Novosti iz svijeta

ACI Europe je objavio da je 49% svih putnika koje je izgubila Europa u prošloj godini, a što je 836 milijuna od 1,7 milijardi izgubljenih putnika, izgubljena na regionalnim aerodromima. I tu ACI naglašava da su upravo regionalni aerodromi ti koji se bore sa problemima i koji se ne mogu izvući. Veliki aerodromi koji su izgubili ostalih 51% putnika će se izvući, jer su smanjili broj zaposlenih, zatvorili terminale i ostale infrastrukturalne objekte, tj. smanjili troškove, a broj putnika i dalje im prelazi nekoliko milijuna, njih 4 imaju preko 20, a 14 preko 10 milijuna putnika. Svi oni će preživjeti. No, mali regionalni aerodromi nemaju kuda, oni ili nisu imali letova ili su ih imali tek nekoliko.

Primjerice Aerodrom Cork u Irskoj je prije Covida-19 imao 50 linija sa velikim brojem frekvencija, a tijekom pandemije samo jednu jedinu liniju sa 3 tjedna leta. U regiji smo svjedoci da letova nije imao Mostar, dok su Ohrid, Niš, Zadar, Pula i Banja Luka tijekom zime imali tek 1 do 3 tjedna leta. Ljubljana i Tuzla su imale tek jedan dnevni let u prosjeku, Dubrovnik samo dva, a i velika većina ostalih aerodroma su imali tek par dnevnih letova, ne više od 3 ili 4. Europski regionalni aerodromi su prije Covida-19 zapošljavali 1,9 milijuna radnika i pridonosili GDP-u sa 84,5 milijardi GDP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Air India je otkazala sve plaćene i neplaćene dopuste pilotima, te je zatražila da se vrate na posao radi povećanja broja putnika i letova. Kompanija operira 80% letova iz 2019. godine. Još jedan pokazatelj da se tržište oporavlja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air India

LATAM će konvertirati 8 Boeinga 767-300ER u cargo avione. Kompanija u ovom momentu ima 11 Boeinga 767-300F dočim će se flota povećati na 19 ovih cargo aviona. Ovime će kompanija povećati svoje cargo kapacitete za 80%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LATAM

Air Canada je odlučila pojednostaviti i racionalizirati regionalne operacije, te je involvirala Sky Regional u Jezz. 25 Embraera E175 će se prebaciti u Jezz. Kompanija će ovime uštedjeti 316 milijuna USD u idućih 15 godina.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Canada

Albanski LCC Albawings je pokrenuo letove između Tirane i Bergama. Linija se operira jednom tjedno (nedjeljom), a od 28.3. će prometovati četiri puta tjedno (utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom) sa Boeingom 737-400. Na liniji lete još i Air Albania te Wizz Air, pa je ovaj potez Albawingsa istinski hrabar i odvažan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Albawings

Aeroflot, S7, Pobeda, Rossiya, Ural, UTair, Red Wings, AirBridge Cargo i ostale ruske kompanije za zapadne aviona u svojim flotama imaju registracije VP i VQ, a za ruske RA. Naime, ruske kompanije sve svoje zapadne avione registrira na Bermudima koji imaju registracije VP-B i VQ-B, a ne u Rusiji. Kako ruske kompanija imaju tek manji broj ruskih aviona zapravo je u RA registru tek mali broj aviona.

Od 2018. Rusija ozbiljno zahtjeva od kompanija da preregistriraju avione u Rusiju, a ovi zahtjevi su se u posljednje vrijeme pojačali. Ruske kompanije na ovaj način izbjegavaju visoke poreze i carine na uvoz zapadnih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aeroflot

China Eastern je naručila pet Comac C919 za njenu podružnicu OTT koja će operirati ove avione za kompaniju, kao što operira i ARJ-21. OTT će sa C919 letjeti između Shanghaia i Pekinga, Wuhana, Guangzhou i dugih kineskih gradova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: C919

United je naručio 25 Boeinga 737MAX. Avioni će se isporučivati od 2023. U isto vrijeme kompanija je ubrzala isporuke prethodno naručenih 737MAX, teko što će 21 ovaj avion stići u 2021, 40 u 2022. i 30 u 2023. United ukupno ima naručenih čak 188 ovih aviona.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: United

Na Frontierovom letu između Miamia i La Guardie izbio je incident jer otac i majka nisu željeli staviti masku 16-mjesečnoj bebi. Kako bebe do 2 godine u SAD-u ne moraju imati maske posada je pogriješila. Istim je posada zatražila od putnika da napuste avion što su ovi i učinili, ali i brojna obitelj koja je bila sa njima. Frontier je demantirao vijest i tvrdio je da su putnici zamoljeni da napuste avion jer oni nisu htjeli nositi maske, a ne beba, no kako je vidljivo na privatnim snimkama sa mobitela suputnika svi putnici osim bebe su imali maske na licu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

Prihodi Britisha su pali na samo 12% od short haula i čak 88% od long-haula. Takva praksa nije kod ostalih kompanija u Europi koje temelj poslovanja u Covidu-19 imaju na short-haulu. Od toga 23% je na letovima za Sjevernu Ameriku. Kompanija je u XI. mjesecu imala 20% prihoda od short-haula. British u ovom momentu ima 110 dnevnih letova, što je tek 14,3% letova koje je kompanija imala u isto vrijeme prošle godine. Britanija je najavila otvaranje za putovanja od 17.5.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplačene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!