zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Montenegro traži PSO

Dirketorica Air Montenegra Dragana Frantov Nikolić je izjavila da očekuje da Vlada Crne Gore raspiše PSO. Ona je pritom izjavila da samo na ovaj način crnogorska aviokompanija može u pravom smislu da se dalje razvija i doprinosi privredi, državi i svim njenim građanima. Ona kaže da je ovakav projekt potrebna jasna vizija, dugoročan plan i temeljan pristup svih.

I sada dolazimo do dva osnovna problema. Pri je da Air Montenegro ne vidi mogućnost egzistencije bez ozbiljne pomoći države. Kako to, pa tvrdilo se da će kompanija biti profitabilna bez pomoći države. A drugi problem je da Air Montenegro apriorno predumijeva da će upravo oni dobiti PSO. Hm, hm, hm… to je jako protivno pravilima EU, te isto i te kako baca sumnju da je budući PSO već unaprijed dogovoren i da će biti dizajniran za Air Montenegro i zapravo biti upucavanje novaca Crne Gore u nacionalnu kompaniju. Već viđeno u regiji? O daaaa!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

57 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li imate podatke o utilizaciji?

Ok.

Po mom istraživanju, za 2 svoja aviona imaju (kapacitet 65 nedeljnih rotacija, postigli oko 60). Što znači da im onaj iz Trade Air-a dodje kao ,,viška,,. Svakako značajno više letova nego prošle godine.

Možda hoće pso da spoje podgoricu i tivat.

Do sad je OU dobila vise od 120 mil EUR samo za PSO tako da ne mislim da je moralno kritikovati MNE zbog toga.

To samo govori da je u cijeloj regiji avijacija mrtvorođena

И да су правила ЕУ, на овом пољу, флексибилна?.

Beograd-Podgorica/Tivat za 40-50 evra.
To treba da bude cilj obe drzave

Pa obzirom da je drumski i zeleznicki saobracaj katastrofalan, sigurno da. Zato i ima toliko letova izmedju Srbije i Crne Gore.

Da. Vec vidjeno. Najpre kod Croatia Airlines. Vodilja PSO na Balkanu a i sire.

Oprosti ali u Hrvatskoj taj PSO bar dobiju dve kompanije

Obe iz Hrvatske. Pa kako da dobiju dve u CG kad imaju jednu kompaniju sa cela dva aviona?

I to opravdava pljačku građana da bi se 1 % mogao pretvarati da putuje okolo

Nije već viđeno s obzirom da je hrvatski PSO po pravilima EU.

Ma kakav po pravilima EU? Imati PSO za SPU i DBV je notorna glupost. Jos PSO linija a cena ubitacna. Citamo ovde da mnogi nisu ni puni.
Pa za koga su ti PSO na najfrekventnijim linijama gde su cene paprene? Koja crna pravila EU.

Sa druge strane, CG nije u EU tako da moze jos uvek da radi po svojim pravilima.

A što kod hrvatskog PSO sustava nije po pravilima EU?

Notorna glupost, a imaju ga i Talijani na linijama Cagliari-Rim i Cagliari-Milano, Litvanci na liniji London City-Vilnius, Francuzi na linijama prema Korznici. PSO nije za neprofitabilne linije isključivo već za sve one koje su smatraju bitnima.

Ne mora raditi po EU pravilima, no može namjestiti natječaj što nije slučaj i u HR.

OSI-ZAG je ekstremno bitna linija

A da, poznati slučaj. Nemaš ni jedan argument, a pravio bi se pametan. Pa si zato s toga da hrvatski PSO nije po pravilima EU (što nije istina) i da je PSO samo za neprofitabilne linije (što također nije istina) skrenuo na nešto sasvim izvan konteksta.

Ja sam naveo da PSO služi za bitne linije, a ne one isključivo neprofitabilne što apsolutno ne znači da je ta linija bitna s obzirom na popunjenost. Ona je u PSO sustavu da bi određenim dani dala poslovnim putnicima opciju da odu i vrate se, a uz to da se poveže na OU mrežu u Zagrebu. No to očito ne funkcionira i nikoga navedena linija ne zanima tako da je svrha te linije upitna.

I ne, nije istina kao što neki komentatori iz susjedstva smatraju da OU dobiva novac na toj liniji.

Nego gubi? Jel tako?

Što gubi tko pametnjakoviću?

Ne, nisi shvatio. OU i TDR drzavi placaju 120 mil EUR da bi oni mogli leteti PSO.

