zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Hoće li Eurowings otvarati baze u regiji?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Lufthansa grupa u ovom momentu ima 17 hubova i baza, a uskoro će ih imati 19:

 • Frankfurt (Lufthansa i Eurowings)
 • Minhen (Lufthansa i Eurowings)
 • Zurich (Swiss)
 • Geneva (Swiss)
 • Beč (Austrian i Eurowings)
 • Bruxelles (Brussels)
 • Cologne (Eurowings)
 • Berlin (Eurowings)
 • Dortmund (Eurowings)
 • Dusseldorf (Eurowings)
 • Hamburg (Eurowings)
 • Hannover (Eurowings)
 • Nuremberg (Eurowings)
 • Stuttgart (Eurowings)
 • Salzburg (Eurowings)
 • Priština (Eurowings)
 • Palma de Mallorca (Eurowings)
 • Prag (Eurowings od 31.10.)
 • Stockholm (Eurowings od 27.3.)

Lufthansa je prije pokretanja Eurowingsa imala prilična broj linija u sekundarnim njemačkim gradovima, poglavito u Dusseldorfu, Berlinu i Hamburgu. No, potom je osnovala Germanwings, pa ga pretvorila u Eurowings i njima prepustila promet sa svih sekundarnih baza, a ona se koncentrirala na Frankfurt i Minhen.

U posljednjih dvije godine Eurowings otvara nove baze i to izvan Njemačke i Austrije. Trenutno ima bazu u Prištini i Palma de Mallorci, a u idućih 4 mjeseca baze će otvoriti u Pragu i Stockholmu. I sad se postavlja pitanje bi li Eurowings mogao otvoriti još jednu bazu u regiji uz Prištinu? Odgovor je vrlo jednostavan. Bi! Konačno sve nas je iznenadio i bazom u Prištini, zar ne?

Zagreb će do kraja godine imati 15 tjednih letova Eurowingsa. Za očekivati je da će taj broj narasti u ljetnom redu letenja na bar 20 tjednih letova. Kako se očekuje i obnova letova za Hamburg, a logično bi bilo da Eurowings konačno otvori i letove za Berlin, to bi značilo nekih 25 tjednih letova iz Zagreba, što je dostatno za otvaranje baze. Jasno je da bi Eurowings mogao iz Zagreba pokrenuti i letove za Dortmund, Hannover, Nuremberg, Stockholm i Palma de Mallorcu, te povećati postojeće frekvencije, a otvoriti i letove za treća tržišta kao što je to napravio u Palma de Mallorci, Prištini, Stockholmu i Pragu. Samim time Zagreb bi vrlo brzo mogao dobiti i drugi bazirani avion. Baza u Zagrebu bila bi strateški nastavak ekspanzije Lufthansa grupe koja je u ljeto 2019. u Hrvatskoj imala više letova nego Croatia Airlines.

Jednako tako u srednjoročnom periodu ne bi bilo nelogično otvaranje baze u Splitu. Za Split Eurowings je ove godine imao 7 linija sa 28 tjednih letova. Više nego dovoljno za bazu. Iduće godine Split će imati 8 linija (dodaje se Salzburg) i operirat će bar 35 tjednih letova. Nažalost tijekom zime Split ima bitno manje letova od Zagreba, te ima tek 6-7 tjednih letova. No, sezonska baza uz nastavak svakodnevnih letova zimi jest realnost. Baziranjem aviona i broj zimskih letova bi se sigurno povećao na bar dva dnevno, što bi za zimi mrtav Split i te kako bilo bitno.

Ostali hrvatski gradovi za sada nemaju logike otvaranje sezonskih baza, poglavito što nemaju letove zimi. No, u dugoročnom periodu nije nevjerojatno da bi baze mogli dobiti u prvom redu Rijeka, o čemu se već ozbiljno raspravljalo 2018. i 2019, no kasnije i Zadar, Pula i Dubrovnik. U ostalom dijelu regije Eurowings je više nego simbolično prisutan i tu baze nemaju realnosti niti dugoročno.

