zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što baza Wizz Aira znači za Sarajevo

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air otvara 41. bazu u Sarajevu gdje će bazirati jedan A320. Od 20.5. će krenuti sa čak devet novih linija u sedam zemalja i 21 tjednim letom. Wizz će po dva puta tjedno letjeti za London Luton (ponedjeljak i petak od 21.5.), Paris Beauvais (utorak i subota od 22.5.), Bruxelles (ponedjeljak i petak od 21.5.), Eindhoven (srijeda i nedjelja od 23.5.), Memmingen (četvrtak i subota, od 20.5.), Gothenburg (srijeda i nedjelja od 23.5.), te tri puta tjedno za Dortmund (utorak, četvrtak, subota od 20.5.), Basel (ponedjeljak, srijeda, petak od 21.5.) i Copenhagen (utorak, četvrtak, subota od 20.5.). Uz to očekuje se i obnova linije za Budimpeštu, dočim će Wizz operirati 10 linija sa 23 tjedna polaska. Kompanije je ponudila više od 250.000 sjedala na letovima, a isto će akumulirati u Sarajevu oko 200.000 putnika.

Dolazak Wizz Aira je produkt subvencija koje je Aerodrom Sarajevo najavilo kroz natječaj. Natječaj je tražio baziranje dva aviona, što sam napisao da nije realno i da se sigurno neće desiti u samom početku operiranja. Sada je jasno da su autori natječaja i sami uvidjeli koji je to nonsens i pristali na smanjenje, tj. baziranje jednog aviona sa 23 leta. Uz to federalna vlast je suspendirala putničku taksu od 10 EUR za „razvoj zračnog prometa“ koja se naplaćuje od 2005. Ova taksa je bila vrlo demotivirajuća po kompanije, posebno Wizz Air. Federalna vlast je Sarajevu omogućila i dodatna sredstva za financiranje subvencije jer se odrekla dobiti aerodroma u idućih 10 godina.

Ova baza u prvom redu će utjecati na tuzlansku bazu. U Tuzli Wizz Air je operirao 2 aviona, te je u ljeto 2018. imao 45 tjednih letova. Nakon toga Wizz Air je počeo smanjivati broj letova i linija. Baza u Sarajevu svakako je ozbiljna konkurencija Tuzli. Wizz Air je poznat po tome da ima niz baza koje su udaljene stotinjak kilometara. Inače je politika IndigoPartnersa da putnik ima linije sa aerodroma udaljenih najviše 150 km. Sarajevo i Tuzla su udaljeni samo 110 km, no za ovaj put potrebno je bar 2 sata po vrlo lošoj cesti. Stoga ne treba dvojiti da će uz Sarajevo opstati i tuzlanska baza. No, da će sada Wizz Air razvijati neusporedivo perspektivniju bazu u Sarajevu to je jasno, a da će Tuzla od sada nadalje, dugi niz godina stagnirati i to je jasno. Osim ako Tuzla ne iznađe ogromna sredstva novaca koji će financijski anulirati sarajevske prednosti i potencijale. A to će se vrlo teško desiti jer Tuzla i sada teško servisira obveze prema Wizz Airu.

I Banja Luka će imati negativne posljedice baze Wizz Aira u Sarajevu koji će zasigurno privući dobar dio potencijalnih putnika. Jasno da je Ryanair velika prednost za Banja Luku, no Wizz Air nudi atraktivne letove i niske cijene. Aerodromi su udaljeni 237 km, od čega je više od pola autoputom (od Banja Luke do Doboja i od Zenice do Sarajeva), pa se i ovaj put može preći u dva i pol do tri sata. Wizz Air u Sarajevu će u prvom redu privući putnike između Banja Luke i Sarajeva (Doboj, Tešanj, Zavidovići, Žepće, Jajce, Doni Vakuf, Bugojno, Travnik) koji su do sada gravitirali Banja Luci, ali i putnike Banja Luke.

