zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Bi li Priština mogla imati bazu Wizz Aira

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Priština u ovom momentu ima 29 letova Wizz Aira tjedno na 7 linija (zamaaroData). To je više nego dovoljno za jedan bazirani avion (1 avion je 21 do 25 tjednih letova). Prema zamaaeroData prošlog ljeta Wizz Air je imao 22 leta, u XII. mjesecu 19 letova. Iz ovog se da zaključiti da Wizz Air ima dovoljno letova za jedan bazirani avion tijekom cijele godine. Kako je evidentno da broj letova Wizz Aira svake godine raste kompanija bi baziranjem aviona vrlo brzo mogla stići do dva bazirana aviona (42 leta tjedno). Stoga bi bilo više nego realno da Priština uz Skopje, Beograd i Tuzlu dobije četvrtu bazu Wizz Aira u regiji.

Split nažalost u IV. mjesecu ima tek 2 tjedna leta Wizz Aira za London Luton. Prošle godine u top sezoni kompanije je imala 30 tjednih letova što je više nego dovoljno za ljetnu sezonsku bazu. Ove godine Split će imati čak 44 tjednih letova na 11 linija, što je dovoljno i za dva bazirana aviona. No, kako kompanija ima letove tek od VI. do IX. mjeseca, trebalo bi povećati broj letova od IV. do VI. i u X. mjesecu na bar 17-18 tjedno da bi se ljetna sezonska baza isplatila. Wizz Air ima sezonsku bazu u Burgasu pa ne bi bilo čudno da isto napravi i u Splitu.

Podgorica je prošlog ljeta imala 22 tjedna leta, dovoljno za baziranje jednog aviona. U XII. mjesecu 2022. imala je 13 tjednih letova, a u IV. mjesecu 2023. 14 tjednih letova. To znači kad bi tijekom cijele godine broj letova povećala sa 13 na bar 17-18 tjednih letova, te zadržala ljetni broj letova od 22 tjedno, onda bi i Podgorica mogla imati bazu.

Na ostalim aerodromima regije Wizz Air nema nikakve logike pokretati baze. Krajem IV. mjeseca kompanija je letjela za Ljubljanu 3 tjedna leta (kasnije smanjuje na 2), za Niš 12 letova, za Sarajevo 6, za Banja Luku 12 (smanjuje na 5 ove zime) i za Ohrid 12. Prošlog ljeta za Dubrovnik je letio 13 tjednih letova. Sve zajedno vrlo daleko od moguće baze.

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bi kada bi odrešili kesu.

Ma da li je moguce da vi poredite BEG i PRN?

Za PRN mora da se plati da dodju, u BEG dolaze i bez poziva.

Samo 🤣

Ovo je isto kao kad bi neko rekao da Prag nije mnogo veci od Beograda.

Kako kad je BEG na 55% Praga?

Malo off topic ali kako toliki Prag nema nijednu celogodišnju liniju za severnu Ameriku? Samo Delta leti sezonski za New York. Naravno da ČSA ne leti, ali mi je neverovatno da baš nema potražnje za bar neku američku aviokompaniju.

Nisu u klasi, ni pojednom parametru.

Priština bi svakako trebala postati baza. Split i Podgorica još ne ali u budućnosti i oni bi mogli.

Prvi pasus poslednji red, napisali ste …”dobije četvrtu bazu Ryanaira u regiji.” Tekst se odnosi na Wizz air!!!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!