zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zašto Wizz Air ukida London-Sarajevo

Wizz Air je na liniji za London Luton iz Tuzle 2017. imao tek 75,0% load faktora. Kako je ovo puno premalen load faktor za LCC nije čudno da je linija ukinuta. Nažalost ni linija iz London Lutona za Sarajevo nema puno bolje rezultate. Linija je imala prosječan load faktor od 78,81%. Ako izostavimo tri udarna mjeseca sezone linije je imala oko 71% load faktora. Kako Wizz Air ima load faktor od skoro 90% ni ovo nije dostatno da linija preživi. Stoga ne treba čuditi da je Wizz Air odlučio ukinuti ovu liniju od proljeća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

51 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zna li se koja se kompanija javila za otvaranje baze?

Mene baš zanima gdje su svi oni koji su predviđali ubrzo uvođenje linije za SAD, a svoja predviđanja su temeljili na porastu broja putnika zbog Wizz Aira.

Clanak od 3 recenice.

Nešto slično već mjesecima čekam za sezonski linije za Jadran koji se brutalno rezu. Umjesto od kraja 3. mj do kraja 10. mj dosta linija idu samo 3 mj za srcu sezone. Unatoč odličnim najavama, schengena itd.

Samo dva primjera:
Berlin – Dubrovnik, EasyJet
Hamburg – Zadar, Ryanair

Ima ih još koliko god želite. Očekivao sam od ovog portala upravo za te situacije analizu.

Хвала пуно на обавештењу, о томе се много не прича иако аналитичар тврди да обалу очекује рекордна година. да ли постоји негде списак свих тих отказаних или померених летова?

Ево и EW је објавио велика резања из ARN ка Шпанији.

“Brutalno režu”

Baš smiješno. Imate koji primjer koliko se konkretno režu?

Za sada su dva najveća grada Njemačke puno lošije povezana s obalom.

Koliko je to “puno lošije”?

Ona dva primjera 50 i više posto. To nije brutalno?

Koliko režu? Niste naveli koliko.

“ Samo dva primjera:
Berlin – Dubrovnik, EasyJet
Hamburg – Zadar, Ryanair”

I lete samo još tri mjeseca umjesto sedam. To ste zaboravili.

Isto vrijedi npr i za Berlin – Zadar (Ryanair). Ovo je ozbiljnije nego što se ovdje piše.

Da će HR biti krcata u sedmom i osmom mjesecu je svakome jasno. Treba nam jaki 4., 5., 10. mj.

Nije malo, ali može i bolje. I tko kaže da će u 2023 biti bolji peti mjesec? Napravite analizu petog mjeseca iz 2020 i vasu prognozu za 2023., ali prvo pogledajte koliko linija kreću kasnije iz Zadra. Ako vam treba pomoć javite se.

2022, ne 2020…

Izvor?

Ryanair.Com
EasyJet.com

Navedite izvor koji govori koliko je letova bilo prošle godine.

To stvarno ne znate? EasyJet uvijek je letio od kraja ožujka. Ryanair doduše je znao odgoditi za peti mjesec, ali bilo je letova npr za Bremen iz Zadra od kraja ožujka. I tih letova vise nema, nego za srcu sezone.

Koliko je to porezano? Imate li izvore koji govore koliko je bilo prošle godine, a koliko sada?

Računaj sinko

Znači nema izvora? Super, sada znam da lažete.

Pa nisam kriv sto nije niti jedan portal objavio tu informaciju ili sto vi ne znate da li su i kako su te linije letjeli u 2022 i ranije. Meni ne treba niti jedan stručnjak kad je priča o linijama između Dalmacije i sjeverne Dalmacije. Poslovno i privatno sam stalno na putu između tih regija. Nedavno sam putovao cijeli dan da dođem iz Hamburga do Dubrovnika, dva puta presjedanja i hrpu novca. Boli me sto vi kažete da lažem. Mogu čak iskopati boarding karte iz trećeg / četvrtog mjeseca za Berlin – Dubrovnik – Berlin i za Bremen – Zadar – Bremen. Ali valjda ovi silni portali znaju koja je linija od kada do kada radila u 2022 i ranije. Meni ovo nije hobi, nego potreba znati. Ne pravim se pametan kao vi, nego jednostavno znam. Za sve ostale ne bi ništa komentirao jer ne znam. A vi tražite izvor, zar mislite da će Ryanair na stranici objaviti da neće vise letjeli neku liniju ili umjesto 7 mjeseci samo još 3? Neće, nego možete vidjeti koja je prodaja u 2023 i sami usporedite. Ali to je nekim ljudima očito prevelika matematika. Jedino Eurowings kao LCC (iako nije) leti između sjevernije Njemačke i Dalmacije kao 2022.