No, najveći gubitnik svakako će biti Mostar. Mostar je imao ogromnu šansu pridobiti Wizz Air. To bi bilo i logično, da je Wizz Air imao dvije baze u Tuzli i Mostaru, zbog udaljenosti i potencijalima. No, nakon otvaranja baze u Sarajevu šansa za mostarsku bazu je istinski minimalna (aerodromi su udaljeni svega 131 km). Kako je Eurowings potpuno srezan od strane Lufthanse on više nije perspektivan za Mostar, pa je Mostaru ostalo da pridobije Ryanair uz Banja Luku. Wizz Air će privući ogroman broj putnika iz Mostara, a uzmemo li u obzir da je Wizz Air odlučio operirati i 6 linija iz Mostaru bliskog Splita, jasno je da se ovaj aerodrom našao između dva jaka igrača i da su mu potencijali i bitno manji nego prije.

FlyBosnia je ovime izgubila i zadnju šansu za uspjeh. Wizz Air operira London Luton i Paris, obije linije koje je planirala operirati FlyBosnia. Stoga ova kompanije više nema ni minimalne perspektive za preživljavanje, a sada je i jasno zašto se politika sarajevskog aerodroma toliko promijenila prema FlyBosni i zašto je kompanije doslovce neželjena na Sarajevu. Sarajevo je odlučilo raditi sa daleko boljim partnerom, a FlyBosnia pritom samo smeta.

No, Wizz Airovi letovi će biti i direktan udarac na Air Serbiu i Croatiu Airlines koje će sada imati bitno manje konektiranih putnika. Linije za London, Paris, Memmingen (Minhen), Copenhagen, Eindhoven (Amsterdam) i Bruxelles direktna su konkurencija konekcijama Croatie i Air Serbije koje su akumulirale velik broj putnika, dok je linija za Dotrmund konkurencija i Air Serbijinoj liniji za Dusseldorf. Sada ostaje upitna perspektiva letova Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Zagreb, te broj frekvencija na ovim linijama.

Za očekivati je da će Wizz Air u roku dvije, najviše tri godine u Sarajevu bazirati i drugi avion, te kasnije i treći. U vrlo skoroj budućnosti je za očekivati povećanje linija i frekvencije, te uvođenje letova u prvom redu za Abu Dhabi, Stockholm Skavistu, Malmo i Milan Malpensu, a kasnije i za Berlin, Hahn ili Cologne, Nuremberg i Rim Ciampino.

60 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Imam neki osjecaj da ce RYR da napusti Banja Luku i to vec na ljeto,sto zbog pandemije i zbog slabe prodaje karata.Nije moguce imati takvu konkurenciju na takvo malom i siromasnom trzistu.Od Mostara nema nista,dok ne naprave proceduru za poletanje iz RWY 15,sto mislim da je jako tesko sprovesti u djelo.Cini mi se da je WZZ pobjednik u BiH

Zbog LF koji nece preci 75%,ali vrijeme ce pokazati

Da li imate neki podatak ili link koji dokazuje da Banja Luka placa neki novac Ryanairu?

Da ga i nema, činjenica je da svi na ovakvim aerodromima plaćaju novac LCCovima.

Ne, Beograd ne placa ni centa kao ni Nis.

Beograd sa 6.1 milijuna putnika je isto kao Banja Luka koja je prije dolaska FRa ima tridesetak tisuća? A Niš ima PSO, a i čisto sumnjam da se ne plaća barem neka verzija subvencije ili potpore.

Vi mozete da sumnjate koliko vam volja, ali to nece promeniti cinjenicno stanje. A to je da PSO dobija Air Serbia da leti iz Nisa a ne Aerodrom i da Nis da bi privukao avio kompanije naplacuje svima ( a ne samo LCC-u) takse od 3 EUR.

Dakle, nista od “cinjenice da svi na ovakvim aerodromima plaćaju novac LCCovima”

Pa takse od 3 eura što je poprilični nisko i je jedan način potpore. Na aerodromima poput Splita i Beograda naprimjer su daleko više.

