zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO: Zašto ETF ne smije partkirati avione u Zagrebu?

Nevjerojatno, da ne koristimo teže riječi koje bi i te kako trebalo koristiti. ETF ne može parkirati avione u Zagrebu tijekom zime. Majko mila! Naime kompaniji je rečeno da radi deicing pozicija na zapadnoj stajanci nema mjesta za parkiranje njihovih aviona. Ono ali doslovce baš svašta. Na zapadnoj stajanci ima ukupno 14 pozicija za velike uskotrupce i još 6 pozicije za male avione. Ako bi se avioni stacionirali moglo bi se postaviti 16 aviona. Ako deicing i uzme dvije-tri pozicije, ostaje još 13-14 parkirališnih pozicija. Ljeti na zapadnoj stajanci i bude 2-3 aviona na redovnim linijama za koje nema mjesta na istočnoj stajanci, no zimi se ta stajanka ne koristi za redovne linije jer ni istočna stajanka nije potpuno popunjena. Stoga zimi ovdje bude jedan avion DHL-a, u prosjeku 1-2 aviona koji duže stoje (ad hoc charteri) te eventualno 1-2 veća business jeta. To je maksimalno 3-5 aviona. Svi mi koji letimo iz Zagreba jasno možemo vidjeti da je zapadna stajanka više nego poluprazna i ljeti, a skoro potpuno prazna zimi. Do vraga! Što je onda sa ostalih 8-10 parkirališnih pozicija? Da ETF i parkira sva tri aviona, pa čak i da Trade Air parkira svojih 3-4 aviona ima i više nego dovoljno mjesta. A da ne govorimo da je jedan ETF-ov avion uvijek izvan baze (održavanje ili leti za nekoga), a često kada izvan baze su i sva tri. Ovo je to više čudno jer Trade Air ne parkira avione u Zagrebu i jako rijetko je ovdje. Naime, Trade Air ima ogromni popust za parkiranje u Ljubljani pa zato 1-3 aviona ima parkirano tamo (2 aviona su u Prištini), te je tamo organizirao i bazu. Marko Cvijin, CEO Trade Aira, mi je u razgovoru rekao „žalosno je da smo na vlastitom aerodromu postali stranci i da se moramo snalaziti okolo“.

I sad meni nešto nije jasno. Kompanije parkiraju avione i pritom plaćaju zračnoj luci. Zašto MZL Zagreb odbija taj novac i radije ima praznu stajanku? Pobogu! Kada kompanija iz Zagreba odlazi na neki let plaća još i niz drugih dažbina. Jel to malen novac? Naravno da nije. I zašto ga onda ne ubrati. Novac koji samo treba pobrati na zemlji.

ETF je pokušao dogovoriti i sa Croatiom Airlines parkiranje aviona na njihovoj stajanci, na kojoj ima nekih 4-5 parkirnih pozicija, a trenutno stoji 1-2 aviona. No, i oni su ih odbili rekavši da imaju vlastite potrebe za tom stajankom.

Stoga je ETF bio prisiljen avione držati na Rijeci. Kompanija nije zadovoljna tom situacijom. Zašto? U prvom redu to joj radi operativne probleme. Avion u Zagrebu je daleko prihvatljiviji, posebno za hitne ad hoc chartere. Rijeka ih više košta jer posade moraju biti smještene u hotelu u Rijeci. Na koncu bura koja je vrlo česta u Rijeci zimi znači problem za kompaniju jer avion ne može odletjeti na potreban let u inozemstvo. Stoga je ETF opravdano nezadovoljan i frustriran. Pobogu Zagrebe!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

53 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kad onaj poluproizvod zvan Bradica nema pojma o poslu. Za vrijeme Covida, tamo su pred staru zgradu mogli nagurat 30, 40 aviona, al “šef” ne zna pregovarat o cijeni. Udari cijenu za long term parking kao za avione u operaciji.

Budući se u komentarima poziva na zaštitu konkurentnosti imam nekoliko pitanja: U čemu se točno to ETF tržišno nadmeće na ZAG pa bi ga trebalo zaštititi od konkurencije (ili monopolista)? Da li je “long term parking” postao tržišna kategorija? Koliko je ETF imao letova iz ZAG, recimo prošle godine i jesu li bili u podređenom položaju u odnosu na konkurenciju? Planiraju li oni imati letove iz ZAG u budučnosti? Da li im je ikada odbijen zahtjev za slijetanje i parking u svrhu komercijalnih operacija u ZAG? Kako bi to točno trebalo zaštititi operatora koji nema komercijalnih operacija iz ZAG, od nelojalne konkurencije u ZAG? Treba li ETF-u uistinu “long term parking” u ZAG ili naprosto hoće imat’ “makinu pod prozorom”?

Zvao sam upravo glasnogovornicu zračne Luke Zagreb, gospođu Lidiju .

