zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Netočni navodi Aerodroma Niš

Aerodrom Niš je objavio demanti na tekst flynaissus o ukidanju LCC linija iz Niša. Zamaaero je prenio taj članak i potpisao ga kao članak flynaissusa. Prvo mi nije jasno zašto Aerodrom Niš tu spominju vlasnike iz Zagreba jer vlasnik flynaissusa nikako nije iz Zagreba, niti ima ikakve veze sa Zagrebom. Ako se ovdje aludira na nas mi sa vlasnikom flynaissusa nemamo nikakve prijateljske odnose, čak nemamo ni komunikaciju, nikada razgovarali nismo, već smo razmijenili nekoliko e-mailova.

Drugo Aerodrom je napravio dva spina. Objavio je kako danas iz Niša leti 38 tjednih letova na 16 linija. Pritom je namjerno izostavio napisati činjenicu da je 7 od tih linija PSO Air Serbie, koja ima 16 tjednih letova. Upravo je PSO uveden da se opere obraz države i da se ne nastavi fijasko u kojem je Niš jedini u regiji imao manje putnika 2021. nego 2020.

Drugi spin govori o broju letova. Aerodrom ističe da je prilikom preuzimanja bilo 5 linija Ryanaira, 4 linije Wizz Aira i 1 linija Swissa koje su imale 20 tjednih letova. I ovo nije istina. Niš je početkom 2018. dok je na njemu bila još stara uprava imao 10 linija 3 prijevoznika, ali je stara uprava dogovorila linija za Beč koja je trebala krenuti 15.11. Dakle stara uprava je dogovorila 11 linija 3 prijevoznika i to Ryanaira za Bergamo, Berlin, Bratislavu, Stockholm, Weeze i Wizz Aira za Basel, Dortmund, Malmo, Mammingen i Beč, te Swissa za Zurich. Radilo se o 22 tjedna leta.

U ljeto 2022. Wizz Air je imao 12 letova iz Niša na 5 linija, Ryanair je imao 11 letova na 5 linija, Swiss nije imao letova. To je 23 tjedna leta. U IV. mjesecu Wizz Air je imao 10 tjednih letova, Ryanair njih 9, dakle 19 tjednih letova.

U ovom momentu Wizz Air operira 8 tjednih letova, a Ryanair njih 6. To je 14 tjednih letova. Čak 6 manje nego u zimu 2018. U IV. mjesecu Wizz Air će operirati 13 tjednih letova, a Ryanair njih 8, dakle 21 tjedni let. Tek od VI. do IX. mjeseca, znači samo 4 mjeseca u godini Wizz Air će operirati 13 tjednih letova, a Ryanair 10 tjednih letova, dakle 3 više nego što je bilo u ljeto 2018. No iduće zime broj letova će ponovo pasti na 14 tjedno u usporedbi sa 22 tjedna leta u zimi 2018/19. Znači tijekom cijele godine kada izuzmemo PSO linije ima manje letova nego što je bilo 2018. U prosjeku je 2018. bilo  20,33 letova mjesečno, dok će 2023. u prosjeku biti 18,75 letova mjesečno stranih kompanija.

O broju linija da i ne govorimo. 2018. ih je bilo 10 cjelogodišnjih, a od zime 11. Sada ih ima 8 cjelogodišnjih i 1 sezonska. Dakle dvije linije manje na razini cijele godine i tri linije manje iduće zime. Ovdje treba demantirati da je itko, pa ni flynaissus napisao da su danas 4 linije manje. To jednostavno nije istina. Nikako mi nije jasno što je Nišu trebao ovakav spin. Ispadaju smiješni.

Istina je ono što je Aerodrom napisao, da danas imaju 389.022 putnika što je bitno više u usporedbi sa 351.581 putnikom iz 2018. No, aerodrom ovdje zaboravlja da je dodatnih 37.441 putnika i te kako akumulirano na 16 PSO letova tjedno, što je 33,3% letova iz Niša. Bez tih letova Niš bi imao bitno manje putnika nego 2018.

Aerodrom navodi da su ugovori sa Ryanairom i Wizz Airom do ljeta 2024. kada završava veliki investicijski ciklus. Prethodno su najavili povećanje taksi od ljeta 2024, što će vrlo vjerojatno otjerati LCC, o čemu smo pisali jučer. Kako god, ovo što se dešava na Nišu nije dobro. Već sada nije dobro, a budućnost je još pesimističnija. I tu se zamaaero slaže sa flynaissusom.

