zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Aeroflot za Dubrovnik sa A330

Aeroflot leti svakodnevno za Dubrovnik sa Airbusom A320 i A321. No, u VIII. mjesecu kompanija kreće sa korištenjem A330-300 prema Dubrovniku. Avion ima 302 sjedala. Ovime će Dubrovnik uz 8 tjednih letova Delte i Uniteda dobiti i svakodnevne širokotrupne letove Aeroflota, kao i Beograd. Samim time će Dubrovnik ponovo preuzeti prvo mjesto po broju širokotrupnih letova u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

57 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

“Samim time će Dubrovnik ponovo preuzeti prvo mjesto po broju širokotrupnih letova u regiji.”

Trebate naglasiti da je to samo u jednom jedinom mesecu dok na godisnjem nivou to sasvim drugacije izgleda.

Veci uspeh nego ovi letovi tokom mesec dana zbog CG putnika.

Nije 10 letova nego 40, ako lete 2x tjedno i tako 5 mjeseci zimskih. No nebitno. Ne vidim smisao bildanja puke statistike širokotrupnih aviona. Hvale vrijedno je što AirSerbia leti i zimi u New York, kao što je i odličan rezultat da je Dubrovnik uspio privući praktički sva tri mayor carriera iz Amerike da lete u DBV. Meni osobno puno više gotivi što United i Delta slijeću redovno u Dubrovnik nego da npr. Lufthansa uvede širokortupac iz Frankfurta ili Air France iz Pariza i da tako bildaju statistiku dolazaka širokotrupaca….Po meni, veću težinu ima kad dođe širokotrupac iz Amerike, Kanade, Koreje, Japana, Dubaia (i što već sve nismo imali) nego kada AirSerbia odleti do Podgorice sa A330 ili Aeroflot pošalje wide body u DBV…

Pa da, točno. Ja sam inače dosta tolerantan i iskreno mi je drago kada se dogodi uspjeh u bilo kojoj ex Yu republici po pitanju avijacije, ali brate ovakvo skakanje za vrat naših susjeda iz Srbije je stvarno…. Podcjenjuju avio rezultat Dubrovnika, nazivaju ga gradićem od 40.000 stanovnika i ko fol traže podatke o broju putnika za 2021. da se naslađuju, a pritom namjerno zaboravljaju da je Covid sve ispremješao i da će nekim aerodromima trebati godine da se vrate na 2019.g, dok će drugi relativno brzo doći na vlastite rezultate iz 2019… Dubrovnik je gradić od 40ak tis. stanovnika, to je točno, ali taj gradić je 2019. privukao skoro 3.mil putnika, svega duplo manje nego taj velegrad Beograd koji ima 1.4 mil stanovnika i kojem gravitira, budimo realni, cijela Srbija, dok je Dubrovnik sam privukao tolike putnike. I ne može se reći da servisira cijelu Dalmaciju kada u istoj uz DBV postoje još 3 međunarodna aerodroma, ne servisira u značajnijem broju niti Crnu Goru koja također ima svoje aerodrome,a BIH svoje. O Aerodromu Dubrovnik tko god ga stavi u usta mora govoriti sa dužnim poštovanjem koje taj aerodrom zaslužuje. Digao se iz pepela opljačkane i razrušene infrastrukture, razvijao se pametno i sistemski i realno gledajući danas možda ima i najbolju infrastrukturu u cijeloj ex Yugi, obnovljenu USS dugu 3,3km, apron na kojem stane masu aviona i odličan terminal sa pametno iskorištenim sredstvima iz EU. I aerodrom na kojem će ako Bog da u dogledno vrijeme letiti sva tri US carriera, a to ne polazi za rukom niti dosta jačim aerodromima u Europi…

Zašto se to treba naglasiti? Čemu? Aha pa Dubrovnik je bolji od Beograda a to se susjedima ne sviđa.

Kako je bolji kada ima isti broj letova i to svega mesec dana u celoj godinu.

Ima 15 tjednih širokotrupnih letova tjedno, te 8 long haul letova tjedno znači bolji je od Beograda u 8. mjesecu po pitanju širokotrupnih letova. Ali eto očito se vama to nimalo ne sviđa.

Ali samo mesec dana to morate napomenuti.

Doslovno piše 8. mjesec.

Već sada je za 9. mjesec 5 PW A330 iz SVO za BEG a ne 6… TK leti za BEG od 9. mjeseca sa A320 obitelji.

Na njihovom sajtu za septembar ZAG nije 14x. Ili nisu finalizovali red letenja ili se smanjuju letovi ka regiji.

Da, i? Gdje sam ja napisao da TK leti u 9. mjesecu 14 pw?

Zasto ne saberete ukupan broj sirokotrupnih letova u toku godine i to poredite?

Zašto bi? Oćemo na svaku vijesti sada morati napominjati koliko je nečega tijekom godine da nebi nekim slučajem neki aerodrom u nekoj kategoriji bio bolji od Beograda? Sasvim bespotrebno ovo je samo vijest.

a zasto ne bi? Cega se to stidite?

Objasnio sam vam zasto ne. Ovo nije analiza o svim letovima ikad u regiji već je vijest o letovima u Dubrovniku. A vama to očito smeta jer je u 8. mjesecu pretekao Beograd. Možete barem reći odlična vijest a ne umanjivati uspjeh Dubrovnika.

