zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ryanair gazi Wizz Air u regiji

Ryanair ozbiljno gazi Wizz Air u regiji. OK, Wizz Air je povećao beogradsku bazu za 4. avion, te skopsku bazu, ali je zatvorio baze u Sarajevu i Tuzli, gdje je izgubio čak četiri aviona, dočim u konačnici ima dva aviona manje u regiji nego prije. Za razliku od toga Ryanair je povećao zagrebačku bazu sa dva na četiri avione, zadarsku sa dva na tri aviona, te je otvorio bazu u Dubrovniku sa dva aviona.

Wizz Air je imao i bitno više rezanja ove zime nego Ryanair. Wizz Air u 2024. nema najavljenih novih linija osim linije za Sarajevo. Za razliku od toga Ryanair ima povećanje od preko 100 letova iduće godine i čak 35 novih linija. Iskreno vrlo je vjerojatno da će Ryanair iduće godine preskočiti Wizz Air po broju letova i putnika u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

62 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pozdrav svima! Tražio sam vest gde sam mogao napisati ovaj komentar, pa evo ovde ću, čini mi se najsvrsishodije. Pre par dana sam putovao na relaciji Beograd-Ajndhoven-Beograd u periodu petak-ponedeljak Wizzair-om, tj. A321 sa 230 mesta i naravno da sam brojao putnike :). Bilo je slobodnih mesta ali nisam mogao tačno oceniti, ali ono što sam mogao da izbrojim je broj putnika koji je izašao u ponedeljak iz aviona koji je doleteo iz Beograda dok smo mi bili na pisti i čekali boarding. Reč je o 179 putnika, u glavu što dovodi do skoro 78% load faktora (ovde o yeald-u ne razmišljam). S obzirom da Ryan ima LF od oko 95-96% ovo i nije baš rezultat za diku. Kako se sigurno može pretpostaviti da su tuzlanski putnici rerutirani na BEG za potrebe leta ka EIN znači da bi ovaj LF realno bio i manji da Wizz nije pobegao iz Tuzle. Razmišljam naglas, da li ima smisla imati svaki dan letove iz BEG ka EIN, da li ima smisla “trošiti” A321 i da li ima smisla te kapacitete koji bi se oslobodili utrošiti na neke druge linije, rute?
Ryanair mi se po ovom pitanju čini jako temeljnijim i odgovornijim, pa se možda tu krije segmentić razloga zašto Ryan realno gazi Wizz (i u regiji i mimo nje).

Apsolutno da se ne mogu stvarati, što u komentaru nisam ni uradio, no nebitno.

I ove sve destinacije na tako maloj udaljenosti a sa 1 ili 2 presjedanja i jos tako skupe karte . Za Berlin nema iz Tuzle a trebalo bih biti kao sto je bilo i prije.

Super. Pišem iz Tuzle . Pozdravljam personal Aerodroma Tuzla na velikoj pozrtvanosti na unapređenju i pronalazenju novih kompanija i letova iz Tuzle. Još imam jednu molbu da se ponovo otvori linija za Nurnberg.
Bila bih.vam zahvalna. S poštovanjem.

Rayan povećava broj? Putujte u martu ili novembru u Zadar sa njima. Lete samo u sezoni.

Pa zato Zadar ima manje putnika ove jeseni nego prosle?

Može li zdrav razum razlučiti da wizz u januaru ima maksimalan broj sjedišta prodatih u Tuzli i oko 12 destinacija.ugovorena izgradnja drugog gejta i Orban se sasatade sa Dodikom.rezime.zatvaraj Tuzlu.premjesti bazne u Beograd i pojačan Banja luku koja ima aerodrom ko ostavinska autobusna stanica.politika.

Ne znam zašto se palite na broj prodanih sjedišta. Bitan je yield. Možete vi imati LF 100%, ako je yield nizak, stvaraju se gubici.
S druge strane: zašto vam je opet politika kriva za sve propuste? Gdje je treći gate, gdje je osvjetljenje piste? I za to vam je kriv Dodig, Orban ili Putin? Tuzla je puno toga odgađala dok nisu stigle posljedice. A sada se svi tome čude ko pura dreku. I traže uporno krivicu kod trećih, petih i sedmoj -samo ne dao Bog da smo mi krivi.

Kaze se Dodik.

Banja Luka ima aerodrom ko ostavinska autobusna stanica a zato je Tuzlanski poput AMS, CDG…
Svašta.
A uostalom vaša “teorija” pada u vodu jer BNX nije profitirala uopšte.

Hrvatska je u srpnju imala preko 2 mil. putnika. Sa ovim povećanjima Ryanair-a u 2024., koliko mislite da bi moglo biti povećanje?

Bilo koji LCC je servis za prevoz sardina. O nekom uživanju nema ni govora. Zbog toga su i “redovne” kompanije prinuđene da rezaju troškove. Nije samo stvar keksa i vode na letu, već i neka udobnost, pogotovo za nas od 185cm i više.

Nedavno sam leteo sa FlyDubai do DBX i nazad a pri tome sam imao i sa Wizz isti let.Nebo i zemlja!

Ne smem ni da pomislim u kakvom bih stanju bio posle 6h sedenja na tom kvazi sedištu.

A tek kada krene Wizz sa 321XLR, …

Ako mogu, biram legacy pa makar bio skuplji i presedao.

Potpisujem.

Vidim da si sveznalica što Banjaluka ukinu liniju sa Nirnbergom a avijoni puni

Avijoni sigurno nisu puni, ali avioni jesu :D. Pa za Nirnberg i dalje postoji taj let 28.3. to vjerovatno znači da će se letovi nastavili na ljeto.

