zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Kako provesti koncesiju u Crnoj Gori

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Crna Gora je odlučila provesti koncesiju svojih aerodroma prije Covida-19. Sam postupak je došao u 2. krug gdje su odabrana četiri finalista: Incheon International Airport Corporation (Seoul), GMR Airports Limited (Delhi), Groupe de Consorcium TAV Havanlimanlari Holding i Airport de Paris International (Istanbul-Paris), te Corporation America Airports AS (Latinska Amerika, europska ispostava u Luxemburgu).

TAV i ADPI su izuzetno jaki koncesionari. TAV i ADPI drže koncesije na aerodromima u Turskoj i to Ankara (11,9 milijun putnika), Antalya (35,5 milijuna), Alanya (0,9 milijuna), Izmir (10,7 milijuna), Istanbul Ataturk i Bodrum (4,1 milijuna putnika); Gruziji i to Batumi (0,6 milijuna) i Tbilisi (3,4 milijuna); Almatiju u Kazahstanu (9,5 milijuna), Riga u Latviji (5,4 milijuna), Madina u Saudijskoj Arabiji (9,4 milijun), te u Tunisu Hamamet (1,4 milijuna) i Monastiru (1,5 milijuna putnika). U regiji TAV i ADP vode aerodrome u Skopju (2,9 milijuna), Ohridu (0,3 milijuna putnika) i Zagrebu (3,7 milijuna putnika). ADP sam operira aerodrome Pariz CDG (67,4 milijuna), Pariz Orly (32,3 milijuna) i Pariz Bourget (0,2 milijuna putnika). Ogromna korporacija koja istinski vodi velik broj aerodroma poglavito u Europi, a ima i tri aerodroma u regiji. Iskreno najbolji odabir za Crnu Goru. ADP je vlasnik 46,1% TAV-a.

GMR Airports je megakorporacija koja operira aerodrome u Indiji, sa sjedištem u Delhiju. Grupacija operira aerodrome Delhi (73,7 milijuna putnika), Hyderabad (25,0 milijuna), Gou (4,4 milijuna putnika) i Visakhapatnam (u izgradnji). Kompanija je potpisala i ugovor za operiranje Bidar Aerodroma (16.507 putnika). Na međunarodnom planu kompanija operira Mactan Cebu Aerodrom (10,1 milijun putnika) na Filipinima, te gradi novi aerodrom na Heraklionu u Grčkoj. GMR djelomično operira aerodrome u Santiago de Chile i Ammanu. Kako god ovaj indijski specijalist nikako ne može biti dobra opcija za Crnu Goru jer nema iskustva u Europi. Čak štoviše ADP, koji je i sam finalista za koncesiju, je 49% vlasnik GMR Airportsa.

Corporation America je koncesionar čak 52 aerodroma u 6 država, koji je 2023. imao 81,1 milijun putnika. Korporacija ima aerodrome u Argentini, Brazilu, Urugvaju, Armeniji, Ekvadoru i Italiji. No u Europi ima tek dva manja aerodroma u portfoliju, Pisu (5,1 milijun putnika) i Firencu (3,1 milijun putnika). Kako su oni specijalisti za Latinsku Ameriku nikako ne bi bili dobar odabir za Crnu Goru.

Aerodrom Incheon iz Seoula je istinski odličan odabir. Seoul se izvrsno vodi i jedan je od najboljih aerodroma na svijetu. Incheon djelomično vodi ili ima udjele u aerodromima Erbil (Irak), terminal 4 u Kuvajtu, Hang Nadim (Indonezija). Ipak osim izvrsnog vođenja Incheona ima jako malo iskustva i vođenja drugih aerodroma diljem svijeta.

Vlada Abazovića je ozbiljno pregovarala sa Kastratijem, koji je koncesionar aerodroma u Tirani za preuzimanje Aerodroma Crne Gore, što bi bila megaglupost. Nitko normalan ne daje aerodroma koncesionaru koji drži daleko veći aerodrom u neposrednoj okolici i koji preuzima gro putnika Crne Gore.

