zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Tuzla nije prišla Ryanairu nego obratno

Aerodrom Tuzla nije prišao Ryanairu sa željom da otvori linije, nego je Ryanair sam pokazao inicijativu, poslao komisiju za audit i krenuo sa pregovorima oko otvaranja linija u Tuzli. U to vrijeme je politička situacija u Tuzli bila vrlo loša, promijenila su se četiri direktora u godinu dana. Kada je Ryanair odlučio otvoriti letova u XI. mjesecu 2022, bili su vrlo otvoreni i pozitivni prema njima. Nisu tražili, ni dobili ikakve subvencije, no plaćali su samo 1 EUR takse za putnike.

U ugovoru je pisalo da se na taj iznos ne mogu obračunavati nikakve dodatne takse. No onda je BHDCA tražila da njima plate 1,50 EUR po putniku, što je razljutilo Ryanair, jer znači promjenu ugovora i oni su nakon samo šest mjeseci otišli. Nažalost tu Tuzla nije bila u istoj poziciji sa npr. Banja Lukom koja nije BHDCA htjela dati informacije o broju putnika Ryanaira pa je Ryanair kod njih ostao i čak povećao broj letova. Banja Luka je time riskirala sa sudskom tužbom koju je BHDCA pokrenula.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Aerodrom Tuzla

69 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li je istina da se u Tuzli idalje naplacuje taksa pored subvenciranja svih taksa unutar BiH za ovu godinu?

Vi ste dno dna kao firma. Ne puštate ljude na čekirane letove, naplaćuje te taksu, parking vam je odvratan, ma nemate od usluga baš ništa.
Nažalost imate lokaciju i pistu dobru, a to vam je ostalo od JNA.

Ako Rayan dodje u Tuzlu,sigurno ce presitici wizz po broju putnika.I da jos jedna stvar wizz air je u Tuzli ima sve sto je pozelio,toliko flekisbilnosti od Tornja i JP Mata.Nebrojeno puta su kasnili sa odredjenih destinacija za Tuzlu,a Tuzla ih je uvijek cekala produzavala radno vrijeme samo da ne bi divertovali u drugu drzave da se ne bi izlagali trosku

MEĐUNARODNI AERODROM TUZLA NEĆE POSRNUTI!

Pegasus Airlines od augusta kreće sa letovima, WizzAir povećava broj sedmičnih operacija, vrlo izvjestan dolazak još jedne kompanije (…)

Prvi su to vidljivi rezultati brojnih razgovora, kontakata pa i lobiranja koje smo imali od Istanbula, Ankare, Budimpešte, Zagreba, Njemačke, do “RUTS”-a u Danskoj, sa predstavnicima avioprevoznika, institucija država, drugih aerodroma.

Svjesni važnosti dijaspore, kao ciljane i ključne grupacije putnika koja ima naviku putovanja sa našeg aerodroma, strpljivo pregovaramo i radimo na dugoročnim i trajnim rješenjima i aranžmanima sa renomiranim niskobudžetnim prevoznicima za popularne europske destinacije.

GODINAMA UMJESTO BOLJIH USLOVA POSLOVANJA AVIOKOMPANIJE DOBILE IGNORISANJE …

Pored kontakata i dogovora sa aviokompanijama ovaj period smo iskoristili za intenziviranje radova i konačnu realizaciju važnih projekata za koje smo danas obezbijedili dodatna sredstva (500.000 KM):

– u proceduri je izrada glavnog projekta centralne linije svjetlosne signalizacije, krajem godine se očekuje tender za radove,
– eksproprijacija zemljišta i šume za projekat CAT I,
– završetak izgradnje objekta atrijuma sa poslovnim prostorijama, parkingom te završetak radova na izgradnji i dogradnji te stavljanja u funkciju GATE-a III (zbog grešaka u projektima isti zaustavljeni i zahtijevali dodatna sredstva).

Realizacija navedenih projekata, kako nam je i potvrđeno u direktnim razgovorima sa predstavnicima aviokompanija, je bio zahtjev koji je godinama bio ignorisan.

Pored ignorancije, jasno nam je ukazano da su stalne promjene upravljačkih struktura dovele do narušavanja povjerenja dugogodišnjeg strateškog partnera prema Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Rezultat takvih nestabilnosti i političkih smjena je oko 480.000 KM odštete koju Međunarodni aerodrom Tuzla mora ili će morati isplatiti po sudskim presudama.

