov most

. Pupinov most do petlje Borca 8.5 km. Onda 14 km 80 pa 3 km po 60 pa 10 km po 80. U pice?

Samo vi sledeci put gledajte u kilometar sat. Verujte ocima. Petlja Zbeg odvajanje Zrenjanin Borca odmah posle tabla 80. I jos malo strpljenja dok referent u sekretarijatu nalozi izradu novog znaka,bice 80 i tu mada bi trebalo 100 bar,ipak tri trake i bez naselja. Lako cemo za pice onda.

To je tacno,min 100 treba,moto put. Ali upravljac puta je smatrao to privremenom merom dok se ne uradi zastitna ograda izmedju traka . U medjuvremenu je pokradena oprema iz trafo stanica kraj obilaznice te je obilaznica bila u mraku i bilo je pogibija motociklista. Ograda je radjena u dva navrata s tim sto je brzina povecana na deonici Borca – Pancevacki put. Trafo stanice posle tendera popravljene i osvetljenje radi(dokle videcemo) najstrasnije je bilo kad te posle uzbrdice kod SC Kovilovo zaustavi policija i kaze ej juris 70 a put siri od auto-puta i nigde zive duse. Al sta da se radi,to su hladne surove cinjenice,iako je vise nego nerazumno. Bice bolje

A najveca sramota je cinjenica da planom zastitna ograda po sredini nije uradjena kad se put radio. Uradjena je tek posle 6 godina za prvu deonicu i 4.5 godine za drugu deonicu posle zavrsetka puta. Izuzetno zahtevan tehnoloski projekat izgradnje ograde po sredini valjda tolko zahteva. Uvek tezim realnosti i razumevanju ali stvarno neke stvari.. Mozda da Srbiji date Golu otok kad ga vec ne koristite.

A nisam pojasnio vezano za zeleznicku stanicu Novi Beograd-Panncevo ,kroz centar Beograda 25 km,a Z .stanica N.Beograd preko Pupinovog mosta do Panceva 43 km,drasticno gore,aerodrom ista udaljenost i ako je guzva bas onda se isplati ,dakle ponekad

Železnica u Srbiji uz albansku je najlošija u Evropi i ne treba imati nikakva očekivanja od toga. Nikakva. Nula. Dve nule.

Ne ide na bolje. Pruga od Beograda do Valjeva je npr. rekonstruisana za 100 km/h pre 5 godina, upravo smo dobili i četvrtu “laganu vožnju” od 20 km/h. I to se ne otklanja nedeljama, ili čak mesecima, makar bilo zbog obične krađe pružnog pribora i materijala.

Dizelmotornih garnitura više ne radi nego što radi, seku se vagoni koji mogu da služe godinama. Sistem je sa tehničkog i organizacionog aspekta na apsolutnom istorijskom minimumu. To što postoji nekoliko desetina kilometara dobre pruge, jednako je kao kad neko stavi preko celog zida TV od 5.000 EUR, a i dalje koristi poljski nužnik.

A jeste li se vi Alene vozili ovom prugom?

Napiši i zašto je od Resnika do Valjeva ograničena brzina na 20-30 km/h.

Zato što su pokradeni delovi kontakt mreže, e sad dok se sprovede javna nabavka bla bla truć vozovi će ići sporije

Крађе опреме са железница треба да спадају у терористичка дела и одговарајуће кажњавана, као што се и ради у неким земљама.

Онда неће бити крађа нити ће отпади тако лако прихватати крадено.

Slažem se, baš tako

Како немати очекивања када је први део већ отворен? Друго ЕУ финансира кроз углавном неповратна средства пругу до Ниша. Управо се ради на пројекту и он ће бити реализован јер је Кини то потребно.

Nemati očekivanja, jer je to potpuni raspad. Samo ko ne poznaje srpsku železnicu uopšte može da bude nekakav optimista. Jedna pruga, ili dve, ne znače ništa, to je smešno.

Побогу од нечега се море кренути. Друго управо се спроводи електрификација ка Пожаревцу тако да се ради у више смерова само што то траје

Политичка острашћеност. Ништа не признаје

Ne znam je li ijedna može biti lošija od hrvatske…

VY7721 eto vidite da može…

Može. Evo, ova naša. I to mnogo lošija.

