zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo će graditi brzi izlaz sa piste

Aerodrom Sarajevo je započeo pripremna radnje na gradnji brzog izlaza sa uzletno-sletne staze „D“. Kao i sve brze izlazne rulnice ova će ići iz uzletno-sletne staze pod kutom od 30-45 stupnjeva koji omogućuje veće brzine izlaza, tj. avion ne mora kočiti i ekstremno usporiti da bi izašao pod kutom od 90 stupnjeva kako je na ostalim izlazima. Sarajevo trenutno ima tri izlaza sa uzletno-sletne staze.

Direktor Aerodroma Sarajevo g. Alan Bajić rekao je za zamaaero da to ne ovisi o Aerodromu već da čekaju odluke administracije. Bajić naglašava da će se brzi izlaz raditi zajedno sa rekonstrukcijom uzletno-sletne staze, te produženjem iste koji su također u planu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

32 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Brzi izlaz je nužna potreba jer postojeće dvije spojnice ne zadovoljavaju nikakve uvjete, budući da su okrenute na suprotnu stranu od potrebne. Nakon slijetanja skretanje na spojnicu nije pod 90° nego oštro ulijevo pod 135°, pa kada se leti za Sarajevo s A-321 potrebno je proći žutu crtu koja vodi na spojnicu nekoliko metara i tada oštro skrenuti ulijevo. Spojnica je ne samo nepravilno postavljena nego i preuska na spoju s pistom, pa ako se ne napravi dovoljno mjesta za skretanje, lijevi točkovi odu u travu. Čak nam je u biltenu pisalo da napravimo backtrack od okretišta, pa tek onda skrećemo na tu spojnicu prema stajanci. Sarajevski aerodrom ima dosta nepravilnosti, odnosno mana u samom tlocrtu stajanke, piste i spojnica, u neko pradavno doba za DC-9 to i nije bilo problematično, ali za A-321 je već popriličan izazov. Također je i pista svakakva, temeljito renoviranje piste je nužna potreba. Zgrada je obnovljena, postavljena tri nova aviomosta, tako da je bar taj dio sukladan nekim standardima, ali sarajevski aerodrom još ima jako, jako puno posla da prati suvremena kretanja u standardima te industrije.

Planira se skora obnova i produženje piste.

[…] Međunarodni aerodrom Sarajevo je započeo pripremne radnje na gradnji brzog izlaza sa uzletno-sletne staze “D”. Kao i sve brze izlazne rulnice, ova će ići iz uzletno-sletne staze pod uglom od 30 do 45 stupnjeva koji omogućuje veće brzine izlaza, piše zamaaero.com.   […]

да ли је Замааеро судјеловала у елаборату?

Bolje je da se otvore nocu.

Tamo je sve sporo…

Šta je tačno sporo

јер и Бајић на конгресу?

доста директора вас је одбило под различитим изговорима, питам се о важности тог конгреса…

Роко, Бајић, директорица Брача и палалић, бар четири…🥱

па прије пар дана сте написали да сте звали Палалића, коме сад вјеровати?

аха, први иницијални маил није позив? Он се није могао одазвати на тај маил и судјеловати на конгресу него тек ако сте га још на мобител цимнули?

Tako da cemo konkretan rad na terenu gledati kada? Nije mi to bas jasno sada

Aerodrom u Tuzli nema više subvencija za letove, opozicija traži sjednicu Skupštine TK
http://www.klix.ba/clanak/240528161

Koji aerodrom iz regije u ovom trenutku ima brze izlaze?

PRN ima.

Ima i LJU

Koliko se ja secam samo Pristina i Ljubljana, a Beograd ih gradi. Dubrovnik i Ohrid imaju izlaze pod uglom, ali mislim da se ti ne racunaju kao rapid exit jer je pista previse blizu apron-a, samim time ne mogu da se koriste za brz izlaz

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!