Novosti iz svijeta

Ryanair je ozbiljno porezao Dublin ove zime. Kompanija će ukinuti čak 17 linija. Ryanair će smanjiti broj aviona u Dublinu i iste prebaciti u Španjolsku, Italiju i na London Luton. Razlog ovog ozbiljnog smanjenja je povećanje takse od strane Daa za 45%. Ryanair je jako kritizirao poslovanje i rasipanje novaca Daa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Red Wings Airlines 3.11.2023 pokreće redovne letove na relaciji Sankt Peterburg – Tel Aviv sa tehničkim sletanjem na aerodrom Kavminvod. Kako je saopšteno, letovi će se petkom obavljati na avionima SSJ 100 kapaciteta 100 sedišta. Ovo su prvi letovi iz Sankt Peterburga za Izrael nakon pandemije. Vreme polaska iz Sankt Peterburga je 22:50, vreme dolaska u Tel Aviv je 06:05. Trajanje – 8 sati i 15 minuta. I upravo to je čudno kod ove linije, preko 8 sati u SSJ-100 je i te kako za pitati se.

Iz Rusije za Izrael ima 30 redovnih letova nedeljno koje ispunjavaju tri aviokompanije – izraelski El Al, ruski Red Wings i Azimuth. Letovi su dostupni iz četiri grada Ruske Federacije – Moskve, Mahačkale, Sočija i Kavkaskih Mineralnih Voda“.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Red Wings

Bizaran slučaj se desio u Manila aerodromu. Radnica sigurnosti je ukrala 300 USD kineskom putniku iz novčanika i potom ih progutala. Sve su snimile sigurnosne kamere.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wikipedia

AirBaltic od XI. mjeseca više neće imati probleme sa Pratt & Whitney motorima te će sa sadašnjih 6 prizemljenih aviona doći na nula prizemljenih aviona. Kompanije istim više neće imati potrebu za wet leasingom aviona iako razmišlja uzimati ove avione u top sezoni, no isto više neće biti rezultirano problemima sa motorima, nego radi ljetne ekspanzije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

U ovom momentu top 10 avio kompanija po prosječnom broju letova u Europi su:

  1. Ryanair 3271 let dnevno
  2. easyJet 1775 letova
  3. Turkish 1615 letova
  4. Lufthansa 1287 letova
  5. Air France 1075 letova
  6. Wizz Air 896 letova
  7. KLM 884 letova
  8. British 848 letova
  9. SAS 720 letova
  10. Vueling 682 leta dnevno

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Od američkih kompanija naviše letova između SAD-a i Europe ima American SAD-London Heathrow (26 dnevnih polazaka), pa United SAD-London Heathrow (22 dnevna polaska), dok je 3. Delta SAD-Amsterdam (17 dnevnih polazaka).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Ural Airlines još nije doneo konačnu odluku o sudbini aviona Airbus A320, koji je 12.9. sleteo u polje u okrugu Ubinsky Novosibirske oblasti, rekao je načelnik okruga Oleg Konyuk na operativnom sastanku u regionalnoj vladi. “Razgovarao sam s njima, do sada nije donesena nijedna značajna odluka. Avion je netaknut, šta će biti dalje, oni će sami odlučiti”.

On je napomenuo i da poljoprivredni proizvođač na čiju je njivu sleteo avion još obračunava štetu, a aviokompanija je spremna da je nadoknadi. Konyuk je prethodno izrazio mišljenje da će avion ostati na terenu najmanje mesec dana, letelicu čuva privatna kompanija obezbedjenja a avion čiji je stajni trap utonuo 15-20 cm u zemlju prilikom sletanja je u medjuvremenu podignut na posebnu platformu.

Airbus A320 kompanije Ural Airlines, koji je leteo iz Sočija za Omsk, nije mogao da sleti na odredište i zatražio je sletanje na aerodrom u Novosibirsku. Kasnije je sleteo u polje pšenice u okrugu Ubinsky u Novosibirskoj oblasti; niko od putnika nije povređen. Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, u avionu je bilo 167 osoba, uključujući 23 djece i 6 članova posade. Pres služba vlade Omske oblasti, pozivajući se na transportno tužilaštvo izvestila je da je do prinudnog sletanja došlo zbog kvara na hidrauličnom sistemu. Napomenuto je da je trebalo biti dovoljno goriva da avion stigne do Novosibirska, ali je avion hitno sleteo u polje pre nego što je stigao do aerodroma. Incident se i dalje istražuje po članu o kršenju pravila o bezbednosti saobraćaja i funkcionisanju vazdušnog saobraćaja.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Ural

Avio kompanije imaju restrikcije za prijevoz trudnica. Trudnice u trećem tromjesečju trudnoće se u načelu ne puštaju na letove, upravo radi rizika poroda na letu i mogućih devijacija letova zbog toga. No, ipak povremeno se desi neki slučaj poroda na avionima.

U tom slučaju beba će dobiti državljanstvo roditelja. U nekim slučajevima beba može dobiti državljanstvo prema teritoriju na kojem je avion bio u trenutku poroda (npr. u SAD-u). Ako se beba rodila u međunarodnom teritoriju roditelji mogu zatražiti državljanstvo države u kojoj je avion registriran. U većini slučajeva će ga i dobiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Lingus

AirBaltic će od 1.5. otvoriti bazu u Palangi (Litva) gdje trenutno leti za Rigu, a letjet će od 29.5. i za Amsterdam. AirBaltic će u Palangi imati baziran jedan avion. AirBaltic trenutno ima 5 baza (Riga, Vilnijus, Tallinn, Tampa i Gran Canaria).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Swiss će idućeg ljeta letjeti za Cluj Napocu (od 28.3.) i za Košice (od 27.3.). Cluj već ima letove Lufthanse, LOT-a, HiSky-a, Ryanaira, TAROM-a, Turkisha i Wizz Aira, a Košice imaju letove Air Caira, Austriana, LOT-a, Ryanaira, Smartwingsa i Wizz Aira.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Swiss

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplačene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!