zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Još jedan kaos u Beogradu radi gromova

Jučer je Aerodrom Beograd imao relativno dobre operacije, kašnjenja ujutro i rano popodne su bila standardna, do sati i pola, čak je iznenađujuće velik broj letova bio na vrijeme. No, popodne od 12:00 sati u odlasku kreće istinski kaos na aerodromu. Stoga su u dolasku avioni od 16:00 sati ozbiljno kasnili. Od 67 letova koji su došli nakon 16:00 sati, samo njih 5 je došlo na vrijeme, njih 10 je kasnilo 15-59 minuta, 16 ih je kasnilo 1-2 sata, 18 je kasnilo 2-3 sata, 7 je kasnilo 3-4 sata i 6 je kasnilo više od 4 sati. 5 letova je otkazano (LOT za Varšavu, Swiss za Zurich, Lufthansa za Frankfurt i Air Serbia za Prag i Frankfurt). To znači da je sam 7,4% aviona došlo na vrijeme, a čak 53,7% letova je ili imalo duga kašnjenja ili je otkazano. Najveće kašnjenje su imali lteovi za Zurich (6:17 sati), Bologna (5:16 sati) i Oslo (4:56 sati).

Prema neslužbenim informacijama avioni su kasnili jer nije bilo moguće točenje goriva na Aerodromu Beograd radi vrlo lošeg vremena i grmljavine. I sad se treba postaviti pitanje kako  to da samo u Beograu postoje tako ogromna kašnjenja, a tako nije na drugim aerodromima. I drugi aerodromi imaju prekid opskrbe aviona tijekom grmljavine, ali ti aerodromi unaprijed znaju kada će biti nevrijeme jer im to dojavi njihova meteorološka služba. Pa se aerodromi pripreme. Mobiliziraju daleko više radnika i imaju bitno više tehnike. Pa iste sekunde kada prestane grmljavina opskrbe avione u rekordnom vremenu, te isti polijete vrlo brzo po prekidu grmljavine. Zašto to tako nije u Beogradu i zašto pobogu, tamo svaka grmljavina napravi totalni kaos u prometu? To je više nego neuobičajno i neprihvatljivo.

autor: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aarodrom Beograd

46 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Čudi me da jos uvek niste objavili smenu Gen. Drektora Beigradskog aerodroma. Fransoa je napustio poziciju gen. Dir. i postao gen. dir. Aerodroma Budimpesta.

👍🙂

Munje, ne gromovi!

Gromovi su opasni. Radje da mi kasni let, nego da me pogodi grom!

Pa ovo je Srbija, sve je komplikovano i problem, a ako nije, napravićemo da jeste…mislim da na mnoga slična pitanja, većina nas, nema odgovor, osi onog na početku-ovo je Srbija!

Dali se u kasnjenju ovo tretira kao visa dila 6h i 17 min

I pritom im opet prokisnjava. Verovatno i za to postoji “razlog”.

Ne prokisnjava aman

Aman, prokisnjava😂postoje i video zapisi

Sto mu gromova, pa kako?

Reko sam vam rupa od aerdroma

Dovoljno je reći da je aerodrom NT drugi na listi kašnjenja u Evropi. Generalno – loše je SVE na tom aerodromu.

Значи аеродром је крив јер грми?

Koliko bi tek Beograd bio ispred Zagreba da nema ovako ‘neuobicajenih i neprihvatljivih’ stvari

Šta reći kada Menzies (ili Vinci ne znam ko to radi) ima samo jedan push back tokom noćnih operacija u Beogradu. Da li da očekujemo poboljšanje nakon što je Menzies preuzeo Budimpeštu? Teško.

Svaki put se nasmejem kad se ovo desi na aerodromu koji nosi naziv po čoveku koji je život posvetio munjama i gromovima. Možda nam Tesla nešto poručuje?

Dobro da se nije srušio krov ko u Delhiju. Nema u Srbiji odgovornosti. Ljudi mogu samo da ćute i da sležu ramenima.

Da ste pažljivo pratili vidjeli bi da je dan prije bio problem što se djelimično prelilo i na jutarnje letove koji su maksimalno ispravljeni. Popodne je ponovo bila oluja pa su avioni bili na holdingu po par sati.
Vojni transportni avion bio je u vazduhu oko 6 sati jer nije mogao da sleti. Kad su avioni i počeli da sleću mogli ste da vidite ogromne devijacije jer su zaobilazili gradonosne oblake

mogli ste pročitati i službene objave JU gdje su napisali tasčno šta će biti problem .

Nema tog aviona na svijetu koji nosi sa sobom goriva za 6 sati holdinga..

Tako se to desi kad mi ispravljati i prepravlja te komentar.
1 avion je ukupno bio 6 sati u vazduhu od toga dva u holdingu
2 JU je najavila kašnjenja ali ste to ne znam zašto ste obrisali da ste nezvanično saznali

JU je objavila na Instagram Story to.

Zasto ne pratite?

Ok, krenimo od toga da vam je komentar zaista prepravljen (iako je to glupost): nema tog aviona koji na let od 4 sata nosi goriva za još dva sata holdinga..

To je više nego neuobičajno i neprihvatljivo? Ne više od termina kaos za situaciju koje redovno ima i na mnogim drugim aerodromima kad je grmljavina. I to u vecem broju, ali se o tome ovde ne pise. Ili se o tome ne sme pisati, ili se ne zna da je gore na drugim mestima. Srecom postoji internet gde se mogu naci tacne informacije o kasnjenju na drugim mestima.

Moja iskustva su sasvim drugačija. Prošle godine na STR sam sat i po bio u avionu nakon sletanja zbog grmljavine,a onda kada su nas pustili iz nekoliko aviona istovremeno, pa trebali ste videti taj haos. I dosta cesto je na STR zabrana točenja ali grmljavine nisu ni za usporediti, traju jako kratko i nevreme za celu sezonu je slabije nego par loših dana na BEG. Jednom sam sličan haos zakačio na Palmi, to je već bio cirkus svoje vrste.

Kako je to poanta kada je covek napisao suprotno od onoga sta ste vi napisali

Par aerodroma gde sam se zatekao imaju strobe lights kada je grmljanvina u blizini aerodroma, kada se aktiviraju prestaju operacije. Uvek se radi o 30 min do sat i onda nastavak kao da se nista nije desilo.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!