Vlada TK u aktuelnom sazivu je na prvi obrazložen zahtjev MAT-a osigurala sredstva (i danas to učinila) i svaku vrstu podrške, kako bi konačnim završetkom ovih radova tuzlanski aerodrom postao konkurentniji i atraktivniji za dolazak novih prevoznika.

PARTNERSTVOM SA MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA DO STRATEŠKIH, DUGOROČNIH DOKUMENATA
Vlada je danas prihvatila tekst dokumenta koji će se realizirati u partnerstvu između USAID Razvoj održivog turizma, MAT-a i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, a sa konačnim ciljem:

1. lzrade programa poticaja MAT-a i
2. lzrade plana proširenja zračnih ruta za MAT-a

->RIJECI PREMIJERA TUZLANSKOG KANTONA<-

Upravu ste.

Wizz opet povecava Tuzlu

Hvala Gospodu, sto postojite inace mnogo toga ne bismo saznali. Jos jednom hvala Vam zamaaero!

Postoji li šansa da se uvede direktna linija Berlin Banja luka

Ja bih da mi neko razjasni. Alen kaže, i ima smisla, neće Ryanair u tz još, jer je taksa BHDCA ukinuta samo na godinu. Moraju letovi biti bar na 3 godine oslobođeni takse, da bi avioprevoznik otvorio liniju. Ok. Opet vidim, Ryan svako malo otvara novu liniju iz Sa. Kako je to moguće? Opet Alen tvrdi, i opet ima smisla, Ryan će prvi doći u Tz ako mu se ponude dobri uvjeti. Koliko znam, Tz je nudila subvencije, (možda još uvijek). Šta to Sa nudi , a tz ne? Jasno da je Sa atraktivnija destinacija u koju idu masovno stranci iz cijele Evrope i svijeta, a u Tz uglavnom dijaspora i dosta manje stranaca. Dakle, ne očekujem liniju Rim-Tuzla ili London-Tuzla. Ali Beč-Tuzla da. Malmo-Tuzla da. Frankfurt-Hahn da.

Ja ništa ne izmišljam,mada sam malo isfrustirano reagirao.Dakle 30.4.24. na letu iz SA za GOT ukrcali se na vrijeme,sjedili u avionu skoro 3 sata,da bi nas obavijestili da moramo uzeti prtljagu i pričekati vani dok se Rayanairov avion pokuša popraviti,da su inžinjeri ustanovili da je došlo do kvara na navigaciji aviona i da budemo strpljivi.Potom su nas nakon blizu sat čekanja ponovo ukrcali i poletili smo sa otprilika 3 i po sata kašnjenja.Što se tiče leta nije bilo problema,samo je bilo malo bučnije zbog velikog broja djece koja su se baš unervozila.U utorak 2.7.24,na istom letu sa istom kompanijom Rayanair ukrcaj bio na vrijeme,polijetanje također,ali prilikom slijetanja,znači čim je avion sletio,isti se ugasio.Rečeno je da ne ustajemo,da je došlo do nepredviđene situacije,da budemo strpljivi i da očekuju da nećemo dugo biti zadržani u avionu.Iz aviona se vidi veliki broj vatrogasaca koji idu upravo prema našem avionu,pa se počela osjećati nelagoda i strah.Nakon dobrih pola sata čekanja,uz moram naglasiti korektno ponašanje posade,počelo je iskrcavanje.Sve je lako provjeriti,a pokušajte svatit,da se to desilo u kratkom razdoblju,sa istom komoanijom,na istoj liniji i u isto vrijeme.Možda malo pretjerana moja reakcija,ali ništa nije izmišljeno i stvarno se dogodilo.

Je je kako nije

A OSOBLJE U TUZLI NAROCITO MUSKARCI . KAD IM SE OBRATIS KAO CURANI SE NADUVAJU I OPSUJES IM M…. STRASNO AROGANTNI DO BOLA . NEBROJENO SAM PUTA LETIO IZ TUZLE I UVIJEK ISTA SITUACIJA NAROCITO ONAJ NISKI PLAVI MLADIC .

Ja znam da smo samo svi skoro imali koristi od letova u Tuzli, i renta car, i hoteli i pansioni, cak i mi koji smo za male pare mogli doletiti kuci na 2-3 dana. Dolazili su sa svih strana na taj aerodrom. Velika steta sto se sve ukinulo, onako velik aerodrom stoji skoro prazan. Bilo bi lijepo da se promijeni politika i aerodroma i pristup aviokompanijama, mogli bi puno vise napredovati. U to vrijeme dok smo letili, rado smo davali te 2KM samo da smo kuci sto prije, a sada se svi kacate za to, ja bih davala i 20KM, samo da se vrate linije.