Naravno da jeste ali ne mogu cene biti iste u Nisu i Beogradu.

Ta cena je ista za sve prevoznike ukljucujuci i Swiss i Air Serbiju. Nema posebnih subvencija za LCC.

Nije istina da se prijevoznici nisu subvencionirali iz Niša. Do 2013. godine su se direktno subvencionirali od strane vlasti Montenegro Airlines i Wind Jet. Nakon 2013. aerodromu se davao novac iz buđeta što je rezultiralo dolaskom low cost carriera kojima je taksa od 3 eura bila poprilično atraktivna. Da se nije davao novac aerodromu, taksa od 3 eura ne bi postojala jer bi propao zbog gubitaka. Mozda se nisu direktno subvecionirali ali potpora sa taksom od 3 eura definitivno postoji.

Davanje novca aerodromu i finansiranje LCC-a su potpuno razlicite kategorije.

RYR nije dobio ni centa od BNX ni od entitetske vlade.A i za popunjenost letova niste pogodili.
Pozzz

Bas bih voleo da docekamo taj clanak.

Nadam se samo da nece biti napisan kao i onaj o fondu udruzenog oglasavanja u Hrvatskoj koji je bio najavljen a nikad objavljen.

Pa aerodrom Banja Luka i Tuzla po meni nisu transparentni po pitanju cjenovnika usluga,jer niko zvanicno ne zna koliko RYR/WZZ placa doticnim aerodromima.Izgleda su ti ugovori strogo povjerljivi.A cisto sumnjam da vlada RS ne daje minimum 100 000EU godisnje/po destinaciji i npr.odlazeca taksa 5EU + plus fuel 1000EU.Da li je moguce da u takvom ugovoru moze da stoji da se ne smije dozvoliti WZZ da leti dok RYR leti iz BNX

[…] uvidjeli koji je to nonsens i pristali na smanjenje, tj. baziranje jednog aviona sa 23 leta, piše u svojoj kolumni na portalu zamaaero zagrebački analitičar Alen […]

Najverovatnije nije prepisivacina, to zahteva da prekucate tekst. U pitanju je Cut i Paste za koju je potrebna samo upotreba misa 🙂

Pa sad bas, reci da ce jedan (pa i vise) aviona Wizz-a uticati na perspektivu letova za Sarajevo… Ne bih se slozio. Nema sanse da JU ugasi let za Sarajevo ili cak za bilo koji glavni grad “regiona”. Da se smanji kapacitet i da leti samo ATR – vrlo moguce – ali letove nece gasiti.

Ne zavarava se covek.

Ne mogu se meriti frekvencije i povezanost od uglavnom 2 nedeljna leta sa svakodnevnim polascima koje su nudili i Air Serbia i Croatia Airlines i koje ce opet nuditi.

Ne treba ni zaboraviti da ovde nisu u pitanju Amsterdam (AMS), Pariz (CDG) i Minhen (MUC) vec Eindhoven, Beauvais i Memmingen. Nije isto kad sletite na CDG i kad sletite na 70 km udaljeni Beauvais. Takodje Memmingen je na 140 km od Minhena (pre bi Memmingen mogao da se zove aerodrom Vaduz posto mu je blizi nego Minhenu) a Eindhoven na 130 km od Amsterdama. To je vrlo poznato putnicima, pogotovo poslovnim ljudima.

Sarajevo je iz Beograda uglavnom bilo pokriveno sa ATR mada je i A319 leteo. Uzimajuci u obzir koliki je break even na ATR zasigurno se zbog otvaranja baze sa samo jednim W6 avionom nece smanjiti broj JU letova iz Beograda za Sarajevo, pogotovo sto niti jedna destinacija na istoku Evrope nije pokrivena sa Wizzom (“najistocnija” destinacija iz SJJ im je Kopenhagen) a Air Serbia je preko Beograda na tim destinacijama na prostoru bivse Jugoslavije dominantna.