🤣🤣🤣

To, to. Mora da je to! Nema druge! 😂😂😂 koje sve gluposti ovde nece izjaviti da bi opravdali muljanje sa PSO.

Kako se to točno mulja sa PSO? Što je tko PSOa nepravilno prema EU regulativi da bi se nazvalo muljanjem?

HHAHAHA ne razumiješ ništa, pametuješ i XXX.

Ne plaća OU i TDR ništa već država plaća njima.

I ne, OU ne dobiva novac na liniji OSI-ZAG kao što neki šupljoglavi komentatori ovdje smatraju.

“I ne, nije istina kao što neki komentatori iz susjedstva smatraju da OU dobiva novac na toj liniji”.

“Ne plaća OU i TDR ništa već država plaća njima.”

Ovde stvarno treba biti posebno talentovan prvo da ne shvatis foru a drugo da u roku od 2 sata napises dve dijametralno suprotne izjave.

Dakle, da naucis nesto danas sem tvog bezobrazluka

“Public Service Obligation (PSO) routes are a very European thing. These are routes that are viewed as being necessary to provide transportation links to outlying or rural communities, but which are unlikely to be profitable on a commercial basis.”

PSO se PRIMENJUJE na neprofitabilne linije sto potvrduje i EC stranica

“Many public passenger transport services that society needs as part of its general interest cannot be run commercially, so the relevant national, regional or local EU authorities must be able to make certain they are provided”.

U Hrvatskoj su SVE domace linije PSO linije sto znaci da Hrvatska na taj nacin zloupotrebljava ovaj princip i vestacki sponzorise i linije koje su i bez PSO-a rentabilne kao na primer ZAG-DBV.

I prestani da iznosis gluposti jer prvi ne razumes o cemu pricas.

Da nisi progovorio ne bi se znao nivo tvog neznanja.

“Ovde stvarno treba biti posebno talentovan prvo da ne shvatis foru a drugo da u roku od 2 sata napises dve dijametralno suprotne izjave.”

Čovječe čitaj s razumijevanjem. Napisao sam da OU i TDR dobivaju novac od države ali da OU nije ona koja dobiva novac na liniji OSI-ZAG. I ti sad prozivaš mene jer ne znaš čitati. Da si pročitao cijeli komentar znao bi da se ovo “I ne, nije istina kao što neki komentatori iz susjedstva smatraju da OU dobiva novac na toj liniji” odnosi na liniju ZAG-OSI.

“Public Service Obligation (PSO) routes are a very European thing.” – ovako ne počinje ni jedan EU zakon, a pretpostavljam da je ovo neki shit tekst sa Simple Flyinga koji se ne može uzimati kao referentan. Jedina stvar koja se uzima kao referentna jest EU zakon.

Ja ne iznosim gluposti već činjenice. Ono što ne shvaćaš je da svaka linija može biti profitabilna, no to ne znači da će sa bilo kim kapacitetom postići profitabilnost. Ono što također ne shvaćaš da ni u jednom zakonu ne piše da linija ne smije biti profitabilna već piše da je PSO određen za one esencijalne linije, a za koje ne postoji komercijalni interes.

Ni po kojoj stavci hrvatski PSO nije ilegalan niti je protivan EU zakonu. Jer da jest većina, ako ne i sav PSO bi bilo onda ilegalan u Europi, a pogotovo linije za Korziku i Sardiniju. A da ne govorimo o 5.5 mil. € za liniju VNO-LYC sa 5 tjednih letova Embraerom E195.

Želiš li ti zapravo reći da bolje znaš o PSOu od EU te Litve, Italije i Francuske? Jer po tvojem ovo bi trebalo biti daleko “ilegalnije”.

A ko je rekao da OU dobija novac za ZAG-OSI? Dobija ga TDR. I dobija ga u ogromnoj kolicini kao i OU na drugim domacim linijama. Samo za liniju OSI-ZAG se izdvaja ogromnih 599 EUR po putniku! Pa za taj novac mozes leteti do Japana a ne do Zagreba!

The value of Trade Air’s PSO contracts amounted to 2.5 million euros per year. The largest share of the subsidies went towards the upkeep of the Osijek – Zagreb service (1.3 million euros per year), where the airline was compensated approximately 599 euros per passenger.

Naveden ti je vrlo jasno navod sa EC stranice kao sto sam i rekao ali tebe izgleda malo stipaju za oci te reci pa ih izbegavas

“Many public passenger transport services that society needs as part of its general interest cannot be run commercially, so the relevant national, regional or local EU authorities must be able to make certain they are provided”.

