zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Aerodrom Beograd planira 2022. imati 5 milijuna putnika

Aerodrom Beograd planira u 2022. dostići 5 milijuna putnika. Nije nerealno. Nove linije u 2022. uvode Aegean (Heraklion i Rhodos), Air Serbia (Nica, Venecija, Madrid i Niš), Eurowings (Dusseldorf), te Wizz Air (Rim i Nica). Većina tih linija je od VI. mjeseca. Istovremeno easyJet je ukinuo liniju za Berlin. To u ovom momentu znači 17 novih letova tjedno. No, aerodrom ima niz linija koje su se uvele u drugoj polovici 2021, pa čak i u zimi 2021. tj. koje se nisu operirale dobar dio 2021. godine, kao što i niz kompanija planira povećati broj frekvencija za Beograd na postojećim linijama, a što će i te kako povećati broj putnika iduće godine.

Konačno za očekivati je i objava obnove linija, pa i uvođenje potpuno novih linija Air Serbie. Vrlo vjerojatno se radi o značajnom broju novih letova. Samim time procjena o 5 milijuna putnika u 2022. nikako nije nerealna i to će se vrlo vjerojatno desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nova Srbija, Novi Aerodrom Beograd. Novi Hub Jugoistocne Evrope, Aerodrom Nikola Tesla Beograd. Nije daleko godina 2025.
Krajem te godine da slavimo desetomilionitog putnika sa sa ove sjajne vazdusne luke u preporodu. Voleti, zeleti, doprinositi letenjem. I have dream. Will come true!
😀 Rodney Marinkovic and Aviation Enthusiast Associate Group ✈🌐🛫♥️🇷🇸😀✈

Za 2021. cenim da ce biti na +- 3.3 miliona. Daj Boze da se 5 M ostvari. Ja cu biti zadovoljan i sa 4.5 miliona.

Alene vi znate nesto sto mi ne znamo😀 ali vjerovatno ne smijete reci jos uvjek…Nisam ekspert ali zaiata mislim da ce tesko nataknuti jos skoro pa 2 miliona putnika akone bude neko opasno sirenje AS…Mislim da ni 4 miliona ne bi bilo lose u ovim okolnostima…

Wizz Air je pokrenuo letove iz Rima Fiumicino za Beograd i Podgoricu. Obje rute su najavljene u isto vrijeme i trebalo je da počnu sa radom 2. Juna 2022. Međutim, avioprevoznik je odlučio da letove počne dva mjeseca ranije, obje 29. Marta. Letovi će saobraćati po planu, tri puta sedmično, svakog Utorka, Četvrtka i Subote za oba glavna grada….

Ko je novi vlasnik aerodroma? Nerazumem , zašto ne objavite stvarnu vest umesto nečije želje i snove?

Tko je novi vlasnik aerodroma? I kakve snove i želje? BEG ima i više nego realne šanse probiti brojku od 5 milijuna putnika…

BEG nema novog vlasnika, i dalje je drzava. BEG ima novog menadzera i on se zove Vinci

Mislim da Madrid nije nova linija, postojala je pre epidemije. Vrlo verovatno se obnavlja stara?

Kao i tokom protekle dve godine, najviše će zavisiti od situacije sa kovidom. Dakle to niko ne može da predvidi. Do tada, nadam se da će do proleća biti završeno ono što je planirano od radova.

Nadajmo se.

Air Serbia najavljuje neka iznenadjenja posle praznika,ako ne bude neke njihove ekspanzije ja nisam optimista da ce doci do 5 miliona…Ova godina je bila rekordna sa carterima,AS je vratila gotovo sve linije tako da ne vidim gdje bi mogli na nataknu jos skoro 2 miliona putnika bez neke velike ekspanzije AS…

Da nije bilo letnjih (charter) linija koje su izvukle ASL (8 dnevnih letova za Egipat po par (4-6) na dan za Tursku), tesko da bi igde leteli. I 2022. ce biti po istoj shemi. Charter ce ih izvuci.

Lokalna potraznja bi trebalo ostati jaka posebno jer Srbija nije uvodila nikakve mere sto se korone tice tako da privreda nije razorena. Privredni rast ove godine je bio 7.5% a nezaposlenost je pala na 10.5%. Realan rast plata je iznosio 5% (nominalan rast 8,9%).
Izvoz je skocio za 25.5% u ovoj godini. Glavni spoljnotrgovinski partner je i dalje EU sa ucescem od 60%. Iskreno ja sam mislio da ce ova cifra biti veca.

Turizam je nastavio da se oporavlja. U prvih 11 meseci broj stranih turista je skocio za 86% tako da ih je bilo 789.538.
Najbrojniji turisti a da nisu iz Juge su:

1. Rusi – 56.557 – +307%
2. Nemci – 53.719 – +225%
3. Turci – 45.222 – +190%

Ako se ovaj trend nastavi i u 2022. godini onda bi trebalo biti preko milion stranih turista. Steta sto je rusko trziste ograniceno sa letovima jer bi ove brojke bile znatno vece da nema JU-SU protekcionizma. Ekstenzija ne BEG se otvara u aprilu 2022. godine, taman pred pojacanje saobracaja. Pre neki dan neko je objavio slike unutra i izgledace jako lepo. Svidja mi se jer ce biti puno svetla a kako je sve od stakla avioni se jako lepo vide. Isto mi se svidja ideja sto ce svaki izlaz gde je aviomost nositi ime nekog od poznatih Srba. Bice njihov kao mural na ulazu, ja sam samo video za Pupina, ne znam ko je jos tamo na spisku.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!