Ovo za Memmingen ste 100% u pravu. Jednom sam leteo Wizz-erom iz Bg za Memmingen, aerodrom je u sred ničega, što bi rekli Bogu iza nogu, povezanost sa Minhenom nikakva, morao sam uzeti renta car da bi obavio poslove u Minhenu, tako da mi čitav put izašao skuplje nego da sam leteo redovnom LH linijom BEG-MUC.
Nikad više poslovno za Minhen preko Memmingena.
To je u stvari gastrabajterska linija gde putnike čeka neko od rodbine ili prijatelja u Memmingenu ili su ostavili svoj auto na parkingu.

Koliko se uopšte može “iscjediti” putnika iz Sarajeva? Pitanje koliko iz Sarajeva i okoline ima P2P iz Sarajeva. Nisu ni linije svakodnevne pa će sigurno biti putnika kojima je bitna da se putuje određeni dan, a ne kad ima linija.
Ovde se postvlja pitanje i… konkurencije… ne znam pravu riječ ali aerodrom Sarajevo jednog prevoznika finansira a na drugiom zarađuje. A rade isti posao.

Vecinom su 2 puta (6 linija) nedeljno a samo 3 linije su 3 puta nedeljno.

Nema tu zavaravanja, LCC ima svoje putnike ali ima i onih koji nikad sa njima nece leteti. Kao sto rekoh poslovnim putnicima to ama bas nikako ne odgovara.

Vrlo gresite ukoliko smatrate da se cena od 40-50 EUR moze uzeti kao standard za liniju iz Sarajeva ka Londonu. To je samo pocetna cena koju LCC prevoznici koriste pre svega kao marketinski trik i koja se posle nekoliko kupljenih karata vrlo brzo popne na realnu vrednost, cesto vecu nego sto imaju legacy prevoznici. Najbolji primer za to vam je ponasanje tog istog Wizzair u Beogradu gde je vrlo cesto i pored konkurencije imao mnogo vece cene za BVA ili London nego li Air Serbia. A sta ce tek Wizz raditi u SJJ gde nema direktnu konkurenciju cete tek videti.

Nemam se ja sto zanositi – gledam realno situaciju kakva jeste vodeci se primerima iz vrlo bliske proslosti. Ne uzdisem u nebesa otvaranje baze sa jednim (!) avionom gde se nude retke konekcije na sekundarne aerodrome vec ih realno poredim sa svakodnevnim polascima iz SJJ ka ZAG i BEG sa neuporedivo sirom mrezom destinacija koju nude OU i JU a pogotovo kad uzmemo u obzir da Wizz iz Sarajeva ne nudi ama bas nista za istocnu Evropu.

Nemojte misliti da u utakmici izmedju LCC i legacy carriera uvek gubi ovaj drugi.

Sofija je bila ogromno bojno polje izmedju Wizza i Ryana pa Air Serbia zbog toga nije smanjivala frekvencije letenja ka tom gradu.

Podseticu vas da je Air Serbia otvorila Oslo u vreme kad je Norwegian vec uveliko leteo ka tom gradu a Wizz bio najavio otvaranje linije TRP-BEG i od njega napravila jednu od najuspesnijih destinacija cak u i vreme pandemije. Wizz na kraju nije cak ni poceo leteti za TRP a Norwegian je zbog svoih problema obustavio Beograd, nadajmo se samo privremeno.

Air Serbia je uvela BEG-BCN u vreme kad je Vueling dugo vremena vec leteo na toj relaciji pa opet joj to nije smetalo da poveca pocetne frekvencije letenja i pored prisustva LCC-a na toj liniji. Cak se i suskalo da ce Vueling i prestati leteti za Beograd (situacija od pre godinu dana).

Takodje Air Serbia je otvorila IST u vreme kad Pegasus vec dugo leti za Beograd a najavila je i otvaranje linije za GVA iako vec dugo vremena easyJet leti iz Zeneve za Beograd i iako je taj grad baza easyJet-a.

