zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Banja Luka iduće godine pola milijuna putnika

Banja Luka u 2023. planira ostvariti 500.000 putnika. Ove godine aerodrom će imati preko 300.000 putnika pa je jako optimistično planirati povećanje od 67% u samo godinu dana. Direktor aerodroma Milan Račić naglašava da je pola milijuna putnika tek prva faza plana koji si je postavila uprava Aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

79 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislim da je to malo preoptimistično. Brojevi će rasti nadam se ali da će biti duplo, teško obzirom na kapacitet terminala

Niste mi jasni. Napišete članak i sami sebi se čudite. Ko vam je sa BNX to rekao ili napisao

2024. miljun putnika. To su predizborna obecanja Racica.

Pa ovim tempom do 2028. sigurno. Svake godine se uvedu 3 nove linije koje lete 2x sedmično. Otprilike jedna linija akumulira 25.000-30.000 putnika godišnje. To je povećanje od 75.000-90.000 godišnje, što je OK.

Naravno da je mislio do 2024. jer 2023 su 3 nove linije ali je 2024 23 nove linije.
Pitajte Racica, potvrdice vam (svakako je dobio zadatak od Dode da izadje sa najavama novih linija)

Pa gle, nije nerealno. Računaj samo onu gomilu putnika kada krene shuttle sa A380 za Trebinje… Samo ta linija će bez pol frke akumulirati oko 1.6400.000 putnika godišnje (i to sa samo sa 5 polazaka dnevno po smjeru u komfornoj inačici sa 450 mjesta po avionu)…

Lako je poniziti. Banja Luka će imati 35-40 linija u narednih 4-5 godina (za ove 4 godine u Banja Luci je otvoreno 17 linija). Aerodrom koji je do 2018. imao jedva 30.000 putnika godišnje sada će imati 350.000, iduće godine 450.000-500.000. Ali poniziti je najlakše. Ovako se boriti pored obližnjeg Zagreba i imati ovoliki broj putnika je za svaku pohvalu.

I odakle čitaocu uopće informacija da planira milijun u 2024.? Čovjek to nikada nije nigdje spomenuo. Čak uvijek spominje da jedva hendlaju ovo i da je proširenje nužno za dalji napredak.

Itekako da hoće. Iduće godine, Banja Luka starta stabilno s otprilike 35.000-40.000 putnika sedmično, bez rezanja aviokompanija zbog restrikcija ili zatvorenosti piste zbog popravki, otprilike dobiva 3 nove linije koje će akumulirati oko 80.000 novih putnika.

Pardon, nije otvoreno 17 novih linija, otvoreno je 19 (Hahn i Eindhoven nisu obnovljeni).

Putnika mjesečno, ne sedmično.

Nije bnx na moru

BNX nije sezonski aerodrom

Pa u naslovu ste i sami to naveli.

Svako ima pravo na želje i ambicije. Vrijeme će sve pokazati

Ja ne ponižavam Banja Luku nego se sprdam sa nerealnim politički motiviranim pretjeravanjem. Drago mi je da imaju, mogli bi i više, ali realno im je vrhunac oko 400.000. Neće oni nikada imati 40 linija. To je vrlo nerealno. Ima li Zagreb uopće toliko destinacija?

Pa samo za Rusiju ce biti 10 novih linija ne racunajuci anktirane ukrajinske regione (prema svakom od tih regiona ce biti uspostavljena dodatna linija – samo putovanja Danijela Simica ce biti dovoljna da se osigura break-even na ovim linijama). Dakle, realno je ocekivat izmedju 40 i 45 linija iz Banjaluke uskoro.

Alene pa vi se palite na svakakve komentare ozlojeđenih ljudi

Trebalo bi biti linija za Rusiju uprkos vašem sarkazmu. Biće ih

Ali nema nerealnih političkih pretjerivanja. Nitko nije obećao 1.000.000 putnika. Odlično, ako su uspjeli više od 400.000, a jesu (pratite iduću godinu), onda znači da je RS postao nova turistička destinacija. Čini mi se da je 70% putnika novih putnika u BNX, bar je tako netko napisao na ovom portalu prije 2-3 mjeseca. RS je u 2019. posjetilo 400.268 turista, a sada s funkcionalnim aerodromom koji ima putnika kao što je čitav RS posjetilo 2019., sigurno je ta brojka daleko veća.

