zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: A što ako će Air Pink letjeti PSO letove?

Jedan od čitatelja na portalu je iznio ovu tezu: „A što ako je Srbija odlučila Air Pinku dati PSO linije umjesto Air Serbiji“. Iste sekunde sam se zapitao, imali u tome logike. I da ima! Ova teza je istinski na mjestu i tu bi se sve kockice složile. Mitrović nije glup, on ima odlične savjetnike, ima novaca da ih plati. On ne bi napravio takvu krucijalnu grešku da leti sa potpuno neisplativim Embraerom ERJ145. Dakle, ima li iza toga nešto veće, neki dogovoreni deal sa državom, nešto što će omogućiti neisplative letove sa ERJ145?

Potom sam razgovarao sa niz zrakoplovnih stručnjaka u Srbiji i regiji, pričao sam i sa poznavaocima gospodarstvenih i političkih prilika u Srbiji. I teorija je imala sve više smisla. Pa pozabavimo se onda tom mogućnosti. Je li ona dobra za Srbiju, za putnike, za aerodrome?

Ima li smisla da Air Pink preuzme PSO letove?

U prošlotjednoj analizi smo ustanovili da je pokretanje LCC danas vrlo riskantno u prvom redu radi žestokih reakcija, dumpinga i dupliranja linija od strane velikih LCC i legacy carriera koji takve inicijative u startu uništavaju, da je letenje sa ERJ145 potpuno neisplativo i sa 100% popunjenosti i zato su svi ovaj avion izbacili iz flota, da LCC ne nabavljaju rabljene avione, te da mali LCC mahom bankrotiraju. Kako i zašto se onda Mitrović odlučio na ovu suludu ideju? On je odličan businessmen, ne radi takve krucijalne greške, on ima odlične savjetnika, plaća najbolje što se novcem kupiti može? Kako do vraga onda napraviti potez koji će ga koštati desetke milijuna EUR gubitka?

Air Pink u floti ima 19 business jetova, među kojima i dva Embraera Legacy 600 (13 putnika). Embraer Legacy 600 je rađen na platformi Embarera ERJ135, to su zapravo isti avioni. I stoga ima logike da Mitrović nabavlja ERJ145 (ista platforma kao i ERJ135). Njegovi mehaničari znaju servisirati ovaj avion, avioni imaju iste rezervne dijelove, operacije su iste, isti su piloti. Logično da Mitrović povećava svoju flotu ERJ. Uvođenje bilo kojeg većeg aviona poput Embraera E195 (E-jet obitelj nije kompatibilna sa ERJ obitelji), A320 ili B737 bilo bi za kompaniju skupo, nepraktično, značilo bi školovanje mehaničara i pilota, novi model u floti, operacijski pakao.

No, to što Mitrović unificira flotu i time će uštedjeti nije ni izblizu dovoljno da učini operacije sa ERJ145 isplativima. Upravo suprotno. Taj avion je potpuno neisplativ, njega u Europi operiraju samo tri prijevoznika koji sa njim lete PSO linije. Samo ako netko plaća razliku u cijeni do isplativosti tada se taj avion isplati. Naime, države koje plaćaju PSO rezoniraju da plate što manje. Njih to opako košta, one imaju interes da se te linije lete radi lokalnog stanovništva i njegove povezanosti. No, na takvim PSO linijama ima jako malo putnika. I zato je državi u interesu da leti sa malim avionom. Jer manji avion u konačnici zadovoljava svrhu, a državi je bitno manji trošak. Samo u tom slučaju neisplativi ERJ145 ima smisla za prijevoznika, pa eto i za državu. Putniku je svejedno, jer leti sa brzim jetom, ERJ145 je u redu avion, on daje dovoljno dobar komfor.

I sada dolazimo do teorije koju je pokrenuo čitatelj zamaaero i koja nas je toliko zaintrigirala da smo odlučili napisati još jedan članak o Air Pinku. Što ako je Mitrović sa državom dogovorio da preuzme PSO od Air Serbie?

Ovo i te kako ima smisla. Mitrović je miljenik Aleksandra Vučića, neprikosnovenog vladara Srbije koji provodi sve što ga je volja i što misli da je dobro za Srbiju, ali još više za njega osobno. Što Mitrović zamisli to će i dobiti. Vučić i Mitrović su na istoj valnoj dužini. Mitrovićeva najpopularnija televizija u Srbiji apsolutno podržava Vučića. Vučić je na Pink TV bezgrješan, sve što napravi je apsolutno dobro, nikada nije pogriješio, televizija ni jedan jedni puta nije kritizirala Vučića čak i kada je bio potpuno u krivu, njegovi potezi se hvale u nebesa. Vučić je redovan gotovo svakodnevan gost na Pink TV. Vučiću odgovara i Mitrovićevo poduzetništvo. Vlada koristi njegove avione, Mitrovićevo carstvo se širi, Vučić ga prezentira kao role model. U tom kontekstu Mitrović je zadužio Vučića, on ga drži u šaci i on može sve što hoće. Pa ako je Mitroviću palo na pamet da zasluži koji dodatni milijunčić sa strane za Air Pink LCC, on će to od Vučića i dobiti. Vučiću je Mitrović svakako bitniji od Air Serbie. On Mitrovića i Pink TV krucijalno treba.