Vi izgleda zaboravljate da je u vremenima dok su sirokotrupci leteli za ZAG autor ovog teksta redovno pisao izvestaje i pravio komparacije na GODISNJEM ili bar sezonskom nivou koliko koji aerodrom ima sirokotrupaca.

Kad se i poslednji sirokotrupac povukao iz Zagreba autor je naprasno izgubio zelju da bilo kakvom komparacijom a cinjenicu da Aeroflot leti sirokotrupce za BEG pokusavao omalovazavati porukom da se to dogadja zbog ogranicenih frekvencija dozvoljenog saobracaja sa Beogradom.

Dakle, ako se prave poredjenja onda se prave na godisnjem nivou kao sto je ranije i bio slucaj a ne da se podesavaju kako kome odgovara kao ovde u slucaju DBV.

Ok i?
Jeli ovo analiza o širokotrupnim letovima u regiji? Nije.
Jeli ovo vijest o Aeroflotu u Dubrovniku u 8. mjesecu? Da.
Kada bude analiza o tome onda će se pisati o svakom letu. Sada nije. Lijepo je napisano stanje u Dubrovniku u 8. mjesecu i to je to. Nema se tu što spominjati cijela godina.

To što vama smeta da je Dubrovnik bolji od Beograda barem u jednom mjesecu je vaš problem. Umjesto da kažete da je ovo odlična vijest vi umanjujete uspjeh Dubrovnika. Da je riječ o Beogradu hvalili bi ste ga u nebesa. Patetično.

“Ovime će Dubrovnik uz 8 tjednih letova Delte i Uniteda dobiti i svakodnevne širokotrupne letove Aeroflota, kao i Beograd. Samim time će Dubrovnik ponovo preuzeti prvo mjesto po broju širokotrupnih letova u regiji.”

Da, zaista zasto pominjem regiju kad je ni autor nije pomenuo? Bas cudno.

Da, citajte pazljivije.

“omalovazavati porukom da se to dogadja zbog ogranicenih frekvencija dozvoljenog saobracaja sa Beogradom.”

Gdje je u tome omalovažavanje? Vidite li vi ovako omalovažavanje u svemu gdje se Beograd ne diže u nebesa? Pa to je bila istina.

Koliko bese ima DBV putnika do sada?

Kako nema? Pa ima veze sa aerodromom o kome se prica. Pa koliko ima? Ne mogu da nadjem tu info a mnogo bi mi znacila.

Ovi srpski kompleksi su zaista nešto prestrašno. Toliki trud da glume “lidera u regionu” da su ograničili sve druge aerodrome na uštrb Bg. Rezultat – “Ciganin ali najljepši”.

Svega mesec dana u jeku sezone. Nista wow.

Nije wow za turisticki aerodrom. Koliko sirokotrupnih aviona ima HER, RHO, AYT… DBV kaska za aerodromima iste klase.

HER je kojih 3 puta veći nego DBV
RHO je duplo veći nago DBV
AYT je kojih 12 puta veći nego DBV
Kako su uopće u istoj klasi onda?
I molim vas dajte nam podatak koliko svaki od navedenih ima širokotrupnih letova kada već znate brojku. Hvala.

Bez želje da pridajem bilo kakvu važnost provokaciji anonimca od 13.08, samo da Vam kratko odgovorim da Vaše pitanje: RHO i HER sa širokotrupcima leti gotovo isključivo TUI UK (Britannia). Austrian Holiday leti ove godine subotom od 24.07. do 04.09 sa 777 iz VIE za HER i to samo jer je potražnja ogromna. Koliko znam trenutačno nema nikakvih wide-body za AYT osim par TK iz IST. Ne znam što Rusi lete za AYT.

Krenuo sam našavši 4 wide-body na AYT a onda popisao njih 11 u roku 1 do 1,5h.

1. A350-941 (VP-BXP) za SVO
2. B777-31H (VQ-BGL) za SVO
3. A330-343 (TC-JNP) iz IST
4. A330-223 (VP-BUB) iz KZN
5. A330-302 (VP-BUM) za UFA
6. B777-367 (VA-BZF) za VKO
7. B777-35E (VP-BJL) za SVO
8. B757-231 (VP-BYC) za OMS
9. B767-33A (VQ-BUO) za KJA
10. B777-2Q8 (VQ-BUD) iz LED
11. B757-231 (VP-BPB) iz KGD

Tako da eto info za gospodu koja spominju AYT.
Aerodrom ima dnevno wide-body avione daleko vise nego sto BEG i DBV imaju zajedno za CELI TJEDAN.

To su sve summer holiday destinations kao I DBV.

Zamislite da se ovakvo nešto napiše za Beograd. Bio bi kaos na ovom portalu sljedećih 2 tjedna. Ali neka je Dubrovnik bolji od Beograda barem jedan mjesec, pa nije Dubrovnik metropola od 1.2 mil. stanovnika, u metropolitanskom području i više, već je gradić od 40.000.

Wow, jako lijepo 🙂 Nadam se da ce se i Iberia vratit s A330, kako je bilo planirano za 2020 g. prije pandemije.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!