Mozda i najbolji primer je Tirana gde je Wizz otvorio svoju bazu a Air Serbia i dalje ostvaruje odlicne rezultate svrstavajuci ovu destinaciju i pored prisustva baze LCC-a u jednu od svojih najuspesnijih.

Dakle takvim primerima se ja vodim ocenjujuci uticaj koji otvaranje bate Wizzaira moze imati na konkurenciju u Sarajevu a ne bavim se generalnim uticajem LCC-a na Lufthansu, Air France-KLM, IAG itd, itd…Ne kazem da on ne postoji vec da nam posmatranje uticaja LCC-a na jednu Lufthansu nece dati odgovor na pitanje da li ce baza Wizza smanjiti letove Air Serbie i Croatia Airlinesa za SJJ.

A zasigurno nece.

Naravno, slazem se da ogroman broj ljudi leti sa LCC. Da nije tako ne bi doziveli uspeh koji su doziveli.

Da, jeste veliki broj ljudi na Balkanu siromasan ali je u velikoj meri i nepoverljiv. I dan danas nazalost imate ljude koji ce kod svoje rodbine radje leteti sa poznatom avio kompanijom nego li sa nekim narandzastim ili ljubicastim stranim avionima gde je pitanje da li osoblje govori njihov jezik. Pogotovo ako to znaci sletanje na sekundarne aerodrome odakle ih ceka jos 70-140 km klackanja do destinacije koja im zapravo treba.

Mozete li molim vas da mi pruzite neku potvrdu vase tvrdnje da “7 od 9 linija jesu one na kojima je Croatia i Air Serbia imala najviše putnika iz Sarajeva, a sada će putnici na tim linijama imati direktne letove”? Da li je to samo vasa slobodna procena u pitanju? Da li imate listu putnika koja iz SJJ preseda u BEG a ima glavnu destinaciju istocnije od Beca?

Vidite, kad su cene avio karata u pitanju ja radje proverim sve opcije nego li sto verujem nekome na rec. I uvek se to pokaze kao prava odluka.

Uzmimo tri najveca aerodroma u Evropi gde leti Air Serbia (CDG, LHR i AMS) i uporedimo cene karata srpske avio kompanije sa sekundarnim aerodromima pored tih najvecih gde leti Wizzair i to ne za dan-dva ili nedelju-dve unapred vec za 5 meseci unapred. Uzeo sam proizvoljne datume 02.07 – 09.07 i pogledajte sta izadje

BEG – CDG sa Air Serbia 148 EUR
BEG – BVA sa Wizzair 180 EUR

BEG – LHR sa Air Serbia 200 EUR
BEG – LTN sa Wizzair 221 EUR

BEG – AMS sa Air Serbia 150 EUR
BEG – EIN sa Wizzair 150 EUR

Dakle, dolazimo do vrlo cvrstih dokaza da ne samo da nije kod legacy carriera karta 3 puta skuplja od LCC-a nego da vrlo cesto moze biti i jeftinija a sa njom dolazite na glavni aerodrom (nema dodatnih troskova stizanja na glavnu destinaciju koji jos dodatno poskupljuju ukupnu cenu prevoza), skupljate milje, imate mogucnost da unesete u kabinu normalni rucni prtljag po IATA standardima i dobijete jos i mali snack. Sve ono sto Wizzair u ovom slucaju ne nudi. Dakle, ovde Wizzair nema niti jednu prednost u odnosu na legacy carriera a pogotovo ne cenovnu.

Niste me shvatili u vezi sa Sofijom. Nisam ja poredio Air Serbiju sa Ryanom ili Wizzom. Daleko bilo. Ja sam vam samo napomenuo da i pored zestokog rata koji je ukljucivao ogroman broj novih destinacija iz SOF kao i damping cene Air Serbia nije smanjivala svoje frekvencije za glavni grad Bugarske vec je i u toj situaciji uspela naci putnike za ili preko Beograda. Ako je to uspela i pored tolike borbe izmedju W6 i FR kako nece uspeti na skoro 7 puta manjem Sarajevu gde Wizzair planira bazirati samo jedan jedini avion?