Zašto bi Air Serbia dala taj PSO? Iz tri jednostavna razloga. Prvo operacije iz Morave i Niša su noćna mora Air Serbiji. Ona mora sa čak tri aviona dva puta tjedno (dakle šest operacija u svako stranu) imati ferry letove kako bi ih pozicionirala cijeli dan izvan Beograda. To košta, to je operacijska noćna mora (održavanje, posade, operacije izvan baze), to je nepraktično. I na koncu to blokira značajne resurse kompanije, avione koji Air Serbiji i te kako nedostaju. Jedan od 22 aviona je stalno izvan Beograda radi ovih linija. Bez obzira na 11,9 milijuna EUR PSO-a godišnje, što je enormno puno, bitno više nego izdvaja Hrvatska za svoj PSO, Air Serbiji je ovo tlaka i ne stvara neki enorman profit.

Drugi je razlog što Air Serbia nema adekvatan avion za ove linije. Ona iz Niša leti sa Airbusom A319. To je prevelik avion za ovaj PSO. Nema dovoljno putnika za taj avion. Evidentno su Embraeri E190/195 potrebni u Beogradu i ne stavljaju se na letove iz Niša. No, čak i E195 je prevelik za ove linije. ERJ145 sa tri puta manje putnika od A319 bi bio odlična opcija za ove letove. On bi imao izvrsnu popunjenost od skoro 100%.

Konačno, Air Serbia mora letjeti iz Morave. Da ona ne leti Morava bi bila mrtav aerodrom. U tri mjeseca godine Air Serbia iz Morave leti na tri linije sa šest tjednih letova, u ostalih 9 mjeseci leti tek jednu liniju sa 2 tjedna polaska. Morava tijekom zime ima tek 500 putnika mjesečno (po 250 u svaku stranu). Manje od seoske autobusne stanice. Tragedija da postoji aerodrom za tako nešto. I Srbija tu mora opravdati investiciju od 40+ milijuna EUR. Stoga treba povećati broj linija. No, to ne može sa ATR 72, obzirom da A319 i E195 ne mogu slijetati na Moravu. No, ERJ145 može. A on je majušan avion, popunit će se iz Morave gdje su potencijali izuzetno mali, on može napraviti bitno više letova i frekvencija.

Postojeći PSO ističe 31.12.2023. Mitrović je najavio da će se kompanija pokrenuti za šest mjeseci. Taman na proljeće. Odlično. Srbija može, kao što je to napravila i Hrvatska, produžiti PSO za par mjeseci dok Mitrović ne pokrene kompaniju. Te može krenuti u top sezoni kada ima bitno više putnika i kada će kompanija napraviti dovoljno novaca da prezimi mršavi dio godine.

Ako će Mitrović preuzeti PSO linije isto će se prikazati kao potez za putnike, putnici će na tome profitirati. Sa tri puta manjim avionom Mitrović će moći letjeti isplativo, naravno uz 12 milijuna EUR novca za PSO. Ili i više, Mitrović može od Vučića iskamčiti još pokoji milijun poglavito ako poveća broj letova i linija.

Mitrović planira u floti imati dva do četiri aviona. To bi značilo da jedan ili dva aviona imaju bazu u Nišu. Sada Air Serbia leti 14 tjednih letova izvan sezone i 22 tjedna leta u top sezoni. Jedan bazirani avion znači 25 letova, dva aviona 50 letova tjedno. Znači Mitrović će morati povećati broj frekvencija na postojećim linijama ili uvesti nove linije. A to će odjeknuti među putnicima i širom javnosti vrlo pozitivno. Zamislite da se objavi da će Air Pink letjeti 25 linija iz Morave i Niša sa po dva tjedna leta, umjesto sadašnjih 6 do 10 linija. Javnost će biti oduševljena, Vučić će skupiti lovorike, Air Pink će biti dočekan kao nacionalni heroj. Poglavito u Moravi koja gotovo da nema letova.

Sa jetom ERJ145 Mitrović će iz Morave moći letjeti prema nizu destinacija u Europi (Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Velika Britanija, Nizozemska, Skandinavija…) što sada sa ATR 72 nikako ne može. Konačno ERJ145 sa 49 sjedala je 32% manji od ATR 72 sa 72 sjedala. On je i neekonomičniji od štedljivog ATR 72, ali koga to briga ako država pokriva troškove PSO-a. Konačno će Morava imati smisla, biti će linija, putnika. Svi sretni i zadovoljni. Mrtav aerodrom na koga nitko neće letjeti sada će biti i te kako živ. Zahvaljujući minijaturnom avionu, Vučiću i Air Pinku. Konačno ovim avionom će se moći oživjeti i Ponikve u koje se sada nepotrebno upucava novac, pa u budućnosti i Trebinje i tko zna koliko još aerodroma koji bi se mogli otvoriti u Srbiji. A investicije u aerodrome su i te kako odlična stvar za srpske političare. Tu se nekoliko desetaka milijuna EUR može zamračiti u vlastite džepove, a može se zaposliti i kamara stranačkih poslušnika i uhljeba. Kao što su se zaposlili deseci radnika koji ništa ne rade na Moravi.

Nišu ističu ugovori sa Wizz Airom i Ryanairom u proljeće 2024. Niš nije zadovoljan sa ovim letovima u prvom redu jel ih ne može kontrolirati (a Niš ne smije preći milijun putnika temeljem ugovora Vincia i Srbije zbog Aerodroma Beograd), u drugom redu jel Niš od tih letova ne dobiva ništa (naplaćuje istinski mizernu taksu). On tim letovima gubi pa nije ni čudo da mu Srbija mora pokrivati 92% svih troškova aerodroma. Air Serbia PSO linije, Wizz Air i Ryanair iz Niša imaju 11 linija, a u sezoni njih 15. Ako Mitrović dođe sa 20 ili više linija koje će imati PSO cijene svi će biti sretni i zadovoljni i brzo će zaboraviti na Ryanair i Wizz Air. A Niš će iz PSO-a naplaćivati normalne takse.

