zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia imala 35,2 putnika prosječno po letu za Banja Luku

Air Serbia je do VII. mjeseca 2021. ostvarila 76 letova na liniji Beograd-Banja Luka koji su imali 2678 putnika. To znači da je u prvih sedam mjeseci godine kompanija imala prosječno 35,2 putnika po letu ili load faktor od 51,8%, što istinski nije loše. No, istovremeno je broj frekvencija vrlo nizak, tek jedan let tjedno sve do sredine VI. mjeseca, a dva leta tjedno u top sezoni.

Kompanija je najmanje putnika po letu imala u III. mjesecu, tek njih 20,9 prosječno po letu (load faktor od 30,7%), a najviše u VII. mjesecu,  njih 55,8 po letu (izuzetan load faktor od 82,1%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

62 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

BREAKING NEWS
JU povecava LJU na 9 i VIE na 10.

JU pravi brejkove kao Đoković, svaka čast za AS.

Nece olako prepustiti Bec OS-u.

Samo da nas opet ne skinu sa liste zbog porasta broja zarazenih.

Nece, nisu ni Amere ove nedelje a tamo kovid divlja. Nema vise smisla kriti se od virusa. Nema rezultata.

Alene da ne znate Kako JU posluje u ZAG?

Naravno da ne zna, mi mu ovde pisemo LF.

Moguce mada ne verujem da im dobro ide u ZAG. Bas ga dugo nisu povecavali.

Vakcinisani ce I dalje slobodno putovati. Inace juce je bilo n’a vestima da se uglavnom vracaju inficirani iz Hrvatske I Grcke sto ima smisla jer su Norveska I Kipar uvele restrikcije za Hrvatsku zbog rasta korone. To uopste nije dobro za HR aerodrome u avgustu.

Ako se ne varam juce je u HR bilo 381 slucaj, dakle kao u Srbiji…relativno govoreci.

Danas je 381, juče je bilo 246. Niko nije siguran od novog talasa, pitanje je dana kada će i ostali početi sa brojevima.

To je ozbiljan skok. Gde su uglavnom zarazeni?

Splitsko Dalmatinska i Zagreb prednjače

921 Srbija danas

Tri puta u opstim brojkama ali treba gledati proporcionalno broju stanovnika svake drzave. Kao sto rekoh, nisu Amerima zalupili vrata, nece ni Srbiji.

Nije Hrvatska daleko od Srbije, Srbija ima 341 za prošlu sedmicu

Od ponedeljka do ponedeljka je 341 vs 180, šta će biti tokom ove sedmice ostaje da se vidi. Kao izvor pogledajte worldmeter Corona, tamo sve fino piše, dnevno, sedmično itd. Tako da niste u pravu

Sedmični prosjek vam nije dobar jer se uzima na kraju sedmice i on je takav kao što sam vam rekao a kakvi brojevi nas očekuju na kraju ove sedmice i koji će prosjek biti na dvonedeljnom nivou koji se prati u EU tek ostaje da se vidi.

A što je to važno za zrakoploni forum?

O Boze, za nedelju dana moze situacija da se okrene.
Iz Hrvatske dodju u Srbiju sa letovanja i prvi put se testiraju tu. I gde si pozitivan? Pa u Srbiji a ne u Hrvatskoj gde se nisi ni testirao.
Drugo, nece nikada ni Hrvatska ni Crna Gora, Albanija i Grcka reci prave cifre inace ce da im pukne ostatak sezone.

Ne mora se testirati pre ulaska u Srbiju a idete iz Hr. Mozete u Srbiju po dolasku. Tako i rade. E onda otkriju da su zarazeni.

Naravno da moze. Kao i sto su sve zemlje radile po potrebi. Narocito one koje su turisticke regije.
Pa zar u sred Nemacke otkrili grupu koja umesto vakcina ubrizgavala fizioloski rastvor pa tek nece ovo. Ne prijavis rezultate brzih testova i to je to. Sve se moze.

Jeste ali kada je OS podigao na 17, JU je imala 5. Sada je uduplala a OS ostao isti. Sada je razlika samo u jednom polasku na dan. Impresivno je da BEG VIE ima 27 nedeljnih.

A sto ne citate pazljivije? Jedan polazak NA DAN. Aman.

Smirite se malo. Jeste malo je jer je OS neuporedivo veca od JU. Ako JU ima 10 onda OS sa svojom mrezom I konekcijama mora imati barem 21.

Ta logika se isto tako moze primeniti n’a VIE gde bi suprotan argument prolazio. Ocigledno da ce OS uvek imati vise letova jer jednostavno vise nude putnicima u Beogradu. To svako zna, cak I amateri. OS ne vuce samo lokalce vec I transfere za SAD, Kanadu, Aziju… Dok JU ne pojaca mrezu iz Beograda nerealno je ocekivati da nude isti broj letova kao OS. Tek sa uvodjenjem KRR bili su u mogucnosti da uvedu A319 nekim danima zbog transfera posebno un biznisu.

Vrlo jednostavno, ne skacite na zadnje noge.

Pod hitno uvesti još letova da LF padne na 20% i da se ostvari konektiranost.

Liniju gradi frekvencija a sa ATR u floti Air Srbija svakako moze da povecava frekvenciju letova za BNX.

Nije u pitanju može li, pitanje je treba li? Jel vi stvarno mislite da ne bi povećali da ima potrebe za tim? Kao što smo vidjeli u zadnje vrijeme su uvijek reagovali na vrijeme i povećavali frekvencije kada je za tim bilo potrebe. Zašto vi mislite da znate bolje od ljudi koji se tim bave u AS?

Moze biti da se i ja bavim slicnim poslom pa i ja nesto znam o tome.Sta si ti advokat Air Srbije?

Da advokat AS sam i nema ništa od dodatnih letova za BL, povećavamo Ljubljanu i Beč gdje ima potražnje a ti ako si iz branše uvedi letove svoje kompanije i letite kao ptice koliko vam volja.

Onda ukinite i ova dva polaska, kome trebaju… Letite Ljubljanu, to je ipak EU, šta će vam Balkan…A ja ću sebi da uštedim za ultra laki avion pa ću da letim gdje hoću…

Zašto ukidati kada funkcionišu zadovoljavajuće, taman toliko koliko je potrebno a vama neka je sa srećom, da uštedite i letite.

A zašto ne uvesti nove linije za novi krug kupaca koji je platežno sposoban? Pa Rodoljub Drašković (Swiss Lion i Grad Sunca Trebinje) putuje od Trebinja do Ljubinja (60km putem) helikopterom… Beograd-Banja Luka je poslovna destinacija (na dnevnoj bazi) koja koja nije podržana dvostrukim dnevnim letovima.

Pa da vi to radite najbolje a kad se pokaze da je suprotno uleti drzava sa 100-tak miliona da vas spasi od bankrota.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!