Ne znam koliko destinacija ima Zagreb, ali svakako nije primjer dobre konektiranosti. Većina letova tamo počinje i završava u FRA, MUC, VIE, CDG, AMS, WAW, ZRH i ostalim transfernim hubovima Star Alliancea-a i SkyTeam-a (evo gledam red letenja, tako mi djeluje).

Sanjati se može. Ali samo sanjati. Evo vam jedan fakt: Istra kao jedna od top turističkih destinacija ne samo i Hrvatskoj nego i u Europi akumulira preko PUY oko 400.000 putnika te ja i dalje tvrdim da je to njihov maksimum u sljedećim godinama. I vi sada tvrdite da BNX može imati više od jedne PUY? Uz svo dužno poštovanje: gdje su vam odgovarajući smještajni kapaciteti, gdje su vam znamenitosti? I koja je struktura tih gostiju, odakle dolaze? RS je tipično emitivno a ne receptivno turističko tržište. OK, ponudi dijaspori dobre veze, to može donijeti nešto dodatnih putnika…. Ali ostanimo realni.

“Istra kao jedna od top turističkih destinacija ne samo i Hrvatskoj nego i u Europi”.

OK, nisam znao.

“I vi sada tvrdite da BNX može imati više od jedne PUY?”

Naravno da može. To nije sezonalno tržište i može akumulirati putnike preko čitave godine. Između ostalog, Istra je umrežena na autoputeve i “Europa je blizu” kada se krene iz nje. Nema potrebe koristiti avion između npr. Minhena i Pule

“Uz svo dužno poštovanje: gdje su vam odgovarajući smještajni kapaciteti, gdje su vam znamenitosti?”

RS ima dovoljno smještajnih kapaciteta i BiH općenito nema problem s manjkom turističkog smještaja, niti je ikada imala. Znamenitosti su ravno ispred nosa, ipak je to BiH. Jedan Stolac ima nevjerojatnu arhitekturu i povijesni sadržaj, treba ga samo istražiti. Ne želim Banja Luku niti spominjati.

“RS je tipično emitivno a ne receptivno turističko tržište.”

Da, to je činjenica.

“OK, ponudi dijaspori dobre veze, to može donijeti nešto dodatnih putnika.”

Pa da, ali nisu svi dijaspora. Jesu 60-70%, ostalo su turisti. Iznenadio se koliko Šveđana leti na linijama iz Švedske ka Sarajevu. Uvijek bude bar 30% turista. Mislim da je i s Banja Lukom slična situacija.

Sam direktor je u zadnjem intervjuu rekao da se iznenadio koliko turista iz Afrike, Azije i Europe slijeće u Banja Luku. To su sigurno self-connected putnici koji dolaze Ryanairom i Wizzairom koji su na turama po Europi.

Istru je 2019. posjetili oko 4,7 milijuna turista (tu su uračunati samo oni prijavljeni, tj. oni koji su na području Istre noćili). Istina je da je Istra prvenstveno auto-destinacija, ali pogledajte malo strukturu turista koji dolaze u RS/BiH. I tu je ogroman broj autogostiju prvenstveno iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Na letovima iz Švedske 30% turista i to za SJJ? OK, uzmimo taj podatak zdravo za gotovo, ali to prenijeti 1:1 na BNX pretjerano je. Pogotovo što se SJJ na neki način može uzeti kao Gateway za turiste iz Zapadne Europe: Sarajevo-Mostar (plus eventualno Međugorje)-Split-Dubrovnik. Ali da će netko turu započinjati upravo u Banja Luci… Vrlo teško. Jednako tako da će upravo arhitektura Stoca ili sama Banja Luka biti primarni ciljevi zbog kojih će netko potegnuti iz Švedske, Njemačke ili Francuske… Budimo realni: nije sve u jeftinim letovima.
I na kraju samo jedan podatak u vezi moje tvrdnje da je Istra jedna od top destinacija: grčki otok Kreta površinom od oko 8.500km2 akumulira oko 5 milijuna turista, tek nešto više od oko 3000km2 velike Istre…

Da, Istra je popularna i to nitko ne spori.