48 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zasto nema direktni letova za Hamburg

Hamburg je najlošije povezan s Hrvatskom – drugi najveći grad. Ljeti s obalom ok, zimi ništa.

ima iz Banjaluke. Nije daleko od zg

Unazad par godina sam očekivao puno više od EWG. Mislio sam da će otvoriti veliki broj baza izvan Njemačke i njemačkog govornog područja, ali sve je to sramežljivo.

Mislim da bi im najbolje bilo otvoriti bazu u SPU jer tamo je od LCC kompanija najjaci EZY, a oni trenutno imaju samo jednu liniju prema Njemačkoj.

Na taj način bi mogli potpuno izdominirati promet prema Njemačkoj te uz to dodati još destinacija.

Bolja opcija od ZAD gdje bi se morali potuci s RYR, a sigurno se ne bi dobro proveli.

I opet bez Osijeka za razne destinacije ?????

Da bi treća baza stigla u Zagreb moraće prvo bar jedna od ove dve postojeće da dokaže potencijal.

Kad vam je tu tako lose, zasto dolazite?

Kako bijedan zivot moras imati da dolazis svaki dan na portal i trazis gdje i kako uvrijediti autora. Zanimanje za clanak 0 bodova, samo se traze lapsusi, krive informacije itd.

Sad cu i ja biti Alan vjerovatno.

BTW ne kuzim zasto jos nema odobravanja komentara (a ne naknadno brisanje), ovako svaki clanak postaje toksican, tu se slazem sa vama.

Bolje bi bilo da samo registrirane osobe mogu komentirati. S time bi riješili sve.

Na bilo kojem forumu se prvo moras registrirati kako bi mogao komentirati. Stvarate samo sebi više posla.

I ovo je analiza?

U mojoj firmi bi autor ovakve analize dobio otkaz 🙁

Pa, za ppocetak trebalo bi da se navede broj putnika iz 2019-te u istom periodu sa svaku zadatu relaciju. Da vidimo koliko je zaista bilo potencijala. To bi bio pocetak.

Kad se to apsolvira, ide analiza trendova i svega sto moze uticati na varijacju u aktuelnom trenutku.

Napisao sam vam kako bi moja kompanija ocekivala da zapocne analiza. Trazile bi se konkretne brojke za svaki od navedenih letova. Ja kod vas nisam video nijednu konkretnu brojku, i zato vas pitam uljudno:
Mozete li da svoje tvrdnje potkrepite konkretnim brojem putnika za svaku od linija koje ste naveli?

Hvala na odgovoru.

ALENE , DA LI JE MOGUCE DA STE MI OBRISALI DEO KOMENTARA?
I to onaj deo u kome sam vas zamolio da me ne nazivate diletantom pre nego sto procitate moj odgovor na vas komentar. Umesto izvinjenja , brisanje komentara?!?! Da li je moguce?

Da li sam ja vas nazvao diletantom ili vi mene? Ako nekog uvredite, onda je krajnje neprihvatljivo da pisete “Not a big deal”. Slozicemo se da je to stvar vaspitanja?

Pogledao sam sve sto ste napisali ranije o Eurowingsu.
Ja nigde nisam uspeo da nadjem da ste naveli bilo koji egzaktan podatak o broju putnika na linijama koje ste ovde naveli (citiracu vas):
“Zagreba pokrenuti i letove za Dortmund, Hannover, Nuremberg, Stockholm i Palma de Mallorcu, te povećati postojeće frekvencije, a otvoriti i letove za treća tržišta kao što je to napravio u Palma de Mallorci, Prištini, Stockholmu i Pragu”

Na osnovu cega dajete ove procene?
Mozete li navesti broj putnika iz 2019-te godine na tim relacijama?
Znate li koliko je putnika ove godine putovalo na tim relacijama?

Alene, napisali ste coveku da lupeta i uvredili ga bez razloga.

A ocigledno je da LH 93 ne lupeta nego razumno rezonuje.