Ali ona je na godišnjem odmoru i ne želi ovaj tjedan odgovarati na ovako teška pitanja

Ukoliko parking mesto postoji, a aerodrom ne želi da ga izda iako je izdao drugom prevozniku, onda Komisija za zaštitu konkurencije može da naloži aerodromu da navedenoj kompaniji izda parking poziciju. Tako je u EU, koristite malo te mehanizme…

moze koji link ili stevilka uredbe?

Više direktiva se odnosi na zaštitu konkurencije u uslovima dominantnog tržišnog položaja i to će sigurno znati bolje pravnici iz EU. Ja vam mogu navesti krovni dokument TFEU koji u članu 102 kaže (na ETF slučaj se odnosi stav (c):

„Svaka zloupotreba dominantnog položaja jednog ili više učesnika na unutrašnjem tržištu ili njegovom znatnom delu biće zabranjena kao neusklađena sa unutrašnjim tržištem ukoliko može uticati na trgovinu.
Takva povreda može se sastojati naročito u:
(a) direktnom ili indirektnom nametanju nepravednih nabavnih ili prodajnih cena ili drugih nepravednih uslova trgovine;
(b) ograničavanju proizvodnje, tržišta ili tehničkog razvoja na štetu potrošača;
(c) primenom nejednakih uslova na ekvivalentne poslove sa drugim trgovinskim partnerima, dovodeći ih time u nepovoljnije konkurentske okolnosti;
(d) uslovljavajući, drugim stranama, zaključenje ugovora prihvatanjem dodatnih obaveza koje, po svojoj prirodi ili prema komercijalnoj upotrebi, nemaju vezu sa predmetom takvih ugovora.

A sta cemo sa onim kada ste rekli da ETF ima 1 avion preko zime u ZAG, a Trade Air 3-4?

Prije svega, mislim da je zdravorazumski da bilo koji pružatelj usluga prvo treba brinuti o onima od kojih zarađuje cijelu godinu pa potom o onima od kojih će zaraditi više itd…
ZL Zagreb je dom nacionalnog prijevoznika i njegovog jedinog pogona za održavanje zrakoplova pa je nužno osigurati “Engine Run-up position” (iako, naravno, ne samo za njih). Konkretno, to znači 3 code C pozicije (naravno, ne stalno ali kada ti trebaju, moraš ih imati)
Tijekom zime 1-2 zrakoplova CTN nisu u upotrebi na dnevnoj bazi i zauzimaju poziciju
U danima smanjene aktivnosti, potrebno je smjestiti dva zrakoplova RYR da bi se oslobodile pozicije sa aviomostovima na Istočnoj stajanci.
Letovi za DHL i UPS su “daily” i moraju imati poziciju.
Tu je i “mali DHL” koji preuzima robu za SJJ. Pa iako mali, treba poziciju.
MNB cargo let (code D), iako jednom tjedno, mora imati poziciju (2-3 code C pozicije).
Zapadna stajanka ima 13 pozicija (ne postoji W13) a spomenutih 6 za male avione (pretpostavljam da se misli na G01-G03 i G11-G13) pripadaju “GA Apron” i dio su Demarkirane zone.
Prihvat code E ili F zrakoplova znači korištenje pozicija WA, WD ili WE a to znači zauzimanje najmanje 3 code C pozicije za jedan takav zrakoplov.
Za ilustraciju, samo “Landing Fee” za B747-400F koji je sletio 28.12., gotovo u cent se podudara sa naknadom za parkiranje B737-800 za mjesec dana. Cjenik je dostupan na: https://www.zagreb-airport.hr/UserDocsImages/dokumenti/Cjenik%20reguliranih%20naknada%20(od%2001.04.2023).pdf?vel=1067768

Kad bi si dali truda i izbrojili, to je 11 parkirnih pozicija od 13 dostupnih

Mislim da ima puno neistinitih informacija. ETF je zadovoljan u Rijeci i ima održavanje aviona kao i Avion Express koji ima parkirane avione tamo te im u tom slučaju čak i odgovaraju manji aerodromi

Zadovoljni smo u Rijeci, ali bi nam Zagreb bio praktičniji radi hotela, udaljenosti itd.

Da, rekao je

Žalosno je da vas sugovornik mora demantirati…

Rijeka ima svoje prednosti i mane, airport stuff je jako ljubazan i napravit će sve što može da olakša operacije, vrlo su susretljivi te najveća prednost tog aerodroma je pristup osoblja prema klijentu (otvaranje aerodroma u kratkom periodu za eventualne adhoc letove). Ovakvo osoblje i pristup nećete doživjeti na puno aerodroma… Nažalost geografska lokacija je jedna od mana gdje kada imate buru zbog smjera pod kojim dolazi imate čisti bočni vjetar koji nerijetko puse i preko 50kts što znači da nema teoretske šanse da avion poleti ili sleti u tom periodu. Nakon toga su avioni puni morske soli što i nije baš dobro s obzirom na probleme s korozijom nakon negog vremena itd…

Da, upravo to. Ljudi su fenomenalni, samo da uspiju pomaknut aerodrom 150km sjevernije 🙂
Bura bude problem, a i hoteli, dnevnice itd.
Želimo Rijeci sve najbolje!