Ovime su ubija konkurencija, ne samo u Nišu i Moravi, nego i samom aerodromu Beograd. Jel Air Pink nije konkurencija Air Serbiji, no Ryanair i Wizz Air i te kako jesu. Oni i te kako odvlače putnike Air Serbiji. O potencijalnoj opasnosti da i ne govorimo.

Jedna prepreka ovog sustava su letovi za Istanbul i Tivat (na obije linije po dva leta iz Niša i Morave). Tamo nema open skies kao u Europskoj uniji, a zbog bilateralnih odnosa Turska i Crna Gora bi morale dati privolu da na ovim linijama leti nova privatna kompanija umjesto Air Serbie. Sa Crnom Gorom neće biti problema. Mitrović ima ogroman razvijen business u Crnoj Gori, on i te kako crnogorsku vlast drži u šaci. Tamo će dozvole dobiti odmah. No, sa Turskom nije baš tako jednostavno. Ipak obzirom na letove Pegasusa za Beograd (istih tih 4 tjedna leta), Srbija ima i te kakav reciprocitetni argument da traži dozvolu za Air Pink. Konačno odnosi Erdogana i Vučića su više nego prijateljski, pa smatram da bi se to mogli prilično lako isposlovati. Konačno da Air Serbia i ostane prijevoznik za istanbulske PSO letove to ne bi bio smak svijeta. Niške letove bi mogli ostvariti kao W-letove (Beograd-Istanbul-Niš-Istanbul-Beograda).

Srpski PSO se ne providi po pravilima Europske Unije. U prvom redu to se ogleda u transparentnosti. Air Serbia ne objavljuje mjesečne izvještaje prihoda po liniji, te unaprijed predviđenih troškova, uz pokrivanje tek razlike u cijeni troškova spram prihoda uvećano za maksimalno 5%. Stoga se sa ovim PSO i te kako može muljariti, on može biti ogroman prihod avio kompaniji. A to Mitroviću i te kako odgovara, on i te kako zna plivati u mutnom. To je ozbiljan prihod od 15-tak milijuna EUR koliko bi mogao iskamčiti od Vučića + prihodi od prodaje karata, neletački prihodi, te prihodi carga. Ogroman novac.

Dakle ovo je win-win-win-win situacija. Air Serbia će osloboditi jedan avion koji joj je i te kako potreban za operacije iz Beograda (ovog ljeta su imali 10 aviona u wet leasu, ove zime imaju njih 7). Air Pink će dobiti novi business i ogromnu svotu novaca za PSO. Aerodromi Niš i Morava će dobiti više linija i frekvencija. A putnici će biti i te kako zadovoljni. Biti će ogromnih tapšanja po ramenu, svi sretni i zadovoljni. Osim poreskih obveznika koji i ovako i onako ne razumiju što je to PSO, koliko je to 15 milijuna EUR, te zašto se to i kako daje.

Što bi još mogao letjeti Air Pink sa ERJ145?

Na PSO linijama iz Niša i Morave Mitrović će zaposliti dva ERJ145. No, on je rekao da razmišlja nabaviti četiri ova aviona. Gdje bi još dva aviona mogla letjeti?

U prvom redu Mitrović bi mogao otvoriti nekoliko linija iz Beograda koje Air Serbia ne može otvoriti jer ima prevelike avione. Ove linije bi se mogle letjeti za Air Serbiu, formalno mogle bi biti u code-share (kao što u Hrvatskoj code-share imaju Trade Air i Croatia Airlines). I opet svi sretni i veseli. Air Serbia i ovako ima premalo pilota i kabinaca, ona nema tako mali avion, dobila bi dodatne linije i pojačala svoj hub. Gdje ćete bolje. Nemalo kompanija leti za velike prijevoznike slične linije sa malim avionima, poput Helvetica za Swiss, Amelie za Air France, Air Nostruma za Iberiu, Germanie za ITA-u, CityJeta za SAS, Emeralda za Aer Lingus…

Potom Mitrović bi mogao otvoriti kompaniju u BiH. I tamo neće imati problema, i tamo ima razvijen business i lokalne političare drži u šaci, pa će kompaniju lako otvoriti. U BiH može zaposliti dva aviona, čak i više. U prvom redu Mitrović bi mogao letjeti iz Banja Luke. On je srpska kompanija, svi bi ga dočekali raširenih ruku, mogao bi pokrenuti letove prema Zurichu, Istanbulu, nizu Njemačkih i drugih destinacija koje se sada ne lete. Konačno i Banja Luka ima problema sa Ryanairom i Wizz Airom. Mitrović bi im došao kao naručen. Manji avion, manji rizik, više linija i frekvencija, a ako propadne deal sa Ryanairom i Wizz Airom sredstva subvencije se samo prenamijene na Mitrovića.

Air Pink BiH bi mogao letjeti i iz Tuzle. Tuzla je očajna odlaskom Wizz Aira. Oni se love na slamku. Pokušali su napraviti deal sa Trade Airom (propao) i sa Air Montenegrom (još uvijek ništa od toga). Njima bi Mitrović i te kako dobro došao, a imaju novac kojim bi mogli platiti letove sa Mitrovićevim neisplativim ERJ145.