A ovakav diletantski demanti se ipak ne očekuje od Aerodroma Srbije koji za jedva 400.000 putnika zapošljavaju čak 277 radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

110 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ryanair otvara bazu u Sarajevu. Prenelo danas dosta medija

Klix je opet objavio istu vijesti. Samo bez Chicaga

Јбг немате ексклузиву

G. Alene možete li kontaktirati direktora Međunarodnog Aerodroma Sarajevo. Maloprije je klix.ba izbacio post da Ryanair uspostavlja bazu u Sarajevu i da uvodi letove za Chicago, ali je post povučen nakon 10 minuta

Pa dobro ne bih baš rekao da ništa nisu dogovorili. Nije Klix tek tako napisao tu vijesti. Dobro, malo su poranil ali mislim da je to to

Ok, čekat ćemo. Bilo mi je jako čudno kada sam pročitao da će Ryanair uspostaviti letove za Chicago 😁.

Ocigledno se nesto desava dok su objavili vijest, gdje ima dima… 🙂 Cekamo lijepe vijesti uskoro 🙂

Razumijemo, hvala u svakom slucaju Alene sto ste kontaktirali direktora. Cekamo da cujemo jos onda od Vas uskoro 🙂

Znaci otvaraju, ali necete da iznosite detalje dok ne bude zvanicno

BREAKING NEWS : Ryanair uspostavlja bazu u Sarajevu ❗

Bravo. Samo što njihovo laprdanje ima veću težinu među primitivcima u avioindustriji i polupismenoj političkoj sceni u Srbistanu uopšte. Svaka kritika nepismene uprave i onih koji odlučuju se definiše kao napad. Da je sreće da ih verbalno neko ne napadne nego oduva, ali u Srbistanu nema takvih. Svi junaci su uglavnom u mišjim rupama.

Koja blamaza Nisa. Iskreno teska sramota. Pokriti se usima i biti tiho. A ne se ovako sramotiti.

Neka su se uskomešali. Niš je leglo korupcije. Počevši od gradonačelnice i njene uhlebljene familije, pa sve do aerodroma koji se uništava zbog Vansi-ja. A Er Srbija ima bedan red letenja ka Nišu.

Divno, susjedstvo se uskomešalo, očito ste pogodili tamo gdje boli🤣

Ocigledno botovi iz susjedstva.

Ima nas koji radimo od ranih jutarnjih sati, ili iz drugih vrtremenskih zona

Kako vam nije jasno,pa treba se sendvic odraditi i zadrzati radno mesto na poziciji blesimetra pljuvaca.

Alene,

Cim Vas zvanicno demantuju srpske javne sluzbe i cim se ovoliko navuku botovi da komentarisu –

znate da ste pogodili u sred srede!

Narocito mi je drago sto se ovo desava na hrvatskom portalu, jer ce zauvek ostati zabelezeno i nece biti dostupno kancerogenom uticaju srpskih cenzora.

A nasi novinari da se stave prst na celo i da se zapitaju zasto novinari iz komsijske zemlje rade njihov posao.

Veliki pozdrav!

E sad i vi menjate teze. Alen je napisao da je tekst iz Južnih vesti, to nije hrvatski nego vaš lokalni i regionalni medij. Podržite onda njih kad su vam već tu pred nosom.

Nis su unistili Air Serbia na celu sa”svemogucim”.

Strasno, kakav blam hibridne diletantske drzavne aero-laicke firme Aerodromi Srbije…verovatno najveci stepen arogancije i mahanja krilima bez pokrica barem u Evropi…da ne govorimo o Dcv, itd itd

Alene koje bi po vašem mišljenju, to bile linije koje se što pre trebaju uvesti iz Nisa, kako celogodisnje tako i sezonske? A operirane od strane Wizz, Ryanair, Air Serbie ili možda nekog drugog, novog za niski aerodrom avioprrvoznika.
Veliki pozdrav iz Niša.

OT

Za sve one dusebriznike koji su tvrdili da neki aerodromi “ne prokisnjavaju” kad su velike kise.

Aerodrom u Ouklendu ne da prokisnjava nego je potopljen i potpuno je obustavljen saobracaj nakon velikog nevremena

“Auckland airport flooded as torrential rain hits New Zealand’s largest city”

Najveći spin je da su uvedene linije od javnog značaja. Videli smo to najbolje u prvom PSO. Uvedene su linije da bi se sprečila LCC konkurencija, a ne zato što tu postoji neki javni značaj. Prave linije od javnog značaja (povezivanje porodice i prijatelja) su postojale i pre nego što je država preuzela Niš, kao i jedna za hub. Da se ne lažemo više.

Niskotarifni avioprevoznik Ryanair uvest će novu sezonsku liniju četiri tjedna između rimskog aerodroma Fiumicino i Splita. Postat će to drugo odredište prijevoznika od drugog najvećeg hrvatskog grada nakon Dublina. Nova usluga u Rimu počeće 1. juna i trajati do 28. septembra. Održavaće je avion Boeing 737-800 sa 189 sedišta. Aviokompanija će se na toj ruti direktno natjecati s Croatia Airlinesom, ITA Airwaysom i Vuelingom…

Stara vijest, o tome je već pisano prije…

Ceka na lageru 😀 vest napisana i pre nego sto Ryanair doneo odluku o liniji.

