zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Rat carinama Boeinga i Airbusa šteti svima

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

 

Rat dokazivanjima tko je više subvencionirao svoje proizvođače aviona, SAD (Boeing) ili Europska Unija (Airbus) traje već 16 godina, započeo ga je SAD istragom protiv Airbusa 2004, i koštao je preko 100 milijuna USD.

Na koncu je SAD dokazao da je Airbus nelegalno subvencioniran od Europske Unije dočim je WTO (World Trade Organisation) dozvolio SAD-u da uvede carinjenje robe iz Europske Unije do visine od 7,5 milijarde USD. SAD je odmah uvela carine na Airbusove avione od 10%, koje je kasnije uvećala na 15%.

Europska Unija je pritom najavila reciprocitetne mjere i ubrzala postupak kod WTO, da bi na koncu WTO dozvolio carinjenje i proizvoda iz SAD-a u visini od 4 milijarde USD, a radi nelegalnih subvencija Boeingu.

Istim je Europska Unija najavila da će jednako kao i SAD uvesti carine od 15% na Boeingove avione. Ryanair, jedan od najvećih Boeingovih kupaca, je zatražio od Boeinga da plati ove takse, jer Ryanair ne želi platiti skuplji avion.

Ova pat pozicija nikome ne odgovara, pa je za očekivati da će SAD i Europska Unija, nakon potrošenih 16 godina i 100 milijuna USD, postići neku vrst sporazuma. Covid-19 kriza je tome samo pomogla, tj. omekšala je države i proizvođače koji su u vrlo lošem stanju, posebno Boeing radi 737MAX krize i problema sa 787 i 777X.

No, Donald Trump se 15.10.2020, u svom tipičnom stilu, zaprijetio Europskoj Uniji da ako uvede reciprocitetne kontramjere, on će udariti još bitno jače. Trump je pritom prepotentno rekao „Oni ne žele išta napraviti. To vam mogu potvrditi“. No, Europska Unija je već objavila da će uvesti kontramjere i identičnu carinu od 15% na Boeingove avione. Kako su ove carine tek vrh sante brijega sukoba SAD-a i Europske Unije sve to šteti mogućnosti postizanja ovog sporazuma.

Airbus je naglasio da on nije pokrenuo ovaj postupak pred WTO i da on ne želi štetiti svojim kupcima, što je SAD učinio, eto sada i za kupce svojih aviona. Tko pod drugim jamu kopa… Airbus je pozvao na „primirje“ i zajedničko ukidanje carina.

3 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

americki nasilnici

I neka im je Europa odgovorila. I vrijeme je više bilo.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!