zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Crnogorska posla

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Ajoj, ajoj, ajoj. Crnogorska posla! U zadnjih par dana smo bombardirani priopćenjima Aerodroma Crne Gore. Doslovce su stizali svakih par sati i to sa obije sukobljene strane iako sve od PR službe Aerodroma. Prvo je Odbor direktora Aerodroma Crne Gore 27.3. smijenio Vladana Draškovića, direktora Aerodroma radi toga što je samoinicijativno isplatio 551.000 EUR i to bez suglasnosti odbora iako smije raspolagati sa maksimalno 100.000 EUR i za ostalo mora pitati Odbor direktora. Odbor direktora je spomenu i involviranje policije jer smatra da je novac nestao, a prema priopćenju Aerodroma Crne Gore pokrenuta je i internat kontrola Aerodroma koja je ustanovila nepravilnosti i pokrenuti će postupak protiv odgovornih. Prema poznatim informacijama radi se o klasičnoj prevari i Aerodromima je podmetnut pogrešan račun tijekom redovne komunikacije, no kako sada stvari stoje novac nije otišao na taj lažni račun, nego je blokiran u banci.

Prema mojim informacijama iz Aerodroma Crne Gore predsjednik Odbora direktora Eldin Dobardžić i Vladan Drašković su u ozbiljnom sukobu, te se doslovce ne mogu vidjeti, ponašaju se kao pas i mačka. Pa je prema mojim izvorima iz vrha Aerodroma Crne Gore Dobardžić smijenio Draškovića netom prije nego će i sam biti smijenjen, kada je znao da je njegova smjena gotova stvar. Čisto da mu napakosti prije nego što i sam ode. O moj bože. Kao djeca od 14 godina.

I tu je jako indikativna izjava Dobardžića da ne razumije buru od strane Ministarstva prema njemu pošto je samo provodio zakon. Dakle, vlast u najmanju ruku nije blagonaklono gledala na ovu smjenu, iako se ta bura nije jako eksponirala u javnosti. I da se razumijemo vlast nije pretjerano sretna sa Draškovićem, on govori protiv koncesije, iako je svaki puta jasno naglasio da će postupiti onako kako kaže vlasnik, pa ako država kaže da se ide u koncesiju da će on dati 100% da se ista i desi. No, vlast ko vlast, kada se promijeni želi postaviti svog čovjeka. Ipak vlasti ne odgovara pad CEO-a netom pred sezonu, pitanje je ima li spremnog svog novog čovjeka, koje su opcije, kakvu su unutarnji odnosi koalicijske vlasti oko tog pitanja. Stoga je vlasti Drašković i te kako bio opcija još bar pola godine ili malo više, tj. dok ne prođe sezona. Njima ovaj skandal nije trebao. Ne sada. Upravo radi toga je Petar Radulović, kao zamjenik direktora postavljen na funkciju vršitelja dužnosti. Radulović kao v.d. može biti samo 60 dana na tom mjestu, toliko vlast ima da riješi situaciju. No, tih 60 dana znači već VI. mjesec. Aerodromi si ne mogu dozvoliti smjenu direktora usred sezone. To se ne radi, toga su se libile sve prethodne vlasti.

Samo dan kasnije Drašković je izjavio da novac nije nestao nego se nalazi na računu National Westminister Bank London i biti će vraćen Aerodromima Crne Gore. Drašković tvrdi da je za mandata Odbora direktora bilo pokrenuto 12 postupaka nabavke veće od 100.000 EUR od čega je realizirano 8, da je za sve pribavljena jedna suglasnost i da se sada prvi puta traži dodatna suglasnost. Drašković kaže da suglasnost Odbora direktora postoji. Naime, Aerodromi Crne Gore su prema godišnjem planu javnih nabavki predvidjeli nabavku 10 putničkih stepenica vrijednosti 700.000 EUR (stavka 69 po PJN za 2022.). Navedeni Plan je usvojen odlukom Odbora direktora ACG broj 001-844 na sjednici 2.2.2022. Istim je direktor par dana kasnije krenuo u nabavku 8 stepenica (4 za Podgoricu i 4 za Tivat) vrijednih 560.000 EUR. Za isto je formirana komisija, obavljen je javni poziv, sastavljena je natječajna dokumentacija, vrednovane su ponude, sastavljena je rang lista, te je potpisan Ugovor sa ponuđačem u visini 551.000 EUR. I što sada? Izgleda da je sve obavljeno sukladno propisima.

