zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Croatia ima daleko veću konkurenciju LCC na Jadranu nego u Zagrebu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines nije odgovorila na ekspanziju Ryanaira u Zagrebu, iako je mogla, zamaaero je napisao koje je poteze mogla napraviti. Ona nije napravila apsolutno ništa. Ali je zato kompanija odlučila ne obnoviti čak 8 linija iz 2019. godine u Zagrebu, te smanjiti broj letova. Kompanija umjesto toga povećava broj letova u Splitu, Dubrovniku, Braču i Osijeku, te zimus u Puli i Rijeci.

Zamaaero svaki puta naglašava da je odlično i hvale vrijedno da se kompanija širi u drugih aerodromima, poglavito u Splitu i Dubrovniku. To tako treba biti i kamo sreće da je to napravila prije 20 godina. Danas ne bi bilo toliko puno stranih prijevoznika, a kompanija ne bi pala na 16% udjela na tržištu.

No, ono što istinski začuđuje je da je Croatia odlučila kao odgovor na ekspanziju Ryanaira povući se iz Zagreba, te tamo smanjivati broj frekvencija i ne obnoviti linije iz 2019. Za razliku od toga kompanija vrlo mnogo raste u Splitu. U posljednje dvije godine pokrenula je niz novih linija iz Splita, te je značajno povećala frekvencije na postojećim linijama. I to je više nego čudno, jel kompanija u Splitu ima daleko veću LCC konkurenciju nego u Zagrebu. U Zagrebu kompanija ima 27 linija Ryanaira, 3 linije Eurowingsa, te po 1 liniju flydubaia, Norwegiana i Vuelinga. Ukupno 33 LCC linije. U Splitu kompanija ima 14 linija easyJeta, 11 linija Wizz Aira, 8 linija Norwegiana, po 6 linija Eurowingsa i Voloeje, 5 linija Jet2, po 3 linije Transavie i Vuelinga, te po 2 linije Smartwingsa i Ryanaira. Dakle ukupno 60 linija, skoro duplo više nego u Zagrebu. Kako i zašto je onda logika smanjivanje linija iz Zagreba i toliko veliko povećanja iz Splita.

I u Dubrovniku Croatia Airlines ima konkurenciju LCC: 13 linija easyJeta, 8 linija Jet2, po 6 linija Norwegiana i Voloteje, 5 linija Eurowingsa, 4 linije Wizz Aira, po 3 linije Smartwingsa, Vuelinga i Transavie, 2 linije Ryanaira, te po 1 linija Eurowings Discovera i flydubaia. Ovo znači da Dubrovnik ima 55 LCC linija, čak 22 linije više nego u Zagrebu. Pa svejedno Croatia raste u Dubrovniku, a smanjuje u Zagrebu.

Croatia ima vrlo značajan broj LCC i u Puli, Rijeci, a poglavito u Zadru, a Ryanair je krenuo i sa letovima za Osijek. Stoga iskreno začuđuje ova logika Croatie Airlines i više izgleda kao da se kompanija ljuti kao malo dijete što joj je hub i najveći aerodrom doveo LCC konkurenciju, pa mu se sveti. Zagreb je bio zadnji aerodrom u Europi po broju LCC letova i konačno je nakon 20 godina zakašnjenja pokrenuto bazu Ryanaira, a LCC letove je dobio daleko kasnije nego su to napravili Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Rijeka.

42 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislim da je svako pisanje o OU “vrijeme potrošeno na gubljenje vremena”. Jednostavno ukoliko kroz godinu-dvije se ne vrate u ZG i ne obnove linije, ne povećaju plaće pilotima, to je to možemo se pozdraviti. Kako Mađarska nema flag carriera izgleda da ga niti Hrvatska više neće imati.

Plaće pilotima? Haha, zašto, male su im?

Izgleda da će Rayan ukinuti liniju Zagreb-Podgorica

Jeste li u ovoj “analizi” igdje spomenuli koliki je broj putnika koje opsluzi splitski aerodrom tokom ljeta u poredjenju sa brojem na MZLZ?

Pa svi znamo i da ima mnogo vise LCC u Splitu.

Pa evo počnite

Broj linija je nebitan. Ryanair je opaka konkurencija, easyJet nije. Kakva je konkurencija easyJetova linija Dubrovnik-Venecija koja ide jednom tjedno dva i pol mjeseca godišnje?? To je ništa naspram na primjer Ryanairove linije Zagreb-Dublin pet puta tjedno.

O čemu vi pričate, pa linija Split-Pariz ide samo dva puta TJEDNO cijeli deveti mjesec a u cijelom desetom mjesecu ima samo TRI polaska.

Da, u sedmom mjesecu. A u prvom, drugom, trećem, četvrtom, jedanaestom i dvanaestom ima NULA. U četvrtom ima tri. U petom i devetom ima manje od 10.