I Sarajevo svakako želi bazirati jednog prijevoznika, te za to ima novac. Taj prijevoznik trebao bi letjeti toliko potrebne linije prema zapadu koje i te kako nedostaju Sarajevu. Mitrović sa malim ERJ145 bi tu došao kao naručen. Svi sretni. Sarajevo bi dobilo letove za zapad, imalo bi bazirani avion, Mitrović bi dobio novac. Iskreno Mitrović bi u BiH mogao zaposliti bez imalo problema tri aviona. Po jedan baziran u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci, uz nekoliko letova iz Mostara za hodočasnike (Rim, Milano, Napulj, Dublin, Varšava, Madrid) i prema Njemačkoj za dijasporu. I Mostar je osigurao novac za subvencije letova. Čak i četiri-pet aviona u doglednoj budućnosti iz BiH ne bi bili problem za napuniti. A to pak znači da bi Mitrović mogao imati pet aviona u BiH, jedan u Beogradu, dva u Nišu i jedan u Kraljevu (za letove iz Morave i Užica). To je 9 aviona. Bogami značajna flota.

U Crnoj Gori Mitrović nema kruha, osim za letove iz Banja Luke, Morave i Niša koje bi mogao letjeti sa tamo baziranim avionima. Uz Air Montenegro tu nema prostora za neisplativi ERJ145 i subvencije koje bi pokrivale razliku u troškovima. Ni u Hrvatskoj Mitrović nema kruha, kao ni na Kosovu. No, u Sloveniji bi mogao pokrenuti Air Sloveniju. Sa jednim ERJ145, eventualno kasnije dva, uz subvencija koje je Slovenija i te kako voljna dati za „domaćeg“ prijevoznika. ERJ145 je dušu dao za slovenske operacije.

Na koncu Mitrović bi mogao pokušati i u Makedoniji koja također nema nacionalnog prijevoznika. Za jedan do dva aviona i te kako ima mjesta, nepokrivenih linija ima, a ima i volje Vlade Makedonije da financira i nekog drugog prijevoznika koji nije Wizz Air. Makedonija se već više godina trudi da se to desi.

Jedino u cijeloj prići što mi nije jasno, i što se ne uklapa u ovu teoriju, je činjenica da je Mitrović rekao da će se njegova LCC kompanija baviti regionalnim letovima. To nikakvog smisla nema. Osim ako je to patka da se odvuče razmišljanje javnosti od stvarnog cilja, a to je PSO, kako bi se u idućih pola godine prvo pripremio teren za isto. Jer ljudi bi tako što prvo dočekali na nož (tko normalan želi da se Air Serbia zamijeni za Air Pink sa minijaturnim avionima), te ih treba pripremiti za novi bajkovit deal sa bitno više linija i frekvencija koje će dočekati pozitivno. Lisica je Mitrović, pa me ne bi čudilo da je planirano objavio takvu patku.

Ako Mitrović svoj osnovni business uspije isfinancirati od srpskog PSO-a, onda je samo nebo granica. BiH, Slovenija i Makedonija čekaju kao ozebli sunce da im netko dođe i pokrene letove. I za to su i te kako voljni plaćati. A to daje potpuno novo svjetlo ovoj Mitrovićevoj inicijativi i naizgled „suludoj“ ideji da se leti sa potpuno neisplativim ERJ145.

139 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zamislite da se objavi da će Air Pink letjeti 25 linija iz Morave i Niša sa po dva tjedna leta, umjesto sadašnjih 6 do 10 linija. Javnost će biti oduševljena

Pa, zar to nije na korist putnika? Na stranu motivi i sve teorije iznete u članku, više linija i više letova je svakako dobro i za putnike i za aerodrome.
Da li je dobro za još nekoga ne znam, ali kako je ovo avio blog, malo je degutantno iznositi nekakve paušalne političke procene (iako se sa nekima i sam duboko slažem).

Letiće PSO, to je sigurno jer Air Serbia bez obzira na pare koje dobija za PSO gubi. Idealna prilika za Air Pink. Nakon nekog vremena bi mogli nabaviti veće avione i voziti i druge linije

Postovani, meni kao laiku iz avijacije, mada volim da citam. Izgleda da ce svi prosperirati ako Air Pink krene PSO? I u zemljama koje ste naveli u okruzenju? Hvala.

Nije mi jasno, u tekstu ste naveli da su letovi za ERJ 145 potpuno neisplativi i da ga je većina avio kompanija izbacila, ali prema wikipediji on se i dalje masovno koristi u SAD-u, Express Jet ga primjerice ima 244 komada. Zašto ga oni i dalje tako masovno koriste? Drugo, ako je ERJ145 neisplativ, koji se onda avion može koristiti za regionalne letove gdje po letu ima 30-50 putnika? Neki Bombardier ili ATR?

BREAKING:

AFKLM kupuje 20% SASa i SAS prelazi u SKyteam!

Slažem se u potpunosti

Sa vašom analizom

Da li mislite da ce ovo sumasumarum biti dobro za Srbiju? Jasno je poreski obveznici placaju za PSO, al placaju i Air Serbiji. Samo sto Air Serbia mora da dobije vece subvencije da bi mogla leteti vecim avionima, a da pritom bude na nuli. Teoretski ako broj linija ostane isti mozda i subvencije za PSO budu nize nego sto su bile do sad. Naravno obracunajte i to da im se oslobadja avion koji mogu da koriste u BG.