I onda samo dan kasnije, tj. dva dana po smijeni Draškovića, pada cijeli Odbor direktora, te Vlada postavlja novi odbor na čelu sa Jelenom Maraš, predsjednicom, uz članove: Nikolu Bajčetića, Stefana Madžgalja, Lazara Bojanića, Rade Grujičića. Znalo se da će se to desiti, samo se čekala Vlada. Znao je to i Dobardžić zato je i tako reagirao „u zadnji čas“ prije smijene. I što sad? Jel Drašković pao ili nije? Jel odluka starog Odbora bila zakonita ili nije. Uostalom obzirom da je prošli Odbor direktora pao je li uopće smjena Draškovića provedena, je li napisana odluka, ako nije hoće li novi Odbor istu provesti ili ignorirati? Konačno kako će se novi Odbor na čelu sa gospođom Maraš postaviti sada.

Drašković i dalje sjedi u svom uredu na Aerodromima Podgorica. Kada sam ga danas (2.4.) ujutro nazvao ispričao se da je u ogromnom poslu i zamolio me da se čujemo popodne. U ogromnom je poslu, dakle i dalje radi na Aerodromima. Kada smo se čuli popodne rekao mi je da ni sam ne zna je li smijenjen ili ne, tj. je li bivši Odbor odradio odluku ili je pao prije toga, ali da vjerojatno je jer je sjednicu danas vodio zamjenik Radulović. Drašković mi je naglasio da ga Odbor direktora može smijeniti u bilo kojem trenutku i to bez ikakvog razloga, što on ne vidi spornim, ali vidi spornim da ga se proziva za stvari u kojima je potpuno čist.

Na sve je reagirao i državni tajnik Tripković koji je u emisiji Reflektor rekao „U ovom slučaju bih rekao da je ovo kršenje Statuta poslužilo za revanšizam od strane borda, da se preglasavanjem dođe do odluke o smjeni koja uopće nije bila tema razgovora na sastanku kod ministra“. Revanšizam? Pobogu! Ipak Tripković je prozvao i management aerodroma te Draškovića radi uplate na lažni račun i procedure koja je možda bila prešutna praksa sa Odborom direktora, ali je bila nezakonita.

Prama mojim izvorima u trku je sada ponovo ušao Goran Jandreoski, bivši CEO Aerodroma Crna Gore, pa sam i njega nazvao. Kaže mi da nije u Podgorici, ali će sutra doći i porazgovarati sa ljudima u ministarstvu i novim Odborom direktora. On osobno nema informacije da je „u igri“ no kaže da zna da se ponovo sprema međunarodni natječaj na kome će se on i ponovo kandidirati.

Koja zavrzlama. Nepotrebna zavrzlama i to na početku ljetne sezone. Koja glupost nad glupostima. Tu nema ničeg dobrog za Aerodrome.

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koncesija im ne gine, ambasadori koji su sastavljali vladu su i zahtevali koncesiju, tako da ne postoji šansa da se tome neko odupre. U svim ex yu republikama su političari beskičmenjaci ali nažalost u Crnoj Gori ubedljivo najgori. Tu se na dnevnom nivou menjaju odluke pa i kompletna politika prema uputama ambasadora. Zaista tužno i jadno. Šta je Crna Gora dočekala.

Ideja za Željka Mitrovića: novi reality show “Aerodromi Crne Gore” pa da lepo sms-om građani odluče ko ove nedelje ispada, a ko ostaje. Ovo ovako uopšte ne može više da se isprati.

G-Din Alen, Nije samo na tome ostala, u borbi revanşizma nastradale i avio kompanije koje su poçeli letove u vreme Eldin Dobardžić’a sada oduzimaju im se slotovi (Pegasus Airlines), Ako nije revanşizam onda zaşto se oduzima veç odobreno pravo. Ko je nastradao: Putnici, Tur Operatori, Turizam itd.

Znači Pegasus će morati da ode iz CG?

Ja kao crnogorac mogu potvrditi da ste nazvali pravim imenom – crnogorska posla

Alene, šta znači to Crnogorska posla?

A to je samo crnogorska specijalnost?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!