Ljudi pa železnice u FBiH i Srpskoj su mislim daleko lošije od navedenih, ako je za utjehu

Ne znam kad si zadnji put koristio železnicu, ja je vrlo rado koristim do Valjeva i Požege, a bogami i ovu brzu do Novog Sada. Razlika u vreme kada sam išao u srednju školu u Kraljevo kada sam do Valjeva umeo da putujem i 16 sati i ovo sad je napredak ogroman.
Što se tiče Bg, železnice i povezanosti sa aerodromom zaista ne razumem šta je problem u državi i gradu kad imaju problem da to urade. Nije neka velika kilometraža od Zemuna do aerodroma. Značaj bi bio ogroman što za stanovništvo što za putnike. I skratilo bi drastično vreme putovanja

Pa zar Albanija ima zeleznicu? Secam se davno na fakultetu da sam video statistiku da su imali 0km zeleznice.

Plan je da se zeleznicka stanica Novi Beograd poveze sa aerodromom metro linijom. To je valjda zelena linija koja ce preko Jurija Gagarina Ici sve do Centra grada a I dalje.

Nama takvog plana.

Plan je da se povežu železničkom prugom, tj. linijom BG voza Zemun i Surčin (budući Nacionalni stadion), preko (tj. pored) Aerodroma. Mislim da se to nikada neće dogoditi. Ako se i dogodi, plan je loš, i za putovanje ka Novom Sadu podrazumeva presedanje u Zemunu (na regionalne vozove), ili na NB (na brze (ukoliko i oni ne počnu da staju u Zemunu).

Počev od 1. Maja na svakih 30 minuta ima polazak brzog Novi Sad – Beograd i obratno, ukupno 32 polazaka dnevno, prvi u 05:19, zadnji u 22:30. Na svaki pun sat kreće brzi voz Soko koji staje samo Novi Beograd i Beograd centar putuje 36 min. Na svaku polovinu sata kreće brzi voz koji staje na svim stanicama i putuje između 48 i 57 minuta.
Do aerodroma za sada nikako vozom, a bilo bi dobro kada bi bila neka veza iz Zemuna na svakih sat vremena. Na to ćemo se verovatno načekati

Апсолутно има таквог плана, не причајте глупости. То за Беовоз је само предлог био на ком се ништа није радило. Метро је апсолутно планиран до аеродрома само не у прве две фазе.

Nema; čoveče, ne budi bezobrazan i ne piši meni da “pišem gluposti” kad već sam pojma nemaš a ja se time bavim. Prva linija: Makiš – Mirijevo; druga linija: Depo bežanija (blizu Kvantaške pijace) – Mirijevo; treća linija: Depo Bežanija – Banjica 2. To ti je aktueln plan beogradskog metroa.

Više informacija, manje neosnovne samouverenosti i to će se pozitivno odraziti na ponašanje.

Ти си безобразан јер мрачиш цео дан. Само је једна линија званична и то ова прва за коју постоје средства и планови. Све остало је у фази разматрања и подлеже променама. У склопу тога постоји и веза са аеродромом.

Ne laži. I ne budi baraba.

Sve je čovek tačno napisao. Železnica u Srbiji je satrvena. Bukvalno.

Znači satrta, uništena do temelja.
Negde sam pročitao da godišnje imaju 10 puta manje putničkih kilometara nego devedesetih. A da ne pominjemo osamdesete.
E sad, vidim ja da na ovom forumu ima malo ljudi iz privrede, a više navijača, ali bi ih pitao šta misle, šta se desilo sa firmom ako je izgubila 9/10 korisnika/kupaca? Odgovor je da ta firma viśe ne postoji. Jedna pruga sigurno ništa neće da promeni, ako su zgažene decenije pa i vekovi razvoja.

Vrhunski pravnik, odrastao u SFRJ, pita šta znači satrvena. Šou. 😂

Satrao se čovjek

Ne zna ni on šta znači 🤷

Živa se satrala. Znači jako umorila od napornog rada

Jos nije izasao plan svih linija sem prve koja se trenutno gradi. Predlozena je zelena linija do aerodroma koja ce voziti Aerodrom/Nacionalni Stadion pa do Vozdovca preko Novog Beograda.