Ispravak: između Dalmacije i sjevernije Njemačke 😅

Što je sjevernija Njemačka?

“Ispravio” me mobitel. Ispričavam se i zahvaljujem na pametnom komentarom.

Ok, nema izvora. Pričate odokativno i bez konkretnih podataka. Niti ste naveli od kojeg do kojeg se datuma letjelo, a niti koliko je bilo letova.

Ryanair, Zadar – Hamburg
od 5. mjeseca do kraja 10. (bio sam na predzadnjem letu), dva puta tjedno (petkom i ponedjeljkom). 2023. godine tri mjeseca po tri leta tjedno.

Ryanair, Zadar – Bremen
od kraja 3. mjeseca do kraja 10., dva puta tjedno. 2023. godine tri mjeseca po tri leta tjedno.

EasyJet, Dubrovnik – Berlin
od kraja 3. mjeseca do kraja 10., iskreno nisam bio siguran 2 ili 3 puta tjedno, ali gospodin Alen je već komentirao da je bilo 3 puta tjedno i bit će sada 2 puta tjedno. 2023. godine samo dva mjeseca.

Ryanair, Zadar – Berlin
Nisam siguran da li su početak te linije pomakli ove godine poput Hamburga od kraja 3. mj na 5. mjesec, uglavnom nisu kasnije počeli i do kraja 10. mjeseca, dva puta tjedno. 2023. godine samo tri mjeseca s tri leta tjedno.

Dosta sam to sve komentirao. Ako to nekome nije puno, sasvim ok. Uglavnom šteta da taj dio Njemačke zimi uopće nije povezan s Hrvatskom, a sada i ljeti lošije što se Dalmacije tiče, osim u srcu sezone gdje je pojačan broj tjednih letova.

Nisam na sudu ili na policiji, pišem jer znam i ako ne vjerujte, istražite pa onda komentirate da li netko laže. Otkrit ću vam jednu tajnu, zove se Google.

Zar vi niste zastupali stajalište kako sad netko treba uletjeti na to mjesto koje je wizz upraznio jer eto ima putnika? Dok danas sasvim druga priča, i točno kako sam vam pisao, i da ima putnika za cijene do 40-50eur a nakon to ga praznina.

Ima putnika ali nema peneza.

Vi ste baš od svih linija uzeli liniju koja je imala najmanje putnika ? Šta je tačno što ste vi pisali ? Kako objašnjavate da je sada u mjesecu novembru kada je WizzAir otišao bilo 7 hiljada više putnika nego prošle godine u novembru kada je bio WizzAir ? Zamolio bih vas da to toćno objasnite , jer eto nema WizzAir-a i cijena do 40-50 euro nego puno više , pa kao onda više putnika ? Znači 7 hiljada više putnika je praznina 😀😀😀 ? Je li tačno po vama ?

Dobro zapažanje!

Kao prvo, prošle godine se promet u novembru još ni blizu nije normalizirao, tako da neka forenzika i usporedba sa 2022 i je li bio wizz ili ne su naklapanje prazne slame. Da su bile 2 normalne godine jedna za drugom, onda bi se mogla raditi usporedba, ovako je samo izvrćanje činjenica kako kome u nekom trenutku paše i van konteksta.
Drugo, ono što sam pisao je bio odgovor autoru ovog članka koji je svojevremeno zastupao stajalište kako netko treba upasti na wizzove linije jer se otvara praznina kad oni zatvore bazu. Na što sam replicirao kako putnika ima ali to su putnici koji su punili LCC sa niskim postotcima – dakle sa jeftinijim kartama – i da je upitno koja bi linija uistinu bila rentabilna da se ponovo otvori (sa novim prijevoznikom). Uostalom, wizz se sigurno nije pokupio iz SJJ ako je tamo zarađivao, nego je očigledno bio u gubitcima.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!