Takodje, nisam poredio Wizzair sa Norwegianom. Ja sam samo pokazao da postojanje LCC destinacije sa odredjenog aerodroma ne znaci da legacy tu ne moze imati koristi. U Oslu se pokazalo da je bas taj legacy jedini i ostao na ruti BEG-OSL.

Ukoliko pametno igra legacy moze u balkanskim okvirima i sa konektovanim letovima da konkurise LCC-u. Primeri Air Serbije u SKG, ATH, TIA, SOF, TGD to i dokazuju. Niti u jednom od ovih gradova nije doslo do smanjenja JU frekvencija (a svaki od njih jos ima ili je imao i svoje legacy carriere sto nije slucaj sa SJJ) dok su se u nekima cak i povecale. Nema razloga da tako ne bude i u Sarajevu.

Te Wizzove cijene iz Beograda su više izuzetak nego pravilo. Obično LCCi imaju daleko niže cijene od toga.

Ocigledno ne poznajete Wizzove cene iz Beograda.

Ove cene su pravilo a ne izuzetak. Vrlo ste slobodni to sami proveriti.

Koliko sam ja upoznat, Wizz ima niže cene za Maltu od AirSerbia-e i bolju popunjenost. Možda grešim.

Lepe vesti za Sarajevo u svakom slučaju i prilika da privuku dodatne turiste. Svakako da Sarajevo zaslužuje da bude povezan sa najvećim gradovima.

Meni lično deluje da će ovo uticati i na AS i na CA, ali i na Turkish verovatno. Jedno je sigurno, na dobitku će biti gradjani Sarajeva (cele regije koja se oslanja na taj aerodrom) a ostali neka se bore na tržištu za svoje mesto. Nadam se da će se ovo obistiniti, u ovom teškom vremenu, dok ne vidim nešto da se pokrenulo ne verujem toliko kao pre. 🙂

Milose,

Sigurno je da postoje slucajevi kad je Wizz iz Beograda jeftiniji nego li Air Serbia ali to su sve redji slucajevi.
Posto ste vec pomenuli Maltu pogledah cene za datume koje sam gore pomenuo i izadje

BEG- MLA sa Air Serbiom 186 EUR
BEG – MLA sa Wizzom 201 EUR

G. Scuric,

U broju putnika koji ste pomenuli da leti sa LCC za bivsu Jugoslaviju veliki broj otpada na strance koji dolaze na letovanje na hrvatsko primorje i ne mogu se nikako smatrati lokalnim stanovnistvom a jos manje siromasnim. Ja sam vam sa druge strane ovde govorio o ljudima nize platezne moci, cesto starije generacije i slabog poznavanja stranih jezika koji putuju kod svoje rodbine u inostranstvo. Takvi nazalost i danas predstavljaju odredjeni procenat stanovnistva koji leti i koji ce se, iako nize platezne sposobnosti, odluciti i koji evro vise platiti samo da budu na “sigurnoj teritoriji” odnosno “medju nasima”.

Vidite, apsolutno me kao putnika ne zanima sta podrazumeva LCC pod svojom gravitacijonom zonom. Ali apsolutno ne. Gledam licno odnos ulozenog i dobijenog i da li taj odnos ide u moju korist ili ne a siguran sam da tako gleda i 99% ostalih putnika. Ono sto ljude zanima je ne gravitaciona zona LCC-a vec koliko ce me kostati to sto mogu samo 2 nedeljno da letim sa Wizzom, koliko ce me kostati da na Wizzov let dodam samo normalni rucni prtljag (povratna karta dodatnih ca. 25 EUR) i i koliko ce me kostati novca, malteriranja i vremena da iz na primer Ajndhovena stignem do Amsterdama i nazad (min 50 EUR). Evo samo ovde dve kategorije kostaju vise nego li sama cena povratne karte.

