zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

KLM i Lufthansa imaju skuplje karte iz Splita nego iz Zagreba

Vrlo iznenađujuća i jako čudna činjenica se dešava sa Splitom ove zime. Kupio sam kartu Zagreb-Amsterdam-Atlanta-Baltimore. Danima sam istraživao najbolje opcije. Naravno bio sam voljan platiti i 750 HRK više (100 EUR) za let iz Splita pošto tamo živim. No, karta KLM-om iz Zagreba je bila 7100 HRK (946,67 EUR), dok je iz Splita ista takva karta bila 9200 HRK (1.226,67 EUR). Čak 2.100 HRK (280 EUR) skuplja po osobi za povratnu kartu. Kako nas ide dvoje to je 560 EUR uštede za let preko Zagreba. Let je sa Croatiom prema Amsterdamu, pa dalje Deltom, a nazad sa Deltom, pa Air Franceom. Lufthansa je iz Splita bila i još skuplja.

Ovo je krajnje neracionalno. Em KLM u Splitu tek kreće sa letovima, pa bi cijene trebale biti niže, em je Split mrtav zimi (tek 20.000 putnika), pa bi i cijene trebale biti vrlo niske. Samim time i Lufthansa (preko Croatie) i KLM bi trebali biti bitno jeftini od Zagreba. No, činjenica je upravo suprotna. Vrlo čudno i nadasve iznenađujuće.

autori: Goran Montana, dopisnik (Split), i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

 

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nejasno mi je sto vam je cudno. Cjenovna politika? Pa letovi s jadrana su redovno skuplji nego iz zagreba, razlika 100-300 eur je uobicajena. Iznimka je da SPU DBV TIV budu jeftiniji od ZAG i BEG. Ili bi vi ucili aviokompanije kako formirati cijenu?

Manja ponuda – veće cene.

Da, promo cene bi bile očekivane za start. Ali, van toga nije realno očekivati da tržište sa manjom konkurencijom bude konkurentnije od tržišta sa većom konkurencijom.

Pa dobro ide prodaja – zasto bi prodavali jeftinije kad mogu skuplje.
To potvrdjuje ono sto sam vam dugo govorio, Split u Hrvatskoj preuzima primat!

Napišite nam točne datume putovanja pa da vidimo. Nešto ste čudno gledali. Do Baltimora je najjeftinija opcija inače letjeti iz Zagreba, ali baš preko Splita. Croatijom Zagreb-Split-Rim pod kodom ITA, pa Deltom dalje do Baltimora sa presjedanjem, isto pod kodom ITA. Može i ITA od Rima do JFKa. I isto tako u povratku. Ta karta vam je na primjer 14.12. do 21.12. točno 700 eura. Napišite datume.

28.10.? Sutra? Onda mu je dobro da nije išao iz Splita jer je KLM otkazao sutrašnji let SPU-AMS.

Najjeftinija opcija iz Splita je sada United koji prodaje ovaj itinerer za $1350:
LH 1413 SPU-FRA
AC 841 FRA-YYZ
AC 8682 YYZ-BWI
UA 1857 BWI-ORD
UA 907 ORD-FRA
UA 7260 FRA-SPU

Iz Zagreba je sada najjeftinija opcija isto United koji prodaje ovaj itinerer za $1085:
UA 7269 ZAG-FRA
UA 906 FRA-ORD
UA 1671 ORD-BWI
AC 8683 BWI-YYZ
AC 842 YYZ-FRA
LH 1414 FRA-ZAG

Ali to je dan pred let pa usporedba nema smisla.

Ma to ne znači apsolutno ništa, osim što nema nekog smisla, naravno. I ja sam 2019.g htio letjeti Rijeka-Munich-Chicago-Munich-Rijeka (nije mi igrao točan dan polaska i dolaska pa sam birao datume kada Croatia leti za Rijeku iz Municha) pa je karta koštala oko 7.200kn, dok je aranžman Zagreb-Munich-Chicago-Frankfurt-Zagreb koštao oko 5.000kn….

Zbog cega, gledaju cijene iz tog grada i prilagodjavaju se tome. Tako je od svugdje.

Split ima više od 20.000 putnika mjesečno tijekom zimskog perioda.

Dok nije bilo pandemije bilo je 35 tisuća ili vise u najgorem mjesecu, ovo je za ovu godinu 20 tisuća istina kad je još bilo vrlo velikih ograničenja za pandemiju po zimi

Sad vam je i tih 35-40 tragično malo, a nedavno ste na sva zvona pisali kako je iz Splita dosta dobra povezanost zimi. Stvarno više ne znam što i sami mislite na tu temu i koliko puta ćete promjeniti mišljenje.

Upravo tako, tijekom korone kada su svi imali višestruko manje putnika, pogotovo zimi. Tako je i Zagreb imao samo 38 tisuća , 31 tisuću te 43 tisuće mjesecno tijekom 2021 zime
Tijekom 2020 je Zagreb imao 13 tisuća u 5., 44 tisuće u 6. Mjesecu? Svi znamo da je bilo zanemarivo putnika tijekom 2020./2021. a još početkom 2022. pa je počeo naglo oporavak oko Uskrsa.

Split je imao vrlo loš oporavak do 4. mjeseca, bilo je manje od 60% oporavka u odnosu na 2019. te da to nikako ne može biti referentna točka.

ja vam se drzim skyteama vec deceniju i ovo me nista ne iznenadjuje. kako redovno kupujem karte za BEG ili ZAG, obicno je kodser sa JU ili OU jefitniji, ja dodam malo za KLM ili AF metal da ne idem preko sedam mora i sedam za transfer… ako ste kupili bas dosta unaprijed onda je moguce da taj KLM-ov let za zg ne leti taj dan pa onda split izgleda skuplje jer je KLM metal, odnosno, redovno ti kodserovi budu jeftiniji. iako, uradio sam test rezervaciju oko od 15-28. 12. i meni izadje split $100 jeftiniji (avion KLM-a prazan za SPU). inace, KLM upravo radi opasna otkazivanja pa su u kompletnom haosu, pa nije nemoguce da im revenue management nije stigao do tih letova u smislu da prilagodi cijene ako nema traznje. moze cak i da znaci da u posljednjem trenutku otkazu split zbog ovog fijaska s AMS kapacitetima (jedino ako su im bookings bas jaki, u sta sumnjam). sreca pa nema change fees te ako se cijene poprave mozete promijeniti – ja bih nastavio da gledam…

Vi ste kupili kartu?

Cijene je za SPU KLM povećao. Prvo su na sve dane osim oko Božića imali promotivne cijene (bilo je nekih 500 kn po smjeru), a onda su ih povećali. Ne znam zašto mislite da KLM leti prazan za SPU kada su najkonkurentnija opcija za transfere.

Ne leti prazan nego su zimski letovi zasad prazni.

Izvor podatka?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!