zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

EKSLUZIVNO: Osijek postaje dron cargo hub

autori: Goran Montana, dopisnik (Split) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dronamics

Kompanija Dronamics je uključila zračnu luku Osijeku svoju ‘next-generation’ logističku mrežu za prijevoz cargo pošiljki unutar njihove mreže aerodroma (‘droneports’). Planirani početak operacija je bio 2021, no zbog Covida-19 produžio se početak certificiranja kod EASA-e, pa će operacije započeti početkom 2022.

Razgovori su u tajnosti započeli u ožujku ove godine. Osijek će biti jedan od 51 droneporta preko kojeg će se vršiti operacije. Osim isporuka roba u regiji, Osijek će služiti i kao opskrbna postaja, pa će tako dron koji krene iz npr. Amsterdama za Dubai, prizemljiti u Osijeku, na rubu Europske Unije, kako bi se opskrbio za ostatak puta.

Jasno je da, pogotovo u početku operacija, neće biti nekih velikih brojki što se tiče statistike ili prihoda od ground handlinga, ali sama činjenica da neka hrvatska zračna luka postaje dio takve mreže označava veliki iskorak u budućnost modernog razvoja logistke sa velikim potencijalom same zračne luke i razvoj uže i šire regije. Zračna luka Osijek je Dronamicsu iznajmila jedan ured i skladište (a toga u ovoj luci ima u izobilju), te će imati minimalne prihode od hendlinga, obzirom da će djelatnici Dronamicsa sami opsluživati letjelice. Lokalna zajednica će imati koristi od zapošljavanja lokalnog stanovništva, poreza, režija i logistike potrebne za operacije.

Ekskluzivno za zamaaero g. Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek je izjavio: „Na ovom projektu smo radili u velikoj tajnosti. Htjeli smo nichu gdje ćemo biti prvi, te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je velika prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše zračne luke u okruženju velikih“.

Dronamics razvije mrežu privatnih i manjih aerodroma kroz koji će omogućiti isporuke u jednom danu na bilo koji dio planeta za cijenu koju si može dozvoliti običan građanin. Za ovaj cilj su razvili malu, bespilotnu letjelicu ‘The Black Swan’ s izrazito malom potrošnjom goriva nosivosti 350 kg, koja može prijeći 2500 km uz 50% manjih troškova od drugih sličnih letjelica, te 80% manjih troškova od klasičnih cargo aviona. Operacije se izvode autonomno, nadziru se i upravljaju putem satelita a cijeli sustav košta manje od cijene jednog sportskog automobila. Ova letjelica nije dron kakav svi imamo kao običajan pojam, ona ima raspon krila od 16 metara i ozbiljan je zrakoplov. Uštede zbog nepostojanja skupih pilota, jednostavnih operacija, lakše letjelice i manje potrošnje goriva su višestruke i prihvatljive kako sa pozicije cijene, tako i sa pozicije ekologije.

Prve cijene prijevoza carga će biti 2,89 EUR po kg za letove do 4 sata od Osijeka (primjerice Berlin, Basel, Milano, Cataniu, Athenu, Buchurest i Varšavu), te 3,79 EUR po kg za destinacije do 8 sati leta (poput Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma, Londona).

Osijek je u društvu prvih aerodroma sa kojima je Dronamics potpisao Ugovor, a među kojima je i cargo-gigant Liege (Belgija). Preko svojih droneportova Dronamics planira razvijati mrežu linija i daljih aerodroma na koje će se operacije vršiti. Istim će Osijek postati jedan od 35 (kasnije 51) europskih aerodroma koji će biti centar razvoja mreže šire regije.

Operacije sa dronovima istinski i vrlo brzo postaju realnosti. U SAD-u su prve operacije već započeli FedEx i UPS, Amsterdamski aerodrom dronovima vrši interne isporuke i komunikaciju unutar stajanke aerodroma, te kontrole aerodromskih površina, a niz proizvođača krenuo je proizvoditi letjelice, među inima i slovenski Pipistrel (veća letjelica V300 će primati do 460 kg carga i krenut će sa operacijama 2023.).

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ogromno. Samo naprijed. To bi stvarno mogla biti sansa za Osijek.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!