Šapno Michael O’Leary 😉

Svašta sam čuo do sada ali da neko oduzima putnike koje je prevezla AirSrbija od ukupnog broja putnika to bogami nisam.

Da li ce te onda oduzimati putnike u domacem saobracaju iz Zagreba i drugih Hrvatskih aerodroma u konacnoj racunici posto nisu zasluga ni jednog od tih aerodroma?

Svaka cast Nisu!!! BRAVO za sve..i bice jos bolje…

Alene objasnite nam molim vas kako je to Zagreb 2022 godine bio lošiji čak i od Niša?

Realne brojke me ne interesuju, pitam vas kako to da je aerodrom Niš imao bolji oporavak od aerodroma Zagreb u odnosu na 2019? Ja ovde redovno čitam desetine članaka i komentara vaših gdje vi govorite o tome kako Niš tjera LCC, kako menadžment ne radi dobro posao, kako država sputava Niš u razvoju, kako se ukidaju linije a on svejedno bolji od Zagreba!? Šta je to ili ko je to onda ko sputava Zagreb? Možda da nam napišete desetak članaka o tome da ne bi izgledali pristrasno, ipak je ovo regionalna platforma. A onda da nam objasnite ko je kriv što je taj isti Niš bolji od većine Hrvatskih aerodroma među kojima su neki od njih kao npr Dubrovnik, Pula, Osijek, Rijeka imali katastrofalne rezultate 2022 godine, ko je njima kriv!?

Koga briga sta vas interesuje 🙄

Evo i Markeca genijalca, šta mai Markec, ima li aviona nad Zagrebom, kažu gužva na aerodromu ludilo, juče prava ludnica bila.

Tako i vi poredite Zagreb i Beograd. Iako je Beograd duplo veci po broju putnika a sto je aerodrom veci to mu vise vremena treba za oporavak. Ali vi podjednako tretirate oba sto nikako nije normalno.

Dakle posto tako racunate cak je i Nis bolji od Zagreba. Nis je mnogo blizi Zagrebu po broju putnika nego Zagreb Beogradu.

Па чиме су Вас толико “задужили” Аврамовић и Ђурђановић? 🙂

Како се прича по Нишу Ален добија паре од Нове странке да пљује СНС.

Mooožda porciju prasetine…

Да није оно гостовање на неком панелу у Београду у организацији оног “свезнајућег” са другог портала са којим је касније “пукла тиква”? Па је онда било оно:”Ја тебе војводо ти мене сердаре”!
Па онај касније хвалоспев о домаћој кави у ресторану и слично.
Сумњиво је то мени, сумњиво.
Али, скидам капу, ако и поред тога што поменути нису више неки фактор, Ви поштено и до краја одрађујете договор! Ту Вама свака част.

Stoji.

Sto bi rekao pokojni Lane Gutovic “Vrhunski strucnjak samo se uzbudjava”. Dajte da Nis i nislije malo prodisu, prosarajte malo. Valjda ima i drugih aerodroma u regiji, na primer u hrvatskoj gde se ulaze u infrastrukturu aerodroma i gde se nesto gradi?

Ne znate ko je Lane Gutovic?

PSO ili ne, linije i putnici su tu. Ne vidim problem kada sakupite broj putnika na vasim aerodromima gde je takodje PSO.

Nije nikakav spin nego su tacno naveli koliko je trenutno letova i linija.

“ Aerodrom ističe da je prilikom preuzimanja bilo 5 linija Ryanaira, 4 linije Wizz Aira i 1 linija Swissa koje su imale 20 tjednih letova. I ovo nije istina. Niš je početkom 2018. dok je na njemu bila još stara uprava imao 10 linija 3 prijevoznika, ali je stara uprava dogovorila linija za Beč koja je trebala krenuti 15.11.”
Dakle to je tacno. Ako znate da sakupite jeste ukupan broj 10 i to je to.
Bas ste to napisali, 3 kompanije ukupno 10 linija.
U trenutku preuzimanja imali su tacno 10 linija.
Vi spinujete a ne oni.

Ne moze PSO da se oduzima, da li je vama to jasno? Sebi ga oduzmite, Nisu ne mozete kada se vama cefne.

Dakle Wizz ce imati ove godine najveci broj letova – 14 😍 pre nije imao toliko. Pritom Wizz ima i neke letove sa A321 koje nije imao 2018. I tu je povecanje kapaciteta.

Ryanair dva leta ukinuo za Bergamo ali povecao Krf i Bec. Eto ih opet na broju.