Pitao sam vas da li je ekonomski isplatljivije da leti Air Pink sa manjim avionima nego Air Serbia sa vecim koje nikako ne moze popuniti. Sve i da se subvencije ne smanje Air Pink ce na isti iznos pokrenuti vise letova sto ce omoguciti bolju pokrivenost. U tom slucaju RS dobija jer za iste subvencije ima vise letova, a kapacitet istih nije bitan jer su avioni Air Pink dovoljni za njih

1. “Jedan od 22 aviona je stalno izvan Beograda radi ovih linija.”

Ovo nije istina. Letovi iz Kraljeva trose 2 talasa na ATR-u iz Beograda, dok letovi iz Nisa na ATR-u isto trose dva talasa, a letovi na A319 istrose ceo dan.

2. “Air Serbia i ovako ima premalo pilota i kabinaca”

Nije istina. Air Serbia ima i visak kabinaca. Air Serbia trenutno ima cak 400 vise zaposlenih nego na kraju 2022. godine.

Ne nema premalo kabinaca. Njih ima previse. Neki doslovno odrade jedan let u dva dana.

Pilota fali. To je istina.

Ne fali kabinaca a konkursi idu jedan za drugim. Sledi da ili fali kabinaca ili u ASL apsolutno ne znaju šta rade.

Pa fali im ljudi naravno.

Leti nije 1/2 nego 30%, a zimi nije 1/3 nego 25%.

Ovog leta je bilo 21 aviona u dry-lease, a sada ih je 22. Tu su i dva aviona u damp-lease.

Ni u jednom trenutku nije bilo 11 aviona u wet-lease. Najvise wet-lease aviona je bilo njih 8 (3x KlasJet, 2x Dan Air, 1x LEAV, 1x DAT), a sada ih ima 6 (2x KlasJet, 2x Dan Air, 1x DAT, 1x Getjet).

Marathon nije u wet-lease.

To znaci da je tokom leta bilo 8/31 u wet-lease, sto je 25,8%, a sada je to 6/28, sto je 21,4%.

E190/195 je u damp-lease. To je potvrdio i Vas dopisnik Ivan Pusineri.

Da, napisali ste “Air Serbia ima 9 aviona u wet leasu”, no uracunali ste E190 damp-lease kao wet-lease. Dakle realnih wet-lease, prema Vasem clanku, ima 8 wet-lease aviona. Bas kao sto sam i ja naveo.

To je 8/31 = 25,8%. Cak i kada biste racunati E190 kao wet-lease, to bi bilo 9/31 = 29%.

Dakle daleko od 50% kao sto ste napisali!!!

Marathon jeste u wet leasu.

Odgovor je bio čitaocu koji netačno tvrdi drugačije.

Super analiza, jedino mi se ovde ne uklapa da ce JU otici iz Nisa, ja licno mislim da ce se na njemu zadrzati. Specificno jer su im ATR i A319 (mozda malo velik) savrseni za rute koje sada lete preko PSO, a i jer je ASL najavila investicije u Nisu tipa lounge na aerodromu i zaposljavanje ljudi za line maintenance na INI.

“pričao sam i sa poznavaocima gospodarstvenih i političkih prilika u Srbiji”. Алене баш ме занима дефиниција “познаваоци прилика” тих људи са почетка текста? Који су то људи ” познаваоци прилика”, шта они раде чиме се баве, којој политичкој опцији припадају, “седвичари”, “ботови” (каква дивна новокомпонована реч ,бот)…Професионални политичари односно продавци магле, у сасвим одређено време и за одређене циљеве.
А због чега овога о коме се прича ословљавате са бизнисмен? А после пишете да је муљатор! А шта сте Ви са својим како је називате породичном фирмом? Бизнисмен? Муљатор? Па ако Ви поштено зарађујете своје куне, и можете себе звати бизнисмен, немојте овога звати тако. Српски језик има веооома много поганих речи које када причате о људима профила као овај дотични, могу да се употребе. Не би их ни објављивали када би само почели да их ми који живимо у земљи Србији почели да их користимо.
Ал’ добро у вези са објашњењем да мора и политика да буде у употреби на овом порталу, некад сте против ње, некад за њу, Ваш је и Ви постављате теме, па коме се свиди нека чита, коме не, немој и да чита.
Мени се код Вас и Ваших ставова много шта не свиђа али у ваздухопловству сте од ко зна када, умете и имате воље да пропратите толико много тема, обрадите, анализирате, стварно Вам се дивим како успевате све то. Свака част.

Ono što je najinteresantnije je da je gdin Šćuric upravo objasnio da bilo ko, ko želi da pokrene neku tzv PSO kompaniju u regionu, sa nekim avionima (ne znam koji bi to bili najoptimalniji) ima trenutno veliku rupu na tržištu za to….. Dakle, dovoljno je da neki naš veliki biznismen ovo pročita i shvati da ima prostora, koliko vidim najviše u BiH…..

I pitanje za gdina Šćurica: koji to avion, sa sličnim brojem sedišta, je isplativ?

Zanemarili ste najbitniji dio – ne može bilo tko nego netko blizak vlasti koja će mu dodijeliti PSO – milijune eura uzetih od građana i date tom “biznismenu” bliskom vlasti koji će vlastodržrcima pružiti protuuslugu, u ovom slučaju propagandu.

Kada sam napisao bilo ko, mislio sam na ljude koji su već dovoljno “jaki” da mogu izdržati iako to pukne. Ako je neko na ovim prostorima “jak”, on je “jak” zato što i zna plivati u tim vodama tj muljati sa političarima.
I tu postoji konkurencija (među “jakim biznismenim”) a fali im ideja….

