zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Plan spajanja Aerodroma i Beograda željeznicom

Na javnoj sednici je razmatran Plan generalne regulacije šinskih sistema, a koji će ovih dana biti sa izmenama usvojen na zatvorenoj sednici. Ovaj plan podrazumeva regulaciju tramvajskih, metro i voznih sistema, a ono što je nama bitno je da predviđa liniju do Aerodroma Beograd. Naime, buduća linija BG voz 4 saobraćaće od železničke stanice Novi Beograd, preko Aerodroma Beograd do planiranog Nacionalnog stadiona, a naknadno i do Obrenovca. Ovime će centar grada biti povezan sa Aerodromom, doduše sa presedanjem na Novom Beogradu. Iz centra će se moći hvatati postojeća linija BG voz 1 na Vukovom spomeniku, Makenzijevoj (planirana stanica) i Karađorđevom parku sve do stanice Novi Beograd gde se preseda.

Nije jasno zašto četvrta linija ne polazi iz Ovče (odakle polaze sve postojeće linije) tako da postojećim tunelima prođe kroz centar i ode ka Aerodromu.  Kulturno-istorijsko jezgro (turistički centar) biće povezano sa Aerodromom uz više presedanja metroom, što samo po sebi nema smisla. Tako]e, kako će do tada biti otvorena brza pruga do Novog Sada, uz jedno presedanje Novosađani će biti na manje od sat vremena puta do Aerodroma.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Železnice Srbije

51 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Linija 4 BG voza ne prolazi kroz centar grada iz jednog razloga, a to je da kapacitet pruge između Beograd Centra i Zemuna ne dozvoljava bilo kakvo povećanje takta za sistem BG voza. Stoga je čak u nekim internim planovima u koje sam ja imao uvid predloženo da linija 4 kreće iz Zemuna. Ovo je privremeno rešenje u narednih nekoliko godina jer će se sve ovo rešiti izgradnjom dodatna 2 koloseka na relaciji Beograd Centar-Batajnica (uz novi most i tunel). Nakon dogradnje još 2 koloseka, potpuno će se izdvojiti sistem BGvoza na ovoj relaciji od drugih regionalnih i daljinslih vozova i time omogućiti da imako više visokotaktnih linija na ovoj relaciji.

Ne poznajem beogradski sistem javnog prijevoza ali bih se samo jedno usudio napomenuti: ako se uspješno želi privući putnike da dolaze željeznicom na aerodrom, MORA postojati direktna veza centar grada – aerodrom bez presijedanja. Svako presijedanje je mukotrpno, pogotovo za starije i ljude sa prtljagom. Također i po ružnom vremenu…

Ne može se nikako produžiti do centra, pošto je Beograd upravo izbacio železnicu iz centra, zbog projekta Beograd na vodi (za koji bi u Evropi železnica predstavljala prednost, a ovde se doživljavala kao prepreka). Nedovršena stanica ‘Beograd centar’ (Prokop) nije u centru, nego u rupi, a gradska vlast ju je otpisala, projektovavši prvu liniju metroa mimo nje, na nekoliko stotina metara! Podzemna stajališta Karađorđev park i Vukov spomenik imaju najbolju poziciju u odnosu na centar grada i imperativ je tuda (kroz Vračarski tunel) sprovesti voz za aerodrom.

Nema razloga za zbunjenost. Glavna železnička stanica, koja se nalazila u centru, ukinuta je. Novi železnički čvor ima dve glavne stanice – ‘Beograd centar’ (Prokop) i Novi Beograd. Grad se uzda u Novi Beograd, a Prokop je otpisao, kao jedan od najvećih graditeljskih promaśaja od egipatskih piramida (poznajem Stanka Kantara, direktora JP Beogradski metto i voz, i njemu je super što će se metro graditi tako da prođe blizu Prokopa, ali ne ispod njega, iako je metro stanica napravljena još devedesetih). Prokop to i jeste: trenutno, opslužuje ga jedna kružna autobuska linija koja ide valjda na pola sata! Biće malo bolje, ali ne mnogo bolje. Putnici budućeg brzog voza za Novi Sad koristiće uglavnom stanicu Novi Beograd, koja ima i tramvaj i nešto autobusa.

Treba dodati da će se dve planirane metro linije seći na lokaciji ukinute Glavne železničke stanice!!! A posle uloženih 4,5 milijardi evra (!), niti jedna od dve glavne stanice neće imati vezu sa metroom, što je nezabeleženo.