Nije sija nego vrat. Da je linija profitabilna postojao bi komercialni interes. Posto nije profitabilna taj interes ne postoji i treba da se ide na PSO. A u Hrvatskoj imamo suprotnost da su mnoge linije same po sebi profitabilne i da bi se letele i bez PSO-a a opet i OU i TDR dobijaju novac za njih. Dakle, jednostavno samo vestacko finansiranje avio prevoznika tamo gde za to ne postoji osnova.

Ja nisam rekao da je hrvatski PSO nelegalan vec nepotreban jer se to samo maska za vestacko finansiranje kao i u Srbiji.

To sam rekao za svaki slučaj da ne čujem istu glupost po Bog zna koji put jer se spominje linija OSI-ZAG.

Štipaju me oči kada vidim s kolikim egom ali i ne znanjem ovo pišeš. Naveo si mi ponovo isti citat koji dokazuje što? Da su linije SPU-ZAG i DBV-ZAG nelegalno u PSOu?

“Posto nije profitabilna taj interes ne postoji i treba da se ide na PSO. ”

Odkle ti ovo sada? Je li ti uopće znaš na koji se način pravdaju linije za PSO? Očito ne znaš. Sve ove hrvatske linije imaju pravo da budu PSO zato što su esencijalne putnicima, zato što nemaju dovoljni LF, zato što je riječ o udaljenim djelovima države i slično.

Čekaj je li Hrvatska onda zloupotrebavlja (točnije ne pravilno koristi) PSO ili ne?

Znaci sam sebe pitas, sam sebi odgovaras? To onda nije za razgovor sa mnom vec sa nekim strucnim licem u toj oblasti.

Stipaju te oci jer si dobio navod sa EC stranice a ne “shit tekst sa Simple Flyinga”. Koji god izvor da otvoris svugde ce ti pisati samo jedno – da se ove linije finansiraju jer za njih ne postoji komercijalni interes sto je za vecinu domacih letova u Hrvatskoj netacno pogotovo u letnjem periodu jer imaju dovoljno potraznje da ne moraju biti dodatno finansirane kroz ogromnu svotu novaca.

Iako sam ti naveo da nigde nisam rekao da je to nelegalno ti mi opet postavljas isto pitanje. Kao sto rekoh to onda vise nije za diskusiju sa mnom vec sa nekim cikom ili tetom koji bi znali kako da ti pomognu.

Rekao sam da sam to naveo za svaki slučaj jer mnogi ne znaju da je OSI-ZAG Trade Air linija.

Ja znam koje su EU regulacije za PSO i ne mogu me “štipati oči” ako ih pogledam. Ono što me stvarno štipa za oči je količina ne znanja koju ovdje pokazuješ, a smatraš da znaš bolje. Mogu se kladiti da nemaš pojma koji je tip (1,2 ili 3) linija DBV-ZAG. Također se mogu kladiti da ne znaš uopće s kojim razlozima je opravdana ova linija.

Ako to piše u EU regulativi onda znači da za niti jednu liniju u Hrvatskoj ne postoji komercijalni interes jer su sve legalno PSO.

Stvarno ne razumijem što želiš reći, točnije ne može se razumjeti uopće što želiš reći. Prvo tvrdiš da je linija DBV-ZAG profitabilna, onda tvrdiš da po EU regulativi je PSO samo za ne profitabilne linije, a na kraju tvdriš da je PSO linija DBV-ZAG legalna. Ovo ne može imati nikakvog smisla jer ako je PSO linija DBV-ZAG s pravom PSO, a PSO je samo za neprofitabilne linije, onda je ta linija neprofitabilna. Što na kraju znači da ovo nije nikavo nepošteno izvlačenje novaca iz proračuna. Trebao bi odlučiti što želiš reći jer si s ovime dokazao da stvarno nemaš pojma o čemu pričaš.

Hoćeš li mi još nešto reći što je klasično za tvoj kalibar komentatora? Da ne želim vidjeti istinu možda?

Preporučam ti da pročitaš cijelu PSO regulativu, nekoliko PDF dokumenata na temu svrhe PSOa te listu svih PSO linija u EU koja uključuje svotu koja se izdvaja za njih te razlog zašto su PSO.

Kada me već prozivaš da ne znam o PSOu, a ti si veliki znalac za to područje, možeš li mi objasniti kako je da se PSO primjenjuje na samo neprofitabilne linije, a postoje PSO ugovori gdje se kompanije ne kompeziraju ni jednog centa za njihove operacije. Kako to?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!