zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ministar Bojanić poslušao zamaaero

Nakon 52 intervjua za medije Crne Gore, ipak se naš glas čuo u Vladi Crne Gore. Jer ovo što je ministar objavio je okretanje politike za 180 stupnjeva i doslovce kopirane naše riječi i stavovi!

Nova crnogorska nacionalna aviokompanija čije osnivanje počinje u srijedu 30.12., zvaće se “2Montenegro” – saopštio je večeras resorni ministar za kapitalne investicije u Vladi Crne Gore, Mladen Bojanić. On je istakao da će se maksimalno brzo raditi na uspostavljanju nove kompanije koja treba da zamijeni posrnuli Montenegro Airlines čiji su avioni zbog naraslih dugova i nelikvidnosti MA, prizemljeni od subote. Bojanić je kazao da crnogorska Vlada u direktnoj komunikaciji sa Evropskom Komisijom u međuvremenu pokušava da ishoduje i način na koji bi država mogla da u sada prizemljeni MA, ubrizga manju finansijsku injekciju koja bi tu kompaniju za kraće vrijeme, vratila na nebo. Takav MA za koga je Bojanić ponovio da će prije ili kasnije, sigurno biti ugašen, letio bi samo kraće vrijeme, sa intencijom da dio svojih nematerijalnih resursa (slotove, licencirano osoblje itd.) u međuvremenu prenese na novi “2Montenegro”. Bojanić je kazao da je Vlada spremna i da dio od 30 miliona eura koliko planira uložiti u novu aviokompaniju, potroši na kupovinu opreme koju sada koristi MA- vjerovatno pritom misleći na jedan embraer E-195 za koji MA brazilskoj banci, još treba da otplati oko 6 miliona eura.

I sada autorska konstatacija koju govorim od početka: cijeli ovaj fijasko sa Montenegro Airlinesom, koji će imati nesagledive posljedice po Crnu Goru, je samo produkt neiskusnog i zelenog ministra koji je mislio da može „promijeniti svijet“ u pet minuta. Eto, sada je ministar ipak naučio da ne treba ukidati kompaniju prije nego se osnuje nova, da treba upucati novac u Montenegro do osnivanja nove kompanije, no tisuće ljudi će ipak ostati bez putovanja tijekom novogodišnjih praznika ili su potrošili ogroman novac na alternativne karte drugih prijevoznika. Da nečije ministarsko neiskustvo napravi toliki nonsens i štetu iskreno nikada još nismo vidjeli. Ministre, ubuduće okanite se ishitrenih poteza, konzultirajte se sa strukom i malo lakše u „revolucionarnim idejama“. Napravit ćete bitno manje štete za Crnu Goru.

I još samo jedna napomena. Samo 30 milijuna za novu kompaniju? In your dreams! Biti će to puno više, ministre.

autori: Siniša Luković, novinar (Tivat) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!