Urbanističko rasulo, u dve reči. I u takvim uslovima treba graditi prugu do aerodroma…

Ako znamo da se linija Batajnica-Ovca (linija 1) vraca od decembra na takt od 15 minuta nije mi bas jasno zasto bi i linija 4 polazila sa poslednje stanice iz Ovce i preklapala se sa linijom 1i na koliko bi ona isla.
A posto se i nova autobuska stanica(koja je u izgradnji) nalazi u sklopu zeleznicke stanice Novi Bg.meni je potpuno normalno da to bude i pocetna za aerodrom.
Ali bice sve jasnije uskoro kad dodje do potpisivanja ugovora sa Rusima koji ce to graditi .Sem ove linije koja je ovde relevantna ovo je ogromni posao o mrezi Bg voza cifra koja se spominje ide preko milijardu eura .

Darko,

1. Nisam siguran da će linija 1 polaziti na 15min, ali i da ide u tom ritmu, nikakav problem ne bi predstavilo preklapanje od 5-6 stanica jer sasvim je logično da voz do aerodroma prođe kroz centar, gde bi u stvari i ušlo najviše putnika. Ovako svi kojima iz centra žele da dođu do aerodroma moraju da presedaju, a uz minimalnu izmenu trase ne bi morali

2. Koliko znam, autobuska stanica nije u izgradnji. Oni jesu počeli radove, ali već skoro godinu dana je ta površina samo asfaltirana, a do sada bi radovi celokupne stanice trebali da se privode kraju. Voz bi sve jedno prošao kroz autobusku stanicu, ovako bi samo pre stanice pokupio dodatne i brojnije putnike.

3. Opet koliko znam, železnicu u Beogradu će raditi Francuzi i Kinezi (što je sporno), a ne Rusi.

4. Ogroman posao je samo zamišljen PGR-om, nema roka do kada sve ovo treba da se ostvari niti su bilo kakvi konkretni radovi (sem za metro) najavljeni. Sve će se ovo razvlačiti još dugo godina.

5. Milijardu EUR koje spominjete se odnose na projekat metroa, što je po rečima stručnjaka prenaduvana cifra

Metro Francuzi i Kinezi, a za prigradsku železnicu se pregoavara uveliko sa Rusima, išlo se i u posetu Moskvi, da se razgledaju Centralni dijametri. Postoje pretpostavke da će se potpisati memorandum ili kakav drugi dokument tokom sastanka Vučića i Putina. Predračunska vrednost je 1,3 milijarde EUR.

Za dve linije metroa pominje se suma od 4,5 milijarde EUR, a smatram da će to relno biti znatno više, zbog građevinske iracionalnosti projekta (sve pod zemljom – čak i ispod Save, duboki tuneli i u ravnici, itd.).

Sa mostom-blizancem Novom železničkom i dupliranjem koloseka od Prokopa do Zemuna, moguće je da idu dve linije prigradske železnice sa jakim taktom sve do Ovče, mada bi bilo uputno aktivirati odavno izgrađene tunele i neke od vozova skrenuti ka Karaburmi. Terminiranje vozova za aerodrom na Novom Beogradu nema smisla; ključni saobraćajni problem Beograda je prelazak Save.

Luka.
1.
linija1 je i pre rekonstrukcije pruge Bg-NS isla na 15 min ,sad u toku rekonstrukcije ide na 30 min.U prvobitno stanje se vraca od decembra jer je rekonstrukcija pruge Batajnica -Beograd Centar gotova ( gradjevinski) u toku su probe signala i sl.
2.
Autobusna stanica se uveliko radi ; peroni su gotovi , stanicna zgrade su ubrzano radi barem zadnjih mesec dana ,dobijena je konacno i gradjevinska dozvola i sve smetnje su otklonjene.Do marta se seli saobracaj na nju.
3.
Francuzi i Kinezi rade metro a ne gradsku zeleznicu.Nju ce da rade Rusi i sadasnje 2 linije Bg voza se sire na 4 linije a jedna je prema aerodromu.Potpis na ugovor je sad sa Putinom u Moskvi i da cena ide na preko milijardu eura u to su ukljucene izgleda i nove garniture BG voza.
Tako da si pomesao metro i Bg voz .
Ogromna ulaganja u Metro i Bg voz i brzu prugu prema Novom Sadu i dalje prema Subotici.
4.
Kasnjenja ce biti sigurno ovo su ogromni projekti.
5.
Opet ste pomesali Metro i Bg voz .
Cena za metro je preko 4 milijarde eura.

Iskren da budem nisam znao da je to toliko sigurno sa Rusima. Čuo sam da su pokazivali zainteresovanost, ali nisam znao da će njima i ići definitivno.

