zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Minimalni broj letova Beograd-Banja Luka

Banja Luka je godinama imala dva tjedna leta za Beograd (ponedjeljak i petak). Od ovog zimskog reda letenja imat će tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Ovo nikako nije dovoljno. Linija zapravo nema nikakvog smisla uz ovaj broj letova. Putnik će radije odabrati automobil sa kojim je do Beograda za 3:45 sati. To je tek neznatno više nego ukupno putovanje avionom. No, automobilom putnik može doći do Beograda i nazad u istom danu, tj. otići ujutro, obaviti posao i vratiti se popodne ili navečer. Avionom on mora imati dva ili tri noćenja u Beogradu što je totalno demotivirajuće za većinu putnika. Konačno letovi kako su sada koncipirani imaju jako malo mogućih konekcija preko Beograda.

Upravo zato Beograd-Banja Luka bi morala imati devet tjednih letova i to svakodnevne letova od ponedjeljka do petka u 2. valu i letove sa noćenjem u Banja Luci i letovima u ponedjeljak, utorak, petak i subotu iz Beograda odmah iza ponoći i povratak rano ujutro. Naravno ovo bi značilo da Banja Luka mora raditi od 5:00 do 01:15 sati četiri dana u tjednu, a ne više od 6 do 22 sata. No, ne mislim da bi to za Banja Luku bio problem i da ona na tako što ne bi pristala. Ovime bi se dobila opcija da putnik može u ponedjeljak i petak otići ujutro za Beograd i vratiti se navečer kući bez potrebe noćenja. Istim bi putnik imao i opciju polaska iz Banja Luke u utorak ujutro (dolazak u Beograd oko 6:00 sati) i povratak oko 13:30 sati iz Beograda). Konkretno red letenja bi izgledao ovako:

  • Beograd-Banja Luka 12345– 13:35-14:30
  • Beograd-Banja Luka 12—56- 00:20-01:15
  • Banja Luka-Beograd 12345– 15:10-16:05
  • Banja Luka-Beograd 12—56- 05:00-05:55

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne znam što je u pitanju ali su meni i 1 clanu porodice otkazali letove srijedom iz BNX (22.i 29.11.) panpretpostavljam da povecanja nema u 11. Mozda u 12.eventualno. Moze biti nedostatak flote(neolanirani kvarovi i sl.)

Zapravo je minimalan broj letova bio do kraja oktobra. Od novembra je povećanje sa 2 sedmično na 3 sedmično, ali opet nedovoljno. Slažem se sa vama

Alene
Kada nema gužvi na granici komotno za 3 sata BL-BL
Kako ja idem često poslovno moram reci da ne vidim nikakvu dobit ici avionom na dan i nazad.
Auto tu ipak ima sve prednosti
Sve je autoput, troslovi su niži – pogotovo ako ide dvoje ili više
A mobilnost po beogradu puno veca kada si svojim autom

Ko uopce leti i ima potrebu da slijece i prolazi kroz ovo skladiste na slici?

Zaista se slažem sa vama. Ili da lete 4 puta sedmično, iz BNX ujutro oko 8 ili 9 a povratak oko 21 ili 22.00. Sve ostalo je baš malo. Valjda će se stanje poboljšati dolaskom novih ATRova

Glavno pitanje je..koliko Air Serbia zeli ili ne zeli da pokrene Banja Luku..ja imam osjecaj da ne zele..tu i tamo neka nova ne logicna linija.brzo ce propast..Vi ste Alene sve dobro i logicno napisali.cini mi se logicno

Ovo je raspored koji se uklapa u postojeću ATR flotu i postojeći red letenja? Valjda bi se sa dolaskom nova tri naručena ATR u Q1 mogao planirati neki “normalniji” raspored, kao npr. za Zagreb (bar za ponedeljak i petak)?