Na PGRu šinskih sistema nije bilo takvih reči, već upravo ovo što Pantograf kaže

ПГР је само предлог и држава је сама рекла да још ништа није одлучено сем ове прве која се тренутно гради.

Ne, nije predložena. Predložena je linija BG voza (gradsko-prigradske železnice) Novi Beograd – Zemun – Aerodrom – Nacionalni stadion, sa mogućnošću da se produži do Obrenovca (i verovatno dalje od Novog Beograda, po gradnji mosta blizanca, tj. dodavanju još dva koloseka do Prokopa).

Rešenja za neposredan pristup aerodromskoj zgradi koja smo dosad videli su između katastrofalno lošeg i lošeg.

Zvanično treća linija ne postoji. Postoji ideja, ja realno sam skeptik da će i ove dve uraditi.
Hipotetički zamislimo da urade te dve linije, ta treća neće biti završena pre 2040.godine. sada je 2022.

Apsolutno ste sve u pravu uz jednu opasku da se vec 3x produžava “akcija” promo karata za “brzi” voz Soko BG – NS i obratno po ceni od 285 RSD = 2.5€.

I bojim se da ako se i kada se probije pruga do Budimpešte koja će prolaziti pored BUD aerodroma uzeti dosta putnika BEGu iz prostog razloga komfornog transporta i više opcija, konekcija, nižih cena.

Nešto što je trend sa kombi prevozom GEA, Terra i tome sl. A koji nisu više tako popularni zbog poskupljenja cena karata tako da više ne postoji matematika za takav potez.

Недавно су медији пренели да се од отварања линије за Нови Сад возило око 250.000 људи. Зато и држе тако ниске цене јер вероватно успевају да покрију трошкове на основу волумена. За време првомајских празника само у једном дану било је 64 полазака између Београда и Ново Сада.

Што се Будимпеште тиче, мене то претерано не брине јер Мађари нису озбиљни. Политика је недавно објавила чланак како се деоница Суботица-Сегедин не пушта јер Мађари нису одрадили свој део од границе. Наш део је спреман и може да прими возове.
Ако ишта, ова брза пруга ће се у наредних неколико година користити искључиво као Београд-Нови Сад-Суботица.

Mađari su, kad je železnica u pitanju, od Srbije ozbiljniji bar 5.000 puta – brojem ne može da se iskaže koliko su ozbiljniji.

Pokazatelj ozbiljnosti je i što prugu od Kelebije do Budimpešte grade za 160, a ne za nepotrebnih 200 km/h (zbog čega je samo na relaciji Beograd – NS ona bar 100 mil EUR skuplja, a švajcarske kompozicije su dvaput skuplje od onih za 160 km/h istog proizvođača – dok se na vremenu putovanja dobijaju čitava 3 minuta).

Slažem se, ali rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta zaista kasni, čak i više nego kod nas

Можда су испред нас у неким другим питањима али када је линија Београд-Будимпешта у питању ту никако нису.
Ова деоница је само део много шире приче која иде од Европе до Пиреја. Није битна највећа брзина већ носивост пруге.

Kakva “nosivost pruge”? 22 t po osovini. Kakve veze ima “brza pruga” sa prevozom tereta, kad teretni vozovi idu 100 na sat?

Наравно да има аман човече

Nema, aman, čoveče! Teret se ne prevozi brzinom od 200 km/h, niti 160 km/h. Da si mislilo “prvenstveno na teretni saobraćaj”, kao što se pogrešno često govori, ne bi se pravila pruga za 200 km/h! Veća brzina putničkih vozova samo će smanjiti propusnu moć pruge za teretne vozove. Uz to će i (značajno) produžiti vreme neophodno za redovno održavanje pruge – i time dodatno smanjiti prostor za teretni saobraćaj:)

Gospodine ,iz vas izbija tolika negativnost da mi je iskreno zao. Vidi se sa Marsa ostrascenost i to ona najgora politicka. 160 / 200 je cetvrtina dakle dobine se 11 a ne 3 minuta,Madjari debelo kasne Orban je to javno rekao u Novom Sadu,razlog procedure,interesi Eu,Kina,da ne sirim dalje. Da,zeleznica jest satrvena ali zadnjih 40 godina,tek se zadnjih godina radi,trajace bar 15 narednih. Ali se radi stalno Aito putevi uglavnom uradjeni i bice u narednih 5-6 godina svi ali znam da bi i tu misljene vase bilo crno. Savet oca Tadeja”Kakve su ti misli takav ti je zivot” Sve najbolje