Ne znam za cenu za BG voz, ali cena metroa je prenaduvana. To što Srbija finansira takve projekte ne zanči da to možemo baš finansirari. Verovatno će to biti opet neki nepovoljni kineski kredit, a potom i ogroman javni dug koji raste iz dana u dan.

Da kad se sabere za Bg voz ,Metro i brzu prugu za Novi Sad cifra je nestvarna.
Srbija je očito u stanju da to moze finansirat sto je bila misaona imenica pre neku godinu.

Izuzetno loš plan. Čak nije ni predviđena stanica neposredno uz terminal. Takođe, nije planirana veza sa obilaznom prugom u smeru Batajnice, što znači da voz iz pravca Beograda ne može da nastavi ka Novom Sadu. To onemogućava pristajanje intercity vozova neposredno na aerodromu, što je trend u Evropi i apsolutna potreba.

Umesto toga, trebalo je povezati aerodrom sa prugom na Novom Beogradu, od stajališta Tošin bunar tunelom ispod Bežanijske kose. Ovako će se, nepotrebno, duplirati tunel ka ž. st. Zemun, voz će kružiti i putovati duže, uz to i neadekvatno opslužiti aerodrom.

Dve nule za ovaj plan!

da su komunjare imale mozga u glavi, aerodrom bi napravili blizu pruge, dakle u Zemun polju, ili u Batajnici gde je vojni, a ne u Surčinu, van svih mogućih saobraćajnih pravaca

Surčin uopšte nije van svih saobraćajnih pravaca, tri autoputa se sreću u Surčinu. Pruga nije daleko i lako se mogla produžiti tokom ovih 30 godina bez komunjara.

Da, nažalost, pruga vozi do – Aerodroma Batajnica…

Aerodrom Batajnica ima i bolji položaj (ruža vjetrova i sl.), a sve iz razloga jer je vojska prva birala.

Da smo mi imali mozga da samo okrečimo ono što su komunjare napravile…. 😉

Pantograf:

Plan generalno jeste loš. Veza sa obilaznom prugom jeste predviđena. E sad kada će je izgraditi je drugo pitanje. Tako da kada se ona izgradi (a planirana je), moći će vozovi da idu i do Novog Sada i čitave Vojvodine. Stanica je predviđena da bude u okviru Aerodroma, međutim nije tačno definisana gde će biti.

Anonymous 10.07:

Aerodrom jeste blizu pruge, obilazne pruge i potrebno je samo kratka pruga da se igraditi kako bi ona došla do samog aerodroma. A Aerodrom se nalazi baš na ukrštanju svih saobraćajnih pravaca. Tu se račvaju auto-putevi do Niša, Novog Sada, Čačka, Hrvatske i obilaznica oko Beograda

Nije predviđena, Luka, tj. jeste, ali samo ka Ostružnici, ne ka Batajnici. A to znači da bi voz za NS morao da menja smer. Takođe, sve i da je ta veza kako treba, da bi se voz uopšte usmerio ka obilaznoj pruzi, morao bi da se menja smer i na aerodromu (pogledaj mapu).

Katastrofa od plana, nema tu šta da se priča.

Gledajte to i na drugi način. Da li je ok da voz iz NS staje na aerodromu iz ugla putnika koji ide za BGD. To je njemu gubljenje vremena. Bespotrebno stajanje. Najbolje bi bilo kružno da se spoji aerodrom. Mada i tu ima koliko bi ljudi to uopšte koristilo.

Ne bi svaki voz za Novi Sad išao preko aerodroma. Nema tu nikakvog velikog gubljenja vremena, možda nekoliko minuta.

Glupost ali na kvadrat.

Ali mi nije jasno da se uporno zaobilaze novobeogradski blokovi gde ima mnogo vise stanovnistva ali i privrede nego u Ovci, Zelezniku, Labudovom brdu itd.

Apsolutno se slažem i zato prva linija metroa mora biti preko reke! Međutim, u neku ruku vlast računa da Novi Beograd ima vrlo jaku tramvajsku vezu, što ostali nemaju.

Slažem se. Nego pokušavam da sagledam neku logiku u trenutnoj odluci, mada ona nije baš nešto jaka

Mi to necemo doziveti. Ovo je stoti plan, i mozda najgluplji od svih do sada

Najlošiji i sa najmanje koristi jeste sigurno. Međutim, budite sigurni da ćete doživeti deo ovoga, metro će se definitivno početi graditi pre izbora, a nakon njih i nastaviti. Realno je za očekivati probijanje rokova (što je manir ove vlasti), ali će se (pogotovo metro) i desiti, što možda i nije dobro imajući u vidu da je trasa i tehničko rešenje metroa loše, a posle će biti teško popravljivo

Tačno tako.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!