Nije imala korist SDA

ma dzaba im sad kome god MAT da pridje nece letit…

jer im vise niko ne vjeruje..

BHDCA je infirektno otjerao iz Tz najatraktivnijeg mogućeg avioprijevoznika. Tz ispade kažnjena jer je legalista i poštuje naloženo iz centrale. A Banjaluka nagrađena time što je zadržala Ryana, dok istovremeno krši zakon. I da..Tuzlak jesam, ali Banjaluci općenito želim samo najbolje.

Navodno je i Aerodrom Majami prišao AirSerbia, Marek ih odbio, oni se onda obratili na pravu adresu i dobiće ono što im treba. Ako je verovati glasinama 2 godine ne plaćamo taksu tamo, 2 godine plaćamo 50%, a sve 4 godine reklama Srbije na centralnom mestu aerodroma… Strategija aerodroma Majami je da se širi i da vozi bogate penzionere po evropi i grčkim ostrvima van sezone, pa im je navodno AirSerbia partner po meri…

Ko je iz BHDCA i hoće li odgovarati zato što su zakone primjenjivali samo za MAT?
Svi smo saznali ko je otjerao Ryanair sa Tuzlandkog aerodroma a i dalje ne insistirati na izvještajima sa banjalučkog aerodroma. Ako ovo nije politika onda ne znam šta je. Po Forti će se i Sarajevski aerodrom zatvoriti a ostat će Mostarski i Banjalučki.

Ovo BHDCA bukvalno ne znači ništa. Trebaju imena. Ko je i kad tražio predstavljajući dotičnu organizaciju i na koji način je išla korespodencija. Sve to treba istražiti, sigurno bi se našlo dosta toga o nelegalnim aktivnostima tzv BHDCA

Upravo tako.
I tamo je leglo Čovićevih uhljeba pored zeta.

Ova Tuzla opet nesto smeka
Objavili prije sedmicu da krecu letovi sa Pegasusom karte jos nisu u prodaji kako misle onda imat popunjenost?
Bit ce i ovo leti 2 mjeseca i odkazuje…

Pa eto sad nam mogu prići opet. Nema takse, nude se i subvencije. Nije im valjda sujeta povredjena. A po svemu sudeći trenutno rukovodstvo aerodroma je napravilo korak prema njima. Gdje je zapelo?

Ryanair se neće vratiti na aerodrom u državi koja je naglo poduplala taksu niti godinubdana otkad je pokrenut ugovor

Balkanska posla, hljeba preko pogače. Isto je bilo i sa taksom od 2KM koju je Tuzla samoinicijativno naplaćivala.

Šta ste zapeli za te 2KM a avionom bi letjeli. Evo ja ću davati 20 KM samo da aerodrom radi i da se leti.

Zato što se tako ne radi nigdje, taksa se ili uključi u troškove aerodroma koji se ugrade u najnižu cijenu karte kod prevoznika ili se naplaćuju direktno od prevoznika pri ugovoru.

Tako je. Ne slazem se s tom uvedenom Covid taksom. Ali znam sigurno da neki od aerodroma prema kojima je Tuzla imala konekciju da je uveo tu “peronsku” taksu od 1€ niko od ovih sto sad galame ne bi smio zucnuti. Kao sto ni cariniku u EU ne smije reci nista, policajcu ne smije psovati majka, radniku aerodroma prijetiti floskulom “znas ti ko sam ja?”. Kao sto se na tim aerodromima ne smije pusiti a kod nas na stepenicama na izlasku iz aviona vade se i pale cigarete.
Cik neka neko zapali cigaretu na stepenicama aviona u Becu.

šta XXXX

Indirektna korist od avio letova iz BiH je ogromna, i sve što traže te niskobudžetne avio kompanije, treba ispuniti. Naravno, ako su renomirane, a ne neke fiktivne.

Smece od političara. Tražili podirektivi dodatno plaćanje taxe. Zna se i pocijem naređenju je traženoj.

Alene da li ste pricali sa G.Dzevadom o mogucnosti vracanja linija za Zapad?

I hocel bit sta

Alene pomozite MAT da vrate Ryanair🙏.