Wizz ce tek objaviti ekspanziju za sledece leto, polako…

Naravno, opusteno

Możeš mislit

Dakle Wizz u regiji ima 10 baziranih aviona, a FR 9. Kako onda FR gazi Wizz?

Nisu imali bitno vise.

Dok su imali baze u SJJ i TZL, baze u BEG i SKP su bile manje.

Kako?

Imali su:
TZL 2 aviona
SJJ 2 aviona
BEG 3 aviona
SKP 5 aviona

Sada imaju:
BEG 4 aviona
SKP 6 aviona

Znaci da sada imaju 2 aviona manje, ali i brdo letova vise. Ranije su avioni bili bazirani u SKP, ali leteli letove za druge destinacije poput PRN, OHD, INI i sl., dok sada lete gotovo iskljucivo samo rotacije iz baze.

I vise letova! Bitno vise letova!!

A kada je to FR povecao zagrebacku bazu sa 2 na 4 aviona?

A otkada to zagrebacka baza ima 2 aviona? Eto ih tri tamo svakoga dana. Ali bitno je unizit i ponizit ZAG pa makar i lažima. Daleko d toga da je ZAG idealan, daleko od toga da ne može bolje, ali dajmo barem minimum objektivnosti i ne izvrtati činjenice

Pa to pitajte Alena, on je rekao da zagrebacka baza ima 2 aviona. On je taj koji je izvrnuo cinjenicu!

Ja kazem da ima 3 trenutno i da ce biti povecana na 4.

Šta se dešava sa Wizz-om? Da li sada dolaze na red finansijski problemi iako su prvi put kršteno profitabilni… Da li to možda ima veze sa vanrednom inspekcijom a321 neo, ali realno i Ryan ima ozbiljna kašnjenja max-a pa vidi ih, otvorili brdo novih linija.
Preporuka: tražiti intervju sa Varadijem ili nekim ispod njega. Bilo bi interesantno čuti šta imaju da kažu.

Ryanair ima kašnjenja u dolasku novih aviona. Wizz ima probleme na floti koju već ima, a to je puno gore.

Ryanair je u kovidu izgubio jako malo novaca jer se primirio i racionalno operirao linije koje su išle dobro usprkos kovidu. Wizz je radio sulude ekspanzije i imao ozbiljnih problema sa zapošljavanjem kabinskog osoblja. I izgubio je preko milijardu eura. Sad više nemaju prostora za rizik.

Alene Vas niko ne zadovolji i vaše kriterije. Sve najgore pišete o LCC, da su nepouzdani da ucjenjuju Aerodrome da ne plaćaju takse, uzimaju subvencije i sve ostalo a onda isto tako napadate Aerodrome kada nemaju LCC ili kada se LCC povuče, kao da je sam aerodrom mogao bilo šta po tom pitanju uraditi.

Broj ponudjenih sedista u oktobru 2023 u regionu

Wizzair 604.496
Air Serbia 459.746
Ryanair 322.037

Bas gazi Ryanair. Trebace mu jos puno da stigne Wizz.

Polako, tek kad bude Wizzair objavio svoj plan za leto moci cemo ovakve komparacije da pravimo.

Za sad je previse rano. Isto kao sto ste vi rekli da je rano govoriti da Finnair i Vueling nece vise leteti za Zagreb.

A kako znate da Wizz nece bazirati jos aviona sledece godine??

A gdje je ovdje Croatia Airlines, jedan of europskih lidera u avijaciji?, hahahahaha

Je li Tirana u ovoj slici?

Alene kad će se riješiti arhiva vijesti ? I dalje je 100 ograničenje .

Sta je za berlin uopste se ne spominju letovi

Moze li se znati kada krecu prvi letovi iz Sarajeva za Memingen, bilo koje kompanije

Regija????? Jel to bivsa SFRJ? Sto je sramota napusati bivsa SFRJ? Po Vasim cclancima vidim da ne gotivite Wizzar? Letim sa njime, ok su. Vasi standardi su veci od nas sirotinhe oa Vas razumem. Samo hocu reci da Wizzar nama siritinji iz regije puno znaci… Letim.i sa Ryanair… Moja su iskustva da se radi o skoro istoj usluzi, jeftini, prevoze sirotinju, nalo kasne malo otkazuju, dobri su samo da ne odu iz regije kako vi kazete…. ko izmisli tu glupu rec za onako.lepu zemlju da mi je znati….

Говори се о садашњем времену. То што сад имамо је регион, нема ту ничег лошег. А своју југоносталгију чувајте у свом срцу, то је приватна ствар.

Prema danasnjim banana drzavama Jugoslavija je bila Univerzum. A sto se tice LCC, razlike medju njima su ogromne a Ryanair je I u poslovnom smislu i sa aspekta putnika, daleko bolji od Wizzaira

@anon 14.36: je baš je bila “univerzum”. Pogotovo u ono doba inflacije od 40% mjesečno kada smo plaću dobivali tri puta mjesečno da bi si nekaj mogli kupiti. Naravno ako je toga trenutno bilo.

Koje su nove linije Wizza za Sarajevo?

Wizz nesto muti
Ja mislim da Wizz opet planira nesto sa Tuzlom

LTN odnedavno, i vec ga lete i FCO, ako se ne varam od pocetka aprila.

Ma neće biti nijedna ili će sa novim subvencijama objediniti, ugl sve je “šuhveli”

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!