Verujte mi vrlo sam ozbiljan i mozda i previse pazljivo citam ono sta napisete. A Vi ste napisali da redovno pratite LCC cene i da su one tri puta jeftinije nego li legacy i da retko prelaze preko 100 EUR, bez ikakve ograde. Ocigledno je da sto se tice Beograda ni blizo niste bili u pravu iako kazete da posedujete relevantne podatke.

Ponovo vam kazem da se ne zavarate cenama iz Sarajeva koje je Wizz sad objavio. To je uobicajena praksa kad dodje do otvaranja novih destinacija i ne traje dugo. Pa i u Beogradu je Wizz u pocetku imao niske cene. Videcete da za godinu dana ove cene koje ste ovde naveli nece vise vaziti kao pocetne cene za pomenute destinacije. Cak i u ovom trenutku te iste pocetne cene Wizza u prvoj nedelji jula iznose izmedju 100 EUR (Charleroi) i 206 EUR (Geteborg). Uzevsi u obzir da Wizz tek pocinje leteti iz SJJ i da su uvek u pocetku date promotivne cene a da je Wizz ULCC ovo je “puno previse”.

Uzmite primer Skoplja gde je Wizz dobijao ozbiljne subvencije. Povratna cena karte SKP-BVA u junu mesecu je minimum 140 EUR pa na to dodajte cenu rucnog prtljaga pa prevoza do zeljene destinacije i izaci cete na ozbiljan iznos a leti se samo 2 puta nedeljno. Napominjem da uzimam SKP ovde kao Wizz-ovu bazu koja moze da nam da realnu sliku o realnim cenama koje ce ubuduce imati SJJ ako ne i vece.

Ja ovde nikako ne tvrdim da ce iz Sarajeva Wizz imati uvek vece cene nego li Air Serbia ili Croatia Airlines. Ja Vam samo govorim da Wizz ne nudi konektiranost koju nude legacy kao i da nece biti toliko povoljan koliko mislite da hoce. Vodeci se primerima iz mnogo razvijenijih trzista nego sto je Sarajevo, Air Serbia (verovatno ni OU iako ne lete puno u regiji van granica Hrvatske) zasigurno nece izgubiti putnike iz Sarajeva niti redukovati uobicajene frekvencije letenja zbog otvaranja W6 baze sa samo jednim avionom.

Pa poznajem ih kada ste mi ih vi pokazali, no ja sam mislio da je visina cijena karata Wizz Air iz Beograda izuzetak u usporedbi sa cijenama karata Wizz Aira iz drugih aerodroma.

Sam aerodrom Minhen nije baš uz sam grad, to jeste tačno ali zato ima metro linija pa ste u centru Minhena za 15 min i to za svega par EUR-a. A od Memmingena do Minhena teško može biti za sat vremena, oko sat ipo da, i pod uslovom da vas neko čeka na aerodromu i kolima vas preveze. Ako sami tražite neki prevoz ili iznajmite renta car trebaće bar dva sata i još 50-tak EUR po pravcu/danu. Lično jednom probao i rekao sebi nikad više.

Postovani Alene, ne kažem da Wizz Air nema dobre linije, naveo sam u prethodnom i kome to najviše odgovara. Ja sam samo naveo primer linije za Memmingen, što je baš daleko od Minhena. Ja idem u jedan severni kvart Bogenhausen do kog mi treba možda ne 15min, ali oko 20-tak minuta S8 linijom od Minhenskog aerodroma, vise puta korišćeno. Do centra Minhena zaista treba 40 min.
Wizz Air linija Beograd – Dortmund mi na primer savršeno odgovara za moje potrebe u tom delu Nemačke.