Aman ljudi postoji li na ovom svetu društvo gde velike isplative ugovore sa državom dobijaju najbolji u poštenoj trci. Nemoj da se zajebavamo. Pogledajte na čijem su platnom spisku američki kongresmeni i kakve dilove sklapaju. Oni samo imaju razvijen sistem gde se takva s*anja nazivaju “lobiranje”. Krupan biznis sa državom je uvek i uvek koruptivan na ovaj ili onaj način. Uostalom, Šćurić sam zaključuje da bi ovakav dil u suštini mogao biti pozitivan za gomilu aerodroma regije koji nemaju čime da privuku komercijalne letove. Jednostavno nema komercijalnog rezona da se leti, to je izvodljivo samo uz subvencije i uz male avione koje većim etabliranim kompanijama nisu isplative. Zašto ja ne mogu da dobijem taj dil? Pa zato što nema avione, nemam pare i nemam konekcije sa političarima. Jbg. Za ovakvu stvar se ne može ni napraviti javni konkurs. Koja će se kompanija javiti da leti sa Morave? Ljubljana ne može da privuče letove a vi pričate bajke o “transparentnim konkursima” da se od nule kreću letovi iz malih trenutno neisplativih aerodroma na poprilično siromašnom tržištu. Ne raditi ništa je opet kretensko rešenje jer je aktiviranje takvih aerodroma u perspektivi šansa za te krajeve da se razvijaju. Samo treba malo sgaledati širu sliku. Šta je društvu u konačici isplativije? Da tavori i ne radi ništa jer nema komercijalnog rezona trenutno, ili da pokuša da pokrene neke aerodrome i da za to da neke pare a usput će profitirarati neko blizak vlasti (što bi se desilo na ovaj ili onaj način svakako kroz neke druge poslove)? Ja sam pre za to da se ta postojeća infrastruktura koristi i da se proba od nje nešto napraviti u budućnosti. Ulupali smo milijarde na razno-razne stvari, koliko smo samo para još onomad ulupali obnavljajući tuđe razrušene kuće i infrastrukturu i finansirajući tuđe infrastrukturne projekte od kojih nikad nismo videli koristi, vala ćemo preživeti i ako se izdvoji koji dinar za potencijalni razvoj nekih regija.

Kako sad “na poprilično siromašnom tržištu.”??? Kada sam ja to napisao u jednoj drugoj temi, kasirao sam shitstorm jer da to nije istina i da iz mene govori mržnja…

@Alen Šćurić

Alene, kao gradjanin Srbije (i patriota) , mogu da osetim dualne emocije.
Prvo, sve sto pisete je as-is tacno. Moja drzava je zarobljena u raljama drzavne mafije.
Svoj sam covek, zivim od svog rada, 100,00% izvoznog (IT) i nemam problem da kazem sta mislim. Tako da mi je drago da neko ima m..a da kaze prostu istinu. svaka cast!!

Drugo, zao mi je sto mi sami ne smemo i necemo da dignemo glave, vec trpimo sve ovo i onda moramo na komsijskom vazduhoplovnom portalu da iznosimo frustracije.

sve najbolje u daljem radu,

pozz iz ns

Ako će Air Pink letjeti regionalne letove prema Beogradu sa manjim avionima, on to može isključivo i samo kao partner Air Serbije, na način da bude “hub feeder” Air Serbiji. To je uobičajeno u Americi, Velike Američke kompanije United, Delta i American imaju manje kompanije koje su njihovi partneri i koje povezuju njihove hubove sa manjim zračnim lukama. I Croatia bi isto možda trebala, ako ne misli više koristiti Embraere naći kompaniju koja bi te letove gdje nema velike potražnje odrađivala kao njihov partner.

Dodatno pojasnjenje za nosivost piste:

Da li neki avion moze da sleti ili ne na neku pistu zavisi OD PRITISKA AVIONA NA PODLOGU, a ne od mase same po sebi.

Pritisak je jednak sili koja deluje na jedinicnu povrsinu. P=F/S

Sila kojom avion deluje na podlogu zavisi od mase aviona (u kg) i ubrzanja sile zemljine teze. F=m×g. Ta sila se fizicki drugim recima zove tezina (jedinica njutn – N).
Avion na zemlji ima tezinu (vrsi pritisak na podlogu), ali kada leti iako ima istu masu u kg, nema tezinu jer ne vrsi pritisak na podlogu.

Kako je kljucan pritisak za nosivost piste on zavisi za istu masu (ili tezinu) od povrsine i nacina na koji se ona prenosi na podlogu piste.

Tezina aviona se na podlogu prenosi tockovima.

Dakle, kako ce se tezina aviona prenositi na podlogu zavisi OD KONSTRUKCIJE AVIONA ovde se ubraja broj tockova, sirina tockova, raspored tockova (ne nose svi tockovi istu tezinu), pritiska u gumama. Na kraju zavisi i od ,,amortizera” koji amortizuju silu pri prvom kontaktu sa podlogom.

Iz navedenog je zakljucak da sama velicina i masa (tezina) aviona nije jedini ogranicavajuci faktor koji ogranicava koriscenje piste, vec i konstruktivne karakteristike aviona.

ACN broj (Aircraft Classification Number) je relativni i promenjiv broj koji pokazuje PRITISAK AVIONA na podlogu.
Za svaki avion je ovaj broj promenjiv i zavisi od trenutne opterećenosti aviona koja je promenjiva (masa goriva, utovarenog tereta i ljudi). Tokom leta aviona njegov ACN broj se smanjuje jer tokom leta trosi gorivo i smanjuje masu. ACN je veci na poletanju nego na sletanju.

