zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

American ukida prvu klasu

American Airlines je bio zadnja američka kompanija koja je imala pravu prvu klasu. No, sada i American ukida prvu klasu, te ostaje samo na business klasi. Kompanija je na najvećim širokotrupcima imala 8 sjedala prve klase, dok je na uskotrupcima imala do 10 sjedala prve klase u konfiguraciji 1-1 (business klasa ima 2-2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Treba napomenuti da se radi o international first, jer domestic first je nesto skroz drugo.

Domaca prva je isto sto i internacionalna business. Nju ne rezu, ona ostaje.

Ne režu domaću “First class” (što jest ekvivalent business klase na kratkim letovima kod ne-američkih kompanija) ali zato ukidaju premium transkontinentalnu konfiguraciju na A321 koja uključuje (uz već uobičajena sjedala domaće First clasd) premium sjedala u 1-1 konfiguraciji.

npr. letovi jfk-lax (i još nekoliko transkon letova) idu s 4 kabine: flagship first (prava prva klasa sa lie flat sjedištima širim od business koji su isto lie flat), flagship business, main cabin extra i main cabin. većina ostalih domaćih letova ima prvu klasu koja nije “prava” već se naziva domestic first (između biznisa i ekonomije – sira sjedista i bolja usluga ali ne lie flat) plus main cabin extra u main cabin (ukupno 3 “cabin experiences”). imam osjecaj da ukidaju prvu jer imaju bolju kalkulaciju da ubace premium economy – to vec imaju svi glavni konkurenti. vjv da prava prva klasa prečesto leti prazna u smislu prihoda. premium economy je dosta skupa ali narod kupuje kao lud. prije kovida na delti recimo letite za barselonu iz jfk u biznis klasi van sezone za 2100, sad je prem. ekonomija 2500 a biznis 4-5 hiljada. našli su zlatnu koku pa mora i aa da odgovori na to; očigledno prva klasa nije neki mamac.

To je na A321T, ali on nije ni bio u standardnoj konfiguraciji za domace letove. Na njemu ukidaju pravu prvu klasu, ali ostaje biznis i ekonomska.

Domaca konfiguracija na narrowbody je domestic first 2-2 i economy 3-3 i nju ne diraju, ali ta domestic first je vise kao business.

Neću moći da spavam zbog,ovog.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!