Vi bas morate biti neprijatni kad neko dovede u pitanje vasu (ne)strucnost?

Gosp. Scuric je napisao da lupa samo da lupi ili sta vec, ako je to netko od vas shvatio kao uvredu onda nesto nije u redu sa Vama, a svi vi kojima smeta njegova nestrucnost zaobidite ovaj portal posto ih ima masu na sve strane po vama vjerojatno “strucnih”..
Podrska gosp. Alenu Scuricu u potpunosti(izvinjavam se na na offtopicu)

Pismo podrske samom sebi?

Koji su brojevi putnika na tim relacijama. Možete li nam navesti?

Znate li da gotove sve vaše čitatelje zanimaju brojevi jer se vidi stanje na tržuštu, a navođenjem istih potvrđujete točnost svoje teorije?

Ako ih već znate, zašto ih barem ne bi naveli u komentarima? Ne vidim razlog da ih sada ne navedete ako ih već imate, ipak pišete poprilično puno komentara. Bili bi vam zahvalni da ih navedete.

Malo ste se preracunali, Alene. Ne zakljucuje se na nacin koji vi navodite. Tako mislite vi koji ste “van sustava” pa je upitno koliko razumete metode koje primenjuju velike avio-kompanije. Probacu da vam pojednostavim:
1.
Podaci o broju putnika se UVEK gledaju prvo! I prvo i iznose u svakoj analizi! Sa tim brojevima analiza pocinje!
2.
A drugo sto kompanije gledaju zatim je na koje nacine se i koji putnici mogu privuci. To je DRUGI DEO ozbiljne analize.
Pa ako neka kompanija dobije suporte (insentive), moze biti da karta od Zagreba do Sofije kosta 9EUR!
Ne, nije to isplativo leteti za 9eur! Samo takse su daleko vece, a o gorivu, posadi i amortizaciji tehnike da i ne govorim. Druga je tu matematika.
Po toj ceni od, recimo, 9eur imacete osim dela postojecih putnika i sve one koji su privuceni cenom dosli iz Sofije da posete Zagreb, ili (manje) iz Zagreba da posete Sofiju. Imacete i putnike koji iz obe regije dolaze drugim prevoznim sredstvima da bi leteli iz Zagreba ili Sofije za 9eur.. Imacete i jos nekoliko novih kategorija putnika koji su deo baze Ryanaira, i koji se na razlicite nacine motivisu da koriste analizirani let.
3.
Analizu rade zatim i strucnjaci za marketing i finansije,
Dalje idu analize resursa, modela finansiranja, insentiva… i da vas time davim. To je vec nesto sto se unutar kompanije radi i nije zanimljivo za siri krug citalaca…
Slozen model zatim daje analizu koliko sedista ce Ryan ponuditi na liniji od Zagreba do Sofije.

Ja u vasem clanku ne vidim niti prvi niti drugi deo analize, cak ni na nivou clanka popularne literature. I zato sam i reagovao. Nisam ocekivao matematicke modele, finansijske niti marketinske analize. Ali konkretne brojke za svaku liniju – jesam ocekivao u ovakvom clanku. Izvinite ako vas moj pokusaj konstruktivne rasprave na temu cini nervoznim. Ako vam smeta – recite i necu se vise oglasavati.

Pozdrav iz LH grupe 🙂

Pa ako je tako, zasto onda pomenuti entuzijast ima problem da uradi analizu onako kako se analize rade?

Bravo LH93!

Baza u Zagrebu, a onda i u Splitu bi imala svu logiku. U Zagrebu bi kompanija mogla imat 25 letova ljeti i 20 zimi. U Splitu 35 ljeti i 10 zimi. Mislim da bude se to desilo. Ne u 2022, ali u 2023 bi moglo. Iako bi moglo vec i u 2022. ozbirom kak se Eurowings siri.

Jedan bazirani zrakoplov te stockholm, berlin i hamburg kao dodatne linije mi je najlogicnije u ovom momentu iako je samo pitanje vremena kad ce FR uletiti sa tim destinacijama

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!