Aerodrom Rijeka ima direktora koji je eskivira godinama i boji se sam svoje sjene, to je problem.
Moram ja sad nabaviti vaš mobilni pa vas prvi put u životu nazovem.

Da li bi im možda recimo Maribor bio zgodniji umesto Rijeke? Bliži je Zagrebu a sada vise nema granice…

O Mariboru smo razmišljali, ali ima kratko radno vrijeme, a tehnika nema odobrenu bazu za linijsko održavanje na Mariboru. Na Rijeci je već otvorena radi drugih aviona koji su tamo. Ne može se avion samo tako prebacit, mora se dobiti odobrenje za tehničku bazu, znači, prirušnici, skladišta rez dijelova, pristup za tehniku i vozila itd. itd.

Osijek?

Hvala puno.na odgovoru iz prve ruke.

Vidim ja da je MBX istinski mrtav aerodrom, nekako sam i predpostavljao da je pre problem do njih… Bas tuzno. 🙁

Neko je nekome stao na zub, a ovo ne bi terbalo biti Velo Misto “Neću politiku u moju butigu!.”, ili neko nije uplatio donaciju u “Human Fund” (Sinefield referenca)
Bruka i sramota

A zašto ga onda ne parkiraju u Mariboru? Vjerojatno jeftiniji parking, jeftiniji hoteli, nema bure, samo nekoliko koji snijeg ali to baš malo zadnje godine, i tamo imajo parkiranog jednog B738 od Camexa, tako da vjerojatno i kaki line maintenance može da se radi tamo, i tako dalje. I ovi morski aerodromi, kako znam, nisu najbolji za avione zbog soli od mora. I Maribor je samo sat vremena od Zagreba, sad nema ni graničnih pregleda, tako da bi Maribor bi bio onda vrlo prilična izbira i to bi bilo vrlo dobro i za aerodrom. Šta misliš o tome Alen?

Kada planirate da objavite članke o masovnim rezanjima u Zagrebu ove zime?

@anon 01.36: gdje žulja cipela? Jadno je to kada se mora u pola 2 u noći visiti po stranim forumima i pisati po službenoj dužnosti. Nadam se da se bar ujutro možete naspavati!

Top komentar. Čubasti i nkegovi botovi ne spavaji. Po dužnosti.

Gospodine Foglar, otkud Vi znate u kojoj se vremenskoj zoni nalazi ovaj citatelj? Kada je Vama pola 2 ujutru, njemu mozda nije.

@anon11.10: Pogledajte si malo vremena objave i vremena komentara. Tekst je ovdje objavljen u 01.28, komentar je pisan u 01.36… I toga ima ovdje masu. I svi su ili “bravo JU/BEG/Srbija” ili “fuj OU/ZAG/Hrvatska”… Iskreno: teško da netko na primjer u Americi sjedi na portalu, čeka na sekundu kada će što biti objavljeno i onda odmah u roku nekoliko minuta reagira. Svidjelo se to vama ili ne, to su “regionalni” botovi koji pišu po službenoj dužnosti…

Reče Alen iz Austrije na portalu koji se naziva regionalni…

Reče Alen iz Austrije koji ne visi na portalu u pola dva u noći po službenoj dužnosti. Reče Alen iz Austrije koji raspolaže i informacijama i znanjem o regiji (iako to mnogima ne odgovara). Reče Alen iz Austrije na portalu koji nije samo regionalan…

Vaše znanje i obaveštenost ste dokazali mnogo puta do sada.
Možda ne visite u pola dva, morate malo i da spavate. Dosta je što visite ovde po ceo dan.
Pozdrav za Austriju.

Pa dobro, čovek je na visini zadatka.
Uđe, iziritira i izađe a izgleda da mu vlak malo duže putuje.

Pravo tako. Uglavnom između 7 i 8, u pauzi i navečer iz 18 sati. Ali ja tu nisam po službenoj dužnosti. I imam život…

Kada vi kažete…

Bravo @AF 👍🏼👍🏼👍🏼

Strani forum jedino može da bude vama s obzirom da se bavi regijom bivše Jugoslavije, a ne Austrougarske

@anin 19.21: po toj logici bi vi morali visiti po turskim forumima….

Članak o masovnim rezanjima moždanih vijuga će biti uskoro i imat ćete čast da budete zastupljeni kao drastičan primjer neuspješne lobotomije

@anon 17.07: kako ćete odstraniti nešto čega nema? 🫣

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!