[…] reda letenja imat će tri sedmična leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Kako navodi “zamaaero“, ovo nikako nije […]

Nazalost od toga nema nista,sve dok im vlada Republike Srpske ne bude placala leasing ili kupila jedan E195,a zauzvrat da oni lete sa ATR76 lete 13x sedmicno i to je to !!!

Off topic: iz Osijeka odletio zadnji Boeing ove kalendarske godine.

Avion ne moze poletati u 00:20 iz Beograda, mora barem u 00:30 zbog konekcija.

Isto tako, mora se vratiti u Beograd do 05:20 najkasnije, stoga mora poleteti u 04:15 iz Banja Luke.

Minimalna konekcija je 40 minuta u Beogradu.

JU talas krece od 6:00 ujutru, zato regionalni letovi moraju da slete do 5:20. Izuzetak su duzi nocni letovi koji ne mogu nikako da stignu do 5:20, to su CAI, LCA, AER.

Ne krecu letovi od 6:30, evo jutros su Oslo, Budimpesta, Tivat, Brisel i Keln otisli pre 6:30.

Krecu od 06.05

I to u 04.15 je prerano za sve, od putnika do posade

A kako nije prerano za preko 1000 putnika koji ujutru lete za Beograd iz Tirane, Skoplja, Sofije, Ohrida, Varne, Bukuresta, Istanbula, Soluna, Atine, Larnake, Moskve, Socija, St Petersburga, Nisa?

I to rade i ne bune se.

Ko rano rani, dvoje linije grabi! druga je konektovana 🤣

Da, tako je. Kažu zapravo da su jutarnji letovi najsigurniji sa vremenom i da se nepogode dešavaju uglavnom popodne i naveče

Kad se mora i nema druge opcije

Da li poslovnom coveku odgovara da u Beogradu bude u 06:00.
S kime se to mize sastajati, kad sve ozbiljnije firme rade uglavnom od 9?!
Opet, zatim mora da jurca i krece nazad vec oko 11 da bi uhvatio let u 13:30.

Retko su ozbiljni sastanci u 9. Kad dodje na posao onaj ko ima ozbiljnu firmu najpre izda zadatke i odgovori na hitne mailove. Sastanci su oko 11 ili 12. A onaj ko leti u pola 2 nije bas u poziciji da pregovara.

Btini sastanci se i tako pakuju da se posle ode na rucak oko 13:00.

Tako da onaj koji je doleteo u 6 ima da cekica satima, i na kraju zakasni na avion nazad 😉

Mislim da letovi koje ste vi naveli Alene vise odgovaraju nekom ko tranzitira dalje iz Beograda tog jutra, ili ima sastanak u Becu ili Cirihu tog dana.

Let u 5:00 znači dizanje najkasnije u 3:00, povratak u 1:15 znači dolazak kući opet oko 3:00 – pre bih spavao dve noći u BG/BL nego se maltretirao ovako.

U krajnjoj liniji čovek je tako i efikasniji, nakon povratka sa ovakvog puta, čoveku treba sutradan za oporavak, koja je onda poenta štedeti na noćenju?

Dovoljno je da ima let nazad za BNX oko 22.00 ili 21.00

Kako ne lovi? Pa neki ATR letovi iz Beograda polecu oko 20:30 (TGD, ZAG, BUD) i vracaju se do 23:00 kako bi se konektovali na nocni talas.

I kad bi to uveli, odjednom bi vidjeli kako ipak ima putnika na toj liniji… Ko će letjeti samo “reda radi”… Ako djeci želiš prodati slatkiše, nećeš ih staviti na najvišu policu, i onda se žalito kako se ne može prodati ta vrsta robe…

Najbolje opisano

Nije tačno. Ja BiH prvi otišao kad imam slobodno onako do BG i vratio se isti dan

Pa dobro, i to vaše “reda radi” bi na ovaj način imali prilike da iskoristite 😀

Da imai takvih putnika, eto i u se uklapa 😉

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!