zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Beograd uvodi state of the art sigurnosnu tehnologiju

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

 

Vinci Beograd je u posljednjoj fazi pregovora sa kompanijom SBO Beograd (Salon Bankarske Opreme, specijaliziranom kompanijom za sigurnosne sustave i tehničku Zaštitu), a koja je u kooperaciji sa poznatom tvrtkom za fizičku zaštitu GEZE Austria, oko novih sigurnosnih sustava za kontrolu prolaska u štićene zone Aerodroma Beograd.

Kompanija je ponudila Interlocking kabine koje bi na prvim vratima očitavale akreditaciju zaposlenika ili privremenu akreditaciju „posjetitelja“ tj. osobe koja nije stalno akreditirana na Aerodromu. Nakon što kabina prepozna važeću akreditaciju otvaraju se vrata i osoba ulazi u kabinu, te se po ulasku zatvaraju prva vrata. No druga vrata se ne otvaraju dok se ne ispune uvjeti za isto. Osoba je istim u jednom momentu „zarobljena“ između dvojih sigurnosnih vrata. Da bi se otvorila druga vrata kompjutor mora skenirati i prepoznati lice akreditirane osobe. SBO smatra da je ovo sigurnije i bolje rješenja od otiska prsta poglavito u vrijeme Covida-19. Kabina ima i brojač osoba, jer je sigurnosni uvjet da u kabini bude samo jedna osoba, te posebnu opciju prepoznavanja od strane kompjutera ako terorista bude na leđima zaposlenika da pokuša prevariti brojač. Kada kompjuter prepozna zaposlenika otvaraju se druga vrata i on može ući u zonu. Ako se radi o „posjetitelju“ sa privremenom akreditacijom, sa druge strane mora doći netko sa stalnom akreditacijom i omogućiti mu ulazak svojim akreditivom.

Kabina ima posebne protupožarne standarde, te je blindirana, tj. balistički neprobojna da se spriječi mogućnosti terorističkog proboja u zonu. Unutarnji prostor kabine ima video kontrolu operativnog centra koji osobu može zadržati, tj. zablokirati između dvaju vrata do dolaska policije. Ovaj centar se uzbunjuje i u slučaju devijacija, primjerice ako osoba koja je ušla na prva vrata sa akreditacijom ne prolazi skeniranje lice ili nitko nije došao po „posjetitelja“ sa privremenom akreditacijom.

Kabina uz to ima i neke dodatne prednosti, pa tako automatski mjeri temperaturu zaposlenika radi Covida-19, te evidentira radno vrijeme i boravak u zoni. Kabine bi se postavile na 6 ili 7 prolaza, a na frekventnijim prolazima bi bilo i više od jedne kabine. Uz to postojali bi i prolazi sa većim prostorijama između dvaju vrata kroz koje bi se iz zone transportirala kolica i druga oprema.

Za samu kabinu napravljena je gomila dokumenata, certifikata i specifičnih zahtjeva Vincia. Vinci je vrlo zadovoljan prezentacijom konkretne kabine koja je bila u prostorijama SBO, te se sada pregovori nastavljaju u domeni cijene, uvjeta i finalnog proizvoda. Sa strane Vincia pregovore vodi nekoliko direktora pojedinih sektora, dok je od strane SBO-a za projekt zadužen osobno CEO Vladimir Skenderija.

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

dobar test

Vinci bas radi na aerodormu. Em prosiruje, em obnavlja, em sad jos i oprema

Za razliku od koncesionara u Zagrebu

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!