U BiH dolazi mnogo turista iz susjednih zemalja, ali prošetajte malo ulicama Sarajeva ili Banja Luke. Puunoooo je stranaca. Bukvalno su svuda, i danas unatoč tome što je 10. mjesec već počeo, puno je stranaca, bar ovdje u Sarajevu.

Ne idu svi turisti koji idu u BiH u Sarajevo. Nije Sarajevo jedino turističko mjesto, zato je Banja Luka odlično startno područje za one koji žele posjetiti sjevernije dijelove, među kojima je i Krajina, koja ima mnogo turističkog sadržaja. I da, to područje gravitira Banja Luci, a ne Zagrebu. Postoje direktne minibus linije iz krajiških gradova ka Banjalučkom Aerodromu, dok prema Zagrebu nema (ili u jako maloj mjeri). I gotovo nikome se ne isplati prelaziti granicu da bi letio iz Zagreba. Neću spominjati Posavinu.

Stolac sam dao kao primjer i on nije u RS-u. Banja Luka sadržaja itekako ima! I definitivno je jedan od najljepših gradova u državi s jako dugom tradicijom. BiH je preko ljeta puna Njemačkih, Francuskih, Austrijskih, Talijanskih i Nizozemskih registarskih oznaka na automobilima. Bukvalno kada sam prolazio kroz Mostar, više je automobila imalo Talijanske i Njemačke tablice nego domaće, u Sarajevu svaki 5. automobil. Potežu oni ovamo itekako.

BiH jednostavno ima drugačiji model turizma od Hrvatske i ne može se porediti.

Pa ostanite duže i malo raširite poglede

Pogledajte bolje

Kako za koga

Mješate babe i žabe. Inače imate suvisle komentare ali ovi su vam baš izvan realnosti porediti Krit sa Istrom. Neuporedivo. Pogledajte kartu.

To je tačno. I kad ovde stručnjaci porede Pulu i BNX, posmješno

Da, i ja sam ih mnogo sreo. Smešno je porediti morske aerodrome sa BNX jer je struktura putnika drugačija. BNX nije sezonski aerodrom vezan za turizam

Pa vi sami sebe demantujete

400000 je fina cifra ako se dostigne i uspjeh. Ako za koju godinu bude pola miliona biće ekstra

Ko priča ovde o nekom većem povećanju turista. Zna se koji je promet na moru. Koliko Rijeka ima ljeti? Ne navodite Rijeku koja životari. BNX koriste uglavnom osobe koje idu obići porodicu, prijatelje u oba smera, manje turista.

Naravno, promet na bnx je relativno svjež i turista ima malo ali ih je sve više. Dolaze na vikend u bl

BNX nije na moru i sezonski aerodrom. Velika razlika. Poredite babe i žabe

Vjerovatno se mislilo na linije OU

Nema ni ZG toliko

Koliko to vaše Sarajevo ima linija. Koliko otpada na bliski i srednji istok a koliko na Evropu. Tu ne mislim na Istanbul

A frekvencije

Ma da, ekspert si baš. Kad sleti A380 u SJJ onda se javite. Nešto vas mnogo voli i Trebinje i Banja Luka. Baš se pitam zašto.

Nažalost Trebinje je žrtva sarajevske politike. Projekat završen, sredstva obezbeđena. Ali sad se političkim sredstvima pokušava sve usporiti. Zaustaviti ne mogu

Možda ćete i vi iz Sarajeva ići šatlom u Trebinje na let

Čovjek ne učestvuje u izborima uopšte niti se kad uključivao u kampanju. Valjate gluposti

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!