zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

ZL Split i Dubrovnik berba maslina

Pored priprema za nadolazeću i nikad neizvjesniju zrakoplovnu godinu, u dvjema najjužnijim hrvatskim zračnim lukama održana je tradicionalna berba maslina.  U krugu ZL Split postoji više od 1000 stabala maslina. Postupkom prerade hladnim prešanjem istog dana po berbi stvaraju se uvjeti za proizvodnju izuzetno kvalitetnog ekstra djevičanskog ulja pomalo gorkastog i pikantnog okusa.  Potvrde toga dolaze u obliku mnogih nagrada na međunarodnim manifestacijama maslinara i uljara.

Djelatnici ZL Split ove su godine ubrali 5162 kg maslina od kojih je dobiveno 781 litara ulja (prinos od 15,13%).  Nakon što odleži u hermetičkim posudama ulje će se puniti u staklene boce pod imenom “Sveti Bare”, nebeskog zaštitnika zračne luke.  Zanimljivo je isto da istoimena crkvica je jedini takav sakralni objekt na svijetu koji je u okviru prostora zračne luke.  Ulje će kao i svake godine biti podijeljeno zaposlenicima ali i kao jedinstveni poklon poslovnim partnerima.

I u dubrovačkoj zračnoj luci  zasađeno je oko 100  stabala maslina. Ove godine obrano je oko 200 kg maslina od kojih je dobiveno oko 30 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kao i u slučaju iz Splita, kvaliteta se dokazuje brojnim priznanjima na susretima maslinara i uljara. Možda ga je ove godine manje nego ostalih godina, ali kako kaže gospar Frano Luetić CEO ZL Dubrovnik vazda je visoko kvalitetno s vrlo niskom količinom slobodnih masnih kiselina. Savršen i originalan poklon za poslovne partnere.

Ova dva primjera pokazuju kako se uz malo kreativnosti mogu dodatno zaposliti zaposlenici izvan top sezone, tj. u vrijeme kada radnici nemaju posla na brojnim zrakoplovima, raditi na ekologiji zračne luke (drva masline pročišćuju zrak od ugljičnog dioksida), te kako se može stvoriti izvrstan brend kao poklon za poslovne partnere. Dobitna kombinacija po više osnova.

autor: Goran Montana, dopisnik (Split), foto: ZL Split

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!