Od Banja Luke do Sarajeva potrebno je tri do cetiri casa voznje, brze od tog moze samo pod uslovom da dobijete kazne za prekoracenje brzine zbog stacionarnih radara i kamera. I da rizikujete da izazovete saobracajnu nezgodu.
Od Banja Luke do Tuzle takodje treba dva i po casa ako ne i petnaest minuta vise

Na toj dionici sam barem jednom u dvije nedelje. Najrealnije je da se stigne za oko 3 sata i 15 minuta. Sve ostalo… Kao što ste i naveli navjeći problem jeste dionica Doboj – Zenica. Tu se zna odužiti. Dok je obnavljan tunel Vranduk, zadnje dvije tri godine putovalo se i preko 5 časova.

Svojevremeno ste se trudili da dokazete kako Ryanovi letovi iz Banja Luke nece ugroziti Zagreb koji je na manje od 2 sata voznje od Mahovljana a sada navodite kako ce Sarajevo ugroziti Banja Luku
udaljenu 3 sata voznje od glavnog grada BiH.

Izgleda da se doslednost u stavovima menja u zavisnosti od aerodroma o kojem se govori.

Aerodrom Banja Luka je u drugoj državi koja nije članica EU u usporedom sa Zagrebom. Gužve na granici su česte što produžuje rok putovanja.

Nisu samo Zagrepčani potencijalni korisnici RYR letova iz Banjaluke, nego Banjalučani koji su do sada leteli iz ZAG, nadam se da nema dileme da njima granica nije problem.

Putnici koji lete sa LCC su cenovno osetljivi putnici, da nisu ne bi koristili LCC, tako da njima granica (pritom vrlo prohodna) ne predstavlja problem.

Dalje, linije iz Zadra, Rijeke i Pule su sezonske, tako da nisu baš alternativa u većem delu godine.

Uostalom, brojke tokom 2019. i početkom 2020. godine su pokazale da je ZAG rastao značajno sporije od većine aerodroma u ex-YU. Da li tu BNX ima uticaja, ja bih rekao da da.

Ryanair je krenuo pre pandemije dodavati linije iz Banja Luke i u jednom trenutku je bilo 6 destinacija planiranih da lete iz ovog grada. Zasigurno to nije bilo samo “desetak letova” vec bar za 50% vise.

Banja Luka je daleko blize Zagrebu nego li Pula ili Zadar. Iz Zagreba se na aerodrom Banja Luka moze stici za 1h 50 min cak i uz cekanje na granici sto je nemoguce uz sigurnu voznju stici na aerodrom Pula ili Zadar.

Rijeka nije nudila destinacije koje je imala Banja Luka.

Troskovi goriva su znacajno manji ukoliko se vozi iz Zagreba za Banja Luku (155 km) nego li iz Banja Luke za Sarajevo (240 km).

Troskovi parkiranja su u Banja Luci oko 15 EUR za sedam dana dok je u Sarajevu to 60 EUR.

To pokazuje da je ljudima iz Zagreba i okoline daleko isplativije da dodju u Banja Luku i odatle lete nego li ljudima iz Banja Luke da idu za Sarajevo.

Naravno da aerodromi koji su relativno blizu utječu na neki način jedan na drugoga u smislu oduzimanja putnika, no Banja Luka je poprilično mali aerodrom, s malim brojem putnika i malim brojem linija da bi ikako značajnije utjecao da 24 puta veći Zagreb. Ryanair je uveo 5 linija iz Banja Luke po 2 tjedna leta što uopće nije nešto što bi ikako u značajnijem smislu utjecalo na Zagreb. Neke od linija su Memingen i Hahn alternative MUCu i FRAu za koje imate do +3 dnevna leta iz Zagreba.

[…] uvidjeli koji je to nonsens i pristali na smanjenje, tj. baziranje jednog aviona sa 23 leta, piše u svojoj kolumni na portalu zamaaero zagrebački analitičar Alen […]

G.Scuric, hteo bih Vas samo podsetiti da diskutantni i dalje strpljivo cekaju na razjasnjenje 650 mil EUR kalkulacije u vezi sa Air Serbijom koju ste obecali da cete dati jos pre 3 dana.

biznis info . ba portal, napisao je komentator gore

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!