zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: EU dozvolila prodaju ITA-e

Najavljivali smo ovo već mjesec dana, i konačno se desilo, Europska Unija je odobrila prodaju ITA-e Lufthansa grupi i to 41% kompanije za 325 milijuna EUR. EU je istovremeno nametnula Lufthansi i ITA-i da ustupi slotove u Rimu i Milanu za letove prema Srednjoj Europi. ITA će dozvoliti konkurenciji i domaće letove kako bi se povećala konkurencija i u drugim gradovima, a ne samo u Milanu i Rimu. Lufthansa i ITA će morati ustupiti slotove na Milano Linate konkurenciji na short haul linijama. Broj slova će morati biti tolik da će kompanija moći uspostaviti bazu na Linate.

ITA će morati dati i ustupke na long-haul linijama poput ustupanja slotova ili interline sporazuma. ITA neće smjeti ući u joint venutre na sjevernoameričkim letovima bar dvije godine.

Carsten Spohr, CEO Lufthansa Grupe je izjavio da će ova dozvola omogućiti da Lufthansa i ITA krenu sa suradnjom odmah. ITA će imati isti status kao i Austrian, Swiss ili Brussels, dakle zadržati će svoj brend i imati niz lokalnih specifičnosti, kao i stanovitu autonomiju u vođenju kompanije. Istim će Rim FCO postati šesti hub Lufthansa Grupe, najjužniji u mreži. ITA će vrlo skoro ući u Star Alliance. Lufthansa ima plan osjetno ojačati ITA-u, vratiti joj liderski položaj u Italiji, povećati long-haul linije, te napraviti od Rima FCO hub za Latinsku Ameriku i Afriku.

Ovo je ogromna pljusketina za Air France-KLM i Deltu koji su više od 30 godina bili povezani sa Alitalijom i ITA-om na najbliži mogući način, pri čemu je ITA bila važan dio SkyTeama i imala je joint venutre sa članovima SkyTeama.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ITA

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

U cilju ozivljavanja turizma Malpensa dobija novo ime Bunga Bunga ejeroport.

Ako će LH ići u značajno ojačavanje huba u FCO, to bi možda moglo imati dosta utjecaja na VIE pogotovo ako ITA pojača prisutnost u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj. Jer sve te države su zlatna koka za Austrian.

Licno mislim da su male sanse da ITA napravi veliku ekspanziju u regionu, samim time bih pre rekao da ce jacanje FCO samo marginalno uticati na BRU zbog uvodjenja letova ka Africi

Evo i jos nekih novosti sa intervjua koji je Spohr dao za medije, kao i sa press konferencije:

Ocekuje se da se deal aktivira u Q4 2024, nakon sto se potpise deal sa konkurentima. Integracija odmah nakon toga pocinje prvenstveno na prodaji karti, dobavljacima, IT sistemima. Ulazak ITAe u Star Alliance i A++ tek od 2026/27. Povratak investicije za LH se ocekuje od 2026. Codeshare jos i pre toga. LH sve letove prebacuje sa MXP na LIN, ostale LHG kompanije ostaju na MXP.

Spohr cilja da ITA do 2027/28 drzi 15% long haul trzista cele Italije, sto je oko 6-7% vise nego sada. Ovo ce neminovno zahtevati uzimanje jos long haul aviona, na cemu ITA vec radi. Cilja se da ITA do 2026. postigne marginu profita od 8%, skladno sa ostatkom LHG.
Rute LHG i ITAe koje ce se zatvoriti/dobiti nove konkurente obuhvataju manje od 1% prometa obe kompanije.
Spohr tvrdi da je proces pregovora sa EU/EC bio vrlo tezak, da je razmenjeno preko 460k strana dokumenata i da je sve trajalo duze nego ocekivano.

Kljucna tacka – elaborirajuci o problemima sa EC, Spohr nije birao reci i jasno je izjavio da je ITA-LHG dosije bio “Politicki dosije” i da je zbog toga imao probleme u odobrenju. Zbog ovoga Spohr tvrdi da nece odmah 2026. aktivirati opciju da otkupi jos 49% kompanije, jer je skapirao da je ogromna podrska Italijanske vlade bila neophodna da ovaj deal prodje, i svidela mu se saradnja sa vladom kao partnerom.

I za kraj, ne bismo mogli da ne spomenemo kompaniju koja nikada nece nestati – Spohr je izjavio da je zadovoljan vlasnistvom brendinga Alitalije i tvrdi da ce se njime baviti tek kad ITA postane stabilna i profitabilna.

AFKL i Delta apsolutno nisu bili povezani sa ITA-om “na najbliži mogući način”. ITA je bila isključena iz transatlantskog Joint Venture-a, nikad nije propisno integrisana u SkyTeam, nije postojao čak ni codeshare na direktnim letovima između CDG i FCO ili MXP (znam jer sam više puta leteo na ovim linijama u poslednjih godinu dana). AFKL im je bio u najboljem slučaju maćeha, što je i logično jer AFKL nema nikakav interes da se long-haul saobraćaj usmerava preko FCO umesto preko CDG ili AMS.

SkyTeam neuporedivo više dobija dolaskom SAS-a nego što gubi odlaskom ITA-e.

Originalni komentator je lepo opisao AFKLM kao “maćehu”, jer se isti oduvek tako ponasao prema Alitaliji.

Alitalia nije dugo opstala u JV sa AFKLM i DL, tek nekoliko godina nakon kojih je izasla/izbacena u korist Virgin-a, zato sto je AZ stalno trazila dodatne letove za Severnu Ameriku a AFKLM ih je stalno blokirao jer je hteo da AZ feeduje letove iz CDG.

ITA je usla ekspresno u Skyteam samo jer je imala skoro isti red letenja kao Alitalia pa je samim time vec bila odlicno sinhronizovana sa AFKLM/DL, a i ocekivalo se da isti otkupe kompaniju. Ono sto je najbitnije, tj. Frequent Flyer integracija ne do nedavno bila skoro nepostojeca.

Italija se nije predomislila u pregovorima nego je AFKLMu istekao period ekskluzivnosti pregovora, na kraju kog AFKLM nije imao bilo kakav plan da prezentuje Italijanskoj vladi. Pritom AFKLM tada nije ni otplatio covid pozajmice zbog cega je smatran riskantnim partnerom.

Air France-KLM sad moraju preuzeti i TAP kao što su SAS. Stvarno ne bi bilo u redu da i njih Lufthansa kupi.

A IAG ste svi zaboravili?

Makar ako EK odobri to onda stvarno nema nikakve logike u njihovom radu.

Al nevidim zasto bi to bilo bolje za europski zracni promet da AFKL preuzmu tap? Zbog cega ce to biti bolje od LH?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!