zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Najbiža suradnja Emiratesa i flydubaia

Emirates i flydubai imaju najbližu moguću suradnju koju i kompanije opisuju „skoro pa jedna kompanija“. Kompanije zajedno imaju 337 aviona i lete na 177 destinacija. Kompanije trenutno nude 66,5 milijuna sjedala (Turkish 64,7, Qatar 40,5 milijuna).

Kako ova suradnja funkcionira? Kompanije koriste benefite sinergije i nisu jedna drugoj konkurencija. Flyduba leti na linijama za koje su Emiratesovi Airbusevi A380 i Boeinzi 777 preveliki. Na nekim linijama lete obije kompanije ali samo ako ima više frekvencija na liniji. U tom slučaju Emirates leti premium putnike na liniji, a flydubai one tanjeg džepa.

Kompanije imaju zajednički ff program, najjači mogući code-share, jedinstveni red letenja sa istim valovima, te optimiziraju mrežu linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Iskreno ja sam mislio da je FlyDubai Emirates-ova kompanija. Naravno da ovo ima smisla. Emirates se uvek trudio da se postavi kao premium kompanija i trebao im je neko za one putnike sa plićim džepovima (Beograd npr.)

Očekivao sam svojevremeno od Lufthanse sličnu strategiju ali oni su se pogubili u svim tim kompanijama. Umesto da Lufthansa ostane premium brend oni su ga približili Eurowingsu i tako praktično ukinuli razlike i komparativne prednosti kompanija, dok je kod ovih itekako jasno šta je Emirates, a šta flydubai.

To je tačno. Lufthansa umesto da postane premijum brand u grupi ona je sišla nekoliko stepenika niže. Čak sam čuo priču da je Swiss bio planiran da bude premium brand u grupi.

Da, dobar primer gde lete zajedno je Moskva gde flydubai leti 7x dnevno dok Emirates sa svojim A380 2x dnevno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!