Za jedan tip aviona postoji maksimalni ACN broj (pri maksimalnoj opterecenosti aviona) , a za istu opterećenost se razlikuje ACN broj u zavisnosti od tipa podloge piste.

Zbog razlike u konstrukciji aviona, neki veći avioni i sa većom nosivosti mogu imati manji ACN broj od manjih.

Verovali ili ne, veliki teretni Il-76T ima ACN za podlogu kao na Moravi 34, što je verovatno posledica velikog broja točkova i mogucnosti da slece za zemljane i polupripremljene podloge). Tako da i natovaren IL-76 moze da sleti na Moravu.

Da bi avion mogao koristiti neku pistu mora imati trenutni ACN broj manji ili jednak PCN broju piste.

PCN broj (Pavement Classification Number) zavisi od tipa i karakteristika piste, ukljucujuci i njenu elasticnost.

Aerodrom Morava, jos jednom.
Zvanicni podaci za nosivost piste:

PCN 35/R/D/X/T Composite

Embreaer 195:
Maksimalni ACN za tip piste kao na Moravi – /R/D/X/T Composite

ACN max (E195) – 32

Zakljucak:
32 je manje od 35
Sledi:
Potpuno natovaren E 195, pun goriva, putnika i robe, moze bez ogranicenja da sleti/poleti sa Morave.

Pista može da primi E195…. Ali da li mogu platforma i rulnica?

Rulnica ne moze. Ne iznosite neistine!

Odatle da rulnica ima ACN 32.

To su zvanicne informacije koje je KVO predalo DCV-u.

E195 ne moze da leti sa Morave,provjereno tacno.

Pa verujte sebi pobogu!
Vi ste vazduhoplovni analitacar.
Imate dostupne vrednosti i za ACN i PCN Morave.

Ako se sumnja o ove zvanicne i javne vrednosti neka ih neko potkrepljeno poboje!

E195 ima ACN 36, a ne 32.

Pritom TWY A na KVO ima PCN 32.

Meni je gotovo neverovatno da Air Serbia odvoji Embraer za KVO kad joj je mnooogo potrebniji za BEG. Ne odvajaju ga ni za Nis gde bi bio znatno korisniji od A319!

Kad ih bude bilo 5-7 mozda ce ih koristiti van Beograda, do tada ATR… To mi ima smisla jedino.

Pod uslovom da apron na KVO moze da primi E195 i da sam aerodrom ima nesto bazicno poput stepenica npr… sto ATRu ne treba.

Ja stvarno vise ne vidim poentu PSO za ASL. 11 miliona nije nista, ali kad kompanija ima prihode od 440 ne vidim poentu kontinualnog zezanja sa PSO. Jedino ako ASL ima neke planove u dalekoj buducnosti za manju bazu u Nisu, pa kao da krenu sad vec da prave trziste. Mozda bi im lepo leglo da Pink preuzme PSO sa KVO

Ovo su zvanicni podaci dostupni na internetu. Vi rekoste da proveravate sa 3 izvora. Eto proverite.

Pogresno sam ocitao grafikon za E2, citam i pisem sa telefona uz put.
Za E190 E2 je 35
Za E195 E2 je 41

Za obican E 190 stoji da je maksimalni ACN 32 (i nesto malo preko, ali manje od 33)

Zvanican grafikon za E195.

EMBRAER 195 – Airport planning manual, strana 120
Mozete je preuzeti i videti sta pise, da se ne nagadja.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.flyembraer.com/irj/go/km/docs/download_center/Anonymous/Ergonomia/Home%2520Page/Documents/APM_195.pdf&ved=2ahUKEwjQw-P56tmBAxX40AIHHWwpCf4QFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw3TBLsEFJZdYSR7uogNRHz9

Na donjem linku je ta strana:
https://forum.beobuild.rs/attachments/embraer-195-acn-png.143811/

Ako Embraer poleti pun sa nekog aerodroma sa maksimalnim ACN i sleti na Moravu, ACN mu je pri sletanju manji od maksimalnog (i onog sa kojim je poleteo) jer mu je manja masa od poletne zbog potrosnje goriva.

Na ovaj nacin mu i ACN postaje definitivno manji od PCN rulnice.

Ako neko tvrdi drugacije, molim da postavi neki drugi zvanicni grafikon po gde se vidi druga vrednost ACN-a

Do tada ja i dalje tvrdim da je maksimalni ACN 32, a na osnovu od Embraera javno dostupnih zvanicnih dokumenata.

Na Moravi Rwy ima PCN 35 ali twy A ima PCN 33. Podaci sa AIPa koji je jedini merodavan. Tako da je PCN 33 ograničavajući faktor.

Naveli su da je PCN 32 a izvor je građevinski portal. AIP je zvanični dokument.

Alene, Vi rekoste da moze na Moravu E195. Kako sad ipak ne moze??

Pa je l Vi verujete onome što čujete ili proverite informaciju?

Pa sto onda niste razresili misteriju sme li E195 na KVO?

Molim za ispravku Alene , nije jedan od čitatelja nego jedan od vjernih čitatelja 😊

Ne samo da su Vučić i Mitrović “na istoj valnoj dužini”, nego su i najbliži saradnici – Mitrović, kao i Vučićević iz Informera, aktivno utiče na vođenje državne politike.

Sasvim moguć scenario, ovo iz teksta.

Sve si lepo i logično napisao dok si se držao striktno teme vazduhoplovsta a onda si presolio prenaglašenim spinovanjem o Vučiću, korupciji i koje čemu što spada u tvoju subjektivnu percepciju Srbije.
Savet da se držiš struke u kojoj si veoma dobar a izbegavaš svoje viđenje politike a pogotovo plasiranja stavova za koje nemaš opipljive dokaze.

