zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Hoće li Croatia postati Air Dolomiti

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Još 2009. sam stalno ponavljao da će Croatia Airlines vrlo vjerojatno postati Air Dolomiti i letjeti iz svakog mjestašca za Minhen, a ukinuti sve ili većinu linija iz Zagreba. I to nam se dešava. Naime, kada je Lufthansa kupila 100% Air Dolomita ukinula je brojne linije koje je kompanija imala iz Verone kao što su Amsterdam, Paris, London, Moskva idr, prebacila bazu, održavanje i posade u Minhen, te letjela iz Minhena za svaki gradić u Italiji. Tako je i danas.

Te 2009. godine Croatia je imala bitno više linija iz Zagreba nego danas, ali i iz drugih gradova Hrvatske. No, ovog ljeta Croatia će letjeti za Minhen iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Brača i Osijeka. Istovremeno i Lufthansa leti iz Minhena za Zagreb, Split, Dubrovnik, Pulu, Rijeku, Zadar. To znači da će Lufthansa i Croatia iz Minhena u code-share letjeti za čak 8 od 9 hrvatskih aerodroma. Zagreb i Split su prošlog ljeta za Minhen imali skoro tri dnevna leta, Dubrovnik dva dnevno.

Za Frankfurt Croatia je prošlog ljeta letjela za Zagreb, Split, Dubrovnik. Lufthansa je letjela za Zagreb, Split, Dubrovnik, Pulu, Rijeku i Zadar. Znači da kompanije u code-share lete za 6 od 9 hrvatskih aerodroma prema Frankfurtu. Za Zagreb obije kompanije su imale 5 dnevnih letova, za Dubrovnik i Split po 2 dnevno. Ukupno za Minhen i Frankfurt Croatia i Lufthansa su prošlog VIII. mjeseca imale čak 130 tjednih letova (nevjerojatnih 18,6 letova dnevno). Ove godine broj letova će biti i značajno veći, bitno preko 20 letova dnevno.

Dakle, na neki način već se dešava Air Dolomiti u Croatiji. Obzirom na konstantan trend povećavanja letova za Frankfurt i Minhen, ali i smanjenje ostalih linija iz drugih gradova (osim Splita gdje se jedino za sada povećava) vrlo lako bi se moglo desiti da Croatia prestane letjeti za bilo koje druge linije, već da samo feeda Lufthansine hubove iz svih hrvatskih gradova. Kupovina Croatie i pretvaranje u Air Dolomti je manje realna situacija, iako…

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bitno je da se vrši dvostruki leasing… I da firma završava u nekoj poreznoj oazi..

Meme zanima nešto drugo.
Pitanje je da li će Croatia sa tim novim načinom poslovanja biti profitabilna?
Stvarno ne vidim razloga da hrvatski porezni obveznici pomažu Lufthansu.
Ili je profitabilnost kompanije nebitna sve dok servisira političke elite.

Sve su prilike da OU postane kao Air Dolomiti

Air Dolomiti je bila regionalna kompanija, koju je LH kupila, da bi profitirala od ogromnog Talijanskog tržišta. kako Lufthansa i sama govori, Italia ja drugo največe tržište Lufthansa odmah iza Njemačke. Na primjer US-IT tržište je toliko interesantno, da je LH radila sve da prevozi putnike na tim tržištima, s dobrim uspjehom ali daleko ispod potencijala. Dok je Alitalia u savezu Sky Team postojala, teško je bilo konkurirat.
Zato ne cudi da je LH toliko interesirana za kupnju ITA Airwaysa. Ćim se to desi, Air Dolomiti odlazi u povijest…

Ocigledno je da je OU resio da promeni biznis model. HUB model OU sa ZAG kao glavnim cvoristem nije dao rezultate, zbog loseg vodjenja pre svega. Pitanje je da li bi i profesionalni menadzment mogao mnogo bolje od ovih korumpiranih uhljeba, svakakvi su se interesi tu ukrstili. Prva naznaka da se ovako nesto kuva je bio dolazak Ryan-a i prepustanje dobrog dela trzista gotovo bez borbe. Ovde je potpuno irelevantno da li Ryan drzi 30% ili vise share na MZLZ – svakako je previse da samo jedan LCC nosi toliko jer mu je ucenjivacki kapacitet tako veci. Ukoliko zelis zadrzati nacionalnog prevoznika i hub model, to se svakako ne radi. Nije mi bas najjasnija ni strategija MZLZ, ali o tome drugom prilikom. Ako nista drugo, kolege, operativci iz hrvatske civilne avijacije ce zadrzati svoje poslove u domovini i nece morati trbuhom za kruhom po nekim nedodjijama. Putnici ce imati izbor, hoce li preko LH hubova ka krajnjoj destinaciji ili ce koristiti druge operatere. Nije to najcrnji scenariji, a da li je najbolji i da li je moralo tako – svakako nije.

Stoji

obzirom na predstojece promene u floti vrlo verovatno da hoce

Slažem se! Čudi me zašto nema takvih trendova prema Beču i Cirihu u okviru Lufthansa grupe?!

Ruku na srce: zakaj da LH Juli OU i bakće se sa njima ako i ovako imaju kaj hoće: pouzdanog i poslušnog feedera.

Dok placate zabole ih patka. Idealni ste kao roblje.

Roblje?

Vucicu poranio si jutros,jesi se to vratio sa barikada:)))( ili netko želi odmah ujutro dobiti sendvic:))))
Hajde malo odrastite, i prestanite vjerovati seseljevom potrcku i sputniku…barem kod nas nikada nećete vidjeti jumbo plakate sa zahvalama brati xiju i slične gluposti….

Nema potrebe za plakatima, vi ste se lirski izrazili 🙂

A ne bi bilo slabo da i Vi odrastete,pomalo ste već dosadni sa ponavljanjem.Sendviči?Vidite kako se dobro razumijete u te stvari.

Zbog čega trujete ovaj Portal? To Vam duševna hrana ili što?

Drugim riječima, hrvatski porezni obveznici podmazuju debelu gusku. Sramota.

Samo im saopstavam cinjenice gde su ih odveli politicari. Uvlacenje u nemacki supak kosta, nista nije dzabe. Zaduzili su se 2000 milijardi dolara 2009 i pokupovali sve po Novoj Evropi. Sada polako krckaju.

Vucicu opet buncas, gledaj tvoja publika je poprilicno ogranicena, ne brini se ti za nas a jos manje za EU,ove price ostavi svojima,zajedno sa onim da ste vi ekonomska sila i da imate ulja i šećera i da vam je bdp najveci u Europi, i da vas zato svi mrze;))))

2000 milijardi dolara u jednoj godini? Dajte popijte nekaj za smirenje…

External Debt 6174461.00 EUR Million Jun 2022 Ne vredi vama pricati. Dug im je sest hiljada milijardi eura. Vi racunate samo javne dugove. Tada im je ukupan dug porastao za 60% GDP, do 2015 su ga spustili na 5.75 GDPa, a od 2020 su se vratili sa zaduzenjem na 6.5 GDP.

I opet: 2000 milijardi u jednoj jedinoj godini?

GDP Nemacke je oko 4000 milijardi ne znam cemu se cudis?

Kao što i ovaj anon koji odgovara Mikici na ti ne poznaje gospodina Mikicu,pa ne reagirate i ne prijetite mu sankcijama.Da ne bude zabune,ne poznajem nikoga na ovome Portalu.Pozdrav.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!