Bitno da BHDCA neradnici primaju velike plate a to sto je Tuzla na ivici propasti njih ni ne zanima…
Pa evo ta taksa je suspendovana a i da nije od čega bi je naplatili kad dole skoro da nemaju letova?!
Bila neka izjava direktora ili koga vec iz te kvazi institucije kako se u drugim državama može naplaćivati?!
Zato što naši aerodromi nemaju ni izbora ni para za subvencije, a tek da nekom postavljaju uslove ili ucenjuju…
Tuga…fino Tuzla propada pa sad fino i njih raspustii ionako su nepotrebni jer neće imati od koga i sta naplatiti…

Koga briga? Ubiti će kravu zbog kile mesa. I to je nažalost uvijek tako s uhljeb institucijama i političarima.

To njih ne zanima. Predložili su i ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se taksa poveća. Oni po planu godinama treba da postanu nezavisna samoodrživa agencija a ne direkcija koja je budžetska institucija. Inače direkcija dobija mastan procenat od agencije za kontrolu letenja i sto im je dovoljno za funkcionisanje pa i unapredjenje. Na računu imaju preko 6 miliona eura za kupovinu zgrade jer su trenutno podstanari. Inače velika većina stručnog kadra ih je napustila zbog malih plata i to sto sad tamo radi je Bože sačuvaj. Ministarstvo komunikacija i transporta pa i direkcija imaju brdo nalaza već godinama i godinama unazad od strane evropskih i svjetskih nadzornih institucija.
Nisu uopšte uskladjeni više od 15 godina. Čak im indirektno visi da im se oduzme nadleznost a onda u lancu svega Hvatska i Srbija ponovo preuzme kontrolu zracnog prometa. Od njih ni jedan aerodrom nema nikakve koristi, sjede kao kilo soli. A puni su sebe kad dodju u inspekciju ili na sastanak. A znanje nula. Eventualno su se nafilovali nekim propisima i vrte jedno te isto.
A ministarstvo komunikacija i transporta je tek posebna priča.
Jedino sto funkcioniše kako tako su aerodromi koji se bore a sami znaju kako i naravno agencija za komtrolu zracnog prometa gdje još uvjek ima veliki broj inženjera zracnog prometa kao i ostalih inženjerskih struka a i odlično obučenog osoblja kontrolora i drugih službi.

Nije ni toliko strašno što Rayanair ne leti iz Tuzle,jer po ličnom iskustvu na letovima iz Sarajeva za Geteborg,u posljednja 2 mjeseca česti su im kvarovi na avionima.U Sarajevu se prije 2 mjeseca čekalo skoro 5 sati na polijetanje zbog kvara na navigaciji,a juče prilikom slijetanja u Geteborg,čim je sletio avion se i ugasio,pa su putnici čekali više od pola sata u avionu pomoć vatrogasaca,a vrlo je ružan osjećaj gledati iz aviona kako se veliki broj vatrogasaca u punoj spremi kreće oko aviona.Uznemirenost putnika i plač djece još više doprinose osjećaju nemoći i straha.Mada mi je Sarajevo najbliže,gledaću da ubudućeletim drugim prijevoznikom iz Beograda ili Zagreba.Jedino da neki drugi prijevoznik otvori liniju iz Tuzle za Geteborg,a ovako nikad više sa Rayanairovim avionima.Nisu uzalud Boinzi na lošem glasu diljem svijeta.

Slazem se Alene, Ryanair je odlican, kasni iz Sarajeva maksimalno 10- 15 minuta

Ja ne vidim niti jedno značajno kašnjenje za FR 3697 ka Geteborgu iz Sarajeva, ne znam o čemu pričate

“Uznemirenost putnika i plač djece još više doprinose osjećaju nemoći i straha.”

Bože koja dramatičnost!!

By the way…
Od 29. oktobra će biti uspostavljena aviolinija Sarajeva s Rimom
http://www.klix.ba/clanak/240702084

Sorry, brze prsti bile od scrollanja 🙂

…i tako je Tuzla sebi zatvorila mnoga vrata ka evropskim destinacijama. Ryanair ih je mogao spasiti havarije sa Wizzair-om, a ovako i ovo malo letova sto imaju kao da nemaju. Steta, bio je fazon letjeti za 5 eura, neko cak i za 2,5 eura kao halloween special. Pa gdje bi Tuzli bio kraj da im je Ryanair opstao jos sa dodatnim novim linijama i destinacijama, utopija…

Hvala gosp Mladene na informaciji koja dokazuje da smo zaostala stoka sitnog zuba koja nema slifa za biznis.LP

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!