Čovjek lijepo kaže deveti mjesec. Ostavite se izvrtanja informacija.

Ryanair iz Zagreba ne leti u Lisbon, Helsinki, Bucharest, Tiranu, Prag, Stockholm, Oslo (OSL), Prištinu, Milano Malpensu, Lyon, Berlin itd itd… Sve to su linije koje je OU mogla otvoriti/obnoviti i dobiti poticaje kakve ima i FR. Flota joj je ionako bila usidrena u Zagrebu. Ok Dublin je izravan napad, ali to ne znači da se i tamo ne može konkurirati normalnim cijenama u kojima dobiješ prtljagu i SA milje, transfer i sl,FR ima pune letove sa enormnim cijenama. Oni u biti nikad nisu niti ušli u “rat” sa FR u Zagrebu, nego samo im se uopće ništa ne da raditi osim sisati proračunski novac i jahati gluposti po medijima.

Nije mogla dobiti poticaje ni za jednu od navedenih linija jer je pravilo poticaja bilo da se trebaju uvesti linije koje nisu bile operirane 2019.

Kako je mogla dobiti za Berlin ako je Eurowings tu liniju operirarao 2019. godine?

Zašto niste rekli Anonymousu 17:39 da je u krivu s obzirom da je naveo linije za Lisbon, Helsinki, Bukurešt, Tiranu, Prag, Stockholm, Oslo, Milano Malpensu i Berlin, a za koje se ne može dobiti poticaj?

Nikako da prokomentarišete navode CEO OU o visini takse koju plaća FR u Zegrebu.
Ukoliko je istina da se radi o samo 2 evra onda je to…
Pa veća je taksa za staničnu uslugu za autobus. To nije normalno. Ukoliko je to istina. Ali ukoliko nije Bajić bi trebao imati verlikih problema u životu.
Sa druge strane MZLZ jeste privatna firma koja može davati uslove kome i kako hoće. Mogu dati i da se džaba leti. To je njihovo.
Ali isto tako ovo je nepoštena i ne fer “igranje” gdje mora država da interveniše. Ovde se jednom klijentu daju prava, mimo jasnih pravila mogućnosti za extra zaradu. Klasična diskriminacija. Da druge kompanije imaju jasne uslove šta moraju ispuniti da bi dobili iste uslove to bi bilo legalno. Ovako…
Molim Vas komentar.
OU je zakasnila tačno 20 godina da razvije dvije ljetne baze u dubrovniku i splitu iz koje bi operisala sa po 3 aviona do skoro svakog aerodroma u srednjoj Evropi i sa barem još 2 aviona koji bi išli iz Zagreba pojedinim danima u W varijanti.

Slažem se sa Anon7., doista nevjerojatno ukoliko je izjava CEO OU istinita. Nisam do sada nigdje vidio demantij ili odgovor MZLZ na ovu okolnost pa pretpostavljam da i to nešto govori.
Također, mislim da OU radi dobar potez sa fokusom na sekundarne aerodrome (SPU / DBV) koji u ljetnoj sezoni ipak preuzimaju ulogu ledera, ne samo u HR nego i šire. Mislim da su to logične poslovne odluke.

Pričate gluposti. Čak i da je istina da Ryanair plaća samo 2 eura, Croatia Airlines je isto tako mogla pokrenuti nove linije i dobiti iste popuste. Ali nije pokrenula ni jednu. Da ne govorimo da Croatia Airlines dobiva stotine milijuna eura od države direktno, godinu za godinom.

Croatia nije LCC pa da tako lagano otvara linije.
Zasto vi ne osnujete kompaniju i ne pocnete tako otvarati linije, dobili biste velike popuste od MZLZ.

Mogla je i jednostavno otvoriti linije sa Jadrana pa profitirati. To je napravila i profitira.

Vi konstantno miješate kruške i jabuke.
Kakav Ryanair, low cost konkurencije i slično? Da leti Delta Airlines iz Zagreba 20 linija, pa ajde, nego netko tko ima sasvim drugačiju politiku poslovanja. Ista stvar Split. Nije dvojbeno da CA griješi u poslovanju, ali dajte malo ono…common sense.
Uostalom, vidit ćemo na kraju godine brojke. Pa onda pišite.
Pozdrav

Za sad su brojke odlične i vidljiv je oporavak poslovanja i prometa.

Pročitao sam da im je strategija da, sa pristizanjem A220, lansiraju nove linije iz Splita i Dubrovnika, sa naglaskom na zimske/vansezonske letove. To će ili biti bogato sponzorisano od države ili potpuni fijasko. Ili će sa svakog aerodrome leteti za FRA i MUC preko cele godine, što je najverovatniji scenario.

Ako Zagreb želi OU neka im ponudi uvjete. Tržišna je utakmica, legitimno je da si svatko bira partnere. Ako nitko ne popunjava prazninu koja ostaje iza OU, onda ocito postoji prostir za pregovore.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!