Ne, dobiju se 3 minuta, po računici RŽD-a tokom priprema za gradnju (zato su Rusi i predlagali da se gradi za 160, ali videlo se, pošto se tad mnogo gledalo ka UAE, da će biti Etihad Rail, Dubai – Abu Dhabi za 200, pa aj i mi). Samo od Stare Pazove do Sremskih Karlovaca je Vmax 200 km/h (Prokop – Batajnica 120 km/h, itd.).

E sad, u praksi se već prvih dana pokazalo da kad je jednom prilikom stadler KISS-a (Vmax 200 km/h) menjao Stadler flirt, koji po novoj pruzi vozi ne 160 već 150 km/h (jer je stručnjak iz Srbija voza u Nemanjinoj izračunao da je tako bezbedno, zbog kočionih distanci), kašnjenje zaista i bilo 3-4 minuta. Dakle, možda su Rusi i preterali, možda je u odnosu na 160 stvarni dobitak bliže 2 nego 3 minuta… i to košta 100 miliona evra+

Da ste mi pozitivni i optimistični i dalje!

Paa danasnjoj Srbiji se moze da baci 100 milki eto. Novi vozovi su stigli od ruskih do ovih, I pruga za Pancevo je uradjena,i auto -putevi na sve stranre i evro stoji 10 godina,bolnice, itd itd da ne idem u odvratnu politiku. Da ,jesam optimistican imam i zasto jer je bolje danas nego juce ,eto cinjenica. Neporeciva.

Duza tema al’ ukratko reseni gubitasi koji su stetili budzet,zelezara,rtb bor, manje se daje za penzioni fond(pre 10 godina dotacije 50%sad sami sebe pokriju ili do 10% dotacija,uprava carina je prosle godine naplatila milijardu evra vise nego pretprosle a dostaaa vise nego 2012, porezi se vise skupe,veca zaposlenost,plata, ulaganja u Srbiju su 50% od svih ulaganja na zapadnom balkanu, veci bdp,veca javna ulaganja,gradjevinarstvo zida se svugde,nizi krediti,razne dotacije,stabilan kurs 10 godina,manje dinarske kamate na kredite te time i nesto veca kupovna moc,izuzetan rast IT sektora i ogroman suficit ,poljoprivreda ,turizam prilicno,neke privatizacije i stecaji gubitasa. Ima jod dosta toga pozitivnog. A i negativnog dosta mada vise u drugim oblastima nego u ekonomiji.

Nepotreban sarkazam zaista. Sa Svajcarskom ne da se ne poredim nego i ne sanjam. Samo poredim juce i danas. Tako bi trebali svi u svojim zemljama ali to je vec na drugima. Nije isto kad podignes platu i kad dodjes do kuce pojede inflacija i kad je ostavis deset godina u fioci i ne izgubi ni cent. Nije isto kad krenem na Zlatibor Ibarskom ili auto-putem,kad krenem u Bugarsku pa idem Sicevackom klisurom ili auto +putem do granice ili do makedonije ili 200 na sat do Novog Sada vozom,ili kad it sektor zaradi 500 miliona 2012 ili sad 2,5 mlrd. Ili kad smo 89 vise uvozili iz Hrvatske a danas 25% mi Hrvatskoj izvozimo. Suficit. Zelezara kostala 200 mil. Godidnje sad 0. Pasos 2008 se cekao celu noc za zakazivanje termina dad od kuce zakazes za minut.Dakle cinjenice. Kao sto rekoste u cinjenicama nema negativnosti. Slazem se ali sta je polupuno a sta poluprazno. Samo se sa sobom poredim a drugima sve najbolje.

Posebno jer ima eksprez voz (Soko) koji stigne za 20 minuta. Mislim da su ovde najvise izgubili autobuski prevoznici jer se moze stici do Prokopa/Novog Beograda i Beovozom cak iz Ovce.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!