zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Banja Luka neće moći vratiti kredit

Aerodrom Banja Luka je objavio da postoji rizik da neće moći vratiti preostali dio kredita od 7 milijuna BAM (3,6 milijuna EUR). Naime, ovaj kredit je Aerodrom dobio 2016. godine od Ivesticiono-razvojne banke RS. Kredit je imao poček (grace peiod) od 4 godine i rokom otplate na 10 godina. Aerodromu je obustavljeno plaćanje tijekom Covida-19 zbog nedostatka prometa. No, od 1.8. Aerodrom ponovo mora plaćati preostali dio kredita od 6,2 milijuna BAM. Aerodrom mjesečno mora plaćati 106.530 BAM. Samim time u 2022. aerodrom će morati platiti 532.651 BAM kredita.

Kao garanciju plaćanja aerodrom je dao zalog na opremu vrijedan 4,9 milijuna BAM te 40 bjanko mjenica za preostali dio kredita. Aerodrom smatra da će jako teško ili nikako pribaviti ovaj novac, te je zatražio od banke još jedno prolongiranje obveza, no isto se vrlo vjerojatno neće desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

39 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dođi đikan će to da otplati, no sikiriki

BAM! 😀

ETO MOVOG FARMALANDA ,sve što je uzeto od IRBE-a ne vraća se ,sve što je pod upravom SEKTE sigurno je propalo.
Još malo Elektro i šume što je ostalo. I možemo samo reći POKOJ VJEČNI.
Sahrana je obavljena.

FARMALAND sinonim političke pljačke mega uspešnog preduzeća od koga su sad samo ostali zidovi i dugovi.

Sta se sve moglo napraviti sa 7 miliona maraka,napraviti dvije parking pozicije,proširit terminalnu zgradu i sastaviti je sa tornjem.Pa čak objekat na sprat i plus mnoštvo druge opreme.Napraviti klimu i grijanje sa toplotnim pumpama i plus da ti ostane 3 miliona .

Potpisujem..

Gdje?

Alene, vi očigledno ne znate sta pišete, pišete ovdje da na Aerodromu ima 3 gajta, 2+1, ja stvarno ne znam za ta 3 gejta, ima 1 odlazni i 1 dolazni gejt, kakve fasade, to su paneli u crnim bojama, nema fasada, ja radim na Aeodromu, i nista nije uradjeno, malo su ušminkali kafic i to je to, free shop nije uradjen, nije prosirana zgrada, putnici se guše, nema klimi, nema ventilacije, isto tako uslovi za radnike veoma losi, vidjecemo sta ce biti iduci mjesec…

Ja sam na Aerodromu svaki dan, nije prosirena zgrada za potrebe ove avijacije, gdje vam je taj mobilni gate? Dodjite jedan dan na Aerodrom, ponedjeljak ili petak pa da pogledate sta se dešava, i sve će vam biti jasno! Pozdrav

Sve je to 0 bodova Alene…

Banja Luka je propala..

Da nema generalne Avijacije VSRS, taj Aerodrom bi bio zatvoren…

Ovaj tekst je bespotreban, to je fora za medije, kao Banja Luka nece moci vraćati kredit, 😂😂 naravno da nece vraćati, kao sto nisi vratili 2 prethodna od 7miliona, svako se ogradio, nesto malo uradili, niko nece odgovarati, i svima dobro, dok god bude IMT ( imal mene tu) taj Aerodrom nece raditi kako treba… Pozz

Jel radi, krpi se kraj sa krajem..

Lažu vas…

Ivesticiono-razvojne banke RS
Ili IRB kako je uobičajeno je politička banka vladajućeg SNSD-a. Sve odluke koje oni donose su političke. Ako pritisnu aerodrom nešto im smeta i to treba mijenjati. U suprotnom će odložiti plaćanje ili će dug otpisati.
Ni prvi ni zadnji put da novac irb banke propadne

A kao i da su namjeravali da kredit i vracaju.
U svakom slucaju, nece ga aerodrom vracati jer nije rentabilan i ne zaradjuje novac. Vjerovatno ce se zagrabiti u proracun i obezbijediti dodatni krant od 1 milion EUR.

U svakom slučaju dobar pokazatelj što će se dogoditi ako se nastavi sa suludom idejom gradnje aerodroma u Trebinju. Prema Planu razvoja iz kojeg je izvučen ovaj dio o vjerojatnoj nemogućnosti vraćanja kredita, stoji kako trećina od planiranih prihoda dolazi od subvencija, a trećina od prodaje goriva. Znači bez debelih subvencija ništa (svake godine po 2 mil BAM, odnosno cca 1.1 mil €).

Država Srbija će graditi i rukovoditi aerodromom u Trebinju i Srpska nema veze sa njegovim eventualnim gubicima

malo je čudna ova matematika: 106.530 BAM mjesečno, u 2022. aerodrom će morati platiti 532.651

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!