Novosti iz svijeta

SouthAfrican Airways (SAA) je prizemljen od XII. mjeseca 2019. No, jučer je obavio prvi let na liniji Johanesbourg-Cape Town sa Airbusom A320. SAA u floti trenutno ima tek 8 aviona, 3 A319, 2 A320, 1 A330-300 i 2 A340-600, no flota će idućih mjeseci rasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SouthAfrican

Connect Airlines brend Waltzing Matilda Aviationa ima problema sa DOT-om SAD-a. DOT je odbio izdati dozvolu za letove, te je dao 30 dana kompaniji da dostavi odgovore na dodatna pitanja. Ovo je neuobičajena praksa DOT-a. DOT ima i primjedbe na vlasništvo kompanije, te na financiranje iste.

Connect će letjeti iz Toronto City Aerodroma, te će imati linije prema SAD-u. American je već potpisao vrlo blizak code-share sa Connectom koji bi trebao biti bar neka protuteža dealu Unteda i Air Canade, te Delte i WestJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Connect Airlines

Šest Unitedovih djelatnika je tužilo kompaniju u Texasu radi toga što ne dozvoljavaju izuzetke u obvezi cijepljenja zbog religioznih i medicinskih razloga. United zahtjeva od svojih djelatnika da se cijepe pod prijetnjom otkaza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: United

El Al je odlučio napraviti ogromne rezove. Kompanija će ukinuti Sun d’Or leisure kompaniju, prizemljiti 26 aviona od 49 aviona (letjet će sa samo 23 aviona) i otpustiti 1500 radnika. Kompanije je već prošle godine otpustila 2000 radnika i sada će ostati na samo 2800 radnika. 1400 radnika je u ovom momentu na neplaćenom dopustu. Sindikati su odluku dočekali na nož i ozbiljno se prijete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: El Al

Garuda Indonesia je objavila da će zbog Covida-19 prepoloviti flotu. Što znači da će od 122 aviona u floti u konačnici imati tek 60. Kompanija je u 2020. izgubila nevjerojatnih 2,4 milijarde USD. Čitatelji će se sjetiti Garude kao kandidata za kupnju Croatie Airlines.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Garuda Indonesia

Grčki prijevoznik Orange2Fly, kojeg se svi sjećamo kao prijevoznika koji je prije Trade Aira/ETF-a i Air Mediterraneana letio za MyWings u Prištini je otišao u bankrot i prekinuo je sve letove. Kompanije je pod kraj imala samo jedan Airbus A320 u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Orange2Fly

Department of Justice je bizarno tužio American i JetBlue zbog njihove Northeast alijanse u New Yorku i Bostonu. Department of Justice smatra da će se ovom alijanskom smanjiti konkurencija na štetu putnika. American i JetBlue su vrlo ljuto odgovorili naglasivši da dominaciju u New Yorku imaju Delta i United, a da je ova alijansa napravila protutežu i dobila trećeg bitnog igrača, što može biti samo na korist putnicima. Na tržištu je i ozbiljno prisutan Southwest.

Konačno kompanije su nakon otvaranja alijanse umnogome povećale broj linija i frekvencija što je svakako dobro za putnike. DoJ se boji i da će ova alijansa smanjiti razvoj JetBluea u drugim gradovima, što se pokazalo kao netočnim obzirom na razvoj JetBluea u drugim gradovima. JetBlue je otvorio baze u Miamiu i Los Angelesu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

Slotove Air Francea na Orlyu, koje je kompanija morala ustupiti radi ogromne financijske pomoći koju su dobili, će operirati Vueling. Vueling trenutno ima 15 linije iz Orlya.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Vueling

Vlasnik jednog psa je zakupio cijelu business klasu na Air Indijinom A320 kako bi prevezao svog kućnog ljubimca između Bombaja i Chenaia. Cijena jednog sjedala u business klasi košta 250 USD. Kako na A320 ima 12 sjedala business klase, vlasnik psa je platio 3000 USD. Ma što je to za ljubav kućnog ljubimca?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

LCC AirAsia ima još 354 naručena Airbusova aviona. Jasno je da nakon Covida-19 ne može progutati ovu enormnu količinu aviona. Kompanija u ovom trenu u floti ima 241 avion. Stoga je sa Airbusom uspjela dogovoriti niže cijene, te prolongiranje isporuka aviona. Ovo je ogromno olakšanje za posrnulog LCC prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AirAsia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplačene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!