zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Beograd proslavio sedam milijuntog putnika

Beograd je proslavio svog sedam milijuntog putnika po prvi puta u svojoj povijesti. Putnik je bio na liniji Beograd-Lisabon i dobio je dvije povratne karte Air Serbie po svom izboru. Istim je već sada Beograd ozbiljno prešao rezultate iz 2022. i 2019. godine.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Beograd

38 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

bravo. nadajmo se sledeće godine 10 miliona..

Da, nerealno je. 10 miliona je realno 2025. godine.

Ko zna šta sve još može da se desi. Ove godine je jfk daily. Može i ord da bude, pa nove linije. Može i wizzu da padne svašta na pamet. Onda Rusi itd itd. Nikad se ne zna. Neki aerodromi brzo rastu. Tek nas je uzeo vensi. Videćemo

Bravo za rast broja putnika. Još samo da nauče operirati one sitne stvari koje puno znače, pa će možda i zaličiti na dobru zračnu luku.

Primjer od prije dvije sedmice: dolazim na novi prilaz kontroli putovnica, gdje se ekonomska odvaja od biznis klase i priority putnika. Kako imam Star Alliance Gold, uvijek idem na priority prolaz gdje je kontrola poprilično stroga. Baš vam dobro zagledaju boarding kartu, no umiju prepoznati gold status i tu nikada nema problema.

Što se zatim događa? Odlazim tom zasebnom stazom prema policijskim šalterima kojih sada ima 16 na odlascima (8 punktova sa po dva šaltera). Od tih 8 punktova otvoren je naravno 1 (jedan), i to tako da se na njega slivaju putnici koji su pošli economy stazom i oni koji su pošli priority stazom. Svi na kraju stignu na ista dva šaltera bez ikakve razlike i isto čekaju. Preciznije, čekaju na jednom šalteru budući da jedan od dva nazočna policajca nema namjeru bilo što raditi i samo odmahuje rukom kada mu netko priđe. I tako smo se svi skupa ponovo susreli ispred tog jednog policajca da nam pregleda putovnice.

Neće nitko propustiti let no bizarno je. Ili radite priority lane kako se radi ili ga nemojte raditi. Ima velikih zračnih luka kojima se fućka za bilo kakav priority, svima isto i svima lijepo. Najgore je kada nečega ima a ne funkcionira, ili krene kako treba a potom pređe u sprdnju.

Baš čudno, nikada mi se to nije desilo, a uvek koristim Priority (preko Erste Mastercard kartice).
Leteo sam prošle srede i sad u utorak najrecentnije i oba puta sam i pasošku i security prošao za 3-4 minuta.

Ovo gore opisano iskustvo ne bi smelo da se događa.

Nije to sve skupa previše potrajalo, no bilo je posve besmisleno. Priority kontrola uradi što treba, pobrinu se da svatko ode svojom stazom i onda sve to padne u vodu na policijskim šalterima.

Zašto bi ste imali prioritet kod policije? Bravo što je svima jednako

Pa nek plati i pokiciji 😜

Kosta svega 5 evra. To je malo.

Onaj ko leti avionom i placa kartu 150-200 evra, njemu 5 evra nije skupo. Redovno kupujem taj vaucer za 5 evra kada letim letom koji se poklapa sa JU talasom jer je cekanje na pasoskoj preko sat vremena. Ovako prodjem doslovno za 5 minuta.

Ma uposte se ne radi o jednakosti, nego o usluzi koja se plaća. Ta usluga postoji za ljude koji često putuju, i ako treba npr. 4 puta ove nedelje da čeka, naravno da će da koristi gold status.

Slažem se. No, mnogo je neradnika u Srbiji. Zato nas i izgradiše stranci. Ali i hrvate su.

Ima puno lopova a ne neradnika! Stranci su samo postavili nove menadžere koji nisu lopovi i došli do profita!

Zato se i zove prioritetni prolaz. Zar ne?

Ne smeta meni da bude jednako, no u tom slučaju se ukloni priority staza i svi putnici idu istom stazom na iste policijske šaltere. Zračne luke koje imaju priority stazu, imaju i zasebne policijske šaltere koji servisiraju samo putnike koji dođu tom stazom. Tako da u biti nitko nema prioritet kod policije već se zračna luka brine za to da priority putnici dobiju poseban servis što uključuje kontrolu putovnica.

Ne znam šta je aerodrom stavio i obeležio, ali mislim da zakonski nije moguće imati bilo kakav prioritetan status na policijskoj kontroli uz izuzetak recimo domaćih državljana u odnosu na druge pasoše ili one EU linije na EU prelazima. Priority znači da imate prednost kod aerodromskog obezbeđenja i tu imate povlašćen status jer je to komercijalna usluga i ne mora biti jednaka za svakoga, policijska kontrola, carinska kontrola i sl. su javni servisi koje finansira država i moraju biti jednaki za sve. Policijska kontrola nije usluga aerodroma i nema nikakve veze sa komercijalnim uslugama.

EKSKLUZIVNO: Jedan manje wet-lease avion u floti Air Serbia-e!

Kako doznajemo, danas je zadnji let za jedan wet-lease avion u floti Air Serbia-e. Taj avion upravo sada leti svoj poslednji redovan let, nakon kojeg ce odleteti nazad svom vlasniku.

Možda je proslavio 15.novembra, sada je na brojci 7.350.000.

Definitivno je to bilo negdje sredinom mjeseca, nikako nije zadnjih dana.

To bi onda značilo da je novembar bio prilično loš.

Nije. Nemoguce je da je bilo tada. Kasno su objavili.

Bilo je prije samo nije bilo direktora , bio je na sluzbenom putu da se slika sa odabranom putnicom pa su objavili tek prije par dana. Prostim brojem putnika i poređenjem sa prethodnim statistikama se to moze zaključiti.

Znači imaće 1,2 miliona u decembru 🙂

Pa Tesla će imati 8 miliona na kraju godine, možda i 8,1 milion. Ako je do 31.oktobra imao 6.700.000 putnika, sa 732.000 putnika u oktobru, nemoguće je sa tekućim brojem linija da je do 28.novembra imao 300.000 putnika, nonsence.

Ок

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!