zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Odgovor MZL Zagreb na Bajićevu izjavu o 2 EUR takse Ryanaira

Dobili smo odgovor od MZL Zagreb vezano uz izjavu CEO Croatie Airlines da Ryanair plaća 2 EUR takse u MZL Zagreb: „Vezano uz Vaš upit, želimo istaknuti da su naknade i modeli poticaja Međunarodne zračne luke Zagreb regulirani zakonima i pravilnicima, u skladu s odgovarajućim EU direktivama te pregledani od strane Povjerenstva zračne luke i odobreni od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Cjenici i Programi poticaja su javno objavljeni, a sukladno poslovnoj etici zagrebačke zračne luke, nećemo komentirati medijske izjave“.

Ovo bi značilo da je MZL Zagreb nakon poticajnih taksi od 5 EUR za nove linije, uvećanu za posljednje povećanje u IV. mjesecu, dodatno smanjila Ryanairu takse za više od 3 EUR. No, prema priopćenju MZL Zagreb evidentno nije tako. Samim time g. Bajić je vrlo vjerojatno ozbiljno pogriješio u izjavi. Ne bi bilo prvi puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

42 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zasto je tako tesko to saznati ako su “cjenixi i programi poticaja javno objavljeni”?
Jel mozete pitati u CCAA od koje su odobreni ti cjenici?
Zasto se sumnja da se njima islo jos s dodatnim popustima, negdje su jos ti ugovori morali biti provedeni, tj. Agencija bi morala to imati jel oni moraju paziti da ne dodje do povlastenog tretmana nekog prijevoznika?
Ili bi to morala znati neka druga Agencija u ovoj “sređenoj” drzavi i onda bi trebao biti neki zakon koji omogucava pristup takvim informacijama.

RAYN go home

Romanes eunt domus!

ako je sve objavljeno zašto ne kazu koliko je? Ja iz priopcenja ne vidim demant pa ne znam iz cega izvodite zakljucak da je Bajić pogriješio. Recimo mene kao citatelja bas zanima tko tu laže, a ako je točno što se navodi u priopcenju da je sve transparentno, ocekivao bi da Autor to analizira i objavi.

Gde ima dima ima i vatre.
Sklon sam u ovom slucaju vise verovati Bajicu.

On ako je nesposoban ne znaci da je neinformisan.

Ogromna razlika.

Onda ste si sami krivi.

Znamo da svi želite da je istina farsa o 2e, ne morate biti toliko očiti…

Ako MZLZ petlja sa cijenama, onda je to za početak protuzakonito. Ako Bajić misli /zna za kršenje zakona nek tuži MZLZ i Ryanair, možda skupa sa scim drugim prijevoznicima koji su zakinuti u Zagrebu? Zašto ne postoji tužba a postoji kmečanje po medijima? Odgovor je jasan.

Bajić je sramota i njegova izjava je čisti jad. Ryanair dobiva iste popuste koje je mogla dobiti i Croatia Airlines, a na liniji za Dublin ne dobiva nikakve popuste. A da ne govorimo koliko novaca Croatia Airlines dobiva od države svake godine. Ako se netko ima žaliti na uvjete onda je to Ryanair a ne Croatia Airlines.

Što očekivati od direktora koji nema pojma kakva je situacija u vlastitoj kompaniji u kojoj je razina nezadovoljstva na max. Svi drugi su krivi za njegove neuspjehe a MZLZ i Ryanair pogotovo

Da li je zaista toliko veliko nezadovoljstvo u OU?

Ima neko ko je goti od JU?

Nema niko u ex Yu ko je bolji od JU.

– novootvorene destinacije
– podmladjivanje flote
– najveca flota
– najveca mreza letova od prevoznika u ex Yu
– sirokotrupni avioni
– letovi ka Kini i SAD
– profitabilnost

To je uglavnom bilo u poslednjih 10 dana a i nece vise biti u toj meri.

Nazalost postove o FR kasnjenju u ZAG ste brisali…

I koliko placa Rayanair u ZAG?

Ja ne vidim da je MZLZ ovdje išta konkretno rekla i demantovala izjavu Bajića.

MZLZ nema nikakvu potrebu da se opravdava. Croatia Airlines je jad i bijeda.

Moj prijatelj Homer Simpson je glavni inspektor za sigurnost u nuklearki. Sve ima svoj razlog, koliko god nas to cudilo 😂. Mozda jednog dana otkrijete kao Mulder te misterije oko Croatije, pa mozete nspisati novi roman X files 😉

niste dobili odgovor od MZLZa je li to tako ili nije, to je klasican odgovor, naravno da vam nece reci da ili ne, glupost je uopce bila pitati njih za odg.

Nikada nisam razumio ovakve odgovore,neodredjene i uopstene…Sta je problem da kazu,da istina je ili pak ne nije istina to sto kaze gdin Bajic…

Cena od 5€ za FR na ZAG je nonsens. FR placa manje od toga. Prema modelu poticaja preko kojeg je doveden FR odobrava se 83% popusta na naknadu za putnicki servis.

Naknada za putnicki servis u tom trenutku je iznosila 17,5€, sto znaci da je FR do nedavno placao samo 2,97€. Nakon povecanja takse na 19,67€ FR placa 3.34€ po putniku.

Na to se dodaje 1,85€ takse koju ZAG naplacuje po svakom odlaznom putniku, ali i na to ide popust od 25%, pa FR ovu taksu placa 1,39€. To znaci da FR ukupno placa 4,73€, a da je do nedavno placao samo 4,36€.

nije tacno da je Ryanair placao 5 EUR.

Gdje je objavljeno i sta?
Pazljivo citajte gosp. Scurac, vrag je u detaljima.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!