No, stvari su se od 2019. ozbiljno promijenile. Kako je nova vlast u Crnoj Gori istinski predana da da aerodrome u koncesiju napravila je komisiju koja bi trebala ovo provesti u djelo. Ova komisija će navodno sa IFC-om napraviti novu analizu koncesije, uz nove realnosti dobivanja novaca i investicija u aerodrome. Komisija je već kontaktirala neke od finalista, a i sa drugima bi trebala obaviti razgovore. Navodno bi se trebao reaktivirati natječaj koji je prekinut u Covidu-19 2020. godine i trebalo bi se pregovarati sa ova četiri finalista, te među njima odabrati najboljeg. Jasno, i te kako je upitno je li GMR više kandidat obzirom na 49% udjela ADP u njemu.

Istim je jako upitno je li reaktiviranje natječaja iz 2019. dobro rješenje ili bi za Crnu Goru bilo bolje da napravi novi natječaj na koji bi se javili i novi zainteresirani igrači, pa bi se moglo i više izvući od koncesije. 2019. su Aerodromi očekivali 100 milijuna EUR od koncesije, uz 150 milijuna EUR investicija u aerodrome Podgorica i Tivat. No, danas 100 milijuna EUR vrijedi daleko manje nego 2019. Stoga ako se Crna Gora i odluči za pregovore sa samo četiri finalista morala bi promijeniti uvjete i tražiti više novaca.

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ko bi po Vama bio najbolji koncesionar, i koje bi cifre Vlada trebala da traži? Ovih 100miliona i neka ulaganja od 150m meni laiku stvarno zvuče premalo za jedan takav resurs. Msm sto se tiče saobracaja u CG, boljeg i važnijeg resursa za državu nema.
Naši aerodromi su stvarno loši, sad su nešto kao sredjivani ali evo prije neki dan sam sleceo u Tivat i nakon praćenja ulaganja samo u manje regionalne aerodrome i kako oni izgledaju danas( da ne pričam o Beogradu, Zagrebu itd) osjećao sam se malo postidjeno na šta lice Tivat i Podgorica.

Dati Vinciu, i povezati da TGD bude feeder BG aerodroma. Tako jedino ima smisla. Isto napraviti i sa Lukom Bar i Željeznicama CG, sve pripojiti Srbijavozu.
TAV je katastrofa, vidite vi u Zagrebu.

Ако су већ одлучили да иду на концесију аеродрома, заиста бих желео да видим да власт Црне Горе изради и потпише уговоре (као и анексе уговора) који ће бити јавни и свима доступни на увид (за разлику од власи Србије који муљају са тајним уговорима). Подразумева се да би изради уговора претходила и обавезна сручна јавна расправа где би се до детаља дефинисали обим инвестиционих улагања, проширења и унапређења аеродромсих објеката и инфраструктуре. Такође би и анекси уговора морали бити јавни и доступни стручној јавности. Само на овај начиим могу се предупредити: сукоби интереса и подмићивање државних службеника, намештени уговори са подизвођачима (домаћа предузећа), градња објеката које немају оправданости ни логике (као на НТ у Београду), очајно и срамотно урађен дизајн нових објеката (опет као на НТ у Бг), примена ружних решења и уградња лоших материјала (опет као на НТ у Бг), недовољна услуга путника на аеродромима, од сортирнице пртљага, преко пасошке и безбедносне контроле, (опет као на НТ у Бг), недовољна услуга авиона, и недодирљивост концесионара који нема никакве финансијске одговорности за своје пропусте који узрокују огромну материјалну штету код путника и код авио компанија (опет као на НТ у Бг). Јавност рада на концесији је основни предуслов да се све ове лоше последице тајних уговора избегну. Ако тога нема биће то још једна „игранка“ власти коју ће грађани морати веома скупо да плаћају.

Nek daju koncesiju Aerodromima Srbije 🙂

Aerodrom Tivat je izgubio 700.000 putnika od 2019 godine i vi kazete da trazi CG vise novca ? To je kao da ste dali restoran sa terasom u zakup za 1.000 eura,onda vam inspekcija zatvori terasu i vi isti restoran dajete u zakup za 1.500 eura.Nema logike.
Svakako dati aerodrom u koncesiju ali ne po nelogicnim kriterijumima

Koncesiju ne treba sprovoditi,samostalno razvijati aerodrome uz mozda strani menadzment ali ne sa Jandreoskim i slicnim neznalicama iz regiona.

Ocajno se pokazao u Podgorici.

Jeste vidjeli analizu koju je radio Fidelity consulting?

https://www.facebook.com/share/p/GkvfLY1dUV56TuQo/?mibextid=oFDknk

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!