I za kraj: “ Istina je ono što je Aerodrom napisao, da danas imaju 389.022 putnika što je bitno više u usporedbi sa 351.581 putnikom iz 2018.”
OVO JE NAJBITNIJI PODATAK.

To su oko 37.000 putnika vise nego 2018.
Jos imajuci u vidu da pocetkom 2022. su i dalje vazile reatrikcije za gradjane Srbije a svi znamo da je najveci broj linija ka Nemackoj iz Nisa i da smo tamo tek od juna mogli sa srpskim dokumentima da putujemo ovo ne da je odlicna brojka nego izuzetna!
Takodje par meseci nije moglo ni za Italiju sa srpskim dokumentima da se putuje.

Nis ima veci broj putnika nego te 2018. I to je jedini parametar oko koga treba cela prica da se vrti jer koliko vidim na drugim aerodromima kao papiga spominjete samo broj putnika a ne i ostale parametre! Tj. tu i tamo sta vama odgovara spomenete. Zavisno od cilja.

Sve u svemu aerodrom nije spinovao. Iznete su cinjenice koje jesu. A to sto drugi pokusavaju da spinuju negirajuci PSO i cinjenicu da je kovid krenuo od 03.2020. te da je i sam Nis morao biti nenormalno jako pogodjen zbog linija koje su iskljucivo gravitirale ka EU (sem Tivta)… to se naravno nigde nije spomenulo. Kao da nije bilo… dok za druge aerodrome se napomene korona obavezno narocito kod Zagreba koji je na minus 1 sa novom bazom Ryanair-a (onog najjaceg na svetu) doveden tu da ublazi nedostatak belosvetskih turista.

Zasluzili ste sendvic nema sta

@anonymous 08.35: i ne samo sendvič nego i pivo i dodatne bodove. Eto zbog tog prokletog Šćurica sada mora ustajati u pola pet ujutro i početi trolati i pisati komentare… A po opširnosti teksta i spinovima, mora da je u pitanju ona viša supervisorska razina… Šćuricu, prestani sa objavljivanjem ovakvih članaka u 2 ujutro. Budi milosrdan prema radnim narodu i stavljaju ih oko 10 ujutro da se ljudi mogu naspavati!

Ma sve domace linije u Hrvatskoj su vec vise od 10 godina PSO i nigde ovolike buke!

Jos ste kritikovali Vladu sto nije na vreme odredila PSO u Hrvatskoj a ovamo u Srbiji to isto napadate.

Dvostruki standardi u svom najgorem izdanju.

Bitno je da su putnici tu. Zato je i uveden PSO.

A jel neko hteo da leti Osijek-Zagreb pa ga je PSO sprečio? Neuporedivo.

Da vam kazem nesto iskreno, ne vidim da je i u drugim delovima zemlje drugacije. Tako da nije problem samo jug.
E sad, vi mozete nekom masom da manipulisete ali ovoliko dugo u ovolikom broju bas i ne.
Ljudima se to svidja, daju im opet i opet nove mandate a politicar ce sve da uradi da bi opstao na vlasti a narocito da obmanjuje taj isti narod koji ga izglasao. E ako opet na izborima pobedi vise politicar nije kriv nego narod. Tako da ono… svima po zasluzi.

Naravno, naveo sam jug jer je vest o Nišu, slično je u drugim delovima. Ako vođa izda direktivu glasaće njegovi Novosađani za Albance preševske doline ko bele lale.
Pa sad, kako narod da se izdigne iz tog mulja? Politika nam je jeziva, i vladajuća i opoziciona, tako da bi onda morale da postoje neke elite koje bi uspele da ubede ljude da ne mora da se živi bedno. Težak posao i neko će morati nekad da ga se prihvati ili ćemo i dalje u seobe. Imamo primera iz istorije kad smo uspevali da se trgnemo ali potrebni su ljudi, a njih je sve manje.

Alene,nisu čitali članak uopće jer znaju samo provocirati…uostalom ugušit će se u ljubomori prema svemu hrvatskom..

Ajmo sendvičari razapnite čoveka na 3,4,sad..
Pazi da ti ne pošalju Nebojšu Alene..

Nemoj da se ukakis u gace od tog straha 😅

Znas koliko su ukusni…mnogo!! .jedan za drugim samo jedemo… ☺️ hvala na pozivu.. 😘

Pa kako imate klaster sa portalom sa kojim nemate ni komunikaciju?

Sada vise ne komunicirate?

Odlično pitanje, sa istim uspjehom može napisati da je i New York Times u klasteru takođe. O moj bože.

Alene, koje su sve prednosti ovog klastera?
Vidim da su tu, pored Vas i Vašeg bloga kojeg smatram najjačim, još neki bitni igrači – S5, Flying Bosnian i Flynaissus.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!