Uvažavam ti/vi primedbu i izvinjavam se, namera nije bila intimizacija ili nekultura. Ja sam profesionalac na webu, moderator na nekoliko stručnih regionalnih i globalnih foruma gde važe forumaška pravila o članovima kao osobama bliskih interesovanja prema kojima je konverzacija po pravilu prisna i per tu.
Opcija komentara tekstova na portalima se takode smatra nekom vrstom foruma te je moj per tu bio mahinalan.
Vezano za političke stavove – pratim nekoliko vazduhoplovnih portala i primećujem da je na zamaaeru polemika učestalija i nepotrebna a često i ostrašćena, a ponekad(!) je inicirana samim tekstom.To odvlači pažnju od suštine i moja primedba je dobronamerna. Naravno da je sama tema o PSO u svojoj srži stvar politike i to nije problem, ali su problem, po meni, izneti lični stavovi i viđenja političke situacije u Srbiji. Ja čak mogu i da se složim sa delom iznetog viđenja ali će to proizvesti nepotrebnu i ružnu polemiku tipa “mi i oni” jer ovo je ipak regionalni portal.

Zašto uopšte morate mešati politiku?
Čemu izraz “neprikosnoveni vladar Srbije”?

Toj opaski nije mesto tu. Vucic jeste dugo na vlasti, ali je on na vlast dosao izborima. Dakle na legalan nacin.

Kakve veze ima hitler i Vučić? Kakvo je to poređenje? Jel Vučić otvorio Aušvic ili Jasenovac?

Alal vera!! Zvekni malo parizera 🥪🥪🥪🥪

Znači li ovo da više ne inzistirate da Vam se obraćamo s “Vi”?

Profesionalac na webu… sve rečeno

Koji deo napisanog nije istinit? Citirajte jednu rečenicu?

A ne, nije korupcija subjektivna percepcija. Sva relevantna istraživanja, studije i izveštaji govore o velikoj korupciji u Srbiji, pogledajte po internetu.

Parizer za gospodina 🥪🥪🥪🥪 samo jako!!!

Heh😄 imajući u vidu nivo korupcije, zloupotrebe javnih fondova i apsurda u kojem je Srbija, ova teza je sasvim moguća.

Жељко Митровић је човек свих режима. Био је човек ЈУЛ-а и Мире Марковић. Из Пинка нису избијали Ненад Чанак, Владан Батић, Ст. Протић и многи други “лидери” ДОС- а и осталих владајућих странака од те 2000-те. Треба бити реалан. А што се тиче компаније, па када ОУ Траде аир лете ПСО што и Аир Пинк не би узео подстицаје? И још је и вин-вин ситуација за ЈУ. Више нема потреба да се ангажују авиони за ПСО.

Da, ali mogao je sve strpati u džep kao mnogi drugi u regiji. On ima više kompanija koje prevazilaze region, više hiljada ljudi koje zapošljava i kojo su zadovoljni. Svi smo imali tu šansu ali je Mitrović iskoristio. Prema tome dok god radi, zašošljava, razbija se, zapošljava ljude svaka čast. Država mora da plaća da bi razvijala ostale gradove. I zbog gradjana Srbije ali i zbog sve više poslovnih ljudi koji su uložili novac,izgradili fabrike itd.

Pa to bi onda mogli reći i za vas gospodine Šćuriću!

А Сименс, Бош, Стелантис , Рајн метал, Лидл и сви остали раде и запошљавају јер су хуманитарне организације. Када лупите онда то звечи.

Ево цитат из поста у коме сте то написали: “No, on to ne čini zbog ljudi nego da mu stvaraju profit.” Ако коза лаже ,рог не лаже.

Ne, nismo imali svi šansu da zamenimo 6 dinara za jednu marku dok je na ulici bio kurs 30 dinara za jednu marku. Možda vi jeste, većina ljudi nije. Mitrović, Karić, Mišković jesu.

Je Miskovic bas ima podrsku vlasti…

Citatelj: “Mitrović, Karić, Mišković jesu.”
Alen: “Naravno da jesu.”

Iz ovoga deluje da znate ko je Miskovic.

Власник DELTA holdinga. Бивши власник MAXI ланца маркета, бивши власник BANCA INTESSE у Србији. Сада у власништву има CROWN PLAZA хотел. Спрема се да гради Intercontinental. Тешка сиротиња.

Ако нисте знали, Мишковић је био директор у GENEX-u. То није могао неко ко није био близак власти.

Za koju godinu kad izvučete ovaj članak iz arhive biće zanimljivo analizirati. Pretpostavljam da će sve biti upravo ovako kako ste napisali. Logično je veoma i donosi medijsku pompu koja je obojici aktera najvažnija.

Ima tu logike. Ako posao krene lako njemu posle nabaviti veći isplativiji avion i polako izbacivati E145. Letnji čarteri i sezinzke leisure linije iz Niša bi sigurno ostali za JU, zbog potrebnog kapaciteta.

Ne bi se mogao baš toliko.širiti u regionu. Zaboravite Sloveniju. Suviše bi to ugrozilo operacije Air Serbie, ne bi mu se to dozvolilo. LJU je zlatna koka za JU.

Inače mislim da sa Morave može ići i E195 bez ograničenja.

Ne moze na Moravu ni E195 ni E190.

Na Moravi ne moze nista sem ATR42 & ATR72 & Dash 8-Q400